skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Co jste dnes udělali...
-> Bukaj 03.08.25 10:59:12: Furt lepší, než neusnout hlady a pak se stejně nacpat v půl druhý ráno..

-> minno 03.08.25 12:03:59: Tak v noci (vetsinou) nezeru, ale rano nesnidam. Proste rano nemam na jidlo ani pomysleni a dela se mi i z myslenky neco pozrit az blbe. Treba i do prace obcas nekdo priveze snidani a fakt na to nemam chut.
Vetsinou jim nejdriv o pul desaty...
Maximalne se prekonam, kdyz mam volno a jsme nekde na hotelu. To si i treba uz kolem osmy dam i treba vajicka se slaninou....
Vetsinou jim nejdriv o pul desaty...
Maximalne se prekonam, kdyz mam volno a jsme nekde na hotelu. To si i treba uz kolem osmy dam i treba vajicka se slaninou....
-> Bukaj 03.08.25 10:59:12: A nebude to nepociťovanie hladu v doobedných hodinách tým, že sa nažereš o polnoci a na to ideš spať? (dosť blbá kombinácia)
Čo tak vypestovať si návyky pravidelného stravovania?
Čo tak vypestovať si návyky pravidelného stravovania?
-> King: Osobně se domnívám, že to večerní či noční "plenění lednice a špajzu" nesouvisí s léky, ale s věkem a momentálním psychickým rozpoložením jedince.
Alespoň já poslední cca rok dopoledne vůbec nemám hlad, takže snídám ve 4 odpoledne, zato pak večer mezi jedenáctou a půlnocí, když už skoro spím, mne popadne chtíč a sežeru, co najdu...
A to žádné léky neberu.
Alespoň já poslední cca rok dopoledne vůbec nemám hlad, takže snídám ve 4 odpoledne, zato pak večer mezi jedenáctou a půlnocí, když už skoro spím, mne popadne chtíč a sežeru, co najdu...

A to žádné léky neberu.
-> ajok 02.08.25 21:49:30: Absolvoval jsem neco podobnyho kvuly levy plici a jako bonus bylo i PET CT, takze jsem si vyzkousel roli nechtenyho gama zarice a bombardoval okoli 0,4MeV fotony :-)
Jinak obecne, ano kortikoidy nejsou kvuli vedlejsim ucinkum nic, co chces brat dlouhodobe, ale furt lepsi, nez si nechat nevratne poskodit nejakej organ vlastni imunitou. Navic chlapi je obecne snasej mnohem lip, nez zensky. A taky je to hodne o vuli. Dost pomaha, kdyz zkrotis vecerni "vlci hlady", co jejich brani doprovazi, kdy dochazi k luxovani lednice a spajzu. Kdyz jsem byl na 20g Prednisonu, neprojevilo se to vubec, dokonce jsem zhubnul diky pravidelny cyklistice. A pred tim asi 48g Medrolu - tam to bylo asi +5kg, protoze jsem se nemoh moc hejbat a taky jsem podnikal to vecerni pleneni zasob zradla
Jinak obecne, ano kortikoidy nejsou kvuli vedlejsim ucinkum nic, co chces brat dlouhodobe, ale furt lepsi, nez si nechat nevratne poskodit nejakej organ vlastni imunitou. Navic chlapi je obecne snasej mnohem lip, nez zensky. A taky je to hodne o vuli. Dost pomaha, kdyz zkrotis vecerni "vlci hlady", co jejich brani doprovazi, kdy dochazi k luxovani lednice a spajzu. Kdyz jsem byl na 20g Prednisonu, neprojevilo se to vubec, dokonce jsem zhubnul diky pravidelny cyklistice. A pred tim asi 48g Medrolu - tam to bylo asi +5kg, protoze jsem se nemoh moc hejbat a taky jsem podnikal to vecerni pleneni zasob zradla

