skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
montáž Tz
-> Bukaj: Díky.
-> kpt.Budha: Jo. Prostě pokud nemáš kastráta (uřízlou kouli), tak to z hlediska evidenční kontroly musí vyhovět. Nikde není psáno, že kouli musíš mít namontovanou a že ji musíš vozit s sebou... Jen pro jistitu zkontroluj zapojení zásuvky TZ - to by ne STK správně měli kontrolovat a jestli tam tažné posledně nebylo, tak je to i docela pravděpodobné, že to kontrolovat budou...
-> Bukaj: Je tohle bráno jako odnímatelná? Ačkoli možná vyjde levněji to koupit než absolvovat STK znovu.
-> kpt.Budha: Pokud je koule odnímatelná, tak snad ano.
Přátelé, našel jsem příčku tažného, kde je štítek, ale nenašel jsem kouli. Budou to na technické brát jako ok tažné? 

-> Nwkt 28.05.25 14:06:40: to abych chodil na STK každý dva měsíce když to z toho samo mizí 

-> ajok 27.05.25 22:47:45: výjimky by ti měli dopsat po absolvování stk
-> kpt.Budha: ja uz mam platne pouze 2 knizeckove technicaky - u zeleneho MTX, ten bych nerad nechal ustrihnout, ale kdyz ho ztratim, tak zas zmizi ta stranka vyjimek :/ a u cervenyho 136 rapida, ktery je ale v depozitu, tak pri vyjmuti mohu rict, ze jsem ho ztratil, ale tam zas prijdu o 185/70 kola, ktera ted v elektronice nemam u zadnyho rapida, jen v tom udelali bordel, urednici jsou znechuceni a delaji v tom bordel jeste vetsi :/
-> Tomaso435: Ten TP pro mě má pouze citovou hodnotu...a tak se snažím ještě hledat nějaké cesty.
-> kpt.Budha: jasný. Dával sem sem fotku Avie, ze předu původní žlutá zezadu eu s původními znaky. . .
Hele ztráta tp mě štvala chvilku, ale když sem to řešil, ten tp nemá aktuálně žádnou váhu. Za předpokladu že teda máš věci jako kola tažné atd v tp legálně z doby kdy se s tím dělalo víc než papírová podoba spisu v kartotéce na úřadě okresu pod kterej spadáš.
Hele ztráta tp mě štvala chvilku, ale když sem to řešil, ten tp nemá aktuálně žádnou váhu. Za předpokladu že teda máš věci jako kola tažné atd v tp legálně z doby kdy se s tím dělalo víc než papírová podoba spisu v kartotéce na úřadě okresu pod kterej spadáš.
-> Tomaso435: To vážně existuje? Stará značka s EU prvky? To bych si tam snad pro tu srandu zašel, ale to by zase znamenalo ztrátu TP.
-> kpt.Budha 27.05.25 15:02:24: dostal bys normální EU značku s spz ABC 55**66 . Vypadalo by to ultra dementně.
Ale tažný si nech, pokud to nemáš teda jako pseudozavoďák.
Ale tažný si nech, pokud to nemáš teda jako pseudozavoďák.
Ok, díky. Tak tam asi zpátky nasimuluji kouli. A jen tak už čistá teorie, když jste psali o té třetí značce, kdybych o ní požádal, ale mám staré SPZ, tak jak by to dopadlo? Ještě by mi dali jiné značky?
Leda že by se mezitim ten technicak ztratil. Ale stejne uz neni k nicemu a na pamatku ti ho nechaj
-> kpt.Budha 27.05.25 14:21:40: nejde. Bohuzel. S prvni navstevou uradu dopisou do registru co neni a zneplatni ho. I kdybys zadal jen o 3ti RZ na nosic kol.
-> StepaNoFUN: Ano, to chápu. Ale varianta, že by platil pořád původní techničák, ale tažně z něho vymazali, to už asi nejde, že.
-> kpt.Budha 27.05.25 13:29:49: zneplatni. Ustrihnou roh, orazitkujou "ZRUSENO". Ale na zadost Ti ho vratej.
Pánové, je možné nechat zrušit zapsané tažné zařízení, aniž bych přišel o původní velký techničák? Nebo co teď s tím, z STK mě vyhodili, protože tam nemám tažné, já ho na eRku samozřejmě nechci, ale když půjdu na úřad, tak mi původní techničák zničí, že?
-> Bukaj 24.08.24 00:16:39: jj, takhle mi to řekli i na TK
takže doufám, že na tažném je štítek a že sedí s tím co bylo v TP 

