Dík za rady, zatím si to nechám projít hlavou, a uvidíme jak to dopadne, jsou dvě relativně pro mě levné alternativy, kari síť, dřevotříska + oplechování, sice to bude kompletní zadělání oken, ale pro mne nejlevnější varianta, ale hlavně jsem zapomněl dodat jsem tam v nájmu, a majitele to moc nezajímá.
Samozřejmě že z roxoru, by to bylo nejlepší, ale ťěch oken je tam trochu více.
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Stavba domu
23:29:51
31.12.2009
31.12.2009

OndraST
23:24:40
31.12.2009
31.12.2009

Hurdis
-> spartra: Ku*va při prametrech 197/95/27 beru oslovení "chlapec" skoro jako lichotku. 

22:53:20
31.12.2009
31.12.2009

JoseA
Tak na kontejnery často děláme mříže a to z kulatiny 10mm, mříž je v rámu z jeklu 40/20, většinou se osazuje na panty + zajištění visacím zámkem. Podle mě je to vhodnější řešení pro otevření okna, umývání oken, atd....
22:12:05
31.12.2009
31.12.2009

spartra
-> OndraST: to by ta kari síťmusel bejt tak ze 14 roxoru, jinak na to vážně stačej nabroušený šťípačky
usazení jak píše chlapec dole

19:58:13
31.12.2009
31.12.2009

Hurdis
-> OndraST: Na klasickou kari síť stačí chmatákovi pár vteřin s pákovýma štípačkama, je to o ničem. Jestli ale chceš takovéhle šidítko usadit, tak bych na síti ohnul koncové volné dráty a usadil je do předvrtaných děr na tzv. chemickou hmoždinku.
Bude to celé ale jenom na ohled.
Když už takovéhle laciné nehezké řešení, tak raději svařit mříž z roksorů, se stejným ukotvením.
Bude to celé ale jenom na ohled.
Když už takovéhle laciné nehezké řešení, tak raději svařit mříž z roksorů, se stejným ukotvením.
19:56:13
31.12.2009
31.12.2009

Matthes, záškodník z TechWebu
-> OndraST: Kdyz das kari sit tak to bude vypadat jak pica
Nejlepci by bylo mriz zazdit, to se nikdo jen tak nepokusi probourat...

19:35:05
31.12.2009
31.12.2009

OndraST
Použiji tohle vlákno, aneb kde je problém. Sice se to tak moc baráku netýká, ale jde o dílnu, ale ta je taky z cihel ne.
Prosím o radu, jsem na zastrčeném místě, a dneska jsem se přesvědčil znova o lidské nenechavosti. Již delší dobu uvažuji o zamřížovaní oken, nejspíše bych asi použil, klasickou kari síť co se dává do betonu, patřičného rozměru, určitě to nebude top zabezpečení, ale aspoň to bude mít doufám nějakej efekt, a teď na co se ptám, dílna je převážně stavěná z těch velkejch bílejch tvárnic, a mě jde o to co použít za spojovací materiál. Jaké hmoždinky / chemické kotvy použít, aby to vše plnilo nějaký efekt.
Jinak prošroubování skrz nepřichází v úvahu. A hlavně beru v úvahu že to musí bejt popřípadě typ vrutu nebo šroubu, který se moc nevyskytuje, aby nepřišel koumák ze šroubovákem a v pohodě to sundal.
Dík za každou radu.
Prosím o radu, jsem na zastrčeném místě, a dneska jsem se přesvědčil znova o lidské nenechavosti. Již delší dobu uvažuji o zamřížovaní oken, nejspíše bych asi použil, klasickou kari síť co se dává do betonu, patřičného rozměru, určitě to nebude top zabezpečení, ale aspoň to bude mít doufám nějakej efekt, a teď na co se ptám, dílna je převážně stavěná z těch velkejch bílejch tvárnic, a mě jde o to co použít za spojovací materiál. Jaké hmoždinky / chemické kotvy použít, aby to vše plnilo nějaký efekt.
Jinak prošroubování skrz nepřichází v úvahu. A hlavně beru v úvahu že to musí bejt popřípadě typ vrutu nebo šroubu, který se moc nevyskytuje, aby nepřišel koumák ze šroubovákem a v pohodě to sundal.
Dík za každou radu.
23:20:57
22.07.2008
22.07.2008

Baghira
-> PeterP136: Zase bych se divil, kdyby byli obě vrchní vrstvy z panelu, to se normálně nedělalo, pokud je panel vrch, pak tipuju, že spodní vrstva bude nějakej omítnutej heraklit?...takže řešením by mohlo bejt dostat se k tomu panelu zespodu, zrušit teda ten dvouplášť a zespodu udělat nový stropy třeba ze sádroše a dokonale udělat parotěsnou folii...ale jak říkám, když to není vidět, těžko se radí.
00:38:52
22.07.2008
22.07.2008

