skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Kovové klepanie Felícia
-> Borderer: Tak stejně musíš ty ojnice povolit a ložiska zrovna vyměnit.
-> MVM: To si nerozumíme. Ja se ptám, jestli dokážu najít příčinu bez rozebírání lágrů, neb ojniční šrouby se musí měnit.
-> Borderer: Kovový mechanický klepání neopraviš žádným olejem ani aditivama a pod. Jedině rozebrat proměřit a fyzicky zkontrolovat. Všechno ostatní je projebany čas a peníze.
-> ajok: viz. Štěpán. A že to nejsou hydra vím jednoduše. Jsou nové a zvuk se nijak nezměnil.
Edit: oleje ma dost, k horní měrce.

Edit: oleje ma dost, k horní měrce.
-> ajok 01.05.25 08:37:20: opravil to, ze video bylo soukrome...
-> Borderer 30.04.25 20:09:02: jak jsi vyloucil hydra? takto mi klepe anglicka funka, ale jen kdyz dyl nejede, treba mesic, ani po tydnu to studena neudela... a bluesky takto klepe, kdyz ma malo oleje. ale ne tak malo, ze by uz blikalo mazani, to jsem nikdy nedopustil
U obouch jsem presvedcen, ze to jsou hydra. Cervena s EDS klepe tak, jak daval Ota a jemu se maznul pist, tak me asi taky... Par lidi mi tvrdilo, ze se muze uvolnit sedlo ventilu.
p.s. a jak jsi to opravil? pises opraveno a pak zas ze klepe... :)
U obouch jsem presvedcen, ze to jsou hydra. Cervena s EDS klepe tak, jak daval Ota a jemu se maznul pist, tak me asi taky... Par lidi mi tvrdilo, ze se muze uvolnit sedlo ventilu.
p.s. a jak jsi to opravil? pises opraveno a pak zas ze klepe... :)
-> 11mAjA11: Opraveno. Jinak...motor má najeto dost, přes 300 tisíc kilometrů určitě. Nicméně, rok a půl zpět sem dělal těsnění pod hlavou a na válcích bylo ještě patrné honování, spotřeba oleje nulová. Táhne a má chuť jet. Jen klepe. Hydra nový, uložení vačky netknutý. Evidentně to maže a dobře.
Video je soukromé....
Pokud není vyzduchana klika nebo ojnice, můžou to být písty, ale to by muselo mít najeto nesmysly a být to vyloženě utýrané..žere to nějak olej ? Možná by stálo za pokus nalít tam hustší olej, jestli už teď to nejezdí na 15w40 obětovat 150tikorunu a nalít tam Supercharge od Wynnsu jestli se něco změní ?
Pokud není vyzduchana klika nebo ojnice, můžou to být písty, ale to by muselo mít najeto nesmysly a být to vyloženě utýrané..žere to nějak olej ? Možná by stálo za pokus nalít tam hustší olej, jestli už teď to nejezdí na 15w40 obětovat 150tikorunu a nalít tam Supercharge od Wynnsu jestli se něco změní ?
Vytáhnu mrtvolu. Motor 1.6 AEE, řešíme, jestli by byl vhodný dárce pro jiné auto, přičemž ale vydává tento zvuk, který po zahřátí téměř zmizí. Dá se nějakým způsobem zjistit, kde se daná vůle nachází? Zatím jsem vyloučil vačku a hydra. Takže klika, ojnice nebo vůle pístu ve válci.
Nicméně bych rád nejdřív dojezdil STK, tzn. se mi nechce hned sundavat třmeny, protože se mají měnit šrouby....
https://youtu.be/r4KNP9L0 7xA
Nicméně bych rád nejdřív dojezdil STK, tzn. se mi nechce hned sundavat třmeny, protože se mají měnit šrouby....
https://youtu.be/r4KNP9L0 7xA
-> darklord: Možno máš pravdu.Postupne to riešim.Vymenil som olej,pozrel ventily ďalej pojdu rozovdy na rad potom ďalšie veci...
-> dominique: no, mne ked na favomotore odisiel piestny cap ci ojnicne oko, tak to zo zaciatku tiez nebol ziadny super hluk, auto jazdilo stale rovnako, akurat ten hluk pribudal az na uroven ze sa nedalo normalne jazdit po ulici, ked sa vsetci otacali
Ale teda auto slo aj do srotu po vlastnej osi, od odhlaenia priciny po srot bolo hadam 10000km

-> darklord: Ano ale neprejavilo by sa to na chode motora?
-> darklord: však to môžu byť hocikde vôle ale nebál by som sa nejakej katastrofy , tieto odstáte motory stoja za hovno , motor z felicie tuto z 13 000km by som vymenil za hocijaký z 200tis lebo čo s tým je trápenia nie je možné
-> dominique: a co tak napriklad ze ked je motor teply je olej redsi a tym padom sa ozyvaju vole napr na ojnici?
-> dominique: tak skúšaj studené aj teplé a uvidíš
-> suri: Jediné čo ma napadá logicky že reťaz sa teplom rozťahuje vzniká vôla preto je to pri studenom motore ticho.Možno výrobná vada možno únava materialu
-> Tommyk: je to na všetkých feldách okrem diesla a karbecu , ale tá len cvaká a nie moc nahlas
-> dominique: a co nádobka s aktivním uhlím? nejsem si ted teda jistej jestli to je i u 1.3mpi, ale ona taky nekdy vydava divny zvuky 

