-> saskyn2 08.01.24 18:22:30: Tím že bys znevýhodnil držení neobsazenýho bytu by nestoupla jejich nabídka na trhu pro pronájem či prodej? Aha... Tak v tom případě (půjčím si tvůj sarkasmus, když dovolíš) bychom měli tu daň asi zvýšit na 100000%, protože zjevně je to majitelům úplně jedno a budou ochotně platit....
-> msar: Chybu ve výpočtu nemáš, jen prostě popisuješ něco jiného, než o čem jsem mluvil já:
1) O nějakém zvyšování spravedlnosti ve společnosti nebyla řeč, to si pořád jen
-> saskyn2: sem domýšlí, že chci někomu dotovat lahváče. Mluvilo se čistě o dostupnosti bydlení a o tom, zda by s ní šlo nějak zahýbat pomocí v současnosti neobsazených nemovitostí, kdyby se skrz daň z nemovitosti zvýšil tlak na jejich uvedení na trh.
Absolutně v tom intelektuálním cvičení není cílem, aby stát vybral víc peněz, aby je někomu mohl rozdělit na lahváče, kurvy nebo cokoliv jiného.
2) Pokud jak sám říkáš "O tom, že by mu stát snížil zdanění práce a zbylo mu více peněz, si může nechat jen zdát.", tak opět - popisuješ prostě něco jiného než já. Celé to bylo orámované tím, že celková daňová kvóta pro ty lidi musí zůstat zhruba stejná - jak suma sumárum pro všechny, tak plus mínus pro většinu jednotlivců.
Debata o tom, jestli to v takové formě je v ČR prosaditelné (sdílím tvojí skepsi, to ne že ne - jak už jen tady ty 3 stránky příspěvků ukazujou) je určitě důležitá, ale dává smysl až nad nějakým výrazně konkrétnějším návrhem.