PeterP136
-> Baghira: Mas pravdu, tazko radit, ked to clovek nevidi, ono to clovek nevidi ani ked sa na to pozera, jedine to navrtat. Na vrchu by som veril ze je panel, jednak kvoli previsom tam kde je odkvap ale hlavne som navrtal 10cm betonu. Spodna vrstva je bud panel alebo veniec, tu som si nie isty pretoze som pri osadzani zavesov navrtal pod omietkou cervenu "tehlu" a velku dutinu co by znamenalo veniec. Takze tvrdenie predchadzajuceho majitela a susedov ze su tam panely asi plati len na vrch strechy, dke sa asi snazili o pevnost kvoli snehu.
Roztrhanie mrazom je mozne, ktovieako dlho tam kondenzuje a mozno aj zateka voda. Sice som pod panelom navrtal suchu "skvaru", ale voda uz mohla byt davno prec po oprave strechy predoslym majitelom a trhliny su pamiatkou po zatekani a zime.
Este som sa docital na coleman.sk ze tie klobuciky nezluzia na odvetravanie ale len na vyrovnanie tlaku pri expanzii vodnych par a na odvetravanie su podla normy uplne nedostatocne. Ale ucinnost izolacie podla moho laickeho nazoru budu urcite znizovat.
A este radia dva sposoby ako zrusit dvojplastovu strechu. bud ju otvorit zvnutra, co v pripade betonoveho venca nie je jednoduche, alebo ju proste poctivo zateplit (viac nez jednoplastovu strechu kvoli kondenzacii par) upchat odvetravacie otvory a zateplit aj stenu tam kde je vzduchova medzera a spravit male 1cm dierky cez steny do vzduchovej medzery kazde 2m. Takze skor uvazujem nad takymto riesenim akurat bez lesenia to nebude mozne zateplit. A na zateplovanie murov momentalne nemam takze asi strechu odlozim na buduci rok spolu so stenami.
Roztrhanie mrazom je mozne, ktovieako dlho tam kondenzuje a mozno aj zateka voda. Sice som pod panelom navrtal suchu "skvaru", ale voda uz mohla byt davno prec po oprave strechy predoslym majitelom a trhliny su pamiatkou po zatekani a zime.
Este som sa docital na coleman.sk ze tie klobuciky nezluzia na odvetravanie ale len na vyrovnanie tlaku pri expanzii vodnych par a na odvetravanie su podla normy uplne nedostatocne. Ale ucinnost izolacie podla moho laickeho nazoru budu urcite znizovat.
A este radia dva sposoby ako zrusit dvojplastovu strechu. bud ju otvorit zvnutra, co v pripade betonoveho venca nie je jednoduche, alebo ju proste poctivo zateplit (viac nez jednoplastovu strechu kvoli kondenzacii par) upchat odvetravacie otvory a zateplit aj stenu tam kde je vzduchova medzera a spravit male 1cm dierky cez steny do vzduchovej medzery kazde 2m. Takze skor uvazujem nad takymto riesenim akurat bez lesenia to nebude mozne zateplit. A na zateplovanie murov momentalne nemam takze asi strechu odlozim na buduci rok spolu so stenami.
00:11:03
22.07.2008
22.07.2008

Baghira
-> PeterP136: Ono záleží jak je ta střecha dělaná...jestli je panel a horní vrstva dřevěná, nebo dvě vrstvy panelů? No ono totiž pravda může být oboje...může bejt jak blbě udělanej věnec (není přes výšku panelu), tak i nefunkčním odvětráním, ale ne tlakem pak, ale zkondenzováním a následně odmrznutím...klasika u starších plochejch střech, kdy odmrzne atika. Pokud teda do toho pláště nezatýká, to by pak bylo jasný.
Doporučení...nevim jak to tam máte, ale ideální by bylo zrušit ten dvouplášť a zateplit na panel...je to ovšem dost drahá záležitost...a ne vždy to jde záleží jak je to tam konstruovaný, to bohužel nevidim...často se i zatepluje s těma odvětrávacíma komínkama, ale to zateplení pak celkem ztrácí funkci..
Doporučení...nevim jak to tam máte, ale ideální by bylo zrušit ten dvouplášť a zateplit na panel...je to ovšem dost drahá záležitost...a ne vždy to jde záleží jak je to tam konstruovaný, to bohužel nevidim...často se i zatepluje s těma odvětrávacíma komínkama, ale to zateplení pak celkem ztrácí funkci..
21:43:15
21.07.2008
21.07.2008

PeterP136
A este na doplnenie.
1. majster ktory vravi ze je to tepelnou roztaznostou betonu vravi ze pri zetepleni strehy treba upchat odvetravacie otvory dutiny.
2. majster ktory vravi ze je to natlakovanim odparenej vody v dutine vravi ze treba urobit diery do strechy a dat tam odvetravacie kominky.
Je 2 spravna? bude mat potom tepelna izolacia ucinok ked bude pod izolaciou (a stresnym panelom) odvetravana a mozno aj prevetravana dutina?
1. majster ktory vravi ze je to tepelnou roztaznostou betonu vravi ze pri zetepleni strehy treba upchat odvetravacie otvory dutiny.
2. majster ktory vravi ze je to natlakovanim odparenej vody v dutine vravi ze treba urobit diery do strechy a dat tam odvetravacie kominky.
Je 2 spravna? bude mat potom tepelna izolacia ucinok ked bude pod izolaciou (a stresnym panelom) odvetravana a mozno aj prevetravana dutina?
21:40:21
21.07.2008
21.07.2008

