skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Stavba domu
19:14:43
04.07.2008
04.07.2008

rolls
-> aDAm: vypada to celkom slusne
17:28:20
04.07.2008
04.07.2008

aDAm
jinak pokud se na venek použije velox s vrstvou EPS tak by ta izolace mohla byt asi hodně slušna ;) ale to už by možná bylo zbytečné vzhledem k těm 40cm vaty ve stěně.
17:27:25
04.07.2008
04.07.2008

aDAm
-> DuriQ: tak případného motoristu ve stěně řešit nemusím, pozemek není přímo u cesty a pokud by teda chtěl z te cesty skočit tak by musel letět cca 50-60m hrubý odhad
jinak tohle přeci není přímo ten americky styl baráku, tady máš použité trámy jako nosný prvek, ale toť vše, zbytek je velox deska a strop maji beton takže předpokladam že tlak na ty stěny bude slušný takže to dřevo toho vydrží hodně.
jinak tohle přeci není přímo ten americky styl baráku, tady máš použité trámy jako nosný prvek, ale toť vše, zbytek je velox deska a strop maji beton takže předpokladam že tlak na ty stěny bude slušný takže to dřevo toho vydrží hodně.
17:12:05
04.07.2008
04.07.2008

DuriQ
mno dreva je tam dost toho sa nebojim ani ja :) ale tie nosne tramy mi pridu byt dost slabe... ja proste verim poriadnym stenam : ) tu ti niekto bevybere zakrutu a mas ho zaparkovaneho v obyvaku... ale ked mas prvy meter napr. zelezo beton tak akurat tak ocistis stenu a vodica zmyjes zahranou hadicou s tvojho domu : ) taktiez by som chcel vidiet ako by taky dom pracoval pri vetre 200m/s : ) u nas na letisku namerali skoro 170m/s mno a vychrice zacinaju byt castejsie v severnej EU ako kedysik. Neviem ale osobne chcem dom ktory by prezil uragan bez vaznejsich skod... tento americky papierovy sen ma moc nelaka : )) to je len moj nazor :)
16:57:01
04.07.2008
04.07.2008

aDAm
-> DuriQ: prohnala se jim už přes to vichřice emma a domek přežil, jediná škoda co byla tak odpadane tašky tam jde mají balkon a to proto že ještě neměli ten štít podbitý takže toho větru bych se nebál. Přeci jen toho dřeva tam je celkem dost
15:20:20
04.07.2008
04.07.2008

DuriQ
aDAm: tieto drevaky maju vyhodu v jednoduchom tahani rozvodov... ale mno mam taky pocit ze pride lepsejsejsi viiitr a domeck sa posklada jak karty :) mam pocit ze ho viac drzi po kope izolacia ako nieco nosne :) na mna osobne to posoby ako shit-house ale je celkom pekne spraveny, radsej by som chcel zrub : ))
13:44:33
04.07.2008
04.07.2008

aDAm
jinak jedna se o tuhle stavbu:
amper.ped.muni.cz/~svobod ak/pasivpopice
co si o tom myslíte? líbí se mi jak do toho lze snadno instalovat veškeré rozvody. Akorat o ceně se tam moc nemluví jen že je více méně srovnatelná se zděným barakem
amper.ped.muni.cz/~svobod ak/pasivpopice
co si o tom myslíte? líbí se mi jak do toho lze snadno instalovat veškeré rozvody. Akorat o ceně se tam moc nemluví jen že je více méně srovnatelná se zděným barakem
12:51:01
04.07.2008
04.07.2008

aDAm
tak ted jsem si prochazel fotogalerii jedne stavby pasivniho domu. Nosna konstrukce z trámu a desek, z venku velox desky, pak vata a pak zase velox desky. te vaty tam ma 400mm, na podlaze pak pisek a na tom tři vrstvy polyše, kolik mm nevim, možná 30? a na tom beton s podlahovym topenim. Tak a už konečně vim jak se dava ten polyš na tu podlahu :)
12:32:04
04.07.2008
04.07.2008

aDAm
-> maajkee: no tak sruby zas nějak extra drahe nejsou, spíš otazka jestli se to hodí do okolní zástavby což většinou ne a je to tam jak pěst na oko. Jinak k tomu polyši jak píše, saky níže uvedl že pokud dáváš třeba 30ku tak tu už jen lepíš a ne šroubuješ, takže pokud ti to lepidlo odmrzne tak to spadnout může
11:37:50
04.07.2008
04.07.2008

DuriQ
maajkee: mno tak taky zrub vychadza na 2mega :) a to neni nic extra velke :o
11:15:38
04.07.2008
04.07.2008
maajkee
-> DuriQ: no to je jasný, samozřejmě že dřevěnice a sruby to je o něčem jiným, to je taky poctivej materiál - dřevo - masiv, nicméně je to celkem složitý a nákladný. ale v takový dřevěný chaloupce, tam je to útulný :)
11:12:39
04.07.2008
04.07.2008
maajkee
-> Baghira: Jinak tloušťka izolantu není teda vůbec jedno, u polystyrenu obecně platí že 1 cm tepelně izoluje jako zhruba 10 cm porothermu cihly. když je tenčí zeď dává se zpravdila 10cm, když je tlustší stačí 5cm. I když odmrzne lepidlo, tak jak říkám desky maj bejt správně chycený terčíkama ve hmoždinkách.
11:09:44
04.07.2008
04.07.2008
maajkee
-> Baghira:
Na tý fotce je vidět, že to je dělaný uplně blbě :) za prvý dneska už jsou jiný lepidla, každá deska defakto drží ještě na 5ti hmoždikách (v každém rohu + veprostřed, lepidlo se taky nanáší trochu jinak než jen ty bobky co tam maj oni, a taky se musí napenetrovat ten zálad na kterej se to lepí. Na tý fotce mě to příjde jak první amatérskej pokus o zateplení paneláku v čechách :)
Na tý fotce je vidět, že to je dělaný uplně blbě :) za prvý dneska už jsou jiný lepidla, každá deska defakto drží ještě na 5ti hmoždikách (v každém rohu + veprostřed, lepidlo se taky nanáší trochu jinak než jen ty bobky co tam maj oni, a taky se musí napenetrovat ten zálad na kterej se to lepí. Na tý fotce mě to příjde jak první amatérskej pokus o zateplení paneláku v čechách :)
10:45:51
04.07.2008
04.07.2008

Labros
-> Baghira: Stáří toho zateplení toho opadanýho paneláku?
10:43:49
04.07.2008
04.07.2008

