skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Neco k zamysleni
prohledat
66 příspěvků (zobrazeno 1 až 50) od 19.12.2002 do 18.01.2003, založil/a
18:25:36
18.01.2003
18.01.2003
nigga
Na www.trabi.cz/ jsem taky videl redukci k otackomeru, ale uz nevim co byl vstup a co vystup. tak tam jukni, treba se to bude hodit a na www.ifa.cz/ se v diskuznim foru jde ledacos o trabosich dozvedet.
18:12:37
18.01.2003
18.01.2003

U-Geen
Tak nesnášim rozsvícený mlhovky. Tak to do nich neperu svejma. Nejlepsi bylo kdyz sem mel este pridavny svetla :-))
18:02:22
18.01.2003
18.01.2003

Martin
To:Lukas :Jestli chceš, někde mám schemátko zařízeníčka, pomocí kterého lze na Trabíka připojit jakýkoli otáčkoměr ze 4-taktu. Je to vyzkoušený - brácha má připravenou palubku do tráboše s otáčkoměrem z eRka - je stejně velikej jako tachometr. Nemáš nějaký fotky svýho Trabíka ? Pokud se chceš mrknout na bráchovýho tak se koukni na www.trabi.wz.cz./ Já sice do Trabíků moc nedělám, ale kdybys potřeboval pomoct s předěláním té elektriky tak se ozvi.
Svícení : Svícení ve dne podporuju. Mám blbě viditelnou hnědou škodovku, proto svítim a svítit budu. Minimálně pro lepší pocit. (jediný mínus je v tom, když jsem měl na kontrolce světel v přístrojovce 4W žárovičku, tak se celá zatavila do objímky)
Nadruhou stranu mě dokáže nas*at, když jedu v noci, zvláště na mokré silnici a proti mě jede nějakej blbeček s rozsvícenejma mlhovkama. A pokud nějaké takové auto jede za mnou, nechávám rozsvícené zadní mlhovky, aby mu to došlo (zatím to nedošlo žádnýmu).
Takže svícení ano a mlhovky JEN ZA SNÍŽENÉ VIDITELNOSTI

Svícení : Svícení ve dne podporuju. Mám blbě viditelnou hnědou škodovku, proto svítim a svítit budu. Minimálně pro lepší pocit. (jediný mínus je v tom, když jsem měl na kontrolce světel v přístrojovce 4W žárovičku, tak se celá zatavila do objímky)
Nadruhou stranu mě dokáže nas*at, když jedu v noci, zvláště na mokré silnici a proti mě jede nějakej blbeček s rozsvícenejma mlhovkama. A pokud nějaké takové auto jede za mnou, nechávám rozsvícené zadní mlhovky, aby mu to došlo (zatím to nedošlo žádnýmu).
Takže svícení ano a mlhovky JEN ZA SNÍŽENÉ VIDITELNOSTI

11:38:52
18.01.2003
18.01.2003

Jiří Čech
Problém u trabíka jsou oddělené zapalování pro každý válec, jinak počtem jisker dvouválcový dvoutakt odpovídá čtyřválcovému čtyřtaktu. Pokud dokážeš oba vývody č.1 z cívek elegantně elektricky propojit (aby se neovlivňovaly), máš po problémech. --- K tomu Německu - nezdálo se mi, že by v Německu tento zákon nějak dodržovali, aspoň ne v okolí Mnichova.
13:13:15
14.01.2003
14.01.2003