PeterP136
Vidim ze je tu par odbornikov tak sa skusim opytat.
Dom s plochou strechou z porobetonovych tehal (r.v.74) a strechou s odvetravanou (aspon volakedy) dutinou. Z coho je vlasten strop a strecha 100% neviem, ale vraj z panelov.
No a okolo strechy je popraskana omietka dokonca miestami je mozno aj cm vysunuta. Praskliny su na spodnej a hornej urovni stropneho panelu a na spodnej urovni stresneho panelu. Miestami aj slabe praskliny ale len slabe na hornej urovni stresneho panelu. Takisto je tu par prasklin sikmych s kolmicou na kraj strechy. Nie nejde o padanie domu, robi to strecha. Ale mam tu dve teorie od dvoch roznych majstrov.
1. je to tepelnou roztaznostou panelu (alebo venca ak je tam veniec, ten je v podstate tiez zelezobeton), tym panel putuje po tehle a tam kde tehla drzi lepsie nez na druhom paneli tehlu vezme so sebou.
2. je to tym, ze odvetravanie strechy je uz roky nefunkcne a vlhkost v skvare tlakom pri zahriati a odpareni trha strechu.
No a ja neviem ktorej teorii verit.
Dom s plochou strechou z porobetonovych tehal (r.v.74) a strechou s odvetravanou (aspon volakedy) dutinou. Z coho je vlasten strop a strecha 100% neviem, ale vraj z panelov.
No a okolo strechy je popraskana omietka dokonca miestami je mozno aj cm vysunuta. Praskliny su na spodnej a hornej urovni stropneho panelu a na spodnej urovni stresneho panelu. Miestami aj slabe praskliny ale len slabe na hornej urovni stresneho panelu. Takisto je tu par prasklin sikmych s kolmicou na kraj strechy. Nie nejde o padanie domu, robi to strecha. Ale mam tu dve teorie od dvoch roznych majstrov.
1. je to tepelnou roztaznostou panelu (alebo venca ak je tam veniec, ten je v podstate tiez zelezobeton), tym panel putuje po tehle a tam kde tehla drzi lepsie nez na druhom paneli tehlu vezme so sebou.
2. je to tym, ze odvetravanie strechy je uz roky nefunkcne a vlhkost v skvare tlakom pri zahriati a odpareni trha strechu.
No a ja neviem ktorej teorii verit.
21:32:05
15.07.2008
15.07.2008

Baghira
-> aDAm: Tak na takovej pozemek bych se pěkně vys...pokud je k vodě nebo jiným sítím cesta přes cizí pozemek...budeš pak akorát škemrat o břemeno a platit jak mourovatej.
12:53:20
15.07.2008
15.07.2008

DuriQ
aDAm: ak bolo nieco vedene v tej zemy musi byt o tom zaznam, musi to byt zamerane v geo mapach, tudiz kataster by to mal vedet, ked tam nic nevedie tak moze ist ta firma do ale neviem ako mate postavene zakony, co sa tyce vody tak trasy vodnych pripojok by nemal byt problem zistit na vodohospodarskej sprave, bud pre dany kraj alebo obec, na oboch by mali mat o tom zaznamy, co sa tyka vodnej pripojky tak ta sa nikdy teda aspon u nas nedava priamo na pozemok sukromnej osoby, ale pred pozemok do obecnej casti, presne s toho dvovodu co si napisal aby si sa nemusel ist klzat :) ale vravim neviem ako je to u vas... ak ten vodovod ide pod prijazdovou cestou tak si zaplatis rozkopavku a opravu cesty, u nas vychadza 1m inzinierskych sieti na cca 70tis, ale v tom mas vsetko kanalizaciu, vodu, plyn, elektriku, telefon pripadne optiku ale tam by bola cena uz inde : ))
12:30:56
15.07.2008
15.07.2008

aDAm
-> DuriQ: tak pozemek je obecní a obec jej prodává. Věcné břemeno vzniklo v roce 2002 a to byl majitelem pozemku obec, tak jsem obec infromoval o tom že pozemek který mi chtějí výhodně prodat je zatížen vecným břemenem ať podají vysvětlení co to je. Podle mě v te zemi nic nevede, nikdy sem neviděl žeby tam kopali kabelovku když u nás není, spíš se ta firma pojistila do budoucna aby tam ten kabel mohli položit.
Další věc co mi na tom pozemku smrdí je, že pozemek pod příjezdovou cestou nevlastní obec ale nějaký soukromník, obec vlastní pouze ten asfalt. Poud touto cestou vede i vodovodní řád ale zatím mi nejsou schopni říct jestli je možné se na tento řád napojit zda je vyhovující potrubí a neřeknou mi to dřív než potvrdím koupi pozemku, taky by se mohlo stát že majitelka pozemku kde je voda řekne žádné kopání tak se můžu jít klouzat a hledat studnu na pozemku...
Další věc co mi na tom pozemku smrdí je, že pozemek pod příjezdovou cestou nevlastní obec ale nějaký soukromník, obec vlastní pouze ten asfalt. Poud touto cestou vede i vodovodní řád ale zatím mi nejsou schopni říct jestli je možné se na tento řád napojit zda je vyhovující potrubí a neřeknou mi to dřív než potvrdím koupi pozemku, taky by se mohlo stát že majitelka pozemku kde je voda řekne žádné kopání tak se můžu jít klouzat a hledat studnu na pozemku...
12:15:56
15.07.2008
15.07.2008

DuriQ
aDAm: inac pride mi to byt dost trhnute ze napr. mas pozemok a pride daky carda z O2 a ze pane Franto podkopeme vam barak
snad vam nenarusime statiku
toz to co je za demeci ? pripadne sa obrat na ministerstvo vystavby ak tam u vas nieco take mate a ziadaj o radu, neviem ako u vas ale u nas funguje zakon o slobodnom pristupe k informaciam tz. ze dana statna institucia ti musi odpovedat s tym ze ta nasmeruje min. na patricne zakony a ty si to budes muset preluskat zo svojim pravnikom, ale zvacsa plati, ze ak sa uz pytas na daku priamu nejasnost v zakone tak oficialne poradia, toz otazka ci nieco pod funguje aj u vas :)

12:05:24
15.07.2008
15.07.2008

DuriQ
inac @ u nas to funguje aj tak ze pokial sa majitelovy pozemku nachadza bremeno dakej spolocnosti a majitel pozemku o to uradne poziada tak majitel bremena je povinny spravit prekladku na svoje naklady jasne ze su tam urcite pravidla a nebude to mozne ked vam pod barakom ide ropovod alebo plynovod resp. tam majitel pozemku nedostane ani stavebne povolenie, ale taketo siete sa neukladaju do obytnych zon, ale ak sa jedna napr o stlpy el. vedenia tak elektrarne spravia prekladku, taktiez pokial je to technicky mozme...
12:05:21
15.07.2008
15.07.2008

aDAm
-> Baghira: ano katastr na netu jsem našel ale tam bylo jen že je tam břemeno, proto jsem byl na katastraním úřadě kde mi zdělili co to je a když sem to chtěl písemně tak sem jim tam nechal kilo a mám to černé na bílém :( na obci samozřejmě neví o co jde páč tam mají slušný bordel tak sem zvědav s čím příjdou co to je.
11:58:16
15.07.2008
15.07.2008

