skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Zaměstnavatel - problémy
prohledat
99 příspěvků (zobrazeno 1 až 50) od 03.02.2010 do 28.02.2010, založil/a Jarda - zrušená registrace
22:25:58
28.02.2010
28.02.2010

Baghira
-> Jarda: Aha, tak to jo.
12:26:47
27.02.2010
27.02.2010

Jarda - zrušená registrace
-> Baghira: ne zarucni uz probehla... ted mam na neurcito, je to jako dodatek k te z 1.9. a meni se na neurcito

12:09:52
27.02.2010
27.02.2010

Baghira
-> Jarda: No každopádně, máš teď s novou smlouvou 3 měsíční záuční lhůtu, kdy se jim na to můžeš vys...nebo ne?
10:57:13
27.02.2010
27.02.2010

King
-> Jarda: Řek bych, že klíč je v tom tvým požadavku "práce v okruhu 30km" - obecně se tomu říká nízká mobilita pracovní síly v Czecholandu. Výsledkem neochoty cestovat za prací (popř. stěhovat se) je mj. i to, že pak s tebou může firma vyjebávat za 20 bruto. Chce to víc si věřit, něco eventuálně i obětovat a hlavně nezůstavat ve firmách s pokročilým stupněm "zazmrdování" :)
10:40:01
27.02.2010
27.02.2010

Tak se mi take vcera stala zajimava vec :) mel jsem smlouvu do konce unora jako Technolog a hned poranu jednani se reditelem - tema koncepce pajeni Tk vrtacku - Tak jsem mu vse popsal, jak probiha, co testujeme pri jakejch podminkach a on na me zacal rvat, ze to neni mozne, ze nic neni definovano a k nicemu si nenechal nic rict a pak ze mi neprodlouzeli smlouvu, ze s moji praci nejsou absolutne spokojeni a ja mu na to: tak jo, odkud vi, ze bych to podepsal, ze si najdu neco jinyho v okruhu 30ti km a on na to že klidne, že pry jsem vedec a ze se tak vubec nechovam, ze musim badat (technolog = vedec, na minulem jednani jsem byl kvalitar, predtim planovac, jeste pred tim normovac, pak take mam delat, to co je prace mistra, ale to nic) Tak mi rekl, ze me tam vubec nepotrebuji, ze nemusim v pondeli chodit. Tak si rikam, ze jsem to asi trochu prehnal a za 2 hodky prisel vedouci, ze jestli mu podepisu smlouvu na dobu neurcitou
to tam pry nikdy po pul roce nikomu nedali. A jak jsem podepsal, tak mi hned zacal davat ukoly a jsem ted navic jeste validacni inzenyr :))) za 3 mesice mam udelat to, co dela tym 7 lidi v konkurencni firme 4 roky a oni nedelaji nic jineho, kdezto ja mam mraky dlsich ukolu a funkci jak jsem psal :).
Kdybych mel splnit vsechny ukoly, ktere ted mam, tak bych musel pracovat 48hodin denne
a to je predstava za 20500 hrubeho z ceho mi tak 1500 strhnou za pozdni plneni ukolu, kolegum strhavaji v prumeru 3000kc, ale oni take maji vic
Tak si jen musim rikat, kam jsem to vlezl, ale zas lepsi takova prace nez zadna....

Kdybych mel splnit vsechny ukoly, ktere ted mam, tak bych musel pracovat 48hodin denne

Tak si jen musim rikat, kam jsem to vlezl, ale zas lepsi takova prace nez zadna....
13:43:03
16.02.2010
16.02.2010

alchstuip - (Až kým nás STK nerozdelí)
-> King: hehe, nejako som nesledoval debatu pred tvojim priapevkom, ale aj u nas vo firme sa slovo "odborar" povazuje za dost silnu nadavku..... a nikoho ani nenapadne na nejake take veci ani mysliet.... ved to (zatial) nikto nepotrebuje a okrem toho, na take veci by nikto nemal cas..... tu sa maka a nepolitizuje....
PS: este raz pripominam, ze reagujem len na Kinga.
PS: este raz pripominam, ze reagujem len na Kinga.
13:15:57
16.02.2010
16.02.2010

King
-> Baghira: Pravda, kdybych se měl rozepsat o všech našich benefitech, tak bych tady spoustu lidí asi nakrknul :) Zajímavý je, že posledních 14 let se angažuju ve firmách, kde by teoreticky mohla vzniknout odborová organizace, ale nepsaným pravidlem je to "nedoporučeno" a samotné slovo "odbory" je všeobecně považováno za neslušné :)
21:45:06
15.02.2010
15.02.2010

Baghira
-> Jarda: No jediný co tě můžu uklidnit je to, že se soudy v těhlech případech přiláněj z 99% na stranu zaměstnanců, protože náš právní řád je velmi nakloněm na stranu zaměstnanců, takže pokud nemá ve smlouvě jasně a doslova stanovený pravidla, kdo za co konkrétně zodpovídá, může bejt v naprostym klidu a pokud by to zašlo někam dál ať si napíše nebo zajde do nejbližší pobočky ČMKOS, tam mají obvykle docela schopný právníky a konzultují zdarma, totéž by mělo fungovat na pracovních úřadech.
-> King: Obávám se že právě jen většinou zahraniční mega firmy jsou v jednání se zaměstnanci nejférovější a dodržujou zákony. Když si vezmu kámoše v HP, to kolik měli benefitů, to radši ani nepíšu, to by byl každej nasranej, ale když těď rušej pobočku v práglu, tak i ten poslední pikolík dostal 5 x odstupný. Bych chtěl vidět, kdo z českejch podnikatelů by se k tomu takhle postavil...a to tam nemaj žádný odbory :-).
-> King: Obávám se že právě jen většinou zahraniční mega firmy jsou v jednání se zaměstnanci nejférovější a dodržujou zákony. Když si vezmu kámoše v HP, to kolik měli benefitů, to radši ani nepíšu, to by byl každej nasranej, ale když těď rušej pobočku v práglu, tak i ten poslední pikolík dostal 5 x odstupný. Bych chtěl vidět, kdo z českejch podnikatelů by se k tomu takhle postavil...a to tam nemaj žádný odbory :-).
08:16:14
15.02.2010
15.02.2010