-> ajok 02.08.25 21:49:30: Pochybuju, že by to s Castrolem bylo odolnější. Na záběh jsem tam dal můj "záběhový olej (odstátý Mogul, vyputěný z převodovky po záběhu a používaný vždy jako první náplň) a litr Castrolu. Pokud to bude fungovat, tak to před zimou vyměním za ten Castrol...
Jinak jsem jeste udelal cisteni BG v 1.6 AEE bluesky a prijde mi, ze se zlepsil chod motoru, ze uz tak nekolisa volnobeh, spotreba oleje uz byla brutalni 0,7 na 1000km, tak treba to uvolnilo krouzky, pritelkyne zas tvrdi, ze jeji nafta po cisteni hur jede, ale tak cisty olej to auto nikdy nemelo :).
No pak jsme jeste chteli pokracovat na moji byvale, ted uz synovcove felde 1.3mpi, prevodovka od Bukaje tam je uz asi 5 let a jeste nejela, na zinkovne mi ztratili srouby a ja to auto nepotreboval, tak zustalo stat, ted uz mame skoro vse ke kompletaci, motor bezi - protocena vrtulku cerpadla teda potrapila no a zacalo prset :/.
-> mishom 27.07.25 13:31:05: tak to se Ti asi zavzdusnuje, ze nechce otevrit, to je klasika tesneni pod hlavou, muzes do neho udelat (co nejvys) jeste malou dirku, at to neuvaris... ale zas to pak bude trochu studenejsi- nic na zimu
No pak jsme jeste chteli pokracovat na moji byvale, ted uz synovcove felde 1.3mpi, prevodovka od Bukaje tam je uz asi 5 let a jeste nejela, na zinkovne mi ztratili srouby a ja to auto nepotreboval, tak zustalo stat, ted uz mame skoro vse ke kompletaci, motor bezi - protocena vrtulku cerpadla teda potrapila no a zacalo prset :/.
-> mishom 27.07.25 13:31:05: tak to se Ti asi zavzdusnuje, ze nechce otevrit, to je klasika tesneni pod hlavou, muzes do neho udelat (co nejvys) jeste malou dirku, at to neuvaris... ale zas to pak bude trochu studenejsi- nic na zimu
-> isti 01.08.25 21:22:53: babicka rikala, nechodte po doktorech, jenom vas rozvrtaji... a asi mela pravdu, zemrela sice v 68, ale proto, ze uklouzla na schodech a to k doktorovi sla, ten rekl, ze to neni ani na siti a do tydne mozkova prihoda a z nemocnice uz se nevratila, kdyby se radeji tenkrat nacpala aspirinem, to uz jsem ja jednou pri padu ze zidle na topeni udelal - houpal jsem se a praskla podemnou zidle, v praci at si jdu k doktorovi, jenze zacinala dovolena, tak jsem tenkrat radeji vyrazil do Albanie
Ale pisu to proto, ze jsem byl na CT plic, napichali mi nejake barvivo, pak jsem mel vypit hodne vody, vzal jsem si 2l petku, ale nejak vic, jak 0,5l jsem nedal, pak jsem cural cerveny a bolesti na ledvinach a od te doby me poboliva P ledvina. Vysledek CT, ze to neni rakovina, nicmene mi funguje jen jedna plice, mel jsem jit na plicni a kaslu na to, kortikoidy jsem postupne vysadil, videt to nechci, kolegova sestra ma po kortikoidech tak uz asi 200kg. Podle doktoru bych uz mel brat asi 30 tabletek denne, seru na to, omezil jsem to na 7 nejnutnejsich :).
Jinak jsem dnes po 5 letech promazal svislaky na zlutym rapidu, vpravo to dost lezlo spodem, ale pak se nahore A00 objevila pod prachovkou a nalevo to nahore lezlo pekne z podprachovky a kupodivu to vodu nevytlacilo zadnou, ale tak kdyz nejezdim v zime, jinak mazaci lis Marpol nic moc, A00 z neho tece vsude. No a pri te prilezitosti jsem si vsiml dvou nepeknych korozi, jedna na mostu, co je stabik u zarazky rezervy a uchyceni stabiku - vlevo a pak nepekna koroze kufru za svetlem, taky vlevo - nastesti jen tato 2 lokalni mista, ze strikam dutiny, tak to neni shnile vsude, zatim to osetrim, ten most mozna bude stacit, ale ten kufr, tam asi budu muset nejakou zaplatu vymyslet. To auto je o 7 let mladsi, nez ja, tak by se mohlo drzet :)