DuriQ
aDAm: tak predaj pozemok telecomu : ) inac to su pekne pridrbane zakony, parceli kde su tahane inz. siete by nemali byt predajne, ked tak len spolocnosiam ktore vlastnia danu inz. siet... tym by sa predislo mnohym problemom :)
11:05:37
15.07.2008
15.07.2008

Labros
-> aDAm: a pokud ti nestačí internetová verze, tak výpis z katastru dělají i některé pošty, nemusíš na katastr.
21:23:05
14.07.2008
14.07.2008

Baghira
-> aDAm: K tomu slouží i katastr na netu nahlizenidokn.cuzk.cz/ , sice tam není vidět jaký konkrétní břemeno tam je, ale je vidět jestli je a pak přímo podle výpisu (myslim za 150,-), kterej ti na požádání vydaj na příslušnym katastru poznáš o co jde...ale pozemek s břemenem nebrat...pokud to není na 5 m2 někde v rohu...
15:01:52
14.07.2008
14.07.2008

aDAm
tak parada, dneska jsem byl na katastru zjistit nějaké info o pozemku a sdělili mi že na pozemku je věcné břemeno od nějaké telekomunikační firmy z prahy a vztahuje se k celé parcele a podle toho jak je to napsane jsem pochopil že spočívá v tom že tam můžou kdykoliv vést telekomunikační kabel v podzemním kolektoru, umožnit jim přístup atd...takže od pozemku asi davam ruce pryč, nemám zájem aby mi kolem baráku jezdil bagr a kopal kabel. A na obci to zatím všechno zamlčujou a přitom by o tom měli vědět....
07:32:27
14.07.2008
14.07.2008

Saky
-> Crestik: v jednoduchosti..
YTONG jsou takove ty bile tvarnice urcite znas.. pripadne maji alternativu v sedivejch (jina firma jiny obchodni nazev ale v podstate to same) proste porobetonovy tvarnice.. vyhody rezes to pilou na milimetry presne a lepis to na lepidlo celkem presne (v podstate pokud mas dobre zalozenou prvni radu je to uz sranda) ma to celkem solidni tepelneizolacni parametry rozumne se v tom delaj drazky pro draty vodu atd..
X-therm je tepelneizolacni cihla taky tomu rikaj nekde cihlovzduch atd.. nazev od slova superhtherm, porotherm atd.. v podstate je to klasicka cervena cihla s tim rozdilem ze je plna malych vzduchovych komurek ktere tomu dodavaji ty tepelne vlastnosti.. vyrobce asi nejznamejsi je wienerberger ale podle me je lepsi heluz.. jsou i jine ecoton atd.. tohle jsou ze stavebniho hlediska oboje jednovrstve materialy.. maji prumerne vlastnosti jak mechanicke (ktere te u stavby maleho RD v podstate nemuseji zajimat) tak i tepelneizolacni.. samozrejme se to da i dodatecne zateplit ale vetsinou je to problematicke z hlediska kondenzace vodnich par v konstrukci atd.. protoze v devadesati procentech pripadu vyjde rosny bod do konstrukce.. a pak jsou konstrukce vicevrstve (KZS -kontaktni zateplovaci systemy, sendvice atd) tady je vzdy nejaka nosna konstrukce doplnena o tepelnizolacni vlastnosti nejakym tepelneizolujicim materialem.. ) v podstate nejrozumejsi reseni.. nebot kazda slozka plni svoji praci tak jak na ni byla stvorena a nesnazi se plnit neco na co nema vlastnosti viz predchozi materialy.. sem patri betonove tvarnice, nosne cihly(ta nema tolik vzduchovych bublinek,je pevnejsi a celkova pevnost je treba 5x vyssi oproti thermu) pak treba drevostavby, system MED (polystyrenove tvarnice zalite betonem) atd atd.. sendvice kdy mas treba cihlu izolaci a zase venkovni cihlu atd atd.. pak uz existuje nepreberne mnozstvi ruznych modifikaci a musis si zvolit co pro tebe bude prijatelne jak financne tak se s tim taky musi dobre delat atd.. ono treba system p MED je v podstate takove pekne lego pro dospele a stavet barak z toho je nadhera ale kdyz si spocitas cenu a porovnas to se systemem betonova tvarnice a kontaktni zateplovaci system tak ses na dvojnasobku atd.. no koukam ze to nebylo zas tak ve zkratce..
YTONG jsou takove ty bile tvarnice urcite znas.. pripadne maji alternativu v sedivejch (jina firma jiny obchodni nazev ale v podstate to same) proste porobetonovy tvarnice.. vyhody rezes to pilou na milimetry presne a lepis to na lepidlo celkem presne (v podstate pokud mas dobre zalozenou prvni radu je to uz sranda) ma to celkem solidni tepelneizolacni parametry rozumne se v tom delaj drazky pro draty vodu atd..
X-therm je tepelneizolacni cihla taky tomu rikaj nekde cihlovzduch atd.. nazev od slova superhtherm, porotherm atd.. v podstate je to klasicka cervena cihla s tim rozdilem ze je plna malych vzduchovych komurek ktere tomu dodavaji ty tepelne vlastnosti.. vyrobce asi nejznamejsi je wienerberger ale podle me je lepsi heluz.. jsou i jine ecoton atd.. tohle jsou ze stavebniho hlediska oboje jednovrstve materialy.. maji prumerne vlastnosti jak mechanicke (ktere te u stavby maleho RD v podstate nemuseji zajimat) tak i tepelneizolacni.. samozrejme se to da i dodatecne zateplit ale vetsinou je to problematicke z hlediska kondenzace vodnich par v konstrukci atd.. protoze v devadesati procentech pripadu vyjde rosny bod do konstrukce.. a pak jsou konstrukce vicevrstve (KZS -kontaktni zateplovaci systemy, sendvice atd) tady je vzdy nejaka nosna konstrukce doplnena o tepelnizolacni vlastnosti nejakym tepelneizolujicim materialem.. ) v podstate nejrozumejsi reseni.. nebot kazda slozka plni svoji praci tak jak na ni byla stvorena a nesnazi se plnit neco na co nema vlastnosti viz predchozi materialy.. sem patri betonove tvarnice, nosne cihly(ta nema tolik vzduchovych bublinek,je pevnejsi a celkova pevnost je treba 5x vyssi oproti thermu) pak treba drevostavby, system MED (polystyrenove tvarnice zalite betonem) atd atd.. sendvice kdy mas treba cihlu izolaci a zase venkovni cihlu atd atd.. pak uz existuje nepreberne mnozstvi ruznych modifikaci a musis si zvolit co pro tebe bude prijatelne jak financne tak se s tim taky musi dobre delat atd.. ono treba system p MED je v podstate takove pekne lego pro dospele a stavet barak z toho je nadhera ale kdyz si spocitas cenu a porovnas to se systemem betonova tvarnice a kontaktni zateplovaci system tak ses na dvojnasobku atd.. no koukam ze to nebylo zas tak ve zkratce..
08:45:47
13.07.2008
13.07.2008