Jozka
-> Jarda: To je vůbec nějakej dobrodruh.. Já se byl tedy na technických zařízení lékaren podívat asi jen 3x, nicméně pracovní smlouvy, pracovní řád a další obecný věci měli mnohem vychytanější - i když taky ne úplně na 100%.
V podstatě je to jasný, nechce se mu dávat odstupný.. S tím neplněním povinností jako důvodem může leda tak strašit, tam je u § 52 písm. f) a g) jasně daný, že by jí musel v době posledních 12ti (nebo 6ti) měsíců PÍSEMNĚ k plnění vyzvat. Takže mu zbývají písmena a), b) a c).. s odstupným. No, když jí to přestane bavit a půjde na dohodu, tak hlavně aby jí dal takový ty věci jako zápočtový listy, vyrovnání, že vrátila vše vyfasované apod., taky bych trval podle §49, písm. d) na uvedení důvodů rozvázání pracovního poměru (nadbytečnost), aby jí nemohl později škodit v další jobu..
V podstatě je to jasný, nechce se mu dávat odstupný.. S tím neplněním povinností jako důvodem může leda tak strašit, tam je u § 52 písm. f) a g) jasně daný, že by jí musel v době posledních 12ti (nebo 6ti) měsíců PÍSEMNĚ k plnění vyzvat. Takže mu zbývají písmena a), b) a c).. s odstupným. No, když jí to přestane bavit a půjde na dohodu, tak hlavně aby jí dal takový ty věci jako zápočtový listy, vyrovnání, že vrátila vše vyfasované apod., taky bych trval podle §49, písm. d) na uvedení důvodů rozvázání pracovního poměru (nadbytečnost), aby jí nemohl později škodit v další jobu..
02:38:54
13.02.2010
13.02.2010

no a dnes prisel s jednim absurdnim tvrzenim, pry si udal statistickej preled a pokud ona byla u kasy, tak klesly trzby a pry po ni bude pozadovat soudne usly zisk
to muze k zastrasovani pouzit jen uplnej kreten, kterej nevi o pravu vubec nic...
Jinac uz si Peta nasla na 90 procent praci, ale je to teda 29km daleko :( ale to jeste jde, ja to mam 31 :)
Jo a jeste jedna srandicka, pry pokud si na ni za 6mesicu nic nenajde, tak ze ji da odstupny, ale to pry by musela byt lepsi nez vsichni jeho zamestnanci dohromady

Jinac uz si Peta nasla na 90 procent praci, ale je to teda 29km daleko :( ale to jeste jde, ja to mam 31 :)
Jo a jeste jedna srandicka, pry pokud si na ni za 6mesicu nic nenajde, tak ze ji da odstupny, ale to pry by musela byt lepsi nez vsichni jeho zamestnanci dohromady
22:12:30
12.02.2010
12.02.2010

dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :)
-> Jarda: tak pokud nemá vyloženě hmotnou odpovědnost tak po ní podle mě nic chtít nemůže. A opravdu bych už šel vše o postupech tohoto zaměstnavatele oznámit na Inspektorát práce.
21:59:49
12.02.2010
12.02.2010

King
-> Jarda: Takže jenom vágní fromulace - mno, myslím, že když dostane tu kýženou výpověď na vlastní žádost, ani necekne.
15:30:33
12.02.2010
12.02.2010

-> Jozka: jj, diky... on vi, ze ona chtit k soudu nebude, tak to zkousi
, co kdyby jemu z toho dokonce jeste neco kaplo
-> King: vyslovne napsano to tam nema, poze, ze zodpovida za bezproblemovy a hladky chod lekarny a ze je povinna plnit, to co ji zamestnavatel urci a dodrzovat pritom stanovene technologicke postupy

-> King: vyslovne napsano to tam nema, poze, ze zodpovida za bezproblemovy a hladky chod lekarny a ze je povinna plnit, to co ji zamestnavatel urci a dodrzovat pritom stanovene technologicke postupy

09:04:57
12.02.2010
12.02.2010

Jozka
→ Jarda: Asi takhle - pokud zaměstnavatel nemá v ruce jí podepsanou dohodu o hmotné zodpovědnosti, případně není povinnost sledovat expiraci těch léků zakotvená v pracovní smlouvě, případně nějakým interním předpise, se kterým byla PROKAZATELNĚ seznámená, nemá prostě nárok.. Nějaký zanedbání na vyhazov musí být taky doložený, pokud on to neví, tak je idiot - ale spíš ví a zastrašuje. Měl by ale i vědět, že právnická osoba za tohle počínání může dle § 25 zákona o inspekci práce dostat flastr až do 300 000 kč.. A docela se to běžně děje - pokud je ta skutečnost taková, jak píšeš, tak by to měl minimálně za 50 litrů.
Vzal bych papíry, vztahující se k prac. poměru a vyrazil na místně příslušnej Oblastní inspektorát práce (kontakt budou mít třeba na pracáku), tam seděj zpravidla lidi, co se tím do roku 2005 zabejvali v dresu Úřadů práce, ZP mají zmáknutej, některý OIP mají kupodivu i hodně dobrý právníky..
Vzal bych papíry, vztahující se k prac. poměru a vyrazil na místně příslušnej Oblastní inspektorát práce (kontakt budou mít třeba na pracáku), tam seděj zpravidla lidi, co se tím do roku 2005 zabejvali v dresu Úřadů práce, ZP mají zmáknutej, některý OIP mají kupodivu i hodně dobrý právníky..
20:51:57
11.02.2010
11.02.2010

King
-> Jarda: Čili nakonec ta moje poraženecká rada nebyla úplně od věci :(
Mno, ale pokud ten pan vychcanej doktor chce nějaký love za proexpirovaný léky, čekal bych, že Péťa má v pracovní smlouvě sjednanou hmotnou odpovědnost právě za proexpirovaný léky.
Mno, ale pokud ten pan vychcanej doktor chce nějaký love za proexpirovaný léky, čekal bych, že Péťa má v pracovní smlouvě sjednanou hmotnou odpovědnost právě za proexpirovaný léky.
20:11:29
11.02.2010
11.02.2010

petr s
-> Jarda: Podívat se kdy tam byla a starší prošlé léky neplatit
19:54:10
11.02.2010
11.02.2010

-> dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :) : jak rika petrs a pritom za to zodpovidali uplne jini, jenze to nikdo nedokaze :(
ja jsem ji rekl, ze podat tu vypoved je kravina, tak ted, abych ji to zaplatil :(
ja jsem ji rekl, ze podat tu vypoved je kravina, tak ted, abych ji to zaplatil :(
19:14:02
11.02.2010
11.02.2010

petr s
-> dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :) : Za prošlé léky
19:12:23
11.02.2010
11.02.2010

dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :)
-> Jarda: tohle jsem nějak nepostřeh, proč by mu měla platit 60tis.?? 

18:48:53
11.02.2010
11.02.2010

Pavel P..
-> saskyn2: jasně do 10litrů vody a lehce ošplíchnout

17:15:14
11.02.2010
11.02.2010

saskyn2
-> Jarda: to je zbytečný, kup barvožrouta a víš co s nim máš dělat

16:09:45
11.02.2010
11.02.2010

-> Jozka: tak ji nechce pustit, pry mu to napred zaplati cca 60tis. kc a pak ji vyhodi s paragrafem 53 :( mam ted v ruce rezatou macetu :) ale to necham na pozdeji... myslel jsem, ze uz se umim ovladat
ps. nevite, zda se da rozumne dostat u nisanu murrano k vodnim hadicim? kdyby to uvaril, az bude nekam spechat - to by mohlo byt takove male varovani

ps. nevite, zda se da rozumne dostat u nisanu murrano k vodnim hadicim? kdyby to uvaril, az bude nekam spechat - to by mohlo byt takove male varovani

09:18:58
11.02.2010
11.02.2010

Jozka
-> Jarda: O tom žádná, že odejít, v takovýhle atmosféře se jednak nedá (spolu)pracovat, druhak by na ní dřív nebo později pan doktor nejspíš uštrikoval nějakou jinou boudu, už prokazatelnou.. Jiná věc je vyjednat nějaký rozumný podmínky toho odchodu.. když nepovolí, jde to samozřejmě dotáhnout až k soudu, ale osobně bych se na to vykašlal a těch několik měsíců života, který by na to padly, věnoval něčemu užitečnějšímu.
03:01:11
11.02.2010
11.02.2010

Tak pravnicka poradila radeji odejit :( svedcit pry nikdo nepujde, protoze se vsichni boji... zalezi jestli na to ted pristoupi a nebude delat problemy dal
nespravedlnost, proste kdyz se cloveka chteji zbavit, tak se ho zbavi bez jakehokoliv padneho duvodu, smlouva na dobu neurcitou je v teto zemi uplne k nicemu.
Kdyz to vezmu v mem pripade, tak bych mohl dostat ten §53 asi za deset ruznych veci, mozna i za vic... a to delam jen to, ze se snazim vsem co nejvic vyhovet samo vzdy po domluve s vedoucim... (vedouci rekne, no asi to budete muset udelat, vite jak by rvali i na me :))

Kdyz to vezmu v mem pripade, tak bych mohl dostat ten §53 asi za deset ruznych veci, mozna i za vic... a to delam jen to, ze se snazim vsem co nejvic vyhovet samo vzdy po domluve s vedoucim... (vedouci rekne, no asi to budete muset udelat, vite jak by rvali i na me :))
08:10:05
10.02.2010
10.02.2010

Jozka
-> Jarda: § 252 - Dohoda o odpovědnosti musí být uzavřena písemně, jinak je neplatná.., je-li škoda způsobená zaviněným porušením povinnosti zaměstnance (§250) "z nedbalosti", nesmí náhrada přesáhnout 4,5 násobek (§257, odst.2), je-li škoda způsobená tím, že zaměstanec vědomě neupozornil na hrozící škodu (§251), tak trojnásobek (§258) - bral jsem maximum.
Můžete mu poslat třeba živnostenský odbor na kontrolu, ČOI (obchodní inspekci, to jsou pěkní "syčáci"), KHS - krajskou hygienu (ale ty mají lékárny pod palcem tak jako tak). Jen to musí být něčím podložený, nestačí, že "on je děsná sviňa". Zhrzení zaměstnanci si stěžujou i naprosto bezdůvodně, takže.. třeba na porušení v oblasti pracovně právních vztahů bylo v roce 2008 jen pro plzeňskej a karlovarskej kraj 2500 podnětů.
Můžete mu poslat třeba živnostenský odbor na kontrolu, ČOI (obchodní inspekci, to jsou pěkní "syčáci"), KHS - krajskou hygienu (ale ty mají lékárny pod palcem tak jako tak). Jen to musí být něčím podložený, nestačí, že "on je děsná sviňa". Zhrzení zaměstnanci si stěžujou i naprosto bezdůvodně, takže.. třeba na porušení v oblasti pracovně právních vztahů bylo v roce 2008 jen pro plzeňskej a karlovarskej kraj 2500 podnětů.
05:23:51
10.02.2010
10.02.2010

-> myl@s: ja teda na netu nasel oboje :( 3 i 4,5 nas.
-> petr s:
tak dnes jdeme za právníkem a 1300kc za radu :( jen nevim, jestli to k necemu bude a nedozvime se jen to, co uz davno vime... :-/
-> petr s:

tak dnes jdeme za právníkem a 1300kc za radu :( jen nevim, jestli to k necemu bude a nedozvime se jen to, co uz davno vime... :-/
20:27:43
09.02.2010
09.02.2010

petr s
-> myl@s: David to musí vědět splácí už 2 iveca
20:25:23
09.02.2010
09.02.2010

myl@s
-> David29: jak jsi prisel na 4,5 nasobek? v Zakoniku prace je myslim 3nasobek
17:21:42
09.02.2010
09.02.2010

David29
-> Jarda: 4,5 násobek
15:57:48
09.02.2010
09.02.2010

-> Jozka: tak hmotnou zodpovednost nema podepsanou, ale pry mu to je jedno, co teda vsechno na toho potvora muzeme poslat? inspekce prace? pak televizi...
Nekde jsem cetl, ze muze pozadovat maximalne trojnasobek prumerneho mesicniho platu
Nekde jsem cetl, ze muze pozadovat maximalne trojnasobek prumerneho mesicniho platu
08:28:13
09.02.2010
09.02.2010

Jozka
-> King: Apropó, koho budem proboha volit?

