-> saskyn2 29.08.22 13:22:39: Ale "idioti v DE" ty jaderky nahradili z velké části fosilem... že se rozhodli je uzavřít je jejich politický rozhodnutí a problém v tom nevidím - problém vidím spíš v tom, že máme sice jednotný energetický trh, ale energetická politika je do určitý v rukou jednotlivých států. Ale jestli je řešením rozbourat ten jednotný trh, nebo naopak sjednotit tu politiku - to fakt nevím. Už takhle jsme často nešťastný z toho jak k energetice AT, DE a další přistupujou...
A že je ten trh nepředvídatelnej a proto do toho nikdo nechce investovat? Jasně - proč myslíš, že vznikla ta slavná taxonomie zdrojů (do který se díky bohu podařilo to jádro v určitej podobě protlačit)? Právě proto, aby bylo na nějakou dobu dopředu jasno.
Že uhlí prostě ne-e už je jasno dlouhou dobu, ale pochopitelně existujou lidi, který v tom maj prachy a dělaj vše pro to, aby si vyboxovali ústupky atd.
Extrémem myslím to, že podsouváš, že chce někdo v ČR nahrazovat Temelín pomocí FVE, což je prostě blbost...
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Cena benzinu a energii
-> palinator 29.08.22 12:18:10: No to si ale zapomněl na emisní povolenky ne? To bylo totiž to co stálo úplně v začátku téhle destrukce trhu. Problém nejsou ani tak nutné investice, ale jejich nestabilita. Konec konců přesně proto tady JE postaví jedině stát, protože tomu to je jedno, zatáhne to z eráru a klidně tu právě dokončenou JE zase zbourá, protože je to s novou vládou najednou fujky. Kdyžto tohle si soukromý investor nemůže a hlavně nechce dovolit, proto by ti dneska na takový projekt nikdo nepůjčil, žádná banka, tyhle „špinavé“ peníze jak se tomu dneska říká nikdo nechce dát. Od dolů přes uhelné elektrárny nikam. A ne není to protože jsou ekologové-to jen jen argument pro pitomce, realita je taková, že u takových investic by nesly vysoké riziko toho, že se jim to nevrátí.
Jinak ano, máš pravdu, emisní limity u aut jsou to samé, schvalují nereálné nesmysly.
-> dragon_cb_cz 29.08.22 12:44:18: Ale prosimtě jakým extrémem? To se ti to nějak plete teta, pokud tady chceme mimo jiné čistou elektromobilitu, tak jsem to spíš hodně podcenil
Ano ted si to napsal, jako ČR potřebujeme jádro(stejně jako D), fotovoltaika patří především na jih EU a musí se to vše vhodně nakombinovat. Jestli panuje shoda napříč politickým spektrem tak je to sice krásný, ale úplně k hovnu když se celou tu dobu podporují prakticky slepý vývojový cesty a idioti v D zavírají funkční JE
-> Sita 29.08.22 13:07:50: Já bych zase tak nejásal, po těch sračkách ke kterým to tady celý povede se trochu obávám, aby se rosatom zase nedostal do výběrka hned po dalších volbách
Jinak ano, máš pravdu, emisní limity u aut jsou to samé, schvalují nereálné nesmysly.
-> dragon_cb_cz 29.08.22 12:44:18: Ale prosimtě jakým extrémem? To se ti to nějak plete teta, pokud tady chceme mimo jiné čistou elektromobilitu, tak jsem to spíš hodně podcenil

-> Sita 29.08.22 13:07:50: Já bych zase tak nejásal, po těch sračkách ke kterým to tady celý povede se trochu obávám, aby se rosatom zase nedostal do výběrka hned po dalších volbách