aDAm
-> Crestik: dřevostavba je trámová konstrucke jakou tady např vložil baghíra někde dole, z venku zaklopena např OSB deskami, pak je izolace (nějaka vata) pak je záklop interierové strany taky např OSBečkem, pak je vnitřní konstrukce na kterou budou pověšeny sadro desky a pak malba ale je vic možností jak stavět
19:41:22
12.07.2008
12.07.2008

michalik-ten sedmý
-> Saky: díky za odpově za ten velox
13:56:19
12.07.2008
12.07.2008

Crestik
trochu OT: na www.tzb-info.cz jsem přečetl jen pár článků, a vychází tam v jednom typu porovnání výhodně YTONG. To je jaký druh "cihly", nebo čeho? Taky nějaký x-therm? Nebo jaké je vůbec základní dělení tady těch stavebních bloků? Ještě jeden primitivní dotaz, bavíte se tu o dřevostavbě, a pro mě je dřevostavba v podstatě srub, tedy klády ložené na sebe, ale jak jsem pochopil, tak to asi není ono co tu máte všichni na mysli. Co to tedy ta dřevostavba je v jednoduchosti? Potřebuju základní info, než se začnu vůbec na tom servru hrabat v článcích, ať vůbec vím, o čem tam mluví...jsem totiž elektrikář a cihlu jsem viděl jen tu oranžovou, bo nam na baráku odpadlo kus omítky :-/
12:48:13
12.07.2008
12.07.2008

Baghira
-> Saky: No kdyby jsme neposkytovali žádnej jinej servis, tak nelítám po stavbách, nesháním lidem firmy a o nic se nestarám...ukaž mi stavebniny, který se ti o tohle budou starat?
-> aDAm: Pokud máš vevnisř OSB desku a na ní sádrokarton, tak na to pověsíš kuchyňskou linku v pohodě. Pokud jde o sádrokartonový příčky, tak tam se buď dělá dvojitej záklop, tedy dvě vrstvy desek, kde na jednu hmoždinku můžeš pověsit až 50 kilo, nebo se prostě dobnitř příčky při stavbě instaluje buď speciální nosník, nebo prostě jen obyčejný prkno, který ti tu váhu v pohodě roznese. Jediný čeho bych se bál a řešil třeba jinak by byl bojler, jinak ti správně udělanej sádroš unese všechno. Jinak pokud máš zevnitř parozábranu, tak by tě nemusela vnější neprodyšnost zajímat...ale víme jak ta folie po letech funguje...každopádně ve chvíli kdy se udělá nějaká vnější povrchová úprava, je všechna prodyšnost pryč, takže to bych zrovna moc neřešil. Jinak OSB deska saje asi stejně jako Velox a obě se i stejně vysuší...osb jen změní objem o 10%, a trochu se "naježí" tedy zhrubne povrch, ale jinak neudělá nic a navíc to se stane když je přímo ve vodě nebo na dešti. U Veloxu nevim, ale myslim, že to bude podobný, je tam taky ve velký míře dřevo a pojivo je cement, tedy hodně nasákavý pojivo.
-> aDAm: Pokud máš vevnisř OSB desku a na ní sádrokarton, tak na to pověsíš kuchyňskou linku v pohodě. Pokud jde o sádrokartonový příčky, tak tam se buď dělá dvojitej záklop, tedy dvě vrstvy desek, kde na jednu hmoždinku můžeš pověsit až 50 kilo, nebo se prostě dobnitř příčky při stavbě instaluje buď speciální nosník, nebo prostě jen obyčejný prkno, který ti tu váhu v pohodě roznese. Jediný čeho bych se bál a řešil třeba jinak by byl bojler, jinak ti správně udělanej sádroš unese všechno. Jinak pokud máš zevnitř parozábranu, tak by tě nemusela vnější neprodyšnost zajímat...ale víme jak ta folie po letech funguje...každopádně ve chvíli kdy se udělá nějaká vnější povrchová úprava, je všechna prodyšnost pryč, takže to bych zrovna moc neřešil. Jinak OSB deska saje asi stejně jako Velox a obě se i stejně vysuší...osb jen změní objem o 10%, a trochu se "naježí" tedy zhrubne povrch, ale jinak neudělá nic a navíc to se stane když je přímo ve vodě nebo na dešti. U Veloxu nevim, ale myslim, že to bude podobný, je tam taky ve velký míře dřevo a pojivo je cement, tedy hodně nasákavý pojivo.
12:37:58
11.07.2008
11.07.2008

