skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Seat Leon
-> saskyn2 22.07.25 21:47:04: nevim jestli originál ale já používám klasický gumičky co kde koupim 

-> Milan 136 20.07.25 10:26:07: hele ty originál gumičky se dělají i do těhle aero? Nikde jsem to neviděl, máš číslo dílu?
-> Milan 136 22.07.25 15:19:21: proto měnim gumičky ve starých 

-> palinator 22.07.25 15:56:20: To není zas tak málo 
-> Syny 22.07.25 16:14:06: Bohužel ano. Z jiného úhlu je normálně mezera mezi tou aero lištou a tím prostředním plastem
Proto jsem koupil origo pro Golf 5/6 a ty vrzají

-> Syny 22.07.25 16:14:06: Bohužel ano. Z jiného úhlu je normálně mezera mezi tou aero lištou a tím prostředním plastem

Proto jsem koupil origo pro Golf 5/6 a ty vrzají

-> Milan 136: Takhle to je jako finalni podoba? To snad ne 

-> Milan 136:
Tak najela na nich 45000 km
...
Tak najela na nich 45000 km

-> palinator 22.07.25 15:01:01: Jenomže ta Ovce je v garáži a najela od tý doby pár km
on bude rozdíl, když to stojí na slunci jako u mě. Ale žádný jiný stěrače mi to nedělaly. Zlatý originály. Ty byly Belgium a fungovaly krásně. Teď jsou Romania a vypadají jak kdyby tam zapomněli dát nějakou krytku. To mi na auto nesmí.

Na Ovci mám od roku 2018 Bosche a neskáčou..
Na Fabii nějaký kdovíjaký vraky, matlaj a neskáčou...
Na Golfu asi origo kdovízekdy, skáčou.
Na Citigu jsou origo a skáčou od koupě (to bylo auto asi dvouletý s nájezdem 5000 km nebo něco takového).
Na rok starém Karoqu už skáčou taky.
Na stodvacítce jsou prosezelý gumičky, v podstatě nestíraj, ale neskáčou...
Na Fabii nějaký kdovíjaký vraky, matlaj a neskáčou...
Na Golfu asi origo kdovízekdy, skáčou.
Na Citigu jsou origo a skáčou od koupě (to bylo auto asi dvouletý s nájezdem 5000 km nebo něco takového).
Na rok starém Karoqu už skáčou taky.
Na stodvacítce jsou prosezelý gumičky, v podstatě nestíraj, ale neskáčou...

-> Syny 20.07.25 09:58:20: So stieračmi som večne bojoval na škodovke. Má na to vplyv aj kvalita skla. Origo sklo je obvykle to naj. A áno, ostrek na pár zotretí všetko vyrieši :)
Celkovo na stierače má vplyv XY vecí a niekedy je to alchymia.
Na Golfe mám vpredu origo 7 ročné stierače a fungujú úplne nádherne a ticho.
Za to zadný poskakoval a vydával hrozné zvuky. Kúpil som nový origo a je kľud. Uvidím dokedy.
Na Punto dávam Bosche a fungujú na parádu vždy pár rokov. Bez pazvukov a poskakovania. A auto je celý čas vonku a padá tam bordel zo stromov.
Na určité problémy pomôže len vymeniť auto
Celkovo na stierače má vplyv XY vecí a niekedy je to alchymia.
Na Golfe mám vpredu origo 7 ročné stierače a fungujú úplne nádherne a ticho.
Za to zadný poskakoval a vydával hrozné zvuky. Kúpil som nový origo a je kľud. Uvidím dokedy.
Na Punto dávam Bosche a fungujú na parádu vždy pár rokov. Bez pazvukov a poskakovania. A auto je celý čas vonku a padá tam bordel zo stromov.
Na určité problémy pomôže len vymeniť auto

-> Syny 20.07.25 21:14:09: Ostřikovače téměř nepoužívám. Letní směs doleju tak 2x jaro až podzim. V zimě vystačím také s 2x dolitím, což je cca 10 litrů u aut s větší nádobkou a ještě se mi roční období překrývají. Je možné, že to vysušuje gumičky nebo je jinak degraduje.
-> Sita: Vubec prave. Jediny co me napada je ta letni smes do ostrikovacu.
-> saskyn2 20.07.25 14:31:27: Mám čistý sklo bez šmouh, vynechaných míst a pazvuků. Třeba mají některá auta tak kokotský tvar vokna, že to prostě nevydrží. Ale jak říká Sita, možná ta chemie. Já nemeju auta furt do bezvědomí, ale až když mám dojem, že by to fakt chtělo. 