-> dragon_cb_cz 29.08.22 12:44:18: tak tak, dobre, ze jsi to s Rosatomem pripomnel. Obcas mi prijde ze kdyz ne Babise, tak pana bejvalyho dvojministra lidi dost vyzdvihujou, pritom zrovna on projevoval ohledne energetiky dost kratkozrakosti nebo populisticke naivity, nebo jak to rict...
-> saskyn2 29.08.22 11:14:20: Zbytečně argumentuješ extrémem... nikdo rozumný v ČR něco podobného nechce. Viz -> palinator 29.08.22 11:50:07: , rozumné řešení je co nejrobustnější rozvodná síť napříč Evropou, stabilní bezemisní baseline zdroje (v našem případě jádro, třeba v Norsku voda), OZE kdekoliv to dává smysl a k nim úměrné (pravděpodobně fosilní) zálohy. A do budoucna řešit problém skladování, který beztak potřebuješ pro jádro i OZE.
Podobný řešení má v zásadě v ČR podporu napříč politickým spektrem a není moc pravděpodobný, že by se na tom něco změnilo. A konec konců ani v tom Německu to nebylo moc jiné, jen tam místo jádra vsadili na plyn... Tzn podcenili to samé, co se tu řešilo s rolí Ruska/Číny v další výstavbě jádra, akorát že u nás šlo o tu dostavbu samotnou, u nich o palivo.
Ale když jsem před rokem říkal, že pustit Rusy do dostavby jádra v ČR je šílenství, tak jste si klepali na čelo...
Podobný řešení má v zásadě v ČR podporu napříč politickým spektrem a není moc pravděpodobný, že by se na tom něco změnilo. A konec konců ani v tom Německu to nebylo moc jiné, jen tam místo jádra vsadili na plyn... Tzn podcenili to samé, co se tu řešilo s rolí Ruska/Číny v další výstavbě jádra, akorát že u nás šlo o tu dostavbu samotnou, u nich o palivo.
Ale když jsem před rokem říkal, že pustit Rusy do dostavby jádra v ČR je šílenství, tak jste si klepali na čelo...
-> saskyn2:
Jako nemyslím si, že by dneska měl být v ekologizaci nějaký zásadní problém. Ten absolutně největší úděl, odsíření, je u nás na všech větších energetických zdrojích hotový už od 90. let. To, co se řeší dneska, jsou emisní limity jako u aut v přechodu z EURO6 na EURO6d. Na první počuch venku ve městě je jasné, že nějaká šestka a šestdéčko už nikoho nesere tak závažně, abychom kvůli tomu museli mrznout nebo chodit pěšky.
Problém je, že na úkor energetické bezpečnosti (což někdo sesadil z první pozice důležitosti) se začala prosazovat ekologizace ad absurdum a peníze do energetiky už taky nikdo dávat nechce, protože "to vždycky fungovalo".
Jako nemyslím si, že by dneska měl být v ekologizaci nějaký zásadní problém. Ten absolutně největší úděl, odsíření, je u nás na všech větších energetických zdrojích hotový už od 90. let. To, co se řeší dneska, jsou emisní limity jako u aut v přechodu z EURO6 na EURO6d. Na první počuch venku ve městě je jasné, že nějaká šestka a šestdéčko už nikoho nesere tak závažně, abychom kvůli tomu museli mrznout nebo chodit pěšky.
Problém je, že na úkor energetické bezpečnosti (což někdo sesadil z první pozice důležitosti) se začala prosazovat ekologizace ad absurdum a peníze do energetiky už taky nikdo dávat nechce, protože "to vždycky fungovalo".
-> palinator: Jo řešení to je, ale viz problém co jsme tu už řešili, nikdo do toho nechce nalejt prachy, protože neví kdy mu to nějakej vymletek ekomozek ve vládě zakáže a jeho investice např do odsíření propadne do stoupy. Tady by měla zafungovat vláda a stát a dát garanci, že třeba když odsířím moderní uhelnou, nebo postavím jadernou elektrárnu, tak že ji budu moci ve stávajícím stavu několik desetiletí provozovat. Bez zavírání, sankcí, emisních povolenek, dodatečného zadnování. Stát by to nestálo nic jen systém nechal žít a systém by byl funkční. Místo toho nějakej idiot vymyslí emisní povolenky, lejou se státní miliardy do slepejch vývojovejch cest a pokrucování trhu. A nečekaně tu máme to co tu máme, resp hlavně budeme mít...do roka a do dne.
-> saskyn2:
Přeci jen to řešení má - fosilní zálohy. Ale musí si Evropa uvědomit, že to není fuj, ale nutné zlo.
Jinak ano, kus výkonu by vyřešily kapacitní (HVDC) vedení v osách sever-jih, východ-západ, bohužel si ale nemyslím, že by pokryly i ty průserové okamžiky - dokázaly by je přinejlepším zmírnit. Spíš by se efektivněji využily OZE v těch relativně málo obdobích, kdy je výroba z OZE (+JE) vysoká (jarní a podzimní dynamické počasí, ideálně v kombinaci s vysokými vodními stavy ve Skandinávii).
Zvyšovat podíl OZE u nás nebude snadné. Domovní instalace dají celkem hovno a využití průmyslových objektů často není možné, protože tyto objekty na dodatečnou zátěž v podobě FVE nebývají stavěné. Bohužel případ naší místní betonárky, která bude stavět FVE na volném prostranství a místní lom dokonce údajně vykácí kvůli FVE kus lesa - na místě, kde už není ani těžební pásmo!
Přeci jen to řešení má - fosilní zálohy. Ale musí si Evropa uvědomit, že to není fuj, ale nutné zlo.
Jinak ano, kus výkonu by vyřešily kapacitní (HVDC) vedení v osách sever-jih, východ-západ, bohužel si ale nemyslím, že by pokryly i ty průserové okamžiky - dokázaly by je přinejlepším zmírnit. Spíš by se efektivněji využily OZE v těch relativně málo obdobích, kdy je výroba z OZE (+JE) vysoká (jarní a podzimní dynamické počasí, ideálně v kombinaci s vysokými vodními stavy ve Skandinávii).
Zvyšovat podíl OZE u nás nebude snadné. Domovní instalace dají celkem hovno a využití průmyslových objektů často není možné, protože tyto objekty na dodatečnou zátěž v podobě FVE nebývají stavěné. Bohužel případ naší místní betonárky, která bude stavět FVE na volném prostranství a místní lom dokonce údajně vykácí kvůli FVE kus lesa - na místě, kde už není ani těžební pásmo!

-> dragon_cb_cz: Tím bych si nebyl vůbec jistý. Pokud máš hodně malých zdrojů, tak je to fajn, jen se ti nesmí všechny vypnout najednou a k tomu ještě když máš největší spotřebu-v zimě. Pokud bys chtěl postavit těch malých fotovoltaiky tolik, aby ti v zimním období nahradili jeden blbej temelín, tak se obávám že by si trh tak zahltil, že by si na ně čekal možná i víc jak těch 15 let

-> saskyn2 29.08.22 10:49:49: Ano, ale zase musí zaskakovat delší dobu a za větší odstavený výkon + prostě princip, kdy máš malé množství velkých zdrojů je v principu náchylnější na nějaký systémový problém.
Cestou ke snížení těch rizik je v obou případech co nejrobustnější celoevropská rozvodná síť, aby se to dalo vyvažovat.
Nakonec potřebujeme oboje, akorát rozdíl je v tom, že pokud teď vznikne rozumná vůle, tak první nová jaderka nejspíš nebude stát dřív jak za 15 let. Ty malé OZE se dají budovat hned... takže zase, potřebujeme oboje.
Cestou ke snížení těch rizik je v obou případech co nejrobustnější celoevropská rozvodná síť, aby se to dalo vyvažovat.
Nakonec potřebujeme oboje, akorát rozdíl je v tom, že pokud teď vznikne rozumná vůle, tak první nová jaderka nejspíš nebude stát dřív jak za 15 let. Ty malé OZE se dají budovat hned... takže zase, potřebujeme oboje.
-> palinator: Zase tak hrotit to nehodlám, protože za potřebnou kapacitu bych si mohl rovnou koupit slušnou elektrocentrálu.
Vezmu zaplavenou olověnku, kterou budu moct dolejvat. Mám to hlavně jako zálohu kotle přes zimu nebo lednice/mrazák přes léto.

-> dragon_cb_cz 29.08.22 09:53:04: No jedno to možná je, ale poněkud zapomínáš na podstatu problému že za JE nemusí zaskakovat tak často a hlavně za všechny najednou v jednom období. To je totiž kurva rozdíl.
-> palinator: Když rusáci zavřou plyn tak automaticky zkolabuje i energetika. Protože v zimě nepojede fotovoltaika, nepojedou plynový elektrárny, plus všichni začnou topit elektrikou, vším co mají doma. Konkrétně mám tu 2x3,6Kw klimu, 1x2kw olejovej radiátor, 3x1kw infrazářič plus dva sporáky tuším něco kolem 3kw každý. Myslím že bych s tím klidně vytopil celý barák
Problém je že tohle udělá úplně každý, kromě pár lidí co mají dostatečný zásoby uhlí nebo dřeva.
-> palinator: Když rusáci zavřou plyn tak automaticky zkolabuje i energetika. Protože v zimě nepojede fotovoltaika, nepojedou plynový elektrárny, plus všichni začnou topit elektrikou, vším co mají doma. Konkrétně mám tu 2x3,6Kw klimu, 1x2kw olejovej radiátor, 3x1kw infrazářič plus dva sporáky tuším něco kolem 3kw každý. Myslím že bych s tím klidně vytopil celý barák

-> Borderer:
Vem hlavně LiFePO4...
Vem hlavně LiFePO4...