aDAm
a nebo nějaké dřevovláknité desky co?
12:37:01
11.07.2008
11.07.2008

aDAm
a ještě bych měl dotaz k tomu pláštění pomocí OSB myslím vnější plášť. Dočetl jsem se že pro vnější plášť nění OSB vhodná vzhledem k její neprodušnosti a tak by nedovolila prostupu vzduchu z vnitřku stěny ven a musely by se asi navrtat. Další věc že nasákají vodu a tím se znich vyplavuje pojivo. Co vy na to?
Co takhle místo OSB použít MDF desky KRONOTECH WP50?
Co takhle místo OSB použít MDF desky KRONOTECH WP50?
08:43:19
11.07.2008
11.07.2008

aDAm
-> Saky: tak třeba doma sem daval obyvak a na zeď jsem věšel poličky, a skříně které v prázdném stavu byly celkem těžké a pověšení buď na 2 nebpo 4 háčky podle velikosti.
08:29:01
11.07.2008
11.07.2008

Saky
-> Baghira: no tak uz chapu tvuj postoj kdyz jste pouze obchodnici-) to je presne ten zpusob co jsem tady popsal.. staci si nasmlouvat firmy a dobreho stavebniho dozora a "o vic se nestarat" a katalogovou cenu clovek srazi o tretinu.. nebot vy to delate uplne stejne.. takovou firmicku muze vest klidne "jeden" clovek a klidne to muze delat i v pracovni dobe pri beznem zamestnani viz nase byvala sekretarka-) proste si to kazdej muze v podstate zaridit sam stejne mu vy nic navic neposkytnete.. mimo ceny-)
08:25:10
11.07.2008
11.07.2008

Saky
-> aDAm: a jakej nabytek mas konkretne namysli? do OSB desky myslim 18ky muzes bodove povesit asi 50kg a na metr ctverecni asi 200Kg.. jsou na to nekde na netu tabulky.. daleko horsi je sadros kde je snad bodove nejakych 10kg.. takze pokud mas kuchynskou linku tak horni skrinky v pripade sadrose montujes do rostu a v pripade OSB je to podle me jedno.. a pokud budes veset na zed trezor tak mas asi problem.. -) ale to budes mit asi stejnej i ve zdivu...
07:57:04
11.07.2008
11.07.2008

aDAm
-> Baghira: tak mě napadá jak se na takovéto stavby veší nábytek. přeci jen bych řek že ten sádroš nebo velox moc velkou nosnost mít nebudou co?
23:51:29
10.07.2008
10.07.2008

Baghira
-> Saky: Tak my nejsme prováděcí, ale obchodní firma, takže ty ceny jsou ceníkový, od našich partnerů, vždy zhruba průměr a to podsklepení se pohybude kolem půl mega, samo závisí, kde, v jakym materiálu a jaký velikosti.
-> aDAm: No jde o to, že Velox je cementotřísková a OSB je dřevovštěpková deska, takže u Veloxu je pojivo "cement", proto je taky těžká jako prase, ale taky dost křehká, kdežto u OSB je pojivo "lepidlo". Takže na Velox se dá v podstatě lepit rovnou obyč lepidlem, kdežto na OSB se musej používat flexibilní lepidla, což je samo dražší, no a zevnitř je u OSB vhodnější (a levnější) dát sádrokarton, ale určitě i tak tě komplet s OSB deskama vyjde o dost levněji a funkce prakticky stejná. No a co se týká parametrů "tepelných", tak na ty u materiálu s tloušťkou do 25mm zapomeň :-)...respektive ty odpory jsou v podstatě neměřitelný a v zásadě podobný, v týhle konstrukci dělaj ty odpory vaty nebo polystyreny, určitě ne obklad.
-> aDAm: No jde o to, že Velox je cementotřísková a OSB je dřevovštěpková deska, takže u Veloxu je pojivo "cement", proto je taky těžká jako prase, ale taky dost křehká, kdežto u OSB je pojivo "lepidlo". Takže na Velox se dá v podstatě lepit rovnou obyč lepidlem, kdežto na OSB se musej používat flexibilní lepidla, což je samo dražší, no a zevnitř je u OSB vhodnější (a levnější) dát sádrokarton, ale určitě i tak tě komplet s OSB deskama vyjde o dost levněji a funkce prakticky stejná. No a co se týká parametrů "tepelných", tak na ty u materiálu s tloušťkou do 25mm zapomeň :-)...respektive ty odpory jsou v podstatě neměřitelný a v zásadě podobný, v týhle konstrukci dělaj ty odpory vaty nebo polystyreny, určitě ne obklad.
21:43:22
10.07.2008
10.07.2008

Saky
-> Baghira: ze by jste delali sklep "jen" za pul mega? -)
21:41:03
10.07.2008
10.07.2008

Saky
-> aDAm: osb nebo velox to bude mit tepelny parametry v podstate na stejno a i kdyby ne tak je to stejne fuk.. nebot v celkovem odporu konstrukce to bude par procent
18:56:23
10.07.2008
10.07.2008

aDAm
-> Baghira: ty špalíčky měli tam měli jen na srovnání, po slepení je odstranili.
Jinak jak je na tom s vlastnostma OSB vs Velox? myslím takové ty údaje co se uváději u cihel, betonu atd. - R a U ?
Jinak kdyby byla z venku OSB tak na ní je potřeba EPS nebo de hned omítka? a jak vnitřek? Tady ten velox přímo omítali ale co sem sledoval sendviče tak mají OSB pak instalační mezera a pak SDK
Jinak jak je na tom s vlastnostma OSB vs Velox? myslím takové ty údaje co se uváději u cihel, betonu atd. - R a U ?
Jinak kdyby byla z venku OSB tak na ní je potřeba EPS nebo de hned omítka? a jak vnitřek? Tady ten velox přímo omítali ale co sem sledoval sendviče tak mají OSB pak instalační mezera a pak SDK
16:27:32
10.07.2008
10.07.2008