DuriQ
2 po vycisteni
10:42:47
04.07.2008
04.07.2008

DuriQ
1
10:41:51
04.07.2008
04.07.2008

DuriQ
chcem sa spytat hosi mozno mi budete vedet poradit, kupil som si stavebny pozemok, na ktorom stoja 20r otvorene zaklady, zlozenie pody je: 30-40cm zemina, cca 3-4m biely piesok, nizsie ilovyta poda, t.z. ze sa tam drzi spodna voda pocas dazdovych dni, sused ma podpivniceny dom a spodna voda mu nevyraza, ale o tom som nechcel
tie zaklady rokmy chatrali a cely problem je v strenej priecke, ktora je z tehiel a je polozena na vyliatej betonovej platni, nakolko tam natiekla a naprsala voda, ktora nemala kam odtiect, tak tym casom nahlodavala stredovu tehlovu priecku : /
hladam radu ako zistim, ci je pod podlahou kde stoji tehlova priecka nosny veniec, alebo nie, bez toho aby som poskodil spodnu izolaciu a podlahu, ak nieje, mozem to cele zhodit a postavit na novo, lebo osobne si myslim ze ta podlaha neudrzi vahu domu, ale tomu by som sa rad vyhol :) pruser je, ze predchodzi majitel to staval bez povolenia a nemam k tomu ani len projekt nic : / takze neviem co tam je pouzite a pod.
prikladam ilu foto takto to vyzeralo po kupe, skor mi to pride ako bazen : )
tie zaklady rokmy chatrali a cely problem je v strenej priecke, ktora je z tehiel a je polozena na vyliatej betonovej platni, nakolko tam natiekla a naprsala voda, ktora nemala kam odtiect, tak tym casom nahlodavala stredovu tehlovu priecku : /
hladam radu ako zistim, ci je pod podlahou kde stoji tehlova priecka nosny veniec, alebo nie, bez toho aby som poskodil spodnu izolaciu a podlahu, ak nieje, mozem to cele zhodit a postavit na novo, lebo osobne si myslim ze ta podlaha neudrzi vahu domu, ale tomu by som sa rad vyhol :) pruser je, ze predchodzi majitel to staval bez povolenia a nemam k tomu ani len projekt nic : / takze neviem co tam je pouzite a pod.
prikladam ilu foto takto to vyzeralo po kupe, skor mi to pride ako bazen : )
09:57:04
04.07.2008
04.07.2008

DuriQ
maajkee: u nas v SR mame drevodomy tiez 100ky rokov : )) a stale drzia, ale to su drevenice, alebo zruby. Predpokladam ze nieco podobne mate aj vy po vasich predkoch v horskych oblastiach : ) inac to je jeniny drevodom ktory je pre mna drevodom : ))
Baghira: mno ono taktiez zalezi od toho kto tu izolaciu na ten panelak instaloval a hlavne ako, taktiez je dvolezite ako bol polystiren osetreny. este mam jednu otazku ono sa ten polistiren nenastreluje k panelu (nastrelovanim myslim kotvenie do betonoveho zakladu svorkamy a pod., nie lepenim) na tom obrazku co si dal mi to pride akoby to bolo len lepene ako obkladacky v kupelni :)) aj to dost mizerne :))
Baghira: mno ono taktiez zalezi od toho kto tu izolaciu na ten panelak instaloval a hlavne ako, taktiez je dvolezite ako bol polystiren osetreny. este mam jednu otazku ono sa ten polistiren nenastreluje k panelu (nastrelovanim myslim kotvenie do betonoveho zakladu svorkamy a pod., nie lepenim) na tom obrazku co si dal mi to pride akoby to bolo len lepene ako obkladacky v kupelni :)) aj to dost mizerne :))
06:49:49
04.07.2008
04.07.2008
maajkee
heleďte, to je prostě diskuze defakto o ničem, to je jako se spousta lidí hadá že skleněný nebo kameninový prkýnko je lepší než dřevěný, moderní lidi si prostě kupujou skleněný nebo kameninový, teď jsem čet ve 100+1 jednu studii, že dřevěný vychází paradoxně jako nejhygyieničtější. Chápu, že někdo chce bejt moderní a touží po nových materiálech, já jsem zas člověk keterj věří materiálům ve kterých po staletí žili moji předkové a jejich domy ještě třeba pořád stojej. Když se kouknu do USA na jejich dřevěný baráky jak se jim při sebemneší vychřicy sesypou nevim no, ale smaozřejmě tady nejsme v USA :)
Je to prostě každýho věc. Nejde jasně říct co je lepší nebo horší, cihly jsou tady totiž už stovky let a tyhle dřevostavby dejme tomu 20 let maximálně u nás. Takže třeba za 300 let si můžem povědět co bylo vlastně lepší.
Pro mě osobně jsou dřevostavby něco jako umělý kytky, nemám čas na živý, tak si koupím umělý, vypadaj skoro stejně, ale nejsou to prostě kytky :)
Je to prostě každýho věc. Nejde jasně říct co je lepší nebo horší, cihly jsou tady totiž už stovky let a tyhle dřevostavby dejme tomu 20 let maximálně u nás. Takže třeba za 300 let si můžem povědět co bylo vlastně lepší.
Pro mě osobně jsou dřevostavby něco jako umělý kytky, nemám čas na živý, tak si koupím umělý, vypadaj skoro stejně, ale nejsou to prostě kytky :)
22:15:51
03.07.2008
03.07.2008

Baghira
-> Saky: Ale to není o tom opadání, to už je extrém, kdy se někde něco utrhne...to je o tom, že i když to bude krásně držet, tak to prostě nefunguje ani s 50 cm polystyrenem...
22:07:58
03.07.2008
03.07.2008

Baghira
-> Saky: Mockrát...
21:51:02
03.07.2008
03.07.2008

Saky
-> Baghira: a videl si uz nekdy opadany rodinny domek?
21:50:36
03.07.2008
03.07.2008

Kuladmin
-> Baghira: Tak tadle fotka ta je drsna hooodne drsna.
21:42:16
03.07.2008
03.07.2008