-> palinator: Tak tak, zrovna brouzdám po netu a přemýšlím, jestli vezmu jednu 140Ah trakční baterii nebo rovnou dvě. 

-> King:
Jde o to, že kdyby to bylo těch 25% každej den, tak je to furt relativně super. Když budeš tři dny na 0%, nastane rozklad společnosti.
Už vloni jela evropská energetika nadoraz víc, než by bylo zdrávo. Dnes energetiku podle mě může zachránit jedině to, že průmysl prostě zkrachuje, případně budou ostré odběrové stupně.
V té Francii netuším, dokdy mají mít ty odstávky. To by ceny mohlo snížit... v opačném případě ten pravý fičák teprve nastane.
E: Ještě že ten 1000W měnič jsem koupil už před Pohofestem...
Jde o to, že kdyby to bylo těch 25% každej den, tak je to furt relativně super. Když budeš tři dny na 0%, nastane rozklad společnosti.
Už vloni jela evropská energetika nadoraz víc, než by bylo zdrávo. Dnes energetiku podle mě může zachránit jedině to, že průmysl prostě zkrachuje, případně budou ostré odběrové stupně.
V té Francii netuším, dokdy mají mít ty odstávky. To by ceny mohlo snížit... v opačném případě ten pravý fičák teprve nastane.
E: Ještě že ten 1000W měnič jsem koupil už před Pohofestem...