-> Syny: na Passata si ho montoval...
-> StepaNoFUN 25.08.24 19:46:45: Tomu se do toho asi nebude chtit :)
-> Syny: Tomáš?
Když už se tu řeší to tažné. Nemáte někdo tip, kde nebo u koho nechat tažné domontovat? Chci ho dodělat na toho Leona, ale chci aby to bylo zapojené originálně. Klidně to může být sundavací tažné (ne elektrické), ale hlavně aby to bylo udělané dobře, nic se při tom na autě nezkurvilo a bylo to origo zapojené. V autorizáku, si za to řekli neskutečnej ranec, takže bych (pokud možno) rád zvolil nějakou alternativní cestu...
-> Klubko_ 15.08.24 09:37:35: Pokud to tažné v papírech bylo a je vyškrtnuté, tak by mělo jít znovu zapsat stejným postupem, jako tažné z jiného vozu - tedy namontovat, zajet na STK, kde si zaplatíš TK na vyžádání, tam zkontrolujou tažné a hlavně zapojení zásuvky a napíšou, že vozidlo z hlediska evidenční kontroly NEVYHOVUJE (protože TZ není zapsané). a s tím protokolem (jinak bez závad) jdeš na úřad, kde tažné zapíšou.
Podmínkou je, že na tažném je čitelný štítek, na kterém je vyraženo výrobní číslo, které bylo původně zapsáno v TP.
Pokud je to jiné tažné (z jiného auta), potřebuješ papíry od toho auta, ze kterého tažné pochází, nebo typový list na dané výrobní číslo. Typový list za úplatu (pár stovek) vystaví buď výrobce nebo třeba firma, která se specializuje na TZ (myslím, že jsem to kdysi řešil přes tazak.cz nebo tak něco).
Pokud tažné nemá čitelný štítek, tak ho nepřihlásíš - takže buď sehnat TZ se štítkem nebo nechat štítek vyrobit...
Podmínkou je, že na tažném je čitelný štítek, na kterém je vyraženo výrobní číslo, které bylo původně zapsáno v TP.
Pokud je to jiné tažné (z jiného auta), potřebuješ papíry od toho auta, ze kterého tažné pochází, nebo typový list na dané výrobní číslo. Typový list za úplatu (pár stovek) vystaví buď výrobce nebo třeba firma, která se specializuje na TZ (myslím, že jsem to kdysi řešil přes tazak.cz nebo tak něco).
Pokud tažné nemá čitelný štítek, tak ho nepřihlásíš - takže buď sehnat TZ se štítkem nebo nechat štítek vyrobit...
-> Klubko_: zkusil bych těžit z toho ze je to ten kus, co z vozu byl sundán....
-> Tomaso435 15.08.24 11:57:45: a myslíš, že na tohle prehistoricky tažny budou mít typovej list?
-> Jarda/felda: jak který, ja si ty typace schovavam když se dostanu ke zdroji nových a má to stejnou nalepku jako se lepila kolem roku na SPZ taková ta stříbrná.....
-> Tomaso435 15.08.24 11:57:45: nebo se domluvíš u prodejce který by to tažný měl skladem aby ti ten typový list půjčil a uděláš si kopii- žádný ochranný známky to nemá 

-> Klubko_: zeptej se na stk.
Jinak svc Náchod po vyfocení štítku na tažným vystaví za 500 duplikat typového listu
Jinak svc Náchod po vyfocení štítku na tažným vystaví za 500 duplikat typového listu
-> Tomaso435 15.08.24 10:23:40: Reálne myslím len ťažné, ale mám rád dvojzmysly

-> minno 15.08.24 09:40:24: to víš kámo, děcka
na kouli dám nosič na kola, na ně elektricky motorky pro děcka a jedem krosit (na motorkách) anebo zapřáhnu vozík, na něj dám moji krosku nebo motárda a pojedu krosit a ještě se projedu škodárnou 
-> Tomaso435 15.08.24 10:09:31: no shodou okolností jdu zítra na TK, takže tam nebo na úřadě?
tím tp od auta ( i zrušený) kde je nějaké tažné. myslíš jinou 105 s tažným?