Baghira
-> Saky: Můžu tě uklidnit, sklep se normálně počítá kolem půl mega, ale u tebe bych udělal výjimku a nějakej koeficient bych stopro vymyslel :-)...Jinak sklep je dnes víceméně k prdu, pokud tam člověk nechce mermomocí mít uskladněný značkový víno, nebo zasábníky na pitnou vodu...na harampádí se líp hodí třeba dvougaráž...
-> Kloggie: Sice jsem kdysi v nějakym technickym listu viděl, že se věnec použít nemusí, ale já říkám rozhodně ano, už jen proto, že jsem nedávno viděl barák, kde firma jaksi zapoměla věnec udělat a trhliny na zdech měli ke 2 centimetrům. Takže z vnější strany (pokud neslouží zároveň i jako předlad nad otvory) zaizolovanej věnec a navrch panely...většina firem má i systémový výrobky pro lití překladů, aby člověk nemusel bednit.
-> aDAm: Nedá se nic dělat ale musim souhlasit se Sakym, pokud použiješ OSB desky, máš tutáž funkci, jako velox a když si vezmeš větší formát, tak i s menším množstvím spojů...to abys tam nemusel cpát ty úchylný špalíčky, jako ty maníci co to dělali z toho Veloxu...nehledě na to, že OSB desky jsou o 40% levnější.
-> Kloggie: Sice jsem kdysi v nějakym technickym listu viděl, že se věnec použít nemusí, ale já říkám rozhodně ano, už jen proto, že jsem nedávno viděl barák, kde firma jaksi zapoměla věnec udělat a trhliny na zdech měli ke 2 centimetrům. Takže z vnější strany (pokud neslouží zároveň i jako předlad nad otvory) zaizolovanej věnec a navrch panely...většina firem má i systémový výrobky pro lití překladů, aby člověk nemusel bednit.
-> aDAm: Nedá se nic dělat ale musim souhlasit se Sakym, pokud použiješ OSB desky, máš tutáž funkci, jako velox a když si vezmeš větší formát, tak i s menším množstvím spojů...to abys tam nemusel cpát ty úchylný špalíčky, jako ty maníci co to dělali z toho Veloxu...nehledě na to, že OSB desky jsou o 40% levnější.
12:20:10
10.07.2008
10.07.2008

aDAm
jinak realizátora jsem se ptal na naklady a uvedl něco okolo 1000kč za metr2
12:19:37
10.07.2008
10.07.2008

aDAm
-> Saky: no a na tu velox desku jsem se ptal ja protože ji použili na te stavbě co sem daval niže kde měli velox desky zvenku a zevnitř na te dřevostavbě
velox - 40cm vaty - parozabrana - velox
takovou tam ma skladbu
velox - 40cm vaty - parozabrana - velox
takovou tam ma skladbu
12:18:12
10.07.2008
10.07.2008

aDAm
-> Saky: no právě asi by sklep pro mě neměl užite, uhlí skladovat nebude třeba, brambor taky extremně moc nebude protože pole neplanuju a technická místnost nebo posilovna se dá hodit do přízemí takže podle mě plácnout půlmega za sklep je asi zbytečné, kdyby byl pozemek ve svahu tak se to asi uplatní víc a vyjde to možná lépe než nějaké brutální srovnání parcely
11:48:51
10.07.2008
10.07.2008

Kloggie
-> Baghira: Měl bych jeden dotaz: Mám zdivo porotherm 400 a strop ze spirolů, otázka zní - můžu spirol uložit do maltového lože rovnou na cihlu, nebo musím pod panelem udělat roznášecí žb věnec jako u Ytongu? Díky za odpověď.
11:46:23
10.07.2008
10.07.2008

DuriQ
aDAm: ja osobne som za podpivnicenie je to ale drahsie ako nepodpivniceny dom a celkom vyrazne,
ked mas podpivniceny barak tak mas dalsie priestory, kde mozes mat firmu, sklad, predajnu, alebo pod. hlavne to ma ma vyhodu ked nemas velky pozemok nemas kam rozsirit povodnu stavbu a pripadne nemozes stavat napr. kvoli susedom 3 podlazny barak :) secko je o penezach :) pre mna ma hlavnu vyhodu podpivnicenie v tom, ze dole je v lete chlad a celkom slusna rozloha priestoru, ktoru si kazdy vyuzije podla svojho ;)
ked mas podpivniceny barak tak mas dalsie priestory, kde mozes mat firmu, sklad, predajnu, alebo pod. hlavne to ma ma vyhodu ked nemas velky pozemok nemas kam rozsirit povodnu stavbu a pripadne nemozes stavat napr. kvoli susedom 3 podlazny barak :) secko je o penezach :) pre mna ma hlavnu vyhodu podpivnicenie v tom, ze dole je v lete chlad a celkom slusna rozloha priestoru, ktoru si kazdy vyuzije podla svojho ;)
10:08:49
10.07.2008
10.07.2008

Saky
jeste jak se nekdo ptal na muj nazor na velox tak si myslim ze kdyz skombinuju OSB desku s izolaci tak se me s tim bude delat lip a vyjde to asi tak na polovinu.. a nebo kdyz pouziju jak uz jsem psal betonovou stenu z izolaci tak sem taky na uplne jine cene a vlastnosti si muzu udelat silou izolace jake budu chtit..
10:03:23
10.07.2008
10.07.2008

