Ja by som to s cestovaním škodovkou na dlhé trasy videl asi takto:
Najideálnejšie je si to svoje auto poznať a mať už v ňom niečo odjazdené a poznať jeho neduhy. Ak má byť auto na takéto cestovanie spoľahlivé a dobre pripravené, treba ho prezrieť od predu až do zadu a spraviť údržbu všetkého. Nemať auto len v biednom stave bez pravidelnej údržby, kedy sa opravuje len vtedy, až sa niečo pokazí. V takomto aute je totiž skoro stále niečo, čo už dosluhuje a len sa čaká na moment, kedy to rupne. A ono to rupne vždy v tú nepravú chvíľu, to si môžete byť istí. Osobne som radšej za prevenciu a predvídavo auto udržovať v stave, aby sa nič nepokazilo. Robím to takto a zatiaľ sa mi to darí, škodovka ma nikdy nikde nenechala a to jazdím často diaľky.
No a keď je už škodovka v takto "porobenom" - pripravenom stave po celkovej údržbe všetkého, ono sa ani netreba pýtať, čo si na cestu vziať, čo nevziať, ja to robím tak, že si prejdem v hlave celé auto a sumarizujem, čo by sa kde na čom mohlo pokaziť. A tieto diely mám v aute v krabiciach pod sedačkami vlastne stále, takže kedykoľvek si zmyslím, môžem vyraziť kdekoľvek a nemusím rozmýšľať nad ničím. Ono škodovka dokáže byť "pojazdná" v akomkoľvek hroznom stave, dôležité je, aby to v poriadku bez ohrozenia života došlo do cieľa. Kravinky, ktoré nemajú bezprostredný vplyv na funkčnosť vozidla teda zbytočne nebrať.
Takže ideme: Predná náprava, riadenie - tam sú len samé železné diely, nápravnica, ramená, šróby, tam sa mi nemá čo pokaziť, aby som nemohol ďalej pokračovať v jazde, ložiská treba mať nové a novo naplnené, aby sa vedelo že sa na ne dá spoľahnúť, riadeniu sa nestane "nič" aj keď sa roztrhnú manžety a vytečie olej.... Zadná náprava: železným dielom sa nestane nič, poloosa viem že keď autom jazdím dlhšie a je to odskúšané tak ak mám správne usadené a dotianuté bubny tak sa nestane nič (kyvka), brzdy obecne treba mať pomenené aspoň hadice, predné brzdy treba mať po repase (gumičky, piestiky), zadné brzdy - pre prípad pribaliť k náhradnym dielom jedno nové prasiatko, hydrauliku obecne (brzdy, spojka) je dobré mať vyskladanú z nových dielov a pravidelne meniť brzdovku jedného typu, vtedy viem že sa mi na ceste nič nepokazí a môžem tomu veriť. Brzdovku k dielom nepribaľujem, tú kúpim na každej pumpe. Prevodovka - tam asi nemá význam nad ňou špekulovať a pribaľovať nejaké ND, ak je preverená spoľahlivá tak sa na nej nemá čo samo z ničoho nič pokaziť. Ak sa aj niečo pokazí, v teréne neopravíš nič. Dôležité je na dlhých cestách s autom naprasiť! Ale jazdiť s rozumom. Motor a elektrika to je kategória ktorej treba venovať asi najviac pozornosti. Osobne odporúčam ak sa chce s autom jazdiť dlhé trasy - mať motor po poctivej GO, to je na nezaplatenie. A keď už po GO, tak nie len holomotor, ale všetko - od karbu až po rozdeľovač. Ak je to motor, ktorý už vydáva podivné zvuky, stráca sa olej, voda, s takým motorom už radšej nikde nejazdiť. Ak motor funguje navonok dobre, osobne som aspoň za jeho obzretie a skontrolovanie ako vyzerá vnútri, prípadne spraviť malú údržbu - vymeniť tesnenie pod hlavou, skontrolovať presahy atď. Ak je holomotor v poriadku, pri normálnom zaobchádzaní sa nám na ňom nemá čo pokaziť, aby sme nemohli pokračovať v jazde. Takže voziť náhradné valce, kľuky a pod. je asi trochu na hlavu, že :) No a z dielov, ktoré treba pribaliť a môžu sa hodiť je vlastne celé zapalko: ja osobne vozím stále v zásobe: sadu sviečok, sadu káblov, cievka, palec, kontakty prerušovača, kondík, veko rozdeľovača, regler....Viac netreba. Samozrejme tiež náhradný kliňák. Nič viac sa tam v podstate nemá čo pokaziť, náhradný štartér netreba, roztlačiť sa dá vždy, náhradný karbeč je tiež k prdu, tam sa pokaziť "nemá čo", aspoň ako-tak to pôjde vždy. Altík mám po repase a na palubke voltmeter, ak by to prestalo dobíjať viem o tom hneď. V zásobe druhý altík nenosím, ak je elektrika v aute v poriadku tak sa na altíku neodpaľuje ani diodový mostík a altík je "nesmrteľný". Pre prípad fakt extra dlhých trás mám ale pre istotu v garáži altík do zásoby druhý :) No a z ostatných vecí, ktoré sa ešte môžu pokaziť samozrejme nejaká tá gumová lepiacia spešl páska na zalepenie prípadne prasknutej hadice, dlhší káblik silnejšieho prierezu, nejaké matičky, šróbiky, drôt.... Dobré je mať v zálohe aj náhradny termostat, osobne vozím aj olejové tlakové čidlo (tie dnešné dlho nevydržia a radšej ako mi tam má svietiť kontrolka a nemám prehľad o správnej funkčnosti mazania to čidlo za moment vymením), mám aj spojkové ložisko a tesnenie pod hlavu, ale to len pre extra prípad núdze

Na dlhú cestu mať nejaký ten olej v zásobe, aspoň prázdnu bandasku na prípadnú vodu, 4-5 litrový kanister s náhradným benzínom a ide sa

Z tých dielov čo vozím je všetko v spomínanej bedničke pod prednými sedačkami, nikomu nič nezavadzia, neochudobňujem sa o batožinový priestor a v prípade núdze mám všetko pod rukou....
Najdlhšou trasou na škodovke zatia+ u mňa bola cesta do Talianska pred 2 rokmi (Benátky, Miláno..., jedna cesta asi 1200 km, celkovo 3300 km) a potom Praha minulý rok (550 km jedna cesta, dokopy asi 1200), ináč bežné trasy sú okolo 300-400 km jedna cesta tam, bežne 1000 km za víkend v rámci relaxu