-> suri: dobre dík
-> dominique: zoberieš šroubovák a vyskúšaš akú má reťaz vôlu , toto môže byť ozaj hocičo , kľudne aj niečo okolo olejového čerpadla
-> suri: A potom?
-> dominique: vyhod zaslepku rozdelovača a hned vieš na čom si
-> suri: OK
-> dominique: tak vyskúšaj či nie je volná nie? škoda lamentovať , možné je všetko
Je možné že je to tá reťaz?Vzhladom na km a únavu materialu uvedenie auta do bežnej prevádzky po dlhej dobe.Nechal som auto pozvolne sa zohriať a bol klud.Až keď som motor zaťažil cca. 15min jazdy tak to začalo sem tam zvoniť chrastiť cinkať klepaž či ako to nazvať...
-> michalkatka: jj vodítka by mohli byť
Podobný zvuk robia vôle ventilov vo vodítku...
alebo ten piestny čap...
alebo ten piestny čap...
-> dominique: budeš vyberať zdvihátka tak pozri aj rozvod keď už sa v tom vrteaš , za hodinu nie je čo robiť
-> suri: Okej okej.Je to len akustická vada takže teraz pozrem zdvihatká na jar rozvody pak 15w olej ....Postupne.Idem to skúsiť pozreť za tepla.Už sa teším...
-> dominique: to platí pre klasiku
pozrel by som zdvihatka , rozvod a ak to nepomôže neriešil , jebnúť tam 15tku olej a jazdiť ak to bude ticho , lebo nakoniec to rozoberieš do šroubu a zistíš že je v piči piestny čep a budeš spokojný , mám takú skúsenosť
pozrel by som zdvihatka , rozvod a ak to nepomôže neriešil , jebnúť tam 15tku olej a jazdiť ak to bude ticho , lebo nakoniec to rozoberieš do šroubu a zistíš že je v piči piestny čep a budeš spokojný , mám takú skúsenosť
No aktuálne tam sú hliníkové tyčky aj na výfukových aj na sacích
-> Gemini: raď si čo chceš to je citácia človeka znalého oboru
-> suri: za studena aj za tepla je ta ista hodnota na sacom ? zaujmave
-> dominique: 0,25 sanie , 0,40 výfuk a dokonale prehriaty motor musí byť - budeš mať radosť keď to budeš robiť
-> suri: Ani nie cvakanie ale kovové cinkanie ktoré reaguje na otáčky motora.Po pridaní sa zväčší frekvencia.Ono po tej výmene oleja je to tichšie ale robiť to neprestalo.Záhadou je že to nemá žiadny vplyv na chod motora.Ide pekne do otáčok netrhá volnobeh nekolíše.Kolko by mala byť ventilová vôla na zohriatom motore(na prevádzkovú teplotu)???
-> dominique: ty hovoríš kravina ale pár rozvodov na 1,4 fábii po 4-60tkm som menil a boli ako štranky ale to sa dá vyskúšať , výfuk moc nemá kde to musíš vedieť aký je to zvuk , ak to nereaguje na stlačenie spojky tak olej škoda meniť 7
vačka ak by bola vadná tak to robí furt si myslím , zdvihátka vybrať von a pozrieť spodné plochy či nie sú vypadané , inak neviem aký je to zvuk ak je to také cvakanie ako cvaká riadne ko hydroštel tak je to skôr vlastnosť a začína sa to prejavovať a po pár km to bude robiť náladovo furt
vačka ak by bola vadná tak to robí furt si myslím , zdvihátka vybrať von a pozrieť spodné plochy či nie sú vypadané , inak neviem aký je to zvuk ak je to také cvakanie ako cvaká riadne ko hydroštel tak je to skôr vlastnosť a začína sa to prejavovať a po pár km to bude robiť náladovo furt
Ne ne nemyslím.Na prevodovku,spojku to nijako nereaguje.Že by som skúsil vymeniť prevodový olej??Ale raz som stretol felíciu total hrzavú vrakovú a mala podobný zvuk.Je zaujimavé že keď to je studené tak je ten motor v naprostej pohode.Klapka také zvuky nevydáva?Výfuk sa nemožne niekde opierať?Ako poznám že zdvihatká ventilov sú KO?Čo vačka?Nemôže byť vybitá?Čo tá reťaz?Tú síce rozpoznám zvukovo ale aj tak.Na 40 tis je to aj tak kravina
a prevodovka to byť nemôže? skúšaš to zo spojkou?
Problém len pri zahriatom motore ktorý vydáva klepotavý zvuk železo o železo.Ventily nadstavené X krát tyčky vymenené,motor má nebehané 40.tis km ale predtým skoro 11 rokov bol používaný sporadicky.Olej Castrol 10W40.Pri studenom motore je zvuk ok