Luděk
To Lukas:otáčkoměr přecejchuj na stupnici,je to jednodušší než nějaký zásah do konstrukce.
To svítiči: v Německu taky poklesl počet smrtelně zraněných chodců,když uzákonili přednost chodců na přechodech,u nás bohužel ...
To svítiči: v Německu taky poklesl počet smrtelně zraněných chodců,když uzákonili přednost chodců na přechodech,u nás bohužel ...
10:27:55
13.01.2003
13.01.2003
lukas
Jiri Cech - jo jo neboj - ted sice mam jeste 6 V - ale uz mam doma vsechny veci na 12 - ku (teda krome baterky) a na jare uz bude 12-ka
Snad jedinej problem bude spis v tom, ze na otackomer se bude muset udelat redukce (2 takt pali kazdou horni uvrat zatimco 4 takt druhou). Nebyl by asi problem sehnat treba nejakej otackomer z motorky, ale tam jsou jednak trosku jiny rozsahy (12 tisic asi z trabika nedostanu :-)))) a pak taky aby ty budicky byly aspon stejny ...
K tomu sviceni - uz na to dlabu - je to proste subjektivni, pocitova zalezitost
Snad jedinej problem bude spis v tom, ze na otackomer se bude muset udelat redukce (2 takt pali kazdou horni uvrat zatimco 4 takt druhou). Nebyl by asi problem sehnat treba nejakej otackomer z motorky, ale tam jsou jednak trosku jiny rozsahy (12 tisic asi z trabika nedostanu :-)))) a pak taky aby ty budicky byly aspon stejny ...
K tomu sviceni - uz na to dlabu - je to proste subjektivni, pocitova zalezitost
15:14:53
11.01.2003
11.01.2003
nigga
Baghira: komu neni rady, tomu neni pomoci.
Jednoznacne rikam NE, chci sviti imrvéére a jestli me naserete, tak kdo nebude v zime sviti toho oslnim
aby me nahodou neprehlidl, kdyz si na me neposvitil 
Jednoznacne rikam NE, chci sviti imrvéére a jestli me naserete, tak kdo nebude v zime sviti toho oslnim
aby me nahodou neprehlidl, kdyz si na me neposvitil 
11:42:01
11.01.2003
11.01.2003

Baghira
Jenže severské země mají poněkud jiné podmínky. Slunce tam bývá převážnou část dne blízko horizontu a i v noci tam je spíš šero, nežli tma, západy a východy slunce jsou dlouhé což je jak známo období kdy se stává nejvíce nehod, protože vás vlastně slunce oslňuje ze všech stran a pokud zrovna nesvítí, tak je stále pološero. Tyhle stavy jsou u nás k vidění hlavně v zimě, ale proč svítit v létě? Osobně bych zrušil i svícení v zimě a nechal bych to individuálně podle podmínek. Stejně na to půlka lidí kašle i teď a není nic neobvyklého vidět neosvětlená auta i za mlhy.
21:22:41
10.01.2003
10.01.2003

Jiří Čech
A máš Trabíka na 12 V? Aby ty všechny budíčky potom vůbec fungovaly. ---- Ještě k těm světlům ve dne - severské země to mají uzákoněno po dlouhodobých zkouškách a několika nezávislých studiích různých vysokolských a výzkumných ústavů a od doby zavedení povinného svícení jim prokazatelně poklesl počet nehod a zvlášť těch s tragickými následky. Nemyslím si, že by ve Švédsku atd. žili nějací jiní lidé než u nás...
12:39:32
08.01.2003
08.01.2003

U-Geen
Do Fávo panelu. Bude vedle teploty voleje.
12:38:35
08.01.2003
08.01.2003
lukas
no kdyz se ti tam vesel motorek tak no problemo ne ??? a kam je budeš davat ???
v Trabim je to pohoda - tam jenom vyříznu džuznu do plechu :-))))
v Trabim je to pohoda - tam jenom vyříznu džuznu do plechu :-))))
12:33:08
08.01.2003
08.01.2003

U-Geen
Ne, bily rucicky, ale hranaty to bylo. Teda nez sem se pustil do upravy.
12:28:56
08.01.2003
08.01.2003

Luděk
Takový ty hranatyje analogovoje časy s oranžovejma ručičkama? Ty bych chtěl dát do toho prolisu vedle vypínačů.
12:28:34
08.01.2003
08.01.2003
lukas
super truper ;-)
12:19:07
08.01.2003
08.01.2003