Baghira
Tady je to možná líp vidět...
21:36:49
03.07.2008
03.07.2008

Baghira
-> Saky: Je to panelák a to lepidlo je čistý, pouze odmrzlo.
To je omyl, pokud to je takto provedeno, je uplně jedno jakou máš tloušťku izolantu. Říkám, je to provětrávaná fasáda, takže vliv tloušťky izolantu je pouze ten, že 20 cm je objemvě těžší a upadne o něco dřív, větší vahou...
To je omyl, pokud to je takto provedeno, je uplně jedno jakou máš tloušťku izolantu. Říkám, je to provětrávaná fasáda, takže vliv tloušťky izolantu je pouze ten, že 20 cm je objemvě těžší a upadne o něco dřív, větší vahou...
21:32:35
03.07.2008
03.07.2008

Saky
-> Baghira: jinak z ty fotky (ale je mala nezretelna) me teda pripada ze je to nejakej starej cihlovej barak a na tom lepidle jsou jeste kousky odfoukle omitky.. to je panelak? proto ta predchozi reakce
21:30:56
03.07.2008
03.07.2008

Saky
-> Baghira: to je prave problem tech 5cm polystyrenu lepenejch na silne zdivo.. jeste tomu predchazi polstarkovej efekt nebo jak se to jmenuje.. pokud das silnej polystyren uz nekondezuje vlhkost ve zdivu ani mezi zdivem a polysem a nehrozi tohle.. jinak o pouziti hmozdinek vyrobci kontaktniho zateplovaciho systemu tvrdi ze nejsou potreba.. (az od cca tretiho patra) pripadne jen na narozich .. za predpokladu ze je to udelane dobre.. a polystyreny sily 15 20cm ty uz se ani na hmozdinky nedavaj
21:25:31
03.07.2008
03.07.2008

Baghira
-> Saky: No jak vidíš, je to lepený na čistej panel a na "buchtách" naní žádná odfouklá omítka a to je tem problém, je tady krásně vidět, jak se dnes technologicky špatně zatepluje a že po 5 letech celej systém už držej jen talířový hmoždinky, který tady navíc ani nebyli použitý. Ovšem největší problém je, že tohle není zateplená fasáda, ale to co se dnes z 80% dělá, je "provětrávaná" fasáda, kdy izolant v podstatě ztrácí svou funkci a plní ji třeba jen z 20-30% a mezi polystyrenem a zdivem zkondenzuje voda, lepidlo odmrzne a takhle to dopadá...
21:19:29
03.07.2008
03.07.2008

Saky
-> Baghira: no kdyz vidim ten podklad tak se tomu vubec nedivim.. tak to mas dobre vize jako pracujici clovek ve stavebnictvi..stale budes mit co delat.. nebot zateplenych domu pribyva a do 20let se stavet jednovrstve asi uz ani nebude..
21:13:29
03.07.2008
03.07.2008

Baghira
vosy
21:12:00
03.07.2008
03.07.2008

Baghira
Tak pro zastánce masivního zateplování polystyrénem, taky něco přidám...ze skušeností se obávám, že podobný osud čeká v příštích 20 letech tak 50-70% zateplovaných fasád...
20:14:26
03.07.2008
03.07.2008

myschaak AZNP K.Hora
-> aDAm: heluz lepenej na maltu v pytlích..díky šéfovi mě vyšel celej kamion docela levně takže jdu do cihel...jinak bungalov bez patra a sklepu,prostě skoro nejjednoduší co může bejt...
20:09:04
03.07.2008
03.07.2008

Saky
-> silverline: konkretne betonova tvarnice vylita betonem ma pri sile 20cm tepelny odpor cca 0,15 (beru -li to jako prosty beton) a pokud je nevylita duta tak tezko rict ale max 0,5 (coz je rovno dute cihle) pro zajimavost polystyren pri 20cm ma odpor vetsi nez 5.. ted nevim z hlavy kolik je norma ale myslim ze zavazne neco kolem 2,5 a doporucena neco pres 4 ale to jsem linej hledat.. nicmene na prvni pohled je patrne ze ta betonova cihla at e vylita nebo nevylita nema tepelneizolacni vlastnosti v podstate zadne...
20:05:17
03.07.2008
03.07.2008

silverline
Vždyť já neříkám, že jsi to nepsal... Jen jsem to uvedl jako pro mě nejideálnější řešení a jako další názor s tím že bych do toho betonu ani do dřeva nešel...
19:35:50
03.07.2008
03.07.2008

Saky
-> silverline: ta tvarnice betonova duta nema tepelneizolacni vlastnosti ani kdyz je zalita betonem ani kdyz je duta.. samozrejme duta ma lepsi ale celkove jsou tak spatne ze to nebude splnovat ani normu zavaznou natoz o dost prisnejsi doporucenou.. ty tepelne vlastnosti tomu doda az ta izolace... kdybys sis precetl co jsem psal tak jsem psal v podstate to same nosna zed 20-25cm a izolace o tom jestli 15 nebo treba 30 se muze polemizovat podle toho jestli to ma byt NED nebo PD..
17:36:57
03.07.2008
03.07.2008

silverline
-> Saky:
No prave ze tahle tvarnice ty tepelně izolační vlastnosti má díky těm vzduchovým komorám... Ty ztratí až to někdo vyplní betonem... S těma rozvodama je mi jasný, že se to dobře seká když je to dutý, ale čím se to pak zaplní že jo? Když se do toho sekne tak se v tom udělá pět centimetrů hluboká díra, která nepůjde zaházet dokud se nevyplní celá kapsa a to má zase za následek snížení tepelnýho odporu a vznik tepelnýho mostu... Toď moje vlastní zkušenost, lobistický řeči nepapouškuju... Samozřejmě neříkám že je ideální stavět metr hrubou stěnu z keramiky... Podle mě je ideální řešení stěna 250 a na to patnáct čísel polystyrenu. Takhle stavěj baráky ve skandinávii a od nikoho jsem neslyšel že by si stěžoval. Je tam zaručená akumulace i odpor a je to čistě můj subjektivní názor a nikomu ho nenutim. Je mi jasný že někdo může říct že plácám blbosti, ale to sá dá v takovýhle debatě čekat, protože jestli jste někdy viděli dva projektanty s odlišným názorem na řešení problému, tak každej ví že to je horší než boj sparta vs. slavie...
No prave ze tahle tvarnice ty tepelně izolační vlastnosti má díky těm vzduchovým komorám... Ty ztratí až to někdo vyplní betonem... S těma rozvodama je mi jasný, že se to dobře seká když je to dutý, ale čím se to pak zaplní že jo? Když se do toho sekne tak se v tom udělá pět centimetrů hluboká díra, která nepůjde zaházet dokud se nevyplní celá kapsa a to má zase za následek snížení tepelnýho odporu a vznik tepelnýho mostu... Toď moje vlastní zkušenost, lobistický řeči nepapouškuju... Samozřejmě neříkám že je ideální stavět metr hrubou stěnu z keramiky... Podle mě je ideální řešení stěna 250 a na to patnáct čísel polystyrenu. Takhle stavěj baráky ve skandinávii a od nikoho jsem neslyšel že by si stěžoval. Je tam zaručená akumulace i odpor a je to čistě můj subjektivní názor a nikomu ho nenutim. Je mi jasný že někdo může říct že plácám blbosti, ale to sá dá v takovýhle debatě čekat, protože jestli jste někdy viděli dva projektanty s odlišným názorem na řešení problému, tak každej ví že to je horší než boj sparta vs. slavie...
17:04:35
03.07.2008
03.07.2008

aDAm
-> silverline: jak ti napsal saky, to cos uvedl je blabol cihlaru
14:44:43
03.07.2008
03.07.2008