-> palinator 29.08.22 08:43:51: Zas takovej faul to snad neni :-) Proste celou zimu to stoji za prd. Ted nas ceka instalace tepelnyho cerpadla, kdy by stalo za to "ucesat " tu "ropovodovou " hruzu (kotel na tuhy + plynovej kotel v samotizi), ale ten starickej plynovej tam radsi nechame, protoze mi neco rika, ze na dodavky elektriny bude cim dal mensi spoleh..
-> palinator: A je jedno jestli budou zaskakovat za OZE nebo jádro.
Přesně.
Přesně.
-> King:
No počkej, zrovna od tebe bych takovej faul nečekal. Že to v průměru vychází na třeba 25% je jistě pravda... Ale při průměrném počasí v daném měsíci. Průser je v tom, že můžeš mít měsíc, co ti dá dvojnásobek průměru, ale není zdaleka nesmyslem, že dá za celý měsíc nulu!
Ono taková rozsáhlá tlaková výše nad Evropou s advekcí teplého vzduchu ve vyšších vrstvách atmosféry od jihu umí být sakra vytrvalá a nepohyblivá, oblast tohoto počasí může být značně rozsáhlá a smrtící je i v tom smyslu, že při této synoptice nevyrábí zhola nic ani větrníky.
Na tuto situaci je nezbytné mít dimenzované záložní střednědobé zdroje. V časech dobrých plyn, v časech zlých uhlí. Nakonec, staré elektrárny jsou na to ideální - nikdo je nemusí budovat, stačí je držet provozuschopné.
A je jedno jestli budou zaskakovat za OZE nebo jádro.
Btw. info od fochu: Současná výroba v ECH je v průměru taková, že z uhelné skládky mizí každý den 4000 tun uhlí (aktuálně prý je v ní 340 tisíc tun).. Prý železnice nemá kapacitu na to dát víc než 6 vlaků denně (které btw jezdí jako nákladní expresy)... Tohle info se mi zdá zvláštní, ale u Carga člověk nikdy neví.
No počkej, zrovna od tebe bych takovej faul nečekal. Že to v průměru vychází na třeba 25% je jistě pravda... Ale při průměrném počasí v daném měsíci. Průser je v tom, že můžeš mít měsíc, co ti dá dvojnásobek průměru, ale není zdaleka nesmyslem, že dá za celý měsíc nulu!
Ono taková rozsáhlá tlaková výše nad Evropou s advekcí teplého vzduchu ve vyšších vrstvách atmosféry od jihu umí být sakra vytrvalá a nepohyblivá, oblast tohoto počasí může být značně rozsáhlá a smrtící je i v tom smyslu, že při této synoptice nevyrábí zhola nic ani větrníky.
Na tuto situaci je nezbytné mít dimenzované záložní střednědobé zdroje. V časech dobrých plyn, v časech zlých uhlí. Nakonec, staré elektrárny jsou na to ideální - nikdo je nemusí budovat, stačí je držet provozuschopné.
A je jedno jestli budou zaskakovat za OZE nebo jádro.
Btw. info od fochu: Současná výroba v ECH je v průměru taková, že z uhelné skládky mizí každý den 4000 tun uhlí (aktuálně prý je v ní 340 tisíc tun).. Prý železnice nemá kapacitu na to dát víc než 6 vlaků denně (které btw jezdí jako nákladní expresy)... Tohle info se mi zdá zvláštní, ale u Carga člověk nikdy neví.
-> saskyn2 27.08.22 01:45:22: No jasně, že "víc šetří", resp. prostě mu toho běží míň - jen jsem tím chtěl říct, že kde já dám 2.5k měsíčně a elektriku a stejně za plyn (topení, teplá voda), tak on za podobnou částku spláchne oboje... tzn ten pasiv fakt funguje. A to nemáme nijak extra starej byt - 20 let, okna sice ne zázrak, ale dvojitý vakuový plasťáky to jsou atd.
-> saskyn2 27.08.22 01:45:22: FV v tech "mrtvejch " zimnich mesicich vyprodukuje 20-25% toho, co v "sezone " - to uzivi lednicku a neco zbyde na nabijeni telefonu (proto spravny zamestnanec dobiji foun zasadne v praci nebo ve sluzebnim aute :-)
-> dragon_cb_cz: Tak to samozřejmě vím, ale už z logiky věci pokud v bytě platíš elektriku víc než on v baráku, i když s ní netopíš ani neohříváš vodu tak on očividně víc šetří, protože jinak to není možné. Jinak ty fotovoltaický panely jsou v zimě prakticky mrtvý, utáhnou ti možná tu rekuperaci, představa že s tím topím a ještě ohřívám boiler je zcela zcestná.
-> saskyn2 26.08.22 23:34:40: Tak v pasivu moc nevětráš - resp. ne přímo, jen skrz rekuperaci. Kamarád má pár let starej barák a platí v něm za elektřinu míň jak já v bytě - a to s ní na rozdíl od něj netopím ani neohřívám vodu. Celkový účet za energie má ani ne poloviční co já a to nijak nešetří (pravda, já taky moc ne).
-> Bukaj 26.08.22 22:57:35: jako jo, uznávám že dnešní pasiv bude někde úplně jinde než já, nicméně že by to bylo pár Wattů dost pochybuju pokud člověk topí na normání teplotu a občas taky větrá. Ono taky hodně tu spotřebu sníží tepelné čerpadlo, ale i tak že by to utáhla fotovoltaika v zimě včetně spotřeby teplé vody je utopie, pokud teda nemáš tou fotovoltaikou zabranou louku za barákem...
-> Bukaj 26.08.22 22:13:45: I při použití současných technologií ho rozhodně není málo. A pak nastupují další možnosti:
- využití "množivosti" U-238 - i v "běžném" reaktoru se ho nezanedbatelné množství mění na Pu-239 (řada U-238 + n -> U-239 -> Np-239 -> Pu-239). Tohle plutonium běžně představuje myslím asi třetinu energie získané z paliva, přestože v původní vsádce přítomné není. V současnosti je obsahu Pu-239 ve "vyhořelém" palivu spíš komplikace (vzhledem k jeho toxicitě a využitelnosti pro jaderné zbraně), ale z energetického hlediska je to prostě surovina (která se používá pří výrobě MOX paliva).
Vhodnou konfigurací reaktoru ("množivý reaktor") se dá množství získaného plutonia výrazně zvýšit a díky tomu energeticky využít i jinak nezajímavý U-238.
- Podobným způsobem je použitelné i thorium, které je o něco dostupnější než uran a zároveň má jeho palivový cyklus další výhody. V současnosti je levnější prostě těžit uran (hlavně protože se nikdo moc nezabývá tím koncem palivového cyklu), ale pokud by došlo na nějakou nouzi v jeho produkci nebo naopak ten palivový cyklus někdo začal řešit, tak tohle je další zdroj.
- využití "množivosti" U-238 - i v "běžném" reaktoru se ho nezanedbatelné množství mění na Pu-239 (řada U-238 + n -> U-239 -> Np-239 -> Pu-239). Tohle plutonium běžně představuje myslím asi třetinu energie získané z paliva, přestože v původní vsádce přítomné není. V současnosti je obsahu Pu-239 ve "vyhořelém" palivu spíš komplikace (vzhledem k jeho toxicitě a využitelnosti pro jaderné zbraně), ale z energetického hlediska je to prostě surovina (která se používá pří výrobě MOX paliva).
Vhodnou konfigurací reaktoru ("množivý reaktor") se dá množství získaného plutonia výrazně zvýšit a díky tomu energeticky využít i jinak nezajímavý U-238.
- Podobným způsobem je použitelné i thorium, které je o něco dostupnější než uran a zároveň má jeho palivový cyklus další výhody. V současnosti je levnější prostě těžit uran (hlavně protože se nikdo moc nezabývá tím koncem palivového cyklu), ale pokud by došlo na nějakou nouzi v jeho produkci nebo naopak ten palivový cyklus někdo začal řešit, tak tohle je další zdroj.
-> saskyn2 26.08.22 22:32:33: Soudím podle vytápění u mne doma - stará dřevěná chata, zateplená (na dnešní poměry "jen") 6 cm polystyrenem a 4 cm vatou - primární zdroj tepla 4 kW kamna (klasické "Petry"), v kuchyni a v koupelně "pro pocit" elektrická podlahovka (dohromady necelých 800W), kterou zapnu párkrát za zimu. A to rozhodně netopím v kamnech nonstop od podzimu do léta, když je v zimě kosa, tak stopím cca 1 masnou bednu dřeva (většinou listnaté) denně, dohromady za rok tak 4 rm...
-> Jarda/felda: No ne u nas. Na horsky chate, ktera je nad urovni mraku, to problem neni. Kdyz mas teda dostatecnou akumulaci na noc...
-> Jarda/felda: tak třeba Bukaj myslí že ke každému bytu udělá 1000m2 fotovoltaiky no

-> Jarda/felda: Tak nemyslím vytápění paneláku nebo starého nezatepleného baráku, ale pro moderní pasivní domy a zateplené stavby stačí pár kWh denně

-> Bukaj 26.08.22 21:30:44: Jestli myslíš že podlahovka nebo boiler bere pár Wattů tak asi doma moc netopíš a moc se nemyješ ne? Já teda doma podlahovku nemám, ale v topení na plyn projedu tak 40 MWh a kolik v boileru nevím, ale málo to nebude, když nízký tarif ve spotřeba asi dvojnásob přesahuje ten vysoký...
-> dragon_cb_cz 26.08.22 21:39:03: Garantovanou výkupní cenu jsem vůbec nemyslel, ale bez politického vlivu by byla dejme tomu vysoce pravděpodobná hraničící s jistotou(jasně může do Země narazit meteorit atd) Bohužel tím že je to investice velmi dlouhodobá, tak největší vidle do toho hází právě politika a ekošílenství. Jinak k výdělečnosti asi takhle ekonomickydenik.cz/cez-pr
iznal-na-cem-nejvic-vydela
va-prvenstvi-drzi-jaderne-
elektrarny-druha-je-distri
buce
-> dragon_cb_cz 26.08.22 20:30:38: stát si jí podrží - prosadí vyjímky atd... lépe než soukromník 

-> dragon_cb_cz: Díky za info. Měl jsem dojem, že jsem v minulosti zaslechl zkazky o tom, že to s palivem pro JE moc slavné není, ale asi jsem se přeslechl...