U-Geen
Jasně no problemo, dneska si du tisknout moje dalsi novy. A to sem vam asi nerikal - podarilo se mi narvat hodiny z Kadetta do malýho škodováckýho budíku.
12:17:11
08.01.2003
08.01.2003
lukas
Jo jinak U-Geene - jak jsme se o tom kdysi bavili vytisknul bys mi budíčky na lejzrovce (maš barevnou) a zalaminoval mi to - kdybych ti poslal návrhy v datový podobě ???
na Trabíčka - výhledově tak nějak na jaře - zatim shánim vhodnej otáčkoměr, voltmetr a možná teploměr ... pak bych právě potřeboval vzhledově sjednotit stupnice
na Trabíčka - výhledově tak nějak na jaře - zatim shánim vhodnej otáčkoměr, voltmetr a možná teploměr ... pak bych právě potřeboval vzhledově sjednotit stupnice
12:14:39
08.01.2003
08.01.2003
lukas
ale no tak - to snáď zase ne - jen mě štvou lidi co napadaj druhý - a asi půl hodiny předtim nám poslal na stránky nějakej jouda, ať je prej zrušíme že taková škodovka neni tuning a kdesi cosi .... tak to se na mě taky trochu podepsalo
12:06:26
08.01.2003
08.01.2003

U-Geen
jů tady to začíná bejt hustý. 

12:00:21
08.01.2003
08.01.2003
lukas
Johny B
Já sem taky z prahy tak nedělej chytrýho - vidět sestřelenýho chodce neni zas taková vyjímka
Aspoň neurážim ostatní - a dovol mi říct teda aspoň svuj názor Mě prostě svícení vadí no - je to nepříjemnej pocit kór když každý cca 5 tý auto jezdí s pořád zapnutejma mlhovkama ...
A když ne chodci tak třeba cyklisti, díry na silnici, svislý značky prostě všechno co "nesvítí" upadá "do pozadí"
Neni to zas taková kravina i po "vědecký stránce lidskýho oka" - celkem se o to zajimám protože mám oční vadu jak už sem psal - a, to že lidský oko fixuje světlo a "vnímá daleko míň předměty co vyzařujou nebo odráží míň světla ti potvrdí kdejakej pitomej oční doktor.
Když už jsme u těch urážek .... ne k tomu se nesnížim - i když chuť by byla
Luděk - souhlas
Já sem taky z prahy tak nedělej chytrýho - vidět sestřelenýho chodce neni zas taková vyjímka
Aspoň neurážim ostatní - a dovol mi říct teda aspoň svuj názor Mě prostě svícení vadí no - je to nepříjemnej pocit kór když každý cca 5 tý auto jezdí s pořád zapnutejma mlhovkama ...
A když ne chodci tak třeba cyklisti, díry na silnici, svislý značky prostě všechno co "nesvítí" upadá "do pozadí"
Neni to zas taková kravina i po "vědecký stránce lidskýho oka" - celkem se o to zajimám protože mám oční vadu jak už sem psal - a, to že lidský oko fixuje světlo a "vnímá daleko míň předměty co vyzařujou nebo odráží míň světla ti potvrdí kdejakej pitomej oční doktor.
Když už jsme u těch urážek .... ne k tomu se nesnížim - i když chuť by byla
Luděk - souhlas
09:06:48
08.01.2003
08.01.2003

Luděk
To Johny B.:seď si klidně třeba na nočníku,ale hlavně při tom nezapomeň mít rozsvícíno,protože,když můj názor je kupa sraček,tak ten Tvůj je na tom ještě hůř,protože já alespoň nejsem hulvát,nebo nějakej Pepík,co si myslí že Praha je plná nejlepších a nejdisciplinovanějších účastníků silničního provozu,tos měl zrovna hodně slabomyslnou chvilku.
23:21:16
06.01.2003
06.01.2003

Baghira
Teď v zimě je dobře, především za slunečného dne vidět, jak má spousta aut nahovno seřízená světla nebo nepovolené žárovky. Kolikrát mě za dne protijedoucí auto celkem slušně oslní a to pak moc na silnici nekoukám a představa, že takhle podobně bude svítit třeba každé páté auto, třeba v koloně ve městě... no díky nemusim. Jediné pro mě přijatelné svícení za dne je max. na parkovačky.
17:16:19
06.01.2003
06.01.2003