-> Syny 20.07.25 09:58:20: taky to muze delat autokosmetika, ruzny vosky, silikony, sampony atd... neexperimentujes na leonu s necim?
Jinak tohle je za jednu procházku s mladým na odrážedle. Stále je to ve stejném stavu...
-> saskyn2 20.07.25 14:31:27: Asi tak. Nesnáším když to nestírá tak jak má. Když pak vidím co mají občas lidi na autech v práci, brečel bych. A to k nám nejezdí žádný vraky. A pak se divíme že se jede 20 když trochu prší. Oni z těch aut nevidí.
-> darklord 20.07.25 13:16:50: Ja je menim jednou rocne, ale az kdyz se mi zda, ze nestiraj dobre...
Jinak kupuju Bosch a Valeo. Ze jsou sterace za rok v prdeli neresim, koupim novy.
Jinak kupuju Bosch a Valeo. Ze jsou sterace za rok v prdeli neresim, koupim novy.
Na Leonu první vydržely dlouho, pak už minimálně jednou za rok musely být nové. Ale taky jsem se moc nepiplal s odmražováním, takže třeba to bylo jen zimou...
-> darklord 20.07.25 13:16:50: očividně, všichni ostatní mění podle potřeby- socky jako já třeba jenom gumičky

-> StepaNoFUN: -> Jirik_Tuňák1983: ono možná máme každý jiný pohled na to co znamená fungujou. Já to beru jakože čistý okno bez šmouh od vody. A prostě po roce se tam začnou objevovat různý místa kde to vodu dokonale neodstraní. Jako za deště to samozřejmě nějak funguje, ale nedobře. Pak jsou lidi co s tím prostě tak jezdi dokud neodpadne gumička.
-> saskyn2 20.07.25 12:41:01: Tak ja jsem prave s Valeo nikdy nemel problemy. Bosch po skle obcas poskakoval, vydaval ruzny zvuky, tohle ne.
Ale je to asi kus od kusu. Spis serie od serie. Aktualne mam na aute Bosch (kupoval jsem je z nouze a nic jinyho skladem nemeli), jsou tam mozna 2 roky a zatim fungujou...
Ale je to asi kus od kusu. Spis serie od serie. Aktualne mam na aute Bosch (kupoval jsem je z nouze a nic jinyho skladem nemeli), jsou tam mozna 2 roky a zatim fungujou...
-> darklord 20.07.25 13:16:50: Očividně ano. Nebudu měnit něco co funguje, abych si koupil něco s kratší životností.
To som jediny co kazdy rok pri prezuvani na zimne meni stierace? 

Zajímavé. Z čeho to dnes ty značkové dělají dělají? Na ženě autě jsou za 16 let vyměněny jednou, na Volvu za 19 let 1x, na Pažutovi mám ještě originál 12 let ramínkové Valeo a zatím se nechystají papa. Ty, které jsem měnil, tak jsem dával nějaké z hobbymarketu za pár kaček, vypadají jako orginál a fungují úplně normálně už roky.
Stěrače jsou tragedie, nevím co kupovat, bosch je do roka ko, do dvou to nechává čmouhy že se to musí vyměnit, origo vydrží trochu víc, ale vzhledem k ceně se vyplatí raději bosch dvakrát vyměnit.-> StepaNoFUN: Valeo jsou podobné jak bosch. Zkoušel jsem i hella, z nouze compass. Chci ještě otestovat continentaly k tomu jsem se nedostal
-> Syny 20.07.25 11:13:40: Ale kup Valeo...
-> Milan 136 20.07.25 11:02:35: Ja asi holt koupim novy sterace a udelam si letni a zimni sadu 