Saky
-> silverline: naopak beton nema zadne uchvatne tepelneizolacni vlastnosti.. ty tomu doda az ta izolace.. jinak co se tyka vahy tak cihl 44STi vazi cca 17kg betonova tvarnice treba NEICO 20ka vazi 18kg.. co se tyka rozvodu v tom je to dute vsechny rozvody muzes vest tim snadno to rozbijes.. uznavam ze kopat dodatecne rozvody v monolitem betonu je problem.. ale ne tady.. je to stejne jako cihla.. to co pises o tepelne akumulaci zdiva je absolutni nesmysl a opet papouskovany lobisticky zvast cihlaru.. me jako majitele domu absolutne nezajima to kdy topeni topi nebo netopi ale pouze to kolik protopi.. nebot to ja nakonec zaplatim.. a to kolik protopim zavisi pouze na tepelnych vlastnostech obvodoveho plaste budovy.. a ne na tom jestli je uvnitr hora betonu nebo cihel ktera naakumuluje nejake teplo jako akumulacky.. takze pokud budes mit mistnost treba 2,5x5x4m a steny budes mit z cihel a tu samou mistnost a steny budes mit z polystyrenu o stejne sile tak pokud budes mit venku treba -20 tak ti bude stacit na udrzeni stejne teploty v tom polystyrenaku topeni o tretinovem vykonu.. a mimochodem kdyz prestanes topit v obou mistnostech najednou tak po urcite dobe bude teplota v polystyrenove mistnosti vyssi.. jina vec je pokud tam vyvetras a teplo utece .. ale opet je zde vyhoda toho ze prijdes do mistnosti zatopis a za X minut s tretinovym vykonem tam uz mas teplo a o tom to je..
a mimochodem jakou si myslis ze ma akumulaci cihelny blok typu therm? vzdyt je to jen cihla plna vzduchovych mikrodirek a komor.. to zadnou akumulaci nema.. to kdyz postavis betonovou 20ku zed a nato das izolaci tak to ma akumulaci vyssi..
a mimochodem jakou si myslis ze ma akumulaci cihelny blok typu therm? vzdyt je to jen cihla plna vzduchovych mikrodirek a komor.. to zadnou akumulaci nema.. to kdyz postavis betonovou 20ku zed a nato das izolaci tak to ma akumulaci vyssi..
14:14:43
03.07.2008
03.07.2008

silverline
Já bych teda do betonových tvárnic nešel... Šílený problémy s vnitřníma instalacema, špatně se s tím dělá, je to těžký, navíc je sice krásný že to má úchvatný tepelně izolační vlastnosti, ale akumulační vlastnosti skoro žádný... Je to samá vzduchová komora a materiál žádnej.... A to je taky podle mě odpověď na to, proč ne dřevostavbu. Dřevostavba je dobrá tak akorát na výkend, kam člověk přijede, potřebuje jí rychle vytopit a za dva dny jí zase opustí, ale každopádně to není na stálý bydlení. Tím že ty lehké materiály(dřevo) mají minimální akumulační schopnosti, tak se tam musí topit pořád i kdyby tam byl metr polystyrenu.
13:51:46
03.07.2008
03.07.2008

Saky
-> aDAm: ja nepomlouvam drevostavby ale proste jsou hlucnejsi.. nez zdeny dum.. jak jsem psal zajdi si do nejake nove postavene a uvidis.. nerikam ze je to tak hrozne ale je to hlucnejsi..
podivej se na stranky www.atrea.cz to je system teplovzdusneho vytapeni tam si najdi regionalni montazni firmy a zavolej a zeptej se na reference kdo umi k tomu postavit dum.. dneska uz je spousty firmicek ktere stavi jen takoveto domy.. a dari se jim.. nebot lidi si uz uvedomuji ze je to jinak.. kdyz jim energeticke zavody kazdy rok minimalne dvakrat postavi pred zdrazeni energii.. problem byl treba pred deseti lety, ted uz je spoustu konstrukcnich detailu vychytanejch a hlavne se daji najit na internetu a snadno skontrolovat jestli to dodavatelska firma tak dela..
podivej se na stranky www.atrea.cz to je system teplovzdusneho vytapeni tam si najdi regionalni montazni firmy a zavolej a zeptej se na reference kdo umi k tomu postavit dum.. dneska uz je spousty firmicek ktere stavi jen takoveto domy.. a dari se jim.. nebot lidi si uz uvedomuji ze je to jinak.. kdyz jim energeticke zavody kazdy rok minimalne dvakrat postavi pred zdrazeni energii.. problem byl treba pred deseti lety, ted uz je spoustu konstrukcnich detailu vychytanejch a hlavne se daji najit na internetu a snadno skontrolovat jestli to dodavatelska firma tak dela..
13:45:18
03.07.2008
03.07.2008