Johny B - zrušená registrace
Lukas + Ludek: ty vase dva komentare pod tim mim jsou jen kopa sracek, je videt, ze vic pisete a min premyslite. Ty majacky: to sou pekny kecy fakt si me rozasmal a probudil ve me litost (nad tebou) a to s tim osvetlenej a neosvetlenej to je mi uplne u prdele, protoze ja budu sedet v tom osvetlenym tak at si kdo chce neosvetlenyho sestreli me to bolet nebude. Jo a u nas chodci nebehaj mezi autama ale chodej po chodniku a prechazej na prechodech (pro predstavu: Praha) kdyz uz jdou po silinici tak tam kde maj prikazany (na kraji a tem uz se da vyhnout. Jo a nezapomen na vyhlasku: Ridic si musi jet takovou rychlosti, aby mohl zabrzdit káru na vzdalenost na jakou vidii.
09:35:02
06.01.2003
06.01.2003
lukas
Jiři Čech - denně nejezdim to je fakt, ale všechno počasí sem snad už za těch 6 let zažil. ročně najezdim tak 10-15 tisic kilometrů, letos to bylo víc - kvuli dovolený to tak 20
jezdim prostě normálně - nedá se říct že jsem sváteční řidič ale ani profik.
Řikám osobní názor - prostě se mi nelíbí když někdo řekne že svícení je super a hotovo (chtěl sem jen upozornit že má pro i proti - alespoň jak to cítim já)
K tomu dobrýmu zraku - rozhodně nepatřim mezi lidi co od přírody viděj dobře - pán bůh mě "obdařil" - čtyřma dioptriema a jistě víš že krátkozrakost je ještě markantnější při nedokonalym světle takže například jak píšeš za šera atp.
Ale fakt nedovedu pochopit lidi co jezděj s rozsvícenejma světlama porád a jsou přesvědčený že dělaj dobře. Například právě proto, že rozsvícený auto na sebe prostě upoutává zbytečně velkou pozornost (to mi nevymluvíš) takže pak přehlídneš tim spíš auto neosvětlený (ale tim neřikám, že to znamená že by měli všichni svítit - vůbec ne), protože pak bude například chodec v tý záplavě světel hůř viditelnej.
Nejedná se myslim zas až o tak nebezpečnou věc - abys to zas nebral jako prostě zásadně - jde hlavně o první "letmý" pohled - nevim jak to líp vysvětlit tak bych to asi už nechal tak.
Luděk - já to vim - ale je to taky věc co na první pohled (třeba takový periferní vidění nebo jak to říct - prostě při prvnim letmym pohledu mate) - pak se na to člověk musí zaměřit a "študovat" jestli ten blinkr skutečně bliká nebo je to jen parkovačka ....
Řikám osobní názor - prostě se mi nelíbí když někdo řekne že svícení je super a hotovo (chtěl sem jen upozornit že má pro i proti - alespoň jak to cítim já)
K tomu dobrýmu zraku - rozhodně nepatřim mezi lidi co od přírody viděj dobře - pán bůh mě "obdařil" - čtyřma dioptriema a jistě víš že krátkozrakost je ještě markantnější při nedokonalym světle takže například jak píšeš za šera atp.
Ale fakt nedovedu pochopit lidi co jezděj s rozsvícenejma světlama porád a jsou přesvědčený že dělaj dobře. Například právě proto, že rozsvícený auto na sebe prostě upoutává zbytečně velkou pozornost (to mi nevymluvíš) takže pak přehlídneš tim spíš auto neosvětlený (ale tim neřikám, že to znamená že by měli všichni svítit - vůbec ne), protože pak bude například chodec v tý záplavě světel hůř viditelnej.
Nejedná se myslim zas až o tak nebezpečnou věc - abys to zas nebral jako prostě zásadně - jde hlavně o první "letmý" pohled - nevim jak to líp vysvětlit tak bych to asi už nechal tak.
Luděk - já to vim - ale je to taky věc co na první pohled (třeba takový periferní vidění nebo jak to říct - prostě při prvnim letmym pohledu mate) - pak se na to člověk musí zaměřit a "študovat" jestli ten blinkr skutečně bliká nebo je to jen parkovačka ....
09:34:50
06.01.2003
06.01.2003
lukas
Jiři Čech - denně nejezdim to je fakt, ale všechno počasí sem snad už za těch 6 let zažil. ročně najezdim tak 10-15 tisic kilometrů, letos to bylo víc - kvuli dovolený to tak 20
09:32:36
06.01.2003
06.01.2003