08:25:42
09.02.2010
09.02.2010

Jozka
-> Labros: No, to jsou ty Češi, co si myslí, že se chovaj po americku (německu, japonsku).. a končí to omejváním plesnivejch salámů..
-> Jarda: Tý jo.. prošlý zásoby.. Tak to bych už se musel zeptat.. Ale asi by musela mít podepsanou nějakou hnotnou odpovědnost, muselo by to být v prac. smlouvě. A stejně - zas je tam limit náhrady ve výši 4,5 násobku měsíčního platu.
Jinak malý města jsou pakárna, kámošovi praskl nerv, když mu s x-tým dalším (mj. protiprávním) prodloužením pracovní smlouvy přidali asi 8. funkci referenta odpadovýho hospodářství, rozešel se se zaměstnavatelem ve zlým a protože se mu nechce opustit rodnou hroudu, jezdí teď s taxíkem. Majitelé firmy mu dokázali pohnojit široko daleko...
S hrubou záplatou (viz policejní kapitán
) to funguje, ale s právem to nemá společnýho už vůbec nic.. To už na mě taky zkoušeli v jiný situaci, ale dali si nakonec pohov, ona taky existuje inspekce.. Záleží na tom, kdo jak vysoko dosáhne. Nakonec v Česku je na tom založenej chod celý společnosti. Amík se prvně začně chlubit, co vystudoval (zíral jsem, jakou vážnost má třeba absolutorim Námořní akademie) a co umí, kdežto u nás jako první referenci dozvíš, kde a jaký má dotzčnej známosti.
-> Jarda: Tý jo.. prošlý zásoby.. Tak to bych už se musel zeptat.. Ale asi by musela mít podepsanou nějakou hnotnou odpovědnost, muselo by to být v prac. smlouvě. A stejně - zas je tam limit náhrady ve výši 4,5 násobku měsíčního platu.
Jinak malý města jsou pakárna, kámošovi praskl nerv, když mu s x-tým dalším (mj. protiprávním) prodloužením pracovní smlouvy přidali asi 8. funkci referenta odpadovýho hospodářství, rozešel se se zaměstnavatelem ve zlým a protože se mu nechce opustit rodnou hroudu, jezdí teď s taxíkem. Majitelé firmy mu dokázali pohnojit široko daleko...
S hrubou záplatou (viz policejní kapitán

18:27:07
08.02.2010
08.02.2010

Labros
-> King: to jim je jen ke cti. Ten náš šéf byl teda Čech, akorát se po emericku choval.
Já byl jednou u něj na návštěvě v kanclu zrovna v době po splasknutí dotcom bubliny (asi 2003) a po baráku chodilo a na dveře klepalo bezpočet ajťáků zrovna vylifrovaných z jiných firem, nabízejících své služby. Šéf je obvykle nechal přijít k jeho stolu, položil tak 20 dotazů na všemožné IT technologie, nebozí Indové na všechno briskně odpověděli ve smyslu "ano to umím levou zadní, tím jsem implementoval pět projektů, to mi běhá v několika řešení u významných klientů, .." nakonec jim ukázal dveře, že stejně nikoho nepotřebuje. No chci jen říct, že prostředí je tam tvrdý a převisy nabídky nad poptávkou nebo opačně tam bývají daleko strmější, než u nás.
Já byl jednou u něj na návštěvě v kanclu zrovna v době po splasknutí dotcom bubliny (asi 2003) a po baráku chodilo a na dveře klepalo bezpočet ajťáků zrovna vylifrovaných z jiných firem, nabízejících své služby. Šéf je obvykle nechal přijít k jeho stolu, položil tak 20 dotazů na všemožné IT technologie, nebozí Indové na všechno briskně odpověděli ve smyslu "ano to umím levou zadní, tím jsem implementoval pět projektů, to mi běhá v několika řešení u významných klientů, .." nakonec jim ukázal dveře, že stejně nikoho nepotřebuje. No chci jen říct, že prostředí je tam tvrdý a převisy nabídky nad poptávkou nebo opačně tam bývají daleko strmější, než u nás.
18:02:05
08.02.2010
08.02.2010

King
-> Labros: Bezesporu zajímací téma :) Ovšem ten tvůj příklad výpovědní lhůty je právě hodně specifickej příklad, kterej nemá nic společnýho s onou skupinou ohroženou "vytírám si prdele".
Nejsem si úplně jistej tou americkou zaměstnavatelskou rozmazleností - u jedný takový emerický firmy makám a buď je to nějaká bílá vrána či co, ale každopádně si nedovolej ani v nejmenším porušovat pracovně právní předpisy země, kde sídlí pobočka. Zaměstnanecký akcie, v některejch příspěvek na důchod po větším počtu odpracovanejch let atd. atd.
Jinak vidět to z druhý strany umím taky, ale rád bych zabezčil slušnej standard rodině a našpóroval na důchod, v čemž mi zrovna Paroubkové , Falbři a Rathové rozhodně nepomůžou :)
Nejsem si úplně jistej tou americkou zaměstnavatelskou rozmazleností - u jedný takový emerický firmy makám a buď je to nějaká bílá vrána či co, ale každopádně si nedovolej ani v nejmenším porušovat pracovně právní předpisy země, kde sídlí pobočka. Zaměstnanecký akcie, v některejch příspěvek na důchod po větším počtu odpracovanejch let atd. atd.
Jinak vidět to z druhý strany umím taky, ale rád bych zabezčil slušnej standard rodině a našpóroval na důchod, v čemž mi zrovna Paroubkové , Falbři a Rathové rozhodně nepomůžou :)
17:49:26
08.02.2010
08.02.2010

Labros 08.02.10 16:55:40 napsal: → Jarda: No je to evidentně typickej zmrd a zkouší co může, jestli mu náhodou něco nevyjde. Je ale dobře, že ssebou nenechala ségra vyjebat, protože pan doktor si aspoň nebude zvykat, že mu to všichni budou žrát.to neni sestra
tam by to reseni bylo kratky, jeji pritel je policejni kapitan a ted i pravnik :) a nenecha si sr... na hlavu
Myslite, ze muze pmoct DASka?