Saky
-> Max: obecne tepelne cerpadlo s zivotnosti cca 30let se zaplati pouze u budov kde je obrovska spotreba energie protoze pokud budes mit rocni spotrebu energii na vytapeni a ohrev TUV treba 3-5000kc coz bezne pasivni domy maji nebo treba 15-20000 u NED tak tepelne cerpadlo ti je schopno usetrit kdyz hodne tak 65pct nakladu.. kdyz se podivas na vyzkumy tak nejlepsi maji faktor neco kolem 3 (myslim prumerny faktor, ne nesmyslne udavany tabulkovy) takze z 1kw udela 3kw takze pak u takovychto domu ses schopen usetrit u PD treba 3000kc rocne a u NED treba 10-15000 rocne pokud vezmu tepelne cerpadlo s vrtama a cenou nekde kolem 300000 treba a to jsou i za 700000 treba taky.. tak v takovem dome se to nikdy nezaplati.. resp navratnost u PD bude treba 100let coz je trojnasobna zivotnost.. a to nemluvim o uroceni vkladu atd.. u NED se takovy system vyplati tak na konci zivotnosti.. samozrejme kdyz se podivas na stranky vyrobcu tepelnych cerpadel tak tam ukazou modelovy dum ktery protopi 50000kc za rok 30tim padem usetri a pak je za deset let zaplacene ceradlo.. nicmene takove domy se dnes nestavej (pokud nekdo nestavi palac) a je to nesmysl.. muj nazor je takovy ze neni potreba setrit energii na vytapeni ruznejma vecma jako je tepelne cerpadlo, ale je lepsi minimalizovat potrebu na vytapeni a pokud budes mit pasivni dum s potrebou topit treba pri minus 10ti a vic coz je nekolik dnu v tydnu tak ti je uplne jedno cim topis nebot protopis tak malo penez ze te to netrapi.. a nebo si vezmes svetr a nebudes topit vubec a nebudes mit svoji teplotu treba 22 ale treba jen 17.. ale topit nemusis...
13:35:38
03.07.2008
03.07.2008

Saky
-> DuriQ: ja tyhle tvarnice schvaluju resp myslim si ze stavet z dutejch betonovek ktery se stavej dnem vzhuru je lepsi.. ono vylejvat betonem a stavet z toho bunkr je v podstate k nicemu pracnejsi a drazsi (pevnostne vyhovi i nevylita tvarovka,ale kdo chce bunkr proc ne..) a v podstate komu se nelibi betonova tvarovka pouzije cihlu to je fuk.. obecne jak cihly typu therm tak i ytong jsou jednovrstva zdiva ktere musi mit jakousi nosnost a tepelne vlastnosti ale vzhledem k tomu ze nejde tyhle dve veci zkloubit dohromady tak maji oboje vlastnosti mizerne...v porovnani s tepelneizolacnim materialem nebo nosnym materialem jako je nosna cihla nebo treba betonovy blok o litem monobloku ani nemluvim.. nicmene pevnostne neni u vetsiny domu max 1-2 podlaznich problem ale ty tepelne vlastnosti to dostane teprve obrovskou sirkou.. a jak jsem psal az treba za deset let se doporuceny koeficient zvedne a ze se zvedne urcite, staci se podivat na jeho vyvoj od treba 70let.. tak cihlari zacnou delat metrove steny nebot jinak uz to udelat nejde.. proto moudri lide stavi zvlast nosny skelet a zvlast teplnou obalku.. ovsem je treba to navrhnout tak aby rosny bod nevychazel ve zdivu.. coz treba u thermu 44ky a 5cm polyse bude.. tim 5cm polysem se ten therm uplne zabije.. vlastnosti mu to skoro nezlepsi cenu navyssi a vlastnosti zabije..
13:11:37
03.07.2008
03.07.2008

DuriQ
co vravite na pouzitie vibrolisovanych betonovych tvarnic pre obvodove a nosne steny, podlma mna rozhodne lepsi material ako Ytong a podobne saigony... ktore drzia vlhkost, pokial viem tak tieto tvarnice nedrzia vlhkos a pokial sa spravi dobra izolacia tak to ma celkom slusne vlastnosti... je to nieco ako opisoval saky... pritom jedna tehla stoji cca 35,- jasne treba ju vyliat este betonom a roxormy... ale mat v lete chad a v zime teplo je celkom dobre, k tomu dohodit rekuperacnu klimatizaciu... problem je, tie klimy stoja celkom dost a dost draha je k tomu aj MaR-ka, ale od tej sumy tiez zalezi co vsetko sa ma regulovat a hlavne ako... :)
priklad www.easyblok.sk/vlastnost i.html
tych firiem je viac a su rozne druhy tvarnic
co si myslite o tomto zazraku ?
priklad www.easyblok.sk/vlastnost i.html
tych firiem je viac a su rozne druhy tvarnic
co si myslite o tomto zazraku ?
12:17:58
03.07.2008
03.07.2008

Max
-> Saky: jeslti jsem vyloženě moderní nevim,ale každopádně mě nízkoenergetickej nebo pasivní dům láká. Asi ze všeho nejvíc...
Upřimně řečeno kdybych chtěl obyčejnej cihlovej dům s topením na plyn, mužu si koupit něco starýho a postupně opravovat, ale to nechci. Právě kvuli tomu chci novej, starej nikdy nepředěláš na nizkoenergetickej,pokud ho nezbouráš
co se topení týče, jak jsem psal, známý kde jsem se občas vyktnul staví z ytongu 30 + polysteren, myslim že 8čku tam dal. má tepelný čerpadlo (ropzvod v zemi) + řízená rekuperace vzduchu. Spoustu lidí mu říká že to jsou vyhozený prachy (přesně jak píšeš) Ale vzhledem k tomu že on přesně ví co chce, nedal na rady kde jakýho joudy... Jasně, je mu 50 takže je otázka jak tu návratnost využije on. každopádně když to stavěl, udělal to myslim dobře. Já osobně jsem volil i ty cihlový bloky. Na nich mi dost vadí nepřesná výroba, reps vypalujou se,takže se zkroutí. Navíc nebylo nic nenormálního,aby byla jedna cihla o 1cm nižsí než ostatní. Sice jsem si to hlídal a šikanoal i ostatní,ale pak prostě minimum malty neni možný. Na druhou stranu když pak vidim ty novostavby a 2cm malty dozdívaný plnejma cihlama a v tom prdnutou traverzu....tak si řikám že ta moje dílna je ještě dobrá
problém ještě vidim s dodavatelskejma firmama. Celkovou zakázku na klíč bych určitě nechtěl a nevolil. Firem je spoustu, ale vidím to u zminoaných kamarádů kdyří už staví. Přesto že se kolikrát poslehnou na doporučení známýho je výsledek nic moc...viz to že špatně vyspádovaná podlahovka nebo zkroucený vchodový dveře během 3 týdnů...
Upřimně řečeno kdybych chtěl obyčejnej cihlovej dům s topením na plyn, mužu si koupit něco starýho a postupně opravovat, ale to nechci. Právě kvuli tomu chci novej, starej nikdy nepředěláš na nizkoenergetickej,pokud ho nezbouráš