-> Syny 20.07.25 10:54:34: Nevím. Používám pořád stejné do obou aut. Dám ty gumičky a uvidím.
-> Milan 136: Tak alespoň že nejsem sám
Origo stěrače jsem měnil hned po koupi auta - tedy ani ne po roce provozu od novoty. Zadní skákal po okně a přední mazaly, že přes to nebylo vůbec vidět. To samé s origo stěračema u služební Caddy. Nechápu, ale origo stěrače nedají ani rok a jsou KO... S Bosch jsem měl dobré zkušenosti z Golfa, tam s nimi nebyl problém nikdy, ale teď u Leona tohle...
Nenašels nějakou souvislost třeba s tou letní směsí. Obsahuje to nějaký sračky na odstraňování hmyzu, tak jestli to nemůže být tim (?)

Nenašels nějakou souvislost třeba s tou letní směsí. Obsahuje to nějaký sračky na odstraňování hmyzu, tak jestli to nemůže být tim (?)
-> Syny 20.07.25 09:58:20: To mi dělaly Bosch stěrače a teď originály pro Golfa taky. A přesně po stříknutí chvíli ticho. Nedá se to poslouchat. Koupil jsem originál samotné gumičky a zkusím je tam dát. Na manželky autě jsou taky Bosch a nedělají to.
Spíš obecnej dotaz - posledních 14 dní mi začaly vrzat gumičky stěračů. Dělá to jen v koncových polohách, kde se změní směr stírání. Mam tam stěrače Bosch a nejsou ani rok starý. Když okno ostříknu ostřikovačem, tak to na chvíli přejde a pak začne znovu. Pěkně mě to sere a nevím čím to může být. Kupovat nový za 6-7 stovek se mi moc nechce a nevím ani jestli je to řešení, když tyhle nemají ani rok.
Mam tam cca zrovna těch 14 dní nalitou novou letní směs, tak si říkam, jestli to nemůže být tím (nebo jestli je to jen náhoda), ale zas když to okno ostříknu, tak to chvíli nedělá, tak nevím. Nesetkal se s tím někdo? U Golfa se mi to nikdy nestalo, ale ten měl dvakrát takovou nádobku na ostřik, takže tam i přes léto zůstávala zimní směs a letní víceméně ani nepoznal.
Mam tam cca zrovna těch 14 dní nalitou novou letní směs, tak si říkam, jestli to nemůže být tím (nebo jestli je to jen náhoda), ale zas když to okno ostříknu, tak to chvíli nedělá, tak nevím. Nesetkal se s tím někdo? U Golfa se mi to nikdy nestalo, ale ten měl dvakrát takovou nádobku na ostřik, takže tam i přes léto zůstávala zimní směs a letní víceméně ani nepoznal.
-> Nwkt 18.03.25 18:45:33: Vloni jsem nic neresil. Ale v lednu zdechlo to stredovy (to bylo z vyroby praskly) a zacalo delat bordel. A hned po tom se objevily kapky v pravym, to resej ted. To ale zatim funguje, jen v nem je voda a pavouk
Svetla made in Marocco, no
Treba do konce zaruky stihnu vsechny 

-> Syny: to je jiný světlo než jsi řešil vloni?
-> ajok: Proto je auto na reklamaci :)
tak u ledek je vlhkost pruser, to Ti tam toho za chvilku nebude pulka svititt -> Syny 18.03.25 06:45:48:
-> ajok: U ledek nepotrebujes diry smerem do interieru a ani to pri sviceni nevyschne...
-> Syny 17.03.25 22:32:54: tak zadni svetlo smerem do interieru nemas utesnene, ne? tam bych predpokladal, ze se tam dostal i pavouk, me se u feldy fungl nove origo hella svetlo taky zacalo mlzit, staclo nekolik hodin sviceni a je to pryc... jen jestli se to nebude opakovat, druhe nic
-> Syny: nebyly by vhodnejsi rybicky? :)
-> Syny 17.03.25 22:32:54: já mám v PZ světle zdechlýho pavouka; už od léta přemýšlím, jak ho dostat ven
ale je tam alespoň sucho...