-> Tomaso435 15.08.24 10:09:31: no shodou okolností jdu zítra na TK, takže tam nebo na úřadě?
tím tp od auta ( i zrušený) kde je nějaké tažné. myslíš jinou 105 s tažným?
-> minno: a teď nám prozraď, jak to vlastně myslíš 

-> Tomaso435: Já jsem v živote žádnou kouli nepotřeboval

-> minno: protože auto bez koule je úplně na hovno ? 

-> Klubko_: tp od auta ( i zrušený) kde je nějaké tažné.
Nebo zkusit metodu, " vracím ho tam zpět, tak mi ho tam zas jen rychle dopište a já pudu "
Nebo zkusit metodu, " vracím ho tam zpět, tak mi ho tam zas jen rychle dopište a já pudu "
-> Klubko_: Irenko proč?

Na moji modrou škodnou 105L chci vrátit tažné. Tuhle klasiku viz ilustrativní obrázek.
Tažné na autě bylo (to je teď asi irelevantní), sundalo, schovalo se, zrušilo se v TP a teď bych ho tam chtěl zpět.
Jak na to legislativně?
Tažné na autě bylo (to je teď asi irelevantní), sundalo, schovalo se, zrušilo se v TP a teď bych ho tam chtěl zpět.
Jak na to legislativně?
Tak děkuji všem za pomoc a hlásím, že jsem dnes úspěšně zapsal tažné.
Na tazak.cz jsem poslal foto štítku a na jakém autě to je. Za 250Kč mi přišel duplikát typového listu (dost obyčejný) a sním jsem zajel na STK. Tam mi udělali jakousi evidenční kontrolu a vypsali k tomu další list za 600Kč. To si na úřade vzali a někam naskenovali a zapsali do TP.
Největší starost na STK měli jak se to tažné vyndavá, protože jsem ho nechal sklopený.
Vzhledem k tomu, že na linku tam nepouští tak pomohl až manuál v přihrádce.
Tak ještě jednou dík.
Na tazak.cz jsem poslal foto štítku a na jakém autě to je. Za 250Kč mi přišel duplikát typového listu (dost obyčejný) a sním jsem zajel na STK. Tam mi udělali jakousi evidenční kontrolu a vypsali k tomu další list za 600Kč. To si na úřade vzali a někam naskenovali a zapsali do TP.
Největší starost na STK měli jak se to tažné vyndavá, protože jsem ho nechal sklopený.
Vzhledem k tomu, že na linku tam nepouští tak pomohl až manuál v přihrádce.
Tak ještě jednou dík.
-> Robert 106 10.05.22 21:48:10: byl jsem ve stejné situaci a nakonec jsem koupil nový tažný abych zjistil že BOSAL má typák úplně obyčejně vytisknutý papír
žádný ochraný známky 

-> Robert 106: napiš na zastoupení westfalie, pošlou ti typak posledně za to chtěli 500Kč. Akorát budou chtít po tobě fotku štítku.
-> Bukaj: Díky já že to mám kdyžtak za rohem ale pokud umí vystavit dle foto tak to zítra zkusím
-> Robert 106: Zkus to přes ten Tazak.cz, to vypadá solidněji
Vzhledem k tomu, že naposledy mne to TZ stálo 500 Kč, tak dávat 1200 za typák by mi přišlo moc

Vzhledem k tomu, že naposledy mne to TZ stálo 500 Kč, tak dávat 1200 za typák by mi přišlo moc