co se topení týče, jak jsem psal, známý kde jsem se občas vyktnul staví z ytongu 30 + polysteren, myslim že 8čku tam dal. má tepelný čerpadlo (ropzvod v zemi) + řízená rekuperace vzduchu. Spoustu lidí mu říká že to jsou vyhozený prachy (přesně jak píšeš) Ale vzhledem k tomu že on přesně ví co chce, nedal na rady kde jakýho joudy... Jasně, je mu 50 takže je otázka jak tu návratnost využije on. každopádně když to stavěl, udělal to myslim dobře. Já osobně jsem volil i ty cihlový bloky. Na nich mi dost vadí nepřesná výroba, reps vypalujou se,takže se zkroutí. Navíc nebylo nic nenormálního,aby byla jedna cihla o 1cm nižsí než ostatní. Sice jsem si to hlídal a šikanoal i ostatní,ale pak prostě minimum malty neni možný. Na druhou stranu když pak vidim ty novostavby a 2cm malty dozdívaný plnejma cihlama a v tom prdnutou traverzu....tak si řikám že ta moje dílna je ještě dobrá

problém ještě vidim s dodavatelskejma firmama. Celkovou zakázku na klíč bych určitě nechtěl a nevolil. Firem je spoustu, ale vidím to u zminoaných kamarádů kdyří už staví. Přesto že se kolikrát poslehnou na doporučení známýho je výsledek nic moc...viz to že špatně vyspádovaná podlahovka nebo zkroucený vchodový dveře během 3 týdnů...
12:05:14
03.07.2008
03.07.2008

aDAm
-> Saky: jako to co píšeš ty se mi libi, rád bych takhle stavěl. Lobovani cihlařů mě fakt nezajímá, rad bych postavil dům moderním způsobem, nejlépe pasivní nebo nízkoenergeticky barak, topení bych právě podle článků od tebe nějakou rekuperaci, případně doplnil o další topení aby se dala regulovat teplota v jednotlivých místnostech.
Problém je v tom že se ve stavebnictví vůbec neorientuju, proto u mě padá stavba svépomocí, i když by to byla slušná úspora, proto sem se spíše obracel na firmy co dělají stavbu na klíč kde bych se skoro i nic nemusel starat a pak přijít k hotovému, a dřevostavba proto že je to rychle a všude co sem čet je to celkem dobré. Z té tvé druhé možnosti mám tak trochu strach že to slušně zežere čas hledáním firem co udělají to a to, přeci jen v našem kraji sem po internetu zatím moc firem nenašel a natož pak k ním ještě nějaké reference. S dodávkou materiálu bych ale neměl problém, mám totiž možnost to brát s nějakých velkoskladů za výhodné ceny popřípadě ještě slevy k tomu.
Problém je v tom že se ve stavebnictví vůbec neorientuju, proto u mě padá stavba svépomocí, i když by to byla slušná úspora, proto sem se spíše obracel na firmy co dělají stavbu na klíč kde bych se skoro i nic nemusel starat a pak přijít k hotovému, a dřevostavba proto že je to rychle a všude co sem čet je to celkem dobré. Z té tvé druhé možnosti mám tak trochu strach že to slušně zežere čas hledáním firem co udělají to a to, přeci jen v našem kraji sem po internetu zatím moc firem nenašel a natož pak k ním ještě nějaké reference. S dodávkou materiálu bych ale neměl problém, mám totiž možnost to brát s nějakých velkoskladů za výhodné ceny popřípadě ještě slevy k tomu.
10:43:12
03.07.2008
03.07.2008

Saky
-> Max: ja jsem moderni clovek a dnes bych stavel moderni tzn nizkoenergetickej spis pasivni dum samozrejme se vsim co je k tomu potreba tzn rekuperacni vetraci system hlavne.. vyjde to na podobne penize jako treba system kondenzacniho kotle s podlahovym vytapenim s tim rozdilem ze tohle jeste navic obstarava rizene vetrani a setri energii a pak te vubec nemuseji zajimat nejake "dychaci materialy" nebot vetrat se musi vzdycky.. problem takovychhle domu (i kdyz dnes uz je to celkem rozsirene) je ve stavebnich firmach ktere takoveto domy stavet proste neumeji a koukaji na cloveka co tohle chce jako na blazna vzdyt prece klasika 44ka therm a plynovej kotel ma kazdej tak proc neco extra? a abys postavil takovy dum musis jit nad doporucene hodnoty tepelnych prostupu jednotlivych plastu budov a hlavne to delat poradne (ono jedna vec je kdyz napisou ze cihla ma odpor treba 4 kdy je to mereno v laboratornich podminkach pri minimalni vlhkosti lepene na tenkovrstve malty a druha realna hodnota pri bezne vlhkosti stavena bezne jak na stavbe tzn 2cm malty nejak naskladane prohazene dosekane pulky cihel atd.. (samozrejme se da videt i kvalitni pristup) takze k otazce ja bych dnes zvolil jako obvodove steny bud cihelne bloky nebo betonove dute tvarnice o sile 20-24 a doplnil bych je venkovni izolaci klidne 30cm k tomu samozrejme spickova okna, propracovane vsechny detaily tepelnych mostu v zakladech atd. .k tomu adekvatni izolaci stropu pripadne strechy a cele bych to vytapel teplovzdusnym vytapenim s rekuperaci tepla.. a troufam si tvrdit ze v takovem dome pri beznem pohybu osob budes topit tak tyden ctrnact dni za rok.. co se tyka ceny tak obvodove steny vyjdou na podobne penize jako system therm 44+5cm izolace navic ve strope kdy bezne podle normy je nejakych 25cm pridas nejakych dalsich 20cm te bude stat navic nejakych treba 30000kc u bezneho domku.. co se tyka izolace zakladu tak rovnez das neco navic rekneme 15000 tam to neni tak rapidni tady se nemusi pridavat tolik nebot teplota pod budovou neni tak nizka jako venkovni.. a co se tyka oken tak tam ses s cenou tak o 50000vyse.. samozrejme vsechny ceny zavisi na poctu oken velikosti domu atd.. co se tyka teplovzdusneho topeni s rekuperaci tak ses na cene nekde kolem 200000.. pokud das podlahove topeni a kondenzacni kotel tak ses na podobne cene pokud das primotopy nebo elektricke podlahove tak ses samozrejme vyrazne niz.. takze abych to shrnul celkove naklady navic oproti nejake dnes nazyvane klasice budou tak o 100000-200000 vyssi pri cenach dodovatelskych cenach ne pri cene na klic.. tam ten rozdil nasadej jeste vetsi.. ale i tak pokud pak bezny dum protopi treba 25000 tak tady protopis kdyz pripocitas elektromotor na cirkulaci vzduchu treba 7000 takze rocne usetris cca 20000 a za 5-10let mas investici zpatky.. system je v podstate az na vymenu filtru bezudrzbovy a neni v tom co by se mohlo podelat.. pouze levne elektromotory nic vic..mas denodenne treba i 24hodin denne prisun cerstveho vzduchu bez ztraty energie vetranim jako u klasiky .. co se tyka teplovzdusneho vytapeni tak vim narozdil od ruznych teoretiku kteri v takovem dome nikdy nebyly o cem mluvim nebot ho jiz u sebe cca dva roky provozuju.. a uprimne receno nechtel bych uz nic jineho.. jako cim topit to je fuk.. ale to rizene vetrani je spicka.. a kdyz uz tam ty rozvody vzduchu jsou tak je skoda je nevyuzit k topeni nebot dalsi topny system by navysoval cenu.. ma to sice sve mouchy jako nemoznost rychle regulace teploty v jednotlivych mistnostech ale to se da doplnit jinak a hlavne za ty tri roky sem nemel potrebu nejak regulovat teploty.. jedinej problem co jsem tenkrat udelal byla ta chyba ze jsem stavel z teplovzduchu a tomu odpovidaji tepelne ztraty.. vypoctove ztraty jsou o cca 40pct nizsi nez skutecne takze toho dnes lituju.. kdybych tenkrat cetl a nedal na ty kecy projektanta tak sem mohl mit dum za stejne penize ale nemusel sem tolik topit.. taky jsem mel v projekti 44ku zed plus 5cm polyse a kondenzacni kotel a silene tepelne ztraty.. jeste ze jsem to vcas (resp uz pozde zacal sem se o to zajimat az kdyz stala hruba stavba) zmenil
10:25:19
03.07.2008
03.07.2008