-> Bukaj 26.08.22 21:22:44: Je ho dost na to, aby to nebyl limitující faktor pro další rozvoj. I při relativně nízkých cenách energií v minulých letech byly ekonomicky dostupné zásoby uranu dostatečné na pokrytí celosvětvové poptávky po energiích na minimálně desítky let - při těch současných nejspíš daleko víc.
K tomu se přidávají možnosti přepracování "vyhořelého" paliva nebo použití neuranových paliv, tam je potenciál v řádu stovek let minimálně.
K tomu se přidávají možnosti přepracování "vyhořelého" paliva nebo použití neuranových paliv, tam je potenciál v řádu stovek let minimálně.
-> saskyn2 26.08.22 20:59:33: Garantovaná? Jak? Leda tím, že garantuješ výkupní cenu - s tím už máme v ČR zkušenost... není pro spotřebitele moc dobrá 

-> saskyn2: No, tak těch pár Wattů, aby jsi si zapnul podlahovku nebo nahřál bojler, to dá i v zimě. a v létě se bude vyrábět v klimatizovaných halách 

-> Bukaj 26.08.22 21:22:44: A takový dotaz, kolik znáš lidí co už umrzlo v létě? Ono totiž v zimě ta fotovoltaika moc nefrčí, což je asi její největší nevýhoda...jinak proti ní nic 

-> saskyn2: Jen laická poznámka k těm jaderkám - jak je to vlastně s palivem pro ně? Je ho celosvětově dost na to, aby "všichni honem stavěli nové jaderky"? Kromě toho, že JE nepostavíš za pět let a otázka, jak to bude s palivem za pár desetiletí... To je výhoda těch lokálních FVE, VE atd, jsou levné a postavíš je hned. Sice si nevybereš, kdy bude foukat nebo svítit, ale na to, abys nechcípnul, protože si nenačerpáš vodu nebo nezmrznul, to asi stačí...
A podniky by se s nimi také mohly naučit fungovat - holt to bude chtít více krátkodobě plánovat a větší flexibilitu výroby

A podniky by se s nimi také mohly naučit fungovat - holt to bude chtít více krátkodobě plánovat a větší flexibilitu výroby

-> Matthes, záškodník z TechWebu 26.08.22 20:09:15: No to si moc nepomůžeš, jedna vláda to postaví, druhá zavře, akorát to zaplatí danový poplatník a ne investor. Za mě má v tomhle být dlouhodobá koncepce a neotáčet se podle větru jestli fouká ze západu, nebo z východu a dělat strategický rozhodnutí ne politický. Jinak jo, i když si myslím že stát je špatný hospodář, tak tohle se prodávat nemělo, ted to budou kokoti kupovat zpátky za několikanásobky.
-> dragon_cb_cz 26.08.22 20:30:38: Ano samozřejmě při vyšších kapacitách bude koncová cena nižší a tím pádem i návratnost delší. Ale bude pořád slušná a garantovaná-třeba pro ty lidi který si chtějí šetřit na důchod by se na to dali udělat i nějaký investorský dluhopisy a celý by to zastřešil stát
Takhle jak to funguje ted je koncová cena vysoká a návratnost byť momentálně vysoká, tak do budoucna dost nejistá, úplně na píču kombinace...
-> dragon_cb_cz 26.08.22 20:30:38: Ano samozřejmě při vyšších kapacitách bude koncová cena nižší a tím pádem i návratnost delší. Ale bude pořád slušná a garantovaná-třeba pro ty lidi který si chtějí šetřit na důchod by se na to dali udělat i nějaký investorský dluhopisy a celý by to zastřešil stát

-> Matthes, záškodník z TechWebu: A v čem přesně je riziko takový investice míň tíživý, když je státní? V tom že se s ním nikdo nemusí moc zabývat, když to přece nakonec v nejhorším lidi přesto zatáhnou, protože erár? Jo, to je míň tíživý, z cizího krev neteče přece... to se pak investuje vesele.
-> saskyn2 26.08.22 19:09:14: No a to je přesně ono, ne? Aby byl "dostatek" tak musíš mít další kapacity. Další kapacity == další investice, jejichž návratnost ale s tím dostatkem klesá, protože klesá cena. Jednoduchý jak facka.
A v mnoha zemích, ČR nevyjímaje, fakt nehrozí, že by ti jaderku "ekošílenci zavřeli". Rizika tý investice jsou úplně někde jinde. Je prostě obří, s extrémně dlouhým investičním horizontem (50 a víc let), během kterýho se může vynořit obrovský množství konkurečních technologií, který její ziskovost pošlou úplně do prdele. Nehledě na náklady, který se tak nějak odsouvají do budoucna (uskladnění a zpracování paliva). Proto všichni kdo mají stavět novou chtějí co? Státní garance. Ty bys asi řekl socialismus
Je jedno jestli to jsou sociální dávky, nebo "nízká cena energií" zaplacená skrz dotaci energetickýmu koncernu...
-> saskyn2 26.08.22 19:09:14: No a to je přesně ono, ne? Aby byl "dostatek" tak musíš mít další kapacity. Další kapacity == další investice, jejichž návratnost ale s tím dostatkem klesá, protože klesá cena. Jednoduchý jak facka.
A v mnoha zemích, ČR nevyjímaje, fakt nehrozí, že by ti jaderku "ekošílenci zavřeli". Rizika tý investice jsou úplně někde jinde. Je prostě obří, s extrémně dlouhým investičním horizontem (50 a víc let), během kterýho se může vynořit obrovský množství konkurečních technologií, který její ziskovost pošlou úplně do prdele. Nehledě na náklady, který se tak nějak odsouvají do budoucna (uskladnění a zpracování paliva). Proto všichni kdo mají stavět novou chtějí co? Státní garance. Ty bys asi řekl socialismus