-> Bukaj:
MOC díky. Tohle je přesně ono i těch 1200 jsem ochotný dát.
MOC díky. Tohle je přesně ono i těch 1200 jsem ochotný dát.
-> Robert 106: Jinak aktuální info asi zde: www.tazak.cz/index.php/do
tazy
Zajímavé je tam asi ještě toto:
"Změny v zápisu tažného zařízení platné od 1.3.2021:
V současné době nemá Ministerstvo dopravy ČR jakoukoliv kontrolu nad montážními pracovišti jednotlivých výrobců tažných zařízení či jejich zástupců. Vzhledem k tomu budou seznamy ontážních pracovišť a vzory typových listů odstraněny z webu ministrestva k 1.3.2021. Kontrola montáže bude dále probíhat standardně jako u jiných konstrukčních částí či výbavy.
Žadatel o zápis těchto TZ k žádosti přikládá doklad o provedené montáži vázaný na konkrétní vozidlo a konkrétní typ tažného zařízení (např. typový list), společně s dokladem, který osvědčuje, že montážní středisko, kteér montáž provedlo, bylo výrobce TZ nebo jeho zástupcem přoškoleno na montování TZ!
Nově bude tedy potřeba zákazníkům spolu s typovým listem předat i vytištěnou kopii pověření k montáži daného tažného zařízení! Naše certifikáty nalezne u nás na stránkách v sekci Ke stažení."
Zajímavé je tam asi ještě toto:
"Změny v zápisu tažného zařízení platné od 1.3.2021:
V současné době nemá Ministerstvo dopravy ČR jakoukoliv kontrolu nad montážními pracovišti jednotlivých výrobců tažných zařízení či jejich zástupců. Vzhledem k tomu budou seznamy ontážních pracovišť a vzory typových listů odstraněny z webu ministrestva k 1.3.2021. Kontrola montáže bude dále probíhat standardně jako u jiných konstrukčních částí či výbavy.
Žadatel o zápis těchto TZ k žádosti přikládá doklad o provedené montáži vázaný na konkrétní vozidlo a konkrétní typ tažného zařízení (např. typový list), společně s dokladem, který osvědčuje, že montážní středisko, kteér montáž provedlo, bylo výrobce TZ nebo jeho zástupcem přoškoleno na montování TZ!
Nově bude tedy potřeba zákazníkům spolu s typovým listem předat i vytištěnou kopii pověření k montáži daného tažného zařízení! Naše certifikáty nalezne u nás na stránkách v sekci Ke stažení."
-> Robert 106: Potřebuješ buď typový list k danému TZ nebo papíry od auta, ze kterého bylo demontováno.
Před časem jsem řešil přes nějakou firmu na internetu duplikát typového listu - asi za 250 Kč mi zaslali obálku s duplikátem typového listu ke konkrétnímu TZ. V typovém listu je výrobní číslo daného TZ, které se při zápisu píše do TP. V ORV je pouze zápis ISO 50 (A50-X)...
Před časem jsem řešil přes nějakou firmu na internetu duplikát typového listu - asi za 250 Kč mi zaslali obálku s duplikátem typového listu ke konkrétnímu TZ. V typovém listu je výrobní číslo daného TZ, které se při zápisu píše do TP. V ORV je pouze zápis ISO 50 (A50-X)...

-> SO545: Jo máš pravdu to tam je ale do TP stejně píšou A50X
-> Robert 106 10.05.22 20:19:34: ak je stitok na svojom povodnom mieste...da sa precitat od spodu v pohode
Ako na VW tak aj na Skodovke.
Je to nalepka....

Ako na VW tak aj na Skodovke.
Je to nalepka....

Ahoj,
namontoval jsem na auto (B7) Westfalii co jsem posehnal na internetu.
Je nějaká možnost to zaspat ?
Já jsem si to zjišťoval a načetl jsem si, že když nemám typový list tak musím na STK, kde
posoudí jestli je to OK.
Vůbec mě nenapadlo že na originální tažné potřebuji ještě nějaký doklad a to jako sundavají
při kontrole nárazník, protože štítek je na trubce pod ním.
Nemám teď k dispozici TP se zapsaným tažným to tam je někdy jeho číslo ??
Díky
namontoval jsem na auto (B7) Westfalii co jsem posehnal na internetu.
Je nějaká možnost to zaspat ?
Já jsem si to zjišťoval a načetl jsem si, že když nemám typový list tak musím na STK, kde
posoudí jestli je to OK.
Vůbec mě nenapadlo že na originální tažné potřebuji ještě nějaký doklad a to jako sundavají
při kontrole nárazník, protože štítek je na trubce pod ním.
Nemám teď k dispozici TP se zapsaným tažným to tam je někdy jeho číslo ??
Díky
-> Milan 136: Ale víš jak je to s legislativou