pyroman
-> maajkee: já sem popisoval už zamotnou kci nad lepenkou...místo betonovýho potěru jde využít i pískovej podsyp a nebo nějaká samonivelační stěrka, která je ovšem drahá
09:40:54
03.07.2008
03.07.2008

Max
-> Saky: ty seš pašák...takový romány...to člověku dá než to přelouská :-)
hele tak mi teda řekni z čeho by jsi stavěl ty, nebo mezi čím by jsi se rozhodoval. články jsme četl (viz tvuj odkaz) asi před tím rokem kdy jste se "dohadovali" s baghirou.
Zkušenosti mám z několika baráků a svojí dílny,nicméně zedník nejsem. Garáž jsem stavěl z heluze 30 a to především proto, že mi šlo o co nejlevnější materiál. Stejně mě ta sranda vyjden a na 200 a to si téměř vše dšláme sami...ale to je jedno. Bylo to pro mě asi největší školení a u baráku vim co mě čeká. Mezi tim jsem pomáhal na jiný stavbě, tak mi zas doporučují ytong/hebel. Krásná práíce,nenadřeš se...
Samozřejmě tim možnosti nekončí...(viz tvuj odkaz) dřevostavbu ale nechci, ani stavbu na klíč.
Představoval bych si to tak že zvolim tvoji možnost č. 2 s tim že něco budu dělat sám a kamarádama..
hele tak mi teda řekni z čeho by jsi stavěl ty, nebo mezi čím by jsi se rozhodoval. články jsme četl (viz tvuj odkaz) asi před tím rokem kdy jste se "dohadovali" s baghirou.
Zkušenosti mám z několika baráků a svojí dílny,nicméně zedník nejsem. Garáž jsem stavěl z heluze 30 a to především proto, že mi šlo o co nejlevnější materiál. Stejně mě ta sranda vyjden a na 200 a to si téměř vše dšláme sami...ale to je jedno. Bylo to pro mě asi největší školení a u baráku vim co mě čeká. Mezi tim jsem pomáhal na jiný stavbě, tak mi zas doporučují ytong/hebel. Krásná práíce,nenadřeš se...
Samozřejmě tim možnosti nekončí...(viz tvuj odkaz) dřevostavbu ale nechci, ani stavbu na klíč.
Představoval bych si to tak že zvolim tvoji možnost č. 2 s tim že něco budu dělat sám a kamarádama..
09:18:26
03.07.2008
03.07.2008

Saky
takhle to vypda kdyz clovek nema v praci co delat-) a nebo se mu do niceho nechce-)
09:17:35
03.07.2008
03.07.2008