Dneska jsem odvezl auto na garanční opravu. V PZ světle začala kondenzovat voda. Když jsem auto předával, tak jsem si poslechl příběh o tom, jak tam měli jiný auto, který to mělo taky a že jim výrobce odepsal, že to je "za určitých povětrnostních podmínek" normální a že to vyschne :) Tak jim říkám, že to tam je už měsíc a nevyschlo to, v druhém světle že za celou tu dou nic není a že už to tam i nějak plesniví. Asi po čtyřech hodinach mi volali, že světlo vyndali a že ho všude kolem dokola ofukovali stlačeným vzduchem, ale že je úplně těsný, jen tedy že se tam asi někudy dostal pavouk a to co jsem si myslel, že je plíseň z vlhkosti, tak že je pavučina
A že ještě musej počkat na vyjádření výrobce (asi jestli je pavouk ve světle standard, nebo byl za příplatek)
Tvl tak mam světlo, ve kterým je voda a pavouci, samo se odvětrává, ale jinak je úplně těsný
To fakt nejde todle... 

-> Syny 19.08.24 21:27:18: myslím, že to jsou věci, který legislativně už nesmí jít ovládat na jeden dotyk.
-> Syny 19.08.24 21:27:18: U tohohle netuším. Asi bych kouknul co říká návod
Zkusím se zeptat tady, třeba někdo bude vědět. Dá se nějak na tom základním infotainmentu nastavit, že po startu bude na té pravé straně dipsleje to ovládání startstopu (viz fotka) ? Standardně mi to tam cpe po startu parkovací senzory a musím se k startstopu dostat tím, že to posunu o dvě položky. Né že by to bylo nějak tragický, ale raději bych tam měl startstop a vypínal ho jedním ťuknutím, než třemi "pohyby". Dlouhé přidržení nefunguje. Nevím jestli to nejde nebo to jen neumím, tak se ptám :)
Me prekvapilo u te nivy 2013, byla tissi, nez koleguv jimny, no a ja jsem odstranil vsechny filcy pod motorem a pod prevodovkou - jen zespodu, treba na kapote jsem odhlucneni nechal, ale na tech plechach pod motorem a prevodovkou se jen drzel bordel a hnilo to, no a hned to je o dost hlucnejsi, to bych necekal, predtim byly slyset jen ty nizke dunive frekvence a ted i ty vyssi kovove, ten rozdil jsem cekal minimalni a ne todle :), tak jestli to zas necim nenasakavym nepolepit...
U octy nemam ani na kapote, natoz na tom velkym plechu zespodu... v ruzkach blatniku jsem to uz davno vyhazel. tezko rict, jak by pomohlo polepit u zadohrabu ty plechy pod motorem :)
U octy nemam ani na kapote, natoz na tom velkym plechu zespodu... v ruzkach blatniku jsem to uz davno vyhazel. tezko rict, jak by pomohlo polepit u zadohrabu ty plechy pod motorem :)
-> vhml 25.06.24 15:14:38: O tom viem svoje

-> minno 25.06.24 15:02:18: tam je pak průser, že čím tišší to auto je, tím je slyšet jakýkoliv zvuk navíc a najednou tě sere.
-> Syny 24.06.24 17:13:24: můj pašík je zásadně tišší než funglovka Sup4. Především od tlumičů
-> Syny 24.06.24 16:49:21: Hm. Zaujímavé. A to by človek povedal, že dnes už je tiché každé trochu novšie auto, ale sám zo skúseností viem, že to býva často naopak.
-> Syny 24.06.24 18:01:27: Už mi zvládli na Volvu v Tescu odřít dveře řidiče. Jeden šrám je až do bílého. A kolikrát s ním vyjedu, že....
Na Pugétovi to neřeším a ženy auto stihl poškrábat i pes, když vítá.
Na Pugétovi to neřeším a ženy auto stihl poškrábat i pes, když vítá.
-> Jirik_Tuňák1983 24.06.24 17:51:35: No to je dalsi vec, no. Ale to by me sralo u jakyhokoliv auta. To mi vadi i u Golfa a to to neni zadna lestenka. Ale samozrejme u auta s najezdem 14 tkm a rokem vyroby 8/23 bych to asi nesl hur. Nicmene to bych v podstate auto nemohl vymenit nikdy, takze budu i nadale parkovat az na konci parkoviste a doufat :)