-> saskyn2: Proto strategicky provozy (zde elektrarny) nemaj bejt soukromy, ale statni.
Pak ty rizika investic nejsou tak tizivy. Kdyby po revoluci nenechali ty dementi vsechno rozkrast a rozprodat, tak by to bylo taky o necem jinym.
Pak ty rizika investic nejsou tak tizivy. Kdyby po revoluci nenechali ty dementi vsechno rozkrast a rozprodat, tak by to bylo taky o necem jinym.
-> dragon_cb_cz: Já ale psal např. místo zavírání jádra stavět další. Ne jen jádro.
Zamýšlím se a asi ti nerozumím, prostě tu cenu zvedá nedostatek energie, pokud by ji byl dostatek, tak se nemá cena proč zvedat.
Problém je že nikdo jadernou elektrárnu nepostaví, protože neví jestli se mu to vyplatí, jestli mu to ekošílenci nezavřou ještě před spuštěním, to je ten hlavní problém proč je taková investice riziková. Stejně jako se dneska nechce majitelům investovat do odsíření uhelných elektráren, prostě protože vědí hovno do budoucnosti jestli se jim to zaplatí, nebo přijde nějakej blbec a řekne že to je fujky a hned to vypněte a investor si pak nějaký filtry může leda tak nasadit na kokota a jít se s tím vyfotit...tak to bud raději rovnou zavře, nebo naopak nechá smrdět dokud může.
Bohužel tohle pak platí zákazník v koncové ceně.
Zamýšlím se a asi ti nerozumím, prostě tu cenu zvedá nedostatek energie, pokud by ji byl dostatek, tak se nemá cena proč zvedat.
Problém je že nikdo jadernou elektrárnu nepostaví, protože neví jestli se mu to vyplatí, jestli mu to ekošílenci nezavřou ještě před spuštěním, to je ten hlavní problém proč je taková investice riziková. Stejně jako se dneska nechce majitelům investovat do odsíření uhelných elektráren, prostě protože vědí hovno do budoucnosti jestli se jim to zaplatí, nebo přijde nějakej blbec a řekne že to je fujky a hned to vypněte a investor si pak nějaký filtry může leda tak nasadit na kokota a jít se s tím vyfotit...tak to bud raději rovnou zavře, nebo naopak nechá smrdět dokud může.
Bohužel tohle pak platí zákazník v koncové ceně.
-> saskyn2: Ty důvody proč jádro vypadává ve Francii ale jsou celoevropský, i Temelín v minulosti ze stejných důvodů omezoval výrobu.
A nad tím zbytkem se ještě jednou zamysli
Opravdu máš pocit, že kdyby bylo víc jádra, že by bylo "dost a výpadek pár % by nic neznamenal"? Jako že kdyby bylo víc jádra, tak někde leží nevyužitá kapacita, kterou by někdo zainvestoval, ale nepoužíval? To asi ne-e... Naopak, v případě jádra, kde ta vstupní investice je to zdaleka největší je to přesně naopak.
Jádro je skvělý zdroj přesně z důvodu té stability dodávek o které mluvíš, ale s tou cenou už je to výrazně složitější - i z důvodu té stability. Aby bylo jádro "levné", tak musíš mít čím vykrývat ty výkyvy a ideálně skladovat tu vyrobenou elektřinu. Paradoxně stejný problém jako u solárů a větrníků, jen přesně z opačného důvodu. Jedno nemůžeš zapnout kdy chceš, druhý zase nemůžeš vypnout... Abys mohl mít Temelín a Dukovany, musíš Dalešice a Dlouhé Stráně.
A kdyby to bylo tak úžasně levný a výhodný, tak by nikdo nečekal na ten ošklivý socialismus o kterém mluvíš (ve formě státních garancí výkupní ceny atd), ale stavěli by všichni reaktory jako o život. Ale ono to tak jednoduchý není.
Jádro nejádro, větrník nevětrník - současný nárůst cen je prostě daný výpadkem produkce. Jestli nás zrovna škrtí Putin na plynu, nebo bychom měli nedostatek chladící vody nebo třeba jaderného paliva - to je vcelku jedno. Jediný způsob jak se tomu bránit je diverzifikace dodávek (což Němci do značný míry posrali, o tom žádná - ale volat jádro jádro jádro znamená dělat stejnou chybu). A nebo právě mít tu volnou nevyužitou kapacitu - ale to znamená trvale vyšší ceny jako platbu za větší stabilitu. Kolik lidí to bude chtít zaplatit?
A nad tím zbytkem se ještě jednou zamysli

Jádro je skvělý zdroj přesně z důvodu té stability dodávek o které mluvíš, ale s tou cenou už je to výrazně složitější - i z důvodu té stability. Aby bylo jádro "levné", tak musíš mít čím vykrývat ty výkyvy a ideálně skladovat tu vyrobenou elektřinu. Paradoxně stejný problém jako u solárů a větrníků, jen přesně z opačného důvodu. Jedno nemůžeš zapnout kdy chceš, druhý zase nemůžeš vypnout... Abys mohl mít Temelín a Dukovany, musíš Dalešice a Dlouhé Stráně.
A kdyby to bylo tak úžasně levný a výhodný, tak by nikdo nečekal na ten ošklivý socialismus o kterém mluvíš (ve formě státních garancí výkupní ceny atd), ale stavěli by všichni reaktory jako o život. Ale ono to tak jednoduchý není.
Jádro nejádro, větrník nevětrník - současný nárůst cen je prostě daný výpadkem produkce. Jestli nás zrovna škrtí Putin na plynu, nebo bychom měli nedostatek chladící vody nebo třeba jaderného paliva - to je vcelku jedno. Jediný způsob jak se tomu bránit je diverzifikace dodávek (což Němci do značný míry posrali, o tom žádná - ale volat jádro jádro jádro znamená dělat stejnou chybu). A nebo právě mít tu volnou nevyužitou kapacitu - ale to znamená trvale vyšší ceny jako platbu za větší stabilitu. Kolik lidí to bude chtít zaplatit?
-> dragon_cb_cz 26.08.22 17:06:17: Hmm 6%.. ale v aktuálních cenách je i to hroznej ranec.. v informacích o názorovým vývoji ovšem změnu kurzu dosti bagatelizovali - nu, uvidíme.
-> Crestik: Jo souhlasím že cca 90% těhle lidí si za to může samo, ale rozhodně nesouhlasím že se jim ted rozsvítí
Naopak půjdou si pro dávky a hlavně takových raketově přibyde, ty dávky samozřejmě někomu v daních musí vzít, čímž se zase další nemalá část společnosti blíže k propasti, rovná cesta do pekla
Navíc teda nebudme nespravedlivý, jsou i lidi co si zato sami nemohou i když budou v menšině.
-> dragon_cb_cz: Jádro vypadává nějak krátkodobě ve Francii pokud vím a tu cenu to zvedá právě protože není dostatek. Kdyby bylo dost jaderných elektráren, tak výpadek pár % nebude mít takový vliv na cenu, ale tím že je nedostatek, tak se při jakémkoliv problému cena okamžitě šponuje do nebezkých výšin. A pořád je to jeden z těch nejlevnějších způsobů výroby el. energie a hlavně to důležitý že je stálý, ne jen když v létě zasvítí sluníčko a v zimě když potřebuju zatopit, tak mám smůlu.
-> dragon_cb_cz: Víš co, s těma důchodcema je to těžký. Jeden si celý život utrhával od huby, přitom makal jak šroub, tak se ted má dobře, bydlí ve svém bytě a nemusí řešit nějaký nájmy, zatím co druhý byl netáhlo, všechno rozházel za nový auta, dovolený a ted brečí jak má malý důchod se kterým se nedá vyžít. Já myslím že tohle je dobře, prostě ten druhý holt svůj život už užil a projedl za mlada, zatím co ten první si ho užívá ted. Dle mě naprosto v pořádku.
Druhý pohled je že důchodci co dělali celý život a platili daně dostávají ted almužnu zatím co ti co místo placení daní raději šmelili a investovali např do nemovitostí jsou ted za vodou. Navíc teda důchodci jsou jak malý děti, jsou zranitelní a potřebují ochranu většinové společnosti. Já osobně nedokážu mezi těmito dvěma přístupy vybrat ten správný, protože vždycky je to vůči některé skupině z nich nespravedlivé...