Myslite, ze muze pmoct DASka?
17:28:47
08.02.2010
08.02.2010

Labros
Jinak je to zajímavý téma, King a COL mají částečně protichůdný názory, ale obě strany se dají pochopit (COL se to spíš snaží vidět ze dvou úhlů.) K tomu odstupnýmu bych chtěl dodat, že výpovědní doba je podle mě fér a pokud ji zaměstnavatel nechce dodržet (může mít k tomu několik důvodů, hlavně u manažerských pozic, např.odnášení informací z firmy), musí zaměstnance vyplatit tak, jako by tam ty zbývající dva měsíce odpracoval. To se nedá srovnávat s tím, kdyby měl zaměstnanec pracovat po výpovědi zadarmo. To by z toho měl jednostrannej prospěch zaměstnavatel.
Pracoval jsem vlastně taky ve firmě, kde majitel byl tak trochu vykuk a jelikož sídlil v USA, byl silně rozmazlenej americkýma poměrama a tamníma možnostma vyjebat se zaměstnancem. Tak se stalo, že mu nevyšel kšeft (prodej firmy Mrkvosoftu) a neúspěch hodil na zaměstnance, kterej mohl za to, co Mrkvouni označili jako záminku krachu kšeftu - ale jednalo se čistě o záminku. A jelikož nebohý obětní beránek vlastně nebyl zaměstnanec ale dělal na živnosťák, nedostal proplacenou ani poslední fakturu, natož odstupné.
Pracoval jsem vlastně taky ve firmě, kde majitel byl tak trochu vykuk a jelikož sídlil v USA, byl silně rozmazlenej americkýma poměrama a tamníma možnostma vyjebat se zaměstnancem. Tak se stalo, že mu nevyšel kšeft (prodej firmy Mrkvosoftu) a neúspěch hodil na zaměstnance, kterej mohl za to, co Mrkvouni označili jako záminku krachu kšeftu - ale jednalo se čistě o záminku. A jelikož nebohý obětní beránek vlastně nebyl zaměstnanec ale dělal na živnosťák, nedostal proplacenou ani poslední fakturu, natož odstupné.
17:17:25
08.02.2010
08.02.2010

Péďa17
-> Jarda: no ted jiný problém,akorát s tím že spolupracovník chlastal v pracovní době a já jsem to přehlížel jak se to dalo.několikrát se mi stalo že jsem ho v pracovní době našel jak se baví s jinýma spolupracovníkama při pivu.Ale mlčel jsem,jednou když jsem měl den volna tak ho načapali a pohrotzily mu.A on si myslel že jsem ho napraskal a dělal mi naschváli,např.měl jsem sním dělat a on mě poslal pryč,pak si vymyslel že jsem mu vůbec nechtěl pomáhat a podobně.Jenže mistr moc dobře věděl že je to lež.Jinak vydržel jsem to ikdyž to bylo jen tak tak.
16:55:40
08.02.2010
08.02.2010

Labros
-> Jarda: No je to evidentně typickej zmrd a zkouší co může, jestli mu náhodou něco nevyjde. Je ale dobře, že ssebou nenechala ségra vyjebat, protože pan doktor si aspoň nebude zvykat, že mu to všichni budou žrát.
15:56:27
08.02.2010
08.02.2010

-> Jozka: tak mi dnes Peta napsala, ze po ni v tom Skutci chce zaplatit vsechny leky, ktere maji po expiraci, coz je suma v desitkach tisic - pry tam v tom je strasnej bordel, jak to asi mohla ovlivnit, kdyz tam nepracovala, jen zaskakovala :(
Jinac pan doktor je vsude obliben, co jsem slysel, bohuzel mu zatim kazdy ustoupil.... Znamej ma vedle neho postavenou vilu, ale on zbohatl na montazi LPG :)
Jinac pan doktor je vsude obliben, co jsem slysel, bohuzel mu zatim kazdy ustoupil.... Znamej ma vedle neho postavenou vilu, ale on zbohatl na montazi LPG :)
14:06:13
08.02.2010
08.02.2010

Jozka
-> King: Asi bychom se nakonec v podstatě shodli.. Taky jsem se "trmácel" po montážích (za pěkný peníz ovšem), pak makal z rodinnejch důvodů v kolbence za pár šupů (a to mě nejdřív ani nechtěli vzít, že jsem pro ně překvalifikovanej - a ve finále zas nechtěli pustit
) a teď naposledy podstatně změnil zaměření, protože jsem v tý kolbence nechtěl nechat oči, ruce, nohy, nervy (a vůbec všechno) - raději jezdím víceméně denně jezdím 2x65 km..
Jinak "na zadní kolečka" by měl myslet každej, tedy nejem my, kteří víme od předků, že největší hřích je zadlužit grunt, ale i ta malá nebo velká firma, úvěry brát s ohledem na to, že tučný časy můžou skončit.. když už to nedělá tenhe stát..
A co tak pozoruju, tak hodně firem to podchytilo včas, nečekali, až padnou na hubu, přestali nakupovat zásoby, investovat, zbavili se nejdřív agenturních zaměstnanců, pak včas a legálně i kmenovejch a teď jsou hnedle "v ilegalitě" a čekají, co bude dál. A tím krysu podporujou.. Stejně tak spousta lidí naslouchala signálům, nečekala na hořký konce, udělala oboustranně výhodný dohody a šla jinam..
S (pře)regulací máš kus sice kus pravdy - má v extrémech takový dopady, že třeba na extrémně přelegulovanej francouzkej pracovní trh doplácej český filiálky, který odstupný pro Frantíky odborářský dotujou ze svých zisků - ale pokud je to stanovený zákonem, musí se na to příslušný peníz vylovit anebo jít třeba do konkursu.. a ne dělat bejkárny.