-> isti 02.08.25 15:38:43: s tim cekanim, to je taky naprd, pritom ten doktor to tam vidi hned a posila to doktorovi, ktery tam cloveka poslal...
-> Bukaj 02.08.25 15:43:57: super, treba s castrolem to bude odolnejsi... a ten blok jsi tenkrat nejak poresil, ne? pamatuji, ze to slo i nejak blbe nebo si to s nekym pletu?
Ale pisu to proto, ze jsem byl na CT plic, napichali mi nejake barvivo, pak jsem mel vypit hodne vody, vzal jsem si 2l petku, ale nejak vic, jak 0,5l jsem nedal, pak jsem cural cerveny a bolesti na ledvinach a od te doby me poboliva P ledvina. Vysledek CT, ze to neni rakovina, nicmene mi funguje jen jedna plice, mel jsem jit na plicni a kaslu na to, kortikoidy jsem postupne vysadil, videt to nechci, kolegova sestra ma po kortikoidech tak uz asi 200kg. Podle doktoru bych uz mel brat asi 30 tabletek denne, seru na to, omezil jsem to na 7 nejnutnejsich :).
Jinak jsem dnes po 5 letech promazal svislaky na zlutym rapidu, vpravo to dost lezlo spodem, ale pak se nahore A00 objevila pod prachovkou a nalevo to nahore lezlo pekne z podprachovky a kupodivu to vodu nevytlacilo zadnou, ale tak kdyz nejezdim v zime, jinak mazaci lis Marpol nic moc, A00 z neho tece vsude. No a pri te prilezitosti jsem si vsiml dvou nepeknych korozi, jedna na mostu, co je stabik u zarazky rezervy a uchyceni stabiku - vlevo a pak nepekna koroze kufru za svetlem, taky vlevo - nastesti jen tato 2 lokalni mista, ze strikam dutiny, tak to neni shnile vsude, zatim to osetrim, ten most mozna bude stacit, ale ten kufr, tam asi budu muset nejakou zaplatu vymyslet. To auto je o 7 let mladsi, nez ja, tak by se mohlo drzet :)
-> isti 02.08.25 15:38:43: s tim cekanim, to je taky naprd, pritom ten doktor to tam vidi hned a posila to doktorovi, ktery tam cloveka poslal...
-> Bukaj 02.08.25 15:43:57: super, treba s castrolem to bude odolnejsi... a ten blok jsi tenkrat nejak poresil, ne? pamatuji, ze to slo i nejak blbe nebo si to s nekym pletu?
Dal jsem 130LPG ještě jednu šanci a po téměř půl roce ji vracím na silnice
Tohle je poslední převodovka, kterou ode mne dostala. Příští rok stejně končí platnost LPG nádrže a to auto už mele z posledního. Ale když už jsem vloni udělal generálku obou náprav a až na rozvrzanou a hnusnou karoserii, prasklý blok a bezzubý stálý převod to není zlý vůz, tak ještě ten rok pojezdím a pak ji asi posunu někomu, kdo by si jí zrenovoval...
...rozebírat na díly by mi bylo líto
Tohle je poslední převodovka, kterou ode mne dostala. Příští rok stejně končí platnost LPG nádrže a to auto už mele z posledního. Ale když už jsem vloni udělal generálku obou náprav a až na rozvrzanou a hnusnou karoserii, prasklý blok a bezzubý stálý převod to není zlý vůz, tak ještě ten rok pojezdím a pak ji asi posunu někomu, kdo by si jí zrenovoval...
...rozebírat na díly by mi bylo líto