-> dragon_cb_cz: Jádro vypadává nějak krátkodobě ve Francii pokud vím a tu cenu to zvedá právě protože není dostatek. Kdyby bylo dost jaderných elektráren, tak výpadek pár % nebude mít takový vliv na cenu, ale tím že je nedostatek, tak se při jakémkoliv problému cena okamžitě šponuje do nebezkých výšin. A pořád je to jeden z těch nejlevnějších způsobů výroby el. energie a hlavně to důležitý že je stálý, ne jen když v létě zasvítí sluníčko a v zimě když potřebuju zatopit, tak mám smůlu.
-> dragon_cb_cz: Víš co, s těma důchodcema je to těžký. Jeden si celý život utrhával od huby, přitom makal jak šroub, tak se ted má dobře, bydlí ve svém bytě a nemusí řešit nějaký nájmy, zatím co druhý byl netáhlo, všechno rozházel za nový auta, dovolený a ted brečí jak má malý důchod se kterým se nedá vyžít. Já myslím že tohle je dobře, prostě ten druhý holt svůj život už užil a projedl za mlada, zatím co ten první si ho užívá ted. Dle mě naprosto v pořádku.
Druhý pohled je že důchodci co dělali celý život a platili daně dostávají ted almužnu zatím co ti co místo placení daní raději šmelili a investovali např do nemovitostí jsou ted za vodou. Navíc teda důchodci jsou jak malý děti, jsou zranitelní a potřebují ochranu většinové společnosti. Já osobně nedokážu mezi těmito dvěma přístupy vybrat ten správný, protože vždycky je to vůči některé skupině z nich nespravedlivé...
-> Crestik: Jo jo, třeba průměrnej důchodce, ten kupuje kdejakou kravinu a novej mobil co chvíli 
-> Jozka 26.08.22 15:03:56: Ta debata se tam okolo toho dost vyvíjí, minimálně u těch třech co jsou v současnosti v chodu je to pořád ve hře... je to asi 6% jejich produkce energie. Že by se znovu spouštěly už odstavený bloky, to asi moc pravděpodobný není (ale u některých ta možnost pořád je).
-> saskyn2 26.08.22 15:24:09: Já bych s tím obviňováním ekošílenství byl fakt opatrný - jak říkám, v tuhle chvíli nám vypadává hlavně to jádro - a kdybychom na něm byly závislí víc (jak navrhuješ), tak by situace byla ještě horší, ne lepší. Spousta kroků určitě nepomohla, ale rozhodně to není tak jednoduchý. A ty rizika co teď odstavují jádro z provozu budou do budoucna spíš narůstat.

-> Jozka 26.08.22 15:03:56: Ta debata se tam okolo toho dost vyvíjí, minimálně u těch třech co jsou v současnosti v chodu je to pořád ve hře... je to asi 6% jejich produkce energie. Že by se znovu spouštěly už odstavený bloky, to asi moc pravděpodobný není (ale u některých ta možnost pořád je).
-> saskyn2 26.08.22 15:24:09: Já bych s tím obviňováním ekošílenství byl fakt opatrný - jak říkám, v tuhle chvíli nám vypadává hlavně to jádro - a kdybychom na něm byly závislí víc (jak navrhuješ), tak by situace byla ještě horší, ne lepší. Spousta kroků určitě nepomohla, ale rozhodně to není tak jednoduchý. A ty rizika co teď odstavují jádro z provozu budou do budoucna spíš narůstat.
-> saskyn2: já si zase myslím, že ti, co žili na hraně nebyli finančně gramotní a možná se jim teď rozsvítí a začnou jinak přemýšlet. Ono totiž velká skupina žije tak, že si kupují kdejakou kravinu, co nepotřebujou, elektrokoloběžky, televize, mobily...šak co, za dva týdny bude vejplata, poplatíme HomeCredit a hotove. Takových těch opravdu na hraně, co jim zdraví nedovolí, nezajištěných důchodců apod je podle mě minimum. Rači budou psát články o nějaké samoživitelce, co nedochodila základku, nasekala 4 děcka s kdejakým idiotem a teď brečí, že na noc vytahuje ze zdi nabíječku, aby zaplatila elektřinu.
-> Borderer 26.08.22 14:15:33: Budou žvanit silná slova, ale žádné činy a dokud nepadnou na hubu, tak se jim v hlavě nerozsvítí
ale kéž bys měl pravdu.
-> dragon_cb_cz 26.08.22 14:16:21: Jo že takových co žijoí na hraně je dost věřím, nicméně pokud bude pokračovat socializmus tak jak ho máme nastavený a podpory a dotace, tak na tu hranu-nebo spíš za ní spadne drtivá většina společnosti, protože ty peníze co rozdají se samozřejmě někomu musí vzít.
Samozřejmě, já ty firmy neřeším proto že by mi bylo líto jich jako takových, ale protože pokud zkrachují, tak lidi skončí na dlažbě a roztočí se taková spirála že tady za chvíli budeme mít životní úroven jak v Rumunsku, kdo ví jestli.
Jinak kdy jsme to spolu řešili si už nepamatuju, ale vím že jsem říkal že to bude problém hlavně pro Evropu a že nás díky tomu Čína s USA zválcujou.
Putin tohle určitě zhoršil, ale energetická krize začala dávno před Ukrajinou, zbytečný házet na Putina všechno od vypíchnutýho oka Jana Žižky až po současnost.
Problém začal ve chvíli kdy si EU a politici pod sebou začali řezat větev svým ekošílenstvím, celý náš průmysl je založený na levných energiích a takhle dojde k jeho totální devastaci ala zdevastovaný zemědělství-kdy to prakticky nejde dělat bez dotací a kdo dělá v zemědělství mi dá za pravdu. Jenže průmysl je tady to, z čeho se sosají dotace třeba právě pro to zemědělství a všechno další, pokud padne průmysl, padneme na hubu úplně všichni a všechno se tu zbortí jak domeček z karet. A že to padne pokud s tím nezačnou něco urychleně dělat(např. místo zavírání jádra stavět další)je celkem jistý, protože třeba konkrétně náš autoland si prostě nemůže dovolit zdražit finální výrobek, nikdo ve světě by si to auto nekoupil když může mít to samý z Indie nebo Číny za polovinu. Ale když automobilce zdraží vstup třeba trojnásobně tak to nemůžou prodávat pořád za stejnou cenu, to by museli vzít zaměstnancům z platu, ale to taky nejde, protože i zaměstnancům doma zdražilo topení tak chtějí naopak přidat... tak to bud položí, nebo tu výrobu prostě přesunou za levnou energií(a jako bonus i prací) třeba do Indie.