Jinak "na zadní kolečka" by měl myslet každej, tedy nejem my, kteří víme od předků, že největší hřích je zadlužit grunt, ale i ta malá nebo velká firma, úvěry brát s ohledem na to, že tučný časy můžou skončit.. když už to nedělá tenhe stát..
A co tak pozoruju, tak hodně firem to podchytilo včas, nečekali, až padnou na hubu, přestali nakupovat zásoby, investovat, zbavili se nejdřív agenturních zaměstnanců, pak včas a legálně i kmenovejch a teď jsou hnedle "v ilegalitě" a čekají, co bude dál. A tím krysu podporujou.. Stejně tak spousta lidí naslouchala signálům, nečekala na hořký konce, udělala oboustranně výhodný dohody a šla jinam..
S (pře)regulací máš kus sice kus pravdy - má v extrémech takový dopady, že třeba na extrémně přelegulovanej francouzkej pracovní trh doplácej český filiálky, který odstupný pro Frantíky odborářský dotujou ze svých zisků - ale pokud je to stanovený zákonem, musí se na to příslušný peníz vylovit anebo jít třeba do konkursu.. a ne dělat bejkárny.
10:24:24
08.02.2010
08.02.2010

King
-> Jarda: ..nakonec kouám, že mi vlastně svojí story dáváš za pravdu :)
10:20:50
08.02.2010
08.02.2010

King
-> Jozka: Tak to jsem ještě cucák :) Do kolbenky jsem nastoupil hned druhej pracovní den po maturitě v 91. :) Ale asi se shodneme se na tom, že naše generace má tak nějak tendence k tomu "nežít na doraz" tzn. neutrácet víc než vydělám. To je ovšem dneska těžce out. A nejde o zadlužování kvůli základním potřebám, ale kvůli zbytnostem typu dovolená "u móře" nebo zánovní koktávka nebo nová LCD TV, kterou dneska musí mít každej vohnout.
Při obhajobě např. odstupnýho se vždycky poukazuje na chudáka zaměstnance, ale nikdo už neuvažuje o tom, že např. malá firma v krizi jistě "uvítá", když musí propouštěnýmu zaměstnanci vytopit 3 vejplaty za nulovou odvedenou práci. Navíc se ty organizační změny obvykle anoncujou hodně dopředu a kdo chce, novej flek si najde. (Ano, můžeme namítat, že v období krize je to pro někoho těžší a až nemožné, ale....) Nakonec tahle neflexibilita pracovně-právních vztahů se jenom těm nejohroženějším skupinám vymstí. Tam kde by zaměstnavatel vytvářel třeba nějaký sezóní prac. místo, radši se na to vysere a bude přetěžovat stávající zaměstnance nebo přijme na černo Naděždu Ivanovnu.
Říkám, asi mám zkreslenej pohled, protože kdykoliv jsem měl pocit, že potřevujů víc love, prostě jsem po dohodě dal výpověď a nastoupil na lukrativnější flek. Když to vzhledem k platovejm relacím nešlo v našich končinách, jezdil jsem montáže, pozdějc jsem začal makat v pražskejch firmách. Nejsem fanatickej přívrženec bezpřívlastkovýho trhu za každou cenu, ale ta přeregulovanost prakticky všech odvětví, omezování svobod a sicialistickej vítr vanoucí z Bruselu nás možná časem dostane do pěknejch sraček. Ostatně tyhle experimenty jsme tady 40 let praktikovali, ale Evropa se z toho bohužel nepoučila
-> Jarda: Netvrdím, že přítulkyně má bejt za každou cenu ovcí, která jde na porážku - možná, že takhle si vytvořila s tím zlým kapitalistou lepší vyjednávací pozici a třeba z něj něco na rozloučenou vypadne :) Ovšem, pokud není v oboru flek v okruhu 30km, třeba je v okruhu 50km
A stejně tak nikde není psáno, že člověk musí celej život dělat jenom to na co má glejt. Taky jsem se kvůli krizi ve svým oboru a "pro hrst dolarů" nasral do odvětví, o kterým jsem věděl prd, ale spokojenost na všech frontách :)
Při obhajobě např. odstupnýho se vždycky poukazuje na chudáka zaměstnance, ale nikdo už neuvažuje o tom, že např. malá firma v krizi jistě "uvítá", když musí propouštěnýmu zaměstnanci vytopit 3 vejplaty za nulovou odvedenou práci. Navíc se ty organizační změny obvykle anoncujou hodně dopředu a kdo chce, novej flek si najde. (Ano, můžeme namítat, že v období krize je to pro někoho těžší a až nemožné, ale....) Nakonec tahle neflexibilita pracovně-právních vztahů se jenom těm nejohroženějším skupinám vymstí. Tam kde by zaměstnavatel vytvářel třeba nějaký sezóní prac. místo, radši se na to vysere a bude přetěžovat stávající zaměstnance nebo přijme na černo Naděždu Ivanovnu.
Říkám, asi mám zkreslenej pohled, protože kdykoliv jsem měl pocit, že potřevujů víc love, prostě jsem po dohodě dal výpověď a nastoupil na lukrativnější flek. Když to vzhledem k platovejm relacím nešlo v našich končinách, jezdil jsem montáže, pozdějc jsem začal makat v pražskejch firmách. Nejsem fanatickej přívrženec bezpřívlastkovýho trhu za každou cenu, ale ta přeregulovanost prakticky všech odvětví, omezování svobod a sicialistickej vítr vanoucí z Bruselu nás možná časem dostane do pěknejch sraček. Ostatně tyhle experimenty jsme tady 40 let praktikovali, ale Evropa se z toho bohužel nepoučila