Luděk
No dobře,začnou všichni svítit no a aby byly líp vidět motorky,tak budou muset mít majáček (třeba na přilbě),paxe zjistí,že je to líp viditelný a budou muset mít majáček i auta v zimním období,paxe to osvědčí a budou ho vozit celej rok no a aby byly líp vidět motorky,tak ... dokolečka dokola ...dyť to nemá logiku,kdo je slepej jako patrona,tak ať nesedá za volant,uznávám lesní průjezdy,nízkosvítící slunce,ale všechno s rozumem!!!!!
14:11:29
05.01.2003
05.01.2003

BlackSUN
No nemůžu než souhlasit s Jirkou a U-Geenem. Myslim, že na celodenní svícení ještě žádnej řidič neumřel.. Taky svítim furt... Třeba v Praze jak začly tramvaje svítit celej den, ubylo jejich nehod s autama... A mezi autama by to taky myslim pomohlo, i když těžko to měřit..
12:07:44
05.01.2003
05.01.2003

U-Geen
No konecne normalni nazor. S tim slunickem je to fakt, jedes proti slunicku a proti jede sedivy auto na sedivy silnici. Pokud nesviti tak je pomerne snadno prehlednutelny. Proste kdyz auto vyzaruje svetlo tak bude dycky lip videt nez auto, ktery svetlo jenom odrazi.
Ja svitim porad a to mam zarive bily auto.
Ja svitim porad a to mam zarive bily auto.
09:36:34
05.01.2003
05.01.2003

Jiří Čech
Já jen pro Lukase: je vidět, že nejezdíš denně a za každého počasí, jinak by jsi nikdy takovou volovinu o rozsvícených světlech neřekl. Někdy si vyzkoušej jízdu ráno proti slunci, jestli jsou nerozsvícená protijedoucí auta vidět stejně, jako ta rozsvícená (pokud jsou vidět vůbec). A nebo k večeru při zatažené obloze různá zelená, šedá apod. auta proti lesu atd. Uvědom si, že s věkem se zrak postupně zhoršuje a na silnici nejsou jen samí osmnáctiletí. Já vidím velmi dobře i přes svoji čtyřicítku, ale bez rozsvícených světel nedám ani ránu, a to mám žluté auto.
Samantus - hezky napsaný článek (myslím ten vůbec první v tomto tématu), pro ostatní - že to dělá někdo jiný, to neznamená, že to musím dělat také. Pokud se nenecháš idiotem rozhodit, může se postavit na hlavu a nedokáže Ti ublížit. Držte se hesla - "Dělej tak, aby jsi nebyl také takový".
Všechno nej do nového roku a benzín za 10 Kč všem.
Samantus - hezky napsaný článek (myslím ten vůbec první v tomto tématu), pro ostatní - že to dělá někdo jiný, to neznamená, že to musím dělat také. Pokud se nenecháš idiotem rozhodit, může se postavit na hlavu a nedokáže Ti ublížit. Držte se hesla - "Dělej tak, aby jsi nebyl také takový".
Všechno nej do nového roku a benzín za 10 Kč všem.
23:46:22
03.01.2003
03.01.2003

Dan
Dyž je to dobře provedený, 100% to musíš poznat, že blinkry blikaj.
Navíc je to poměrně efektní záležitost....
Navíc je to poměrně efektní záležitost....
11:27:55
03.01.2003
03.01.2003

protoze jsem priznivec sviceni ale boli me onech 30W ktery jsou ve S120 vyzářený na osvětlení, tak jsem se rozhodl to trošičku poladit. Jako parkovačky na stání v noci jsem přemýšlel o pozičních svetlech, ale zAVRTAT 4W zarovku do blinkru taky enni od veci. Vony parkovacky maj neco dosebe, precijenom jsou blize k okraji vozidla a kazdej, kdzy na auto poradne nevidi, tak se drzi vyhyba podle toho, co vydi uplne nejnajreji. Takze si myslim, ze to ma neco do sebe. Kazdpadne ale nenavidmim oranozvy parkovacky viz USA protoze tam uz fakt nejsou blinkry videt.
11:11:54
03.01.2003
03.01.2003