Saky
a jeste posledni vec k tomuhle tematu o tom jak stavet..z pohledu cloveka ktery postavil dva domy a u cca tri na klic jsem byl vsemu svedkem (neni to moc ale vetsina lidi nepostavi ani jeden)
1, problematika z ceho to je na Vas..
2,jak mate na vyber.. kdyz nechate postavit dum na klic muzete se spolehnout na to ze firma postavi dum v dohodnutem terminu coz se da smluvne osetrit vysokym penale pri nedodrzeni terminu.. taky vite vetsinou dopredu cenu i kdyz vetsina firem (aspon v mych pripadech to tak bylo) si zapocita viceprace a zjistite ze kdyz dojde k vyberu dlazdicek, podlah atd.. pocita se vzdy s nejakym standartem a vy si vzdy vyberete drazsi coz se projevi na vysledne cene.. rovnez je potreba k cene domu pripocitat stavebni upravy pozemku navazku zeminy ploty atd coz taky neni zanedbatelna castka.. dalsi "vyhoda kvuli ktere se spoustu lidi rozhoduje pro tento zpusob" je nejaka vetsinou 5leta zaruka.. obecne se toho za 5let moc neprojevi a treba moje zkusenost kdy slezl nater v jedne z podzemnich mistnosti a oprava v zaruce znamenala pretreni toho jednoho metru ctverecniho ktery byl poskozen .. pripadne odfouknuti stuku vyreseno prestukovanim odfoukleho kusu takovym zpusobem ze je to pak uz pri blizsim pohledu videt oprava .. obecne si myslim ze je to vhodne pro lidi kteri nemaji vubec na nic cas a jsou schopni videlat a usetrit za rok cca milion korun ktery se tim preplati oproti zpusobu 2 (na stavbe domu s cenou cca 3mega) druhy zpusob je si sehnat nejakeho dobreho stavebniho dozora a zajistit si jednotlive prace dodavatelsky.. objednate si bagristu ktery vam vykope zaklady (date treba 5 oproti firme ktera si nauctuje treba 30 atd) pak zedniky sadrokartonare atd zajistite material.. vse dirigujete v pohode z kancelare v zamestnani a na stavbe mate sveho dozora takze Vy nemusite vedet v podstate o stavbe vubec nic jen vyjednavate slevy na material ( a verte tomu ze pri zakazce jednoho RD se Vam slevy jen pohrnou, kdezto 90pct stavebich firem Vam bude uctovat cenu katalogovou..) timto stylem postavite dum podobne rychle jako ona stavebni firma a mate zaruku na jednotliva dila taky.. sice ne na celek ale podle me je to uplne jedno.. timto stylem rovnez funguije nekolik stavebnich firem co znam (nemaji vlastni zazemi jen zprostredkovavaji stavbu dodavatelsky a pak za to jako celek "ruci") podle me je to dobry zpusob stavby domu kdy se clovek nezapoti( stoji ho to treba pulhodky hodku denne sledovanim cen a technologii na internetu a telefonovanim) ziska vyraznou slevu cca 25-30pct a ma v podstate srovnatelny dum s podobnym krytim pripadnych zavad..
dalsi zpusob je svepomoci kdy se da usetrit cca 40-60pct z katalogove ceny domu ale taky se clovek nezastavi.. clovek o tom musi ledaccos vedet aby nebyly videt hruzy co jsou videt na nekterych stavenistich, muze to mit za nasledek katastrofalni nedodrzeni stavebnich postupu atd ale to by mel rovnez kvalitni dozor pohlidat.. to jestli na to ma clovek cas, odvahu a trpelivost se musi rozhodnout sam.. ale usetrit se da dost.. ale upozornuju ze mnohdy na ukor kvality provedene prace pokud to clovek dela poprve.. ale na druhou stranu znam par lidi co se pustili do stavby domu a ackoliv to delali poprve meli to precizneji nez nejaky delnas ktery to dela v ukolu a stihne to za tretinu casu..
to je takovy muj nazor, nikomu ho nenutim rovnez at si kazdy udela nazor vlastni.. uz vidim tady ty zamestnance stavebnich firem jak do me budou sit ze to tak neni, ale tohle jsou me zkusenosti z mych staveb a nejsou nijak zkreslene nebot to narozdil od stavebnich firem nemam potrebu zkreslovat..a nikomu je nenutim
1, problematika z ceho to je na Vas..
2,jak mate na vyber.. kdyz nechate postavit dum na klic muzete se spolehnout na to ze firma postavi dum v dohodnutem terminu coz se da smluvne osetrit vysokym penale pri nedodrzeni terminu.. taky vite vetsinou dopredu cenu i kdyz vetsina firem (aspon v mych pripadech to tak bylo) si zapocita viceprace a zjistite ze kdyz dojde k vyberu dlazdicek, podlah atd.. pocita se vzdy s nejakym standartem a vy si vzdy vyberete drazsi coz se projevi na vysledne cene.. rovnez je potreba k cene domu pripocitat stavebni upravy pozemku navazku zeminy ploty atd coz taky neni zanedbatelna castka.. dalsi "vyhoda kvuli ktere se spoustu lidi rozhoduje pro tento zpusob" je nejaka vetsinou 5leta zaruka.. obecne se toho za 5let moc neprojevi a treba moje zkusenost kdy slezl nater v jedne z podzemnich mistnosti a oprava v zaruce znamenala pretreni toho jednoho metru ctverecniho ktery byl poskozen .. pripadne odfouknuti stuku vyreseno prestukovanim odfoukleho kusu takovym zpusobem ze je to pak uz pri blizsim pohledu videt oprava .. obecne si myslim ze je to vhodne pro lidi kteri nemaji vubec na nic cas a jsou schopni videlat a usetrit za rok cca milion korun ktery se tim preplati oproti zpusobu 2 (na stavbe domu s cenou cca 3mega) druhy zpusob je si sehnat nejakeho dobreho stavebniho dozora a zajistit si jednotlive prace dodavatelsky.. objednate si bagristu ktery vam vykope zaklady (date treba 5 oproti firme ktera si nauctuje treba 30 atd) pak zedniky sadrokartonare atd zajistite material.. vse dirigujete v pohode z kancelare v zamestnani a na stavbe mate sveho dozora takze Vy nemusite vedet v podstate o stavbe vubec nic jen vyjednavate slevy na material ( a verte tomu ze pri zakazce jednoho RD se Vam slevy jen pohrnou, kdezto 90pct stavebich firem Vam bude uctovat cenu katalogovou..) timto stylem postavite dum podobne rychle jako ona stavebni firma a mate zaruku na jednotliva dila taky.. sice ne na celek ale podle me je to uplne jedno.. timto stylem rovnez funguije nekolik stavebnich firem co znam (nemaji vlastni zazemi jen zprostredkovavaji stavbu dodavatelsky a pak za to jako celek "ruci") podle me je to dobry zpusob stavby domu kdy se clovek nezapoti( stoji ho to treba pulhodky hodku denne sledovanim cen a technologii na internetu a telefonovanim) ziska vyraznou slevu cca 25-30pct a ma v podstate srovnatelny dum s podobnym krytim pripadnych zavad..
dalsi zpusob je svepomoci kdy se da usetrit cca 40-60pct z katalogove ceny domu ale taky se clovek nezastavi.. clovek o tom musi ledaccos vedet aby nebyly videt hruzy co jsou videt na nekterych stavenistich, muze to mit za nasledek katastrofalni nedodrzeni stavebnich postupu atd ale to by mel rovnez kvalitni dozor pohlidat.. to jestli na to ma clovek cas, odvahu a trpelivost se musi rozhodnout sam.. ale usetrit se da dost.. ale upozornuju ze mnohdy na ukor kvality provedene prace pokud to clovek dela poprve.. ale na druhou stranu znam par lidi co se pustili do stavby domu a ackoliv to delali poprve meli to precizneji nez nejaky delnas ktery to dela v ukolu a stihne to za tretinu casu..
to je takovy muj nazor, nikomu ho nenutim rovnez at si kazdy udela nazor vlastni.. uz vidim tady ty zamestnance stavebnich firem jak do me budou sit ze to tak neni, ale tohle jsou me zkusenosti z mych staveb a nejsou nijak zkreslene nebot to narozdil od stavebnich firem nemam potrebu zkreslovat..a nikomu je nenutim