-> Jarda: Netvrdím, že přítulkyně má bejt za každou cenu ovcí, která jde na porážku - možná, že takhle si vytvořila s tím zlým kapitalistou lepší vyjednávací pozici a třeba z něj něco na rozloučenou vypadne :) Ovšem, pokud není v oboru flek v okruhu 30km, třeba je v okruhu 50km

09:33:32
08.02.2010
08.02.2010

Jozka
-> King: Tak o získávání know-how a následném podnikání, nebo ještě lépe o předchozím budování firmy ve firmě bych mohl večer co večer vykládat historky řekl bych celej tejden, ale to se týká spíš lidí, který ve finále odplachtí na zlatým padáku. Proto se dávaj do smluv konkurenční doložky apod.
Výpovědní lhůta a odstupný jsou určený na zreorganizování životního stylu (výdaje, hypotéky apod.) a v současný době to vě většině lokalit ČR stejně není nic moc, hlavně pro lidi s příjmama poblíž minimální mzdy, který žádný "hmotný ani nehmotný rezervy" nemají.
Jinak osobně životní styl z ruky do huby nepropaguju a na nějakým odstupným jsem nikdy závislej nebyl - začínal jsem v roce 89 před vojnou jako kádrová rezerva na technickýho ředitele
, pak se postupně už jinde propracoval k nadprůměrnejm příjmům a vždycky jsem utrácel míň než vydělal, jenže si uvědomuju, že všichni to štěstí nemají a ani to nemusí být tím, že by byli líný nebo blbí..
-> Jarda: Když se nekoná práce alespoň 60 dní v kalendářním roce, vzniká nárok na "dovolenou za odpracované dny", za každých 21 odpracovaných dní její dvanáctina, čili k dnešku tak nějak 1,666, mají-li zákonný minimum 4 týdny. Obecně čerpání určuje zaměstnavatel s nějakýma omezeníma (§ 217 + 218 ZP).
Výpovědní lhůta a odstupný jsou určený na zreorganizování životního stylu (výdaje, hypotéky apod.) a v současný době to vě většině lokalit ČR stejně není nic moc, hlavně pro lidi s příjmama poblíž minimální mzdy, který žádný "hmotný ani nehmotný rezervy" nemají.
Jinak osobně životní styl z ruky do huby nepropaguju a na nějakým odstupným jsem nikdy závislej nebyl - začínal jsem v roce 89 před vojnou jako kádrová rezerva na technickýho ředitele

-> Jarda: Když se nekoná práce alespoň 60 dní v kalendářním roce, vzniká nárok na "dovolenou za odpracované dny", za každých 21 odpracovaných dní její dvanáctina, čili k dnešku tak nějak 1,666, mají-li zákonný minimum 4 týdny. Obecně čerpání určuje zaměstnavatel s nějakýma omezeníma (§ 217 + 218 ZP).
00:12:53
06.02.2010
06.02.2010

-> King: a jak pises o te nespokojenosti, tak on s ni nikdy nebyl nespokojen, jen mu prisla jako snadny cil na vyhazov, asi myslel, ze se bude nejmin cukat, mozna prave proto, ze mu nikdy v nicem neodporovala a ve vsem ho vzdy poslechla, tak to prestrelil hosanek

00:09:57
06.02.2010
06.02.2010

tak mu to Peta nepodepsala (a nepodepsala ani Acka, coz chtel, napsal jsem ji takove cestne prohlaseni, ktere jsem jeste konzultoval s pravnikem, ze se proste nemohlo jednat o poruseni pracovni kazne) a pry na ni pekne rval a naridil ji 2 dny dovolene (nevite nekdo, zda to muze naridit takto ze zacatku roku? pry az po odpracovani 60ti dnu muze neco narizovat, v pripade dohody je to samo jinak..) .a ma se pripravit na peklo. Myslim, ze jeho taktika bude, kdyz tam nebude rozestvat proti ni jeji kolegyne a kolegy. A oni budou proti ni, protoze, kdyz nepujde ona, tak logicky by musel jit nekdo z nich...
King ma zajimave uvahy, ale nechape asi vubec vykyvy na trhu prace. Proverili jsme lekarny v okruhu 30km a vsude spis pocitaji s propoustenim, nez aby nekoho pribirali a to pred dvema lety byla situace uplne jina... Ted proste konkuruji lekarnam lekarny v supermarketech. Kdyz jsem sel na elektro prumku, tak to bylo perspektvni jak nevim co a ted? U nas jedine strojarina, byl jsem v tom vyzkumu v oblasti el. mereni, kde penize byly srovnatelne s platem uklizecky, ted jsem se preorientoval na strojarinu, delam technologa a mam skoro prumerny vysocinsky plat :)
King ma zajimave uvahy, ale nechape asi vubec vykyvy na trhu prace. Proverili jsme lekarny v okruhu 30km a vsude spis pocitaji s propoustenim, nez aby nekoho pribirali a to pred dvema lety byla situace uplne jina... Ted proste konkuruji lekarnam lekarny v supermarketech. Kdyz jsem sel na elektro prumku, tak to bylo perspektvni jak nevim co a ted? U nas jedine strojarina, byl jsem v tom vyzkumu v oblasti el. mereni, kde penize byly srovnatelne s platem uklizecky, ted jsem se preorientoval na strojarinu, delam technologa a mam skoro prumerny vysocinsky plat :)
21:36:36
05.02.2010
05.02.2010