Saky
-> DuriQ: no ja samozrejme vim ze se delaji i vylejvaci jen me pripada nesmyslne z toho stavet dum
10:00:14
10.07.2008
10.07.2008

DuriQ
Baghira - Saky: tie tvarnice sa robia aj lepiace ako tehly a aj ako vylievacie, tak sa nehadajte :) k tym zaluziam len dodam ze ja som mal na mysli exterierove tie su cenovo tiez inde ako interierove :)
08:52:09
10.07.2008
10.07.2008

Saky
-> aDAm: jako natahne nenatahne to je veci smluvni dohody a pokud jim budes tolerovat jejich cenu je to tvoje vec.. ja treba firmam nemam za zle ze cenu tak nakopnou delaji to pro zisk .. ja jen rikam jak to udelat klidne o 30pct levneji s tim ze mam stejne kvalitni dum a taky se nenadru.. me spis vadi kdyz spousta firem te natahne a jeste to postavi blbe.. najednu stranu se prokazujou ruznejma certifikatama od vyrobcu systemu a pak tam najdes spoustu systemovejch chyb.. ktery clovek neznaly veci prehlidne.. pak stejne vidis jak na stavbe pobihaj ukrajinsti delnici kteri umeji vse a taky to tak vypada..nakonec z toho neco vznikne a vetsinou jsou vsichni spokojeni.. ale vezmes-li to do detailu tak je to vetsinou uplne neco jineho nez bylo v projektu.. a u stavby PD to plati trojnasob.. proto taky vsichni chteji stavet cihlovou klasiku kde nejde udelat tolik chyb.. proto bych jako prvni invetsici do stavby baraku udelal do nezavisleho kvalifikovaneho stavebniho dozoru.. ten to snad pohlida.. nicmene ja sem postupoval tak ze sem si radsi spoustu precetl a clovek pak hned vi jestli delaji spravne nebo ne.. a hlavne neber ohled na kecy typu.. my uz jsme postavili stovky domu a delame to porad takhle jinak sme to jeste nevideli.. na to sem jim vzdycky rekl at se podivaj do technickych listu jak se to delat ma a pokud to tak neumeji at to jdou delat tak jak umi nekam jinam.. mnohdy to jsou prkotiny ale prave proto si beru stavebni firmu aby to udela tak jak se ma, kdyz to chci nejak polepit tak si muzu vzit hospodskou partu a udelam to taky tak.. a mnohdy lip..
08:42:08
10.07.2008
10.07.2008

Saky
-> aDAm: musis si polozit otazku k cemu Ti ten sklep bude.. a jestli te ta investice radove treba pul milionu navic.. i kdyz baghira ti tu castku minimalne ztrojnasobi protoze ti tam pripocita i bagristovu svacinu a vsechno vynasobi koeficientem 1,5 cenou na klic.. -) sklep tak jak byl driv na uschovavani brambor, uhli atd uz dnes neni potreba, nicmene pokud si chces udelat treba telocvicnu posilovnu technickou mistnost atp tak se Ti sklep muze hodit.. podle me jine vyuziti to v dnesni dobe nema a jsou to vyhozene penize.. kdyz zvetsis jeden rozmer domu o metr tak te to bude stat zlomek toho co sklep a na plose prizemniho domu Ti to udela jednu solidni mistnost kterou muzes vyuzit.. nicmene dneska uz projektanti s nicim takovym v podstate nepocitaji a technickou mistnost slehnou nekam kde nevadi a vic nepotrebujes..
07:37:55
10.07.2008
10.07.2008

aDAm
-> Saky: no ja se napalit nechci tak snad to vyjde tak že mě nějaká firma nenatáhne. Ale zatím jsem stale ve fázi hledání projektanta co dokáže udělat PD, jednoho jsem našel, zatím působí solidně a dělá snad vše kromě dřeva ;) na které jsem se ho ptal.
Hele lidi a co si myslíte o podsklepení v dnešní době? Vím že se to dělá u pozemků ve svahu, ale u rovinky, má to cenu kopat? a zvyšovat náklady?
Hele lidi a co si myslíte o podsklepení v dnešní době? Vím že se to dělá u pozemků ve svahu, ale u rovinky, má to cenu kopat? a zvyšovat náklady?
21:54:29
09.07.2008
09.07.2008

Saky
-> Baghira: asi nemas moc prehled o vyrobcich kdyz neznas treba betonove tvarnice zdene na maltu tudiz stejne jako cihly.. a klidne ta nosna zed muze byt z 24ky cihel to je fuk.. ty se taky nevylejvaj.. a pevnostne to bude na 99pct RD stacit.. nevim proc sem porad cpes nejakej odlejvanej bunkr... ano nemam paru o stavebnictvi v tom mas pravdu, ale myslim si ze mam dost slusny prehled na to abych vedel jak se nechat nebo nenechat od stavebnich firem napalit.. a to tady lidem taky radim.. resp me je to fuk jsou to kazdeho penize a jak s nima nalozi me je jedno.. jen poukazuju na to jak nejit slepe za mnohdy zkreslenou vizi stavebni firmy nebo projektanta a udelat si vlastni nazor.. nic vic.. a pokud si clovek udela vlastni nazor tak nebude stavet na klic resp ne za takove ceny .. ale tezko se diskutuje mezi lidmi kdy jeden se o to zajima pro penize a druhej treba pro radost.. jinak k tem zaluziim samozrejme ze je v tom rozdil.. ale ja popisoval funkci stinici a takovou aby tam nebylo videt to ma stejnou a jen jsem poukazoval na ten propastny rozdil v cene.. viz debata o inteligentnich domech..