-> dragon_cb_cz 18.01.24 17:03:38: Takže ten pán ve videu lhal a ty cifry si vycucal z prstu?
To, že ceny (nejen) energií (až na PHM - to je jakási podivná anomálie) šly za posledních několik let nahoru o 50 - 100% je nepopiratelný fakt. To, že platy je jaksi nestíhají následovat, je taktéž fakt.
Ty máš možná to štěstí, že máš fajn zaměstnání za fajn peníze, tak máš i rezervy na to "kupovat si budoucnost". Já a Saskyn (a další malí živnostníci a firmy lokálního významu) zase máme tu kliku, že můžeme zvýšené náklady přenést na zákazníky a že konkurence nás nemůže položit, protože má stejná "pravidla hry" (na daném území má stejné podmínky, stejné náklady atd.).
Ale zdaleka ne všichni, žijící, pracující nebo podnikající v ČR mají takovou kliku jako my.
Rohlík, plyn nebo MWh elektriky stojí stejně v Praze jako v Bruntále (možná je v Praze i leccos levnější, protože je tu větší konkurence) a to, co se lidí s "pražským platem" dotýká okrajově, je pro lidi třeba v tom pohraničí docela velký zásek do rozpočtu.
Taktéž firmy - kdyby byla celosvětově nastavena "pravidla hry" a navíc jistota, že je někdo nezmění v první třetině hry, nikdo by tu "nebrečel", že se tady nevyplatí podnikat...
Jinak jakožto koncovému odběrateli je mi vcelku jedno, kolik z peněz, co platím za nějaký produkt (ať je to rohlík, cihla, auto, energie...) dostane stát, kolik je marže a jaké jsou náklady dodavatele - co mne zajímá a co vidím, je cena a kolik si daného produktu mohu koupit za peníze, které vydělám. Když vidím, že soused si může koupit za stejné peníze víc, nebo vydělá za stejnou práci víc peněz a míň utratí za životní náklady, tak budu přemýšlet, proč tomu tak je a jestli se mi nevyplatí odstěhovat se k sousedům. Ale ne každý se může nebo chce odstěhovat.
Ti flexibilní se třeba odstěhují, ale ti, co nechtějí nebo nemohou, to taky nevydrží navěky a dřív nebo později se začnou bouřit...
...teda pokud jim nepostavíš na hranicích zeď s ostnáčem, aby neviděli, že se u sousedů mají líp...
Takhle nějak to chceš?