spartra
-> King: je to marný, ty to asi nikdy nepochopíš

18:56:48
05.02.2010
05.02.2010

King
-> Jozka: Nehlásám, že zákoník práce je k ničemu. Diskutovat se dá o tom, v jakým rozsahu má zasahovat do vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec
.
Dodneška nechápu v čem spočívá ta oběť, že dobrovolně pracuju ve firmě třeba 10 let - já odevzdávám práci, zaměstnavatel mi za to platí. Za dobu, co ve firmě pracuju, získávám kontakty a firemní know-how a případně pak můžu začít v oboru podnikat - v čem spočívá ta oběť, za kterou by měl při výpovědi ze strany zaměstnavatele odškodnit?
Asi je trošku divný, že jako letitej zaměstnanec mám podobný názora, ale ve svý kariéře jsem se spíš setkával s tím, že se někteří zaměstnanci všemožně snažili vyjebat s chlebodárcem a i když pak impérium vrací úder, odserou to nakonec všichni :)
Asi nejsem nemám tu správnou praxi pro posuzování problematiky (ač jsem začínal jako solvina u soustruhu v "kolbence", přes prodavače v malý soukr. firmě, bla, bla, až po nadnárodní mega firmu). Těhotnej jsem ale, pravda, nebyl :)
Dodneška nechápu v čem spočívá ta oběť, že dobrovolně pracuju ve firmě třeba 10 let - já odevzdávám práci, zaměstnavatel mi za to platí. Za dobu, co ve firmě pracuju, získávám kontakty a firemní know-how a případně pak můžu začít v oboru podnikat - v čem spočívá ta oběť, za kterou by měl při výpovědi ze strany zaměstnavatele odškodnit?
Asi je trošku divný, že jako letitej zaměstnanec mám podobný názora, ale ve svý kariéře jsem se spíš setkával s tím, že se někteří zaměstnanci všemožně snažili vyjebat s chlebodárcem a i když pak impérium vrací úder, odserou to nakonec všichni :)
Asi nejsem nemám tu správnou praxi pro posuzování problematiky (ač jsem začínal jako solvina u soustruhu v "kolbence", přes prodavače v malý soukr. firmě, bla, bla, až po nadnárodní mega firmu). Těhotnej jsem ale, pravda, nebyl :)
08:32:25
05.02.2010
05.02.2010

Jozka
-> Jarda: § 96 zákoníku práce (zákon 262/2006 Sb) - i další jsou zajímavý, §37 třeba, zfalšovat to na výstupu samozřejmě jde, odhalit to je potom otravná piplačka i pro inspektora OIP - Pracovně Právní Vztahy bych nedělal ani za zlatý prase. Ale jako strašák se to použít dá, stačí už jen, nejsou-li "píchačky", sešit docházky nebo nějaká elektronika..
U diskuse jsem se nasmál, jak je závislá na předchozích zkušenostech.. Obecně pokud by lidi nebyli hovada a rozumně se dohodli, tak žádnej zákoník práce netřeba. Protože hovada dost často jsou -na obou stranách, tak třeba je. Diskutabilní je míra tý regulace, třeba matky samoživitelky a jiný chráněný skupiny pak mají problém, že je nikdo ani nevezme, neb by se jich pak obtížně zbavoval.
Obecně je pracovní poměr legitimní souboj, kdy zaměstnavatel chce za co nejmíň peněz donutit zaměstnace k co největšímu výkonu a zaměstnanec pravej opak. Když to některá strana přehání, nastupuje zákon a ten je nastavenej na ochranu slabší strany, teda toho zaměstnance.
Kdo tady hlásá, že ochrana zákoníkem práce je k ničemu, neví o čem mluví a neví, čeho jsou různí zaměstnavatelé schopní, typicky pracovní agentury, stavební firmy, ale i nadnárodní koncerny prostřednictvím svých místních šéfíčků, snažících se vlýzt svým zahraničním chlebodácům kamsi za každou cenu.
A když se budu chtít jako zaměstnavatel zbavit někoho nepohodlnýho, mám na to legální metody a můžu to udělat v souladu se zákonem - i zaměstnavatel musí vytvořit rezervy na odstupný a ne se třeba v problémech snažit zbavit lidí za každou cenu potom, co mu "obětovali" (nemám čas hledat lepší slovo) 2, 3, 5 nebo 10 let života..
Taky jsem začínal na přelomu "nové éry" a bylo zábavný pozorovat (ne u sebe, naštěstí), jak ze všech tržních fíglů si zaměstnavatelé osvojili nejdřív a nejlíp zrovna ten, jak vyjebat se zaměstnancema..
U diskuse jsem se nasmál, jak je závislá na předchozích zkušenostech.. Obecně pokud by lidi nebyli hovada a rozumně se dohodli, tak žádnej zákoník práce netřeba. Protože hovada dost často jsou -na obou stranách, tak třeba je. Diskutabilní je míra tý regulace, třeba matky samoživitelky a jiný chráněný skupiny pak mají problém, že je nikdo ani nevezme, neb by se jich pak obtížně zbavoval.
Obecně je pracovní poměr legitimní souboj, kdy zaměstnavatel chce za co nejmíň peněz donutit zaměstnace k co největšímu výkonu a zaměstnanec pravej opak. Když to některá strana přehání, nastupuje zákon a ten je nastavenej na ochranu slabší strany, teda toho zaměstnance.
Kdo tady hlásá, že ochrana zákoníkem práce je k ničemu, neví o čem mluví a neví, čeho jsou různí zaměstnavatelé schopní, typicky pracovní agentury, stavební firmy, ale i nadnárodní koncerny prostřednictvím svých místních šéfíčků, snažících se vlýzt svým zahraničním chlebodácům kamsi za každou cenu.
A když se budu chtít jako zaměstnavatel zbavit někoho nepohodlnýho, mám na to legální metody a můžu to udělat v souladu se zákonem - i zaměstnavatel musí vytvořit rezervy na odstupný a ne se třeba v problémech snažit zbavit lidí za každou cenu potom, co mu "obětovali" (nemám čas hledat lepší slovo) 2, 3, 5 nebo 10 let života..
Taky jsem začínal na přelomu "nové éry" a bylo zábavný pozorovat (ne u sebe, naštěstí), jak ze všech tržních fíglů si zaměstnavatelé osvojili nejdřív a nejlíp zrovna ten, jak vyjebat se zaměstnancema..
07:40:36
05.02.2010
05.02.2010

Fén
-> dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :) : Podle toho co vídávám v nákupních centrech bych moc netvrdil, že vetšina lidí žije z ruky do huby a není z čeho šetřit na horší časy.
23:00:24
04.02.2010
04.02.2010

King
-> COL: -> COL: Otázkou je ale i to, jestli takový (a stále hlubší) regulační zásahy do trhu práce nakonec těm Frantům Vopičkům nepřinesou opačnej efekt. Viz třeba nesmyslná minimální mzda.....