-> minno: Na to si počkám 3 týžne.
-> isti: A výsledky z CT snáď Ok, či?
Predpokladám že nasledujúcich 10 dní nebudem potrebovať toaletný papier
Posledných 24 hod som sa cítil ako fekal a dnes skoro posral sedačky vo felicii.Bol som na ct hrubého čreva.To čo som musel vypiť včera bolo fakt hnusné.

-> mishom 27.07.25 13:31:05: ja tefa nevím ale fáčko 3x zahoupe a az pak se teplota usadí
-> saskyn2: A těch 7 už od novýho stavebního zákona prý neplatí. Jenom 2 od hranice.
A nebo si zaplatit (a se sousedem dohodnout) výjimku. Pak si můžeš na hranici pozemku postavit klidně barák.
-> StepaNoFUN: 7m ne? Ale to se týká jen obytných staveb, na tyhle malý kde není potřeba povolení ani se nepíšou do katastru se to nevztahuje si myslím a stačí ty dva od hranice.
-> saskyn2 28.07.25 22:44:59: ale 5 mezi stavbama. Takze jestli ma soused neco 2m od plotu...
-> Pavel P..: jo máš samozřejmě pravdu stačí 2m.
-> saskyn2: od hranice pozemku musí být 2m... počítám s tim

-> Jirik_Tuňák1983: Ekšn je tu už rok ale ešte som tam nebol.Musím to navštíviť

-> Pavel P..: hele jestli jsou to ty sousedi kokoti jak si jednou vyprávěl tak víš o tom že od plotu 3m, aby tě pak neudali.
-> Jarda/felda: bude ale vedle

-> isti 28.07.25 15:04:52: Pak je akorát všechno vymaštěný, čistič brzd je lepší. V ekšnu stojí 50,- korun.
-> Pavel P..: Ja používám védéčko.
-> Pavel P.. 27.07.25 22:37:50: nechtělo by to ještě nějakou střechu ?
Tak jsem dnes rozhejbal a zprovoznil obě popelnice... naposled se to startovalo v listopadu 2023. Přesun na nový místo a hlavně likvidace vosího hnízda pod kapotou.... čistič brzd funguje bezvadně

-> mishom: Pokud by to nebylo znatelny, tak asi jedine test spalin v chladicim okruhu. Je to jen napd ale... prijde mi to logicky, ze je tam bublina a pri prvnim otevreni termostatu zmizi.
-> Matthes, záškodník z TechWebu: Je to mozne, ako to zistim? Voda sa nestraca, v expanzke nic nebublinkuje ako pri fuknutom tesnini pod hlavou
-> mishom: Nezavzdusnuje se ti to?
Vymenil 88°C termostat ktory, postupne zacal pri prvom otvoreni za studena otvarat az okolo 110°C a nasledne sa drzal normalne.
...novy termostat robi presne to iste, akurat ze ani po prvom otvoreni nedrzi stabilne 88°C...
...novy termostat robi presne to iste, akurat ze ani po prvom otvoreni nedrzi stabilne 88°C...

-> Syny: A píšem snáď, že sa s tým idem o niečo pokúšať? :-) To len pomôcka, ak by bolo náhodou potreba, hlavne predok - približné nastavenie/kontrola, v prípade potreby.
Viacprvok vzadu mám a na geoške v servise som bol pred mesiacom.
Viacprvok vzadu mám a na geoške v servise som bol pred mesiacom.
-> minno: Jestli mas vzadu viceprvek, tak se na todle stejne vykasli a dej to nekam na geo.
Ten pocit, keď si vyrobíš prípravok na kontrolu zbiehavosti na škodovke a potom škodovku predáš a kúpiš si Golfa
O 1 cm širší rozchod a je to nepoužiteľné.
Na škodovke som mal k dobru tak 15 cm asi

O 1 cm širší rozchod a je to nepoužiteľné.
Na škodovke som mal k dobru tak 15 cm asi

-> SO545: Ona tá náprava nie je vyslovene nebezpečná, pri správnej údržbe a používaní...ale...no veď vieme.
-> ajok 25.07.25 19:36:02: mal som kyvku v 2autach...najazdil cca 300000km a ano obcas menil gufero a raz lozisko. Ale to bolo v dobach pred internetom... a nemal som sa ako dozvediet ze je to nebezpecne.
Na starom Branisku ...som nastval kde ake auto 90rokov.
Na starom Branisku ...som nastval kde ake auto 90rokov.