-> dragon_cb_cz 26.08.22 14:16:21: Jo že takových co žijoí na hraně je dost věřím, nicméně pokud bude pokračovat socializmus tak jak ho máme nastavený a podpory a dotace, tak na tu hranu-nebo spíš za ní spadne drtivá většina společnosti, protože ty peníze co rozdají se samozřejmě někomu musí vzít.
Samozřejmě, já ty firmy neřeším proto že by mi bylo líto jich jako takových, ale protože pokud zkrachují, tak lidi skončí na dlažbě a roztočí se taková spirála že tady za chvíli budeme mít životní úroven jak v Rumunsku, kdo ví jestli.
Jinak kdy jsme to spolu řešili si už nepamatuju, ale vím že jsem říkal že to bude problém hlavně pro Evropu a že nás díky tomu Čína s USA zválcujou.
Putin tohle určitě zhoršil, ale energetická krize začala dávno před Ukrajinou, zbytečný házet na Putina všechno od vypíchnutýho oka Jana Žižky až po současnost.
Problém začal ve chvíli kdy si EU a politici pod sebou začali řezat větev svým ekošílenstvím, celý náš průmysl je založený na levných energiích a takhle dojde k jeho totální devastaci ala zdevastovaný zemědělství-kdy to prakticky nejde dělat bez dotací a kdo dělá v zemědělství mi dá za pravdu. Jenže průmysl je tady to, z čeho se sosají dotace třeba právě pro to zemědělství a všechno další, pokud padne průmysl, padneme na hubu úplně všichni a všechno se tu zbortí jak domeček z karet. A že to padne pokud s tím nezačnou něco urychleně dělat(např. místo zavírání jádra stavět další)je celkem jistý, protože třeba konkrétně náš autoland si prostě nemůže dovolit zdražit finální výrobek, nikdo ve světě by si to auto nekoupil když může mít to samý z Indie nebo Číny za polovinu. Ale když automobilce zdraží vstup třeba trojnásobně tak to nemůžou prodávat pořád za stejnou cenu, to by museli vzít zaměstnancům z platu, ale to taky nejde, protože i zaměstnancům doma zdražilo topení tak chtějí naopak přidat... tak to bud položí, nebo tu výrobu prostě přesunou za levnou energií(a jako bonus i prací) třeba do Indie.
-> Borderer 26.08.22 14:15:33: Jsem někde zachytil, že Němci jadernou neprodlouží, že prý jim to dělá snad jen 2 % spotřeby, který je nevytrhnou - což se mi nezdá, ale jsem línej to ověřovat..
Určitě bych přitom narazil na samolibej ksicht hada Havlíčka, MBA, jak si to celý užívá..
Určitě bych přitom narazil na samolibej ksicht hada Havlíčka, MBA, jak si to celý užívá..

-> saskyn2 26.08.22 13:36:07: Topení bude menší problém pro lidi, co za tu dovolenou dávali 100t a místo toho je teda dají za to topení. Ale je ti doufám jasný, že tu máme ne úplně malý množství lidí, co to takhle hozený nemají?
A s tím jak budou padat ty průmyslový podniky, tak se to množství sakra navýší.
Jinak nemůžu vyloučit, že jsem něco takovýho řekl, ale asi to mělo nějaký kontext - matně si vzpomínám, že tuhle debatu jsme vedli ještě před tím, než Putler zapomněl, kde má západní hranici, někdy před Vánoci. Což byla situace přeci jen poněkud jiná, než teď.
Další věc je, že to fakt není problém jen pro evropské firmy, třeba v USA to mají taky, jen se jim těch průserů nesešlo tolik najednou. V EU je to fakt "perfect storm". A pokud mi paměť slouží, tak jsme to řešili i v rovině jestli "zelená" nebo "nezelená" energie - a jednou z věcí, který teď ženou cenu elektřinu nahoru, jsou paradoxně problémy jaderek ve Francii, tzn pravý opak nějakého zeleného šílenství.
Ale měl jsem teď 2 týdny dost offline dovolenou, tak nejsem moc v obraze... a vlastně ani nevím, jestli se do něj chci vracet
A s tím jak budou padat ty průmyslový podniky, tak se to množství sakra navýší.
Jinak nemůžu vyloučit, že jsem něco takovýho řekl, ale asi to mělo nějaký kontext - matně si vzpomínám, že tuhle debatu jsme vedli ještě před tím, než Putler zapomněl, kde má západní hranici, někdy před Vánoci. Což byla situace přeci jen poněkud jiná, než teď.
Další věc je, že to fakt není problém jen pro evropské firmy, třeba v USA to mají taky, jen se jim těch průserů nesešlo tolik najednou. V EU je to fakt "perfect storm". A pokud mi paměť slouží, tak jsme to řešili i v rovině jestli "zelená" nebo "nezelená" energie - a jednou z věcí, který teď ženou cenu elektřinu nahoru, jsou paradoxně problémy jaderek ve Francii, tzn pravý opak nějakého zeleného šílenství.
Ale měl jsem teď 2 týdny dost offline dovolenou, tak nejsem moc v obraze... a vlastně ani nevím, jestli se do něj chci vracet

-> saskyn2: Dávám tomu do konce roku a všechny provozuschopný uhelky pojedou na plný koule, včetně Dojčlandu a jejich jaderek.