-> Robert 106: S tými pásikmi v odraze vyzerá ako zadné vyhrievané
-> ajok: Ja si spomínam po zástavbe vlečky, aký som mával za jazdy fajn pocit z bezpečnosti

-> ajok: Ja si spomínam po zástavbe vlečky, aký som mával za jazdy fajn pocit z bezpečnosti

-> minno 21.07.25 13:37:49: ja mel vzdy z kyvky strach, proto jsem nikdy se zadnym kyvkovym autem nenajel vic, nez 3500km :)
-> minno: A teď si ještě všimni, že na tom bubnu plným oleje chyběl z výroby i sběrnej plech…
Proste někdy se to sejde. 

-> Borderer 21.07.25 18:14:43: Opačne nasunutý klín,poznám to

-> vhml: - Systematické závery -> 0
- Riešenie? Kyvka->vlečka
Za mňa neriešiteľný problém. Vymeniť za nápravu z iného vozu, kde olej netiekol. Nehrabať sa v tom a dúfať, že to ešte chvíľu vydrží. Je to vec medzi nebom a zemou.
- Riešenie? Kyvka->vlečka

Za mňa neriešiteľný problém. Vymeniť za nápravu z iného vozu, kde olej netiekol. Nehrabať sa v tom a dúfať, že to ešte chvíľu vydrží. Je to vec medzi nebom a zemou.
-> minno 21.07.25 13:21:11: jaké vlastne byly zavery? má to nejakej systematicke reseni?
-> Borderer: moje druhé meno je Sibyla, teší ma
Pár rokov života mi tento typ problému vzal, no
skoda-virt.cz/cz/.../1034 70-kyvkova-zaludnost-olej? poffset=0

Pár rokov života mi tento typ problému vzal, no

skoda-virt.cz/cz/.../1034 70-kyvkova-zaludnost-olej? poffset=0
-> Borderer 19.07.25 16:21:42: Klasika
A o pár málo tkm zas.
-> Matthes, záškodník z TechWebu 19.07.25 17:16:11:

-> Matthes, záškodník z TechWebu 19.07.25 17:16:11:

-> Enggik: Přesně tak. Nakonec z toho byla docela fajn víkendová akce.
-> Nwkt: Tady to začalo roztrženým bubnem, pokračovalo nakopnutou poloosou a pak přišlo mrazení, že na tom sou nápravy z eMka a to já nevedu.
Nakonec sem vyhrabal jednu jetou a naštěstí to fungovalo.
-> Nwkt: Tady to začalo roztrženým bubnem, pokračovalo nakopnutou poloosou a pak přišlo mrazení, že na tom sou nápravy z eMka a to já nevedu.

-> ajok 20.07.25 06:49:35: je zajimave, ze jak pisu s rapidem nebo nivou se clovek uplne zzije a jezdeni je s tim strasne navykove, to se mi nedeje ale u octy, tam tu jizdu beru spis jako nutnost, ikdyz jede... a proc jsem nejel do italie radeji rapidem? jen kvuli klime... ale premyslim, ze pojedu rapidem na ladasraz, tam to jednou i obdivovali (madari, cesi ne, Marcel mi dokonce rikal, ze driv na ladasrazu nejakou skodovku zapalili - smutne) a precijen to je rychlejsi, nez se tam drkotat nivou
-> vhml: Já je kupoval naštěstí vloni, letos je jejich cenovy rozpětí skoro na dvojnásobku, takže bych si to rozmyslel.