Luděk
To Lukas:některý auta mají parkovačky v blinkrech jako sériovku a výrobci se nad tím nepozastavují,tak proč Ty bys měl
Sem se včera naštval a po tom chcaváku obrovským u nás,jsem zajel do garáže a vytahal koberečky vepředu,postavil ke spolujezdci před sedačku kostku (to je takový ten vehement,co vyrábí teplý vzduch a všichni (hlavně ženský) ho jeden čas kupovali na dobírku) zapnul,nechal trochu nepatrně pootevřený okýnka několik hodin v akci.Mezitím jsem si vyčistil svíčky (když už musím jezdit v té tmě),vyměnil baroskop (ksindl začal chcát) a stavil se na hodně
.Paxem večír vypnul vehement,v autě bylo 35 stupňů a dneska ráno jsem celu cestu do Pardubic nemusel ventilátorovat,i když ráno bylo v autě stejně syrovo.

Sem se včera naštval a po tom chcaváku obrovským u nás,jsem zajel do garáže a vytahal koberečky vepředu,postavil ke spolujezdci před sedačku kostku (to je takový ten vehement,co vyrábí teplý vzduch a všichni (hlavně ženský) ho jeden čas kupovali na dobírku) zapnul,nechal trochu nepatrně pootevřený okýnka několik hodin v akci.Mezitím jsem si vyčistil svíčky (když už musím jezdit v té tmě),vyměnil baroskop (ksindl začal chcát) a stavil se na hodně
.Paxem večír vypnul vehement,v autě bylo 35 stupňů a dneska ráno jsem celu cestu do Pardubic nemusel ventilátorovat,i když ráno bylo v autě stejně syrovo.11:01:21
03.01.2003
03.01.2003

cece, vyzkousej Calrin od Velvany, na umyty a fest, ale opravdu vest vydrhnuty okno to pomaha, ja mel na okne takovy hlany, nebo co, fakt humus a na tom se prave drzela voda, ktera se tak zmlila ze me zamlzilo čučprostor. Po radnem vycisteni (nakonec jsem to drhl nasucho asi 5 dnu po kousickach) je to enonuno. JInak souhlasim, ze je to v zime na elektroproud narocny, takze se za magora taky nepovazuju
10:03:08
03.01.2003
03.01.2003
lukas
jo to je taky vjec ktera me vadi - parkovacky v blinkrech - to sem si rikal kterej magor to moh vymyslet - jinak mate naprostou pravdu s tim ze auto je viditelnejsi - to souhlas, ale zas to proste odvadi pozornost od tech jinejch veci.
18:29:53
02.01.2003
02.01.2003

Dan
To jo, a eště třeba by šlo tam fouknout dvojvlákna a parkovatšky sou hotový.
To jest fakt, ta ďourka je dosti veliká, a zvětšit jí neni problém.
To jest fakt, ta ďourka je dosti veliká, a zvětšit jí neni problém.
10:11:24
02.01.2003
02.01.2003

Luděk
To U-...:Ventilátor s vyhříváním je puštěný takřka neustále,páč,kdyxž vyjedu z garage,tak se auto zamlží a já neznám jinej způsob,jak to z těch skel dostat (teda mimo kladiva),no a mlhu po cestě do Pardubic potkávám taky takřka denně a tak mlhuju taky denně (občas i mlžím,ale to s tím zdánlivě nesouvisí),no a za magora se nepovažuju 
To Dan:21W žárofky narveš do přední paraboly vcelku v pohodě,páč tam vcelku veliká díra na parkovačky je (musíš vyndat tu silikónovozu objímku) a pokud by byly problémy s fyzickou zástavbou 21W,tak aplikuju 2x 10W (a to už je na tuty,páč to jsou prťata).

To Dan:21W žárofky narveš do přední paraboly vcelku v pohodě,páč tam vcelku veliká díra na parkovačky je (musíš vyndat tu silikónovozu objímku) a pokud by byly problémy s fyzickou zástavbou 21W,tak aplikuju 2x 10W (a to už je na tuty,páč to jsou prťata).
22:01:48
30.12.2002
30.12.2002

U-Geen
No právě proto že nepouštim všechno tak mi to asi dobíjí.
21:12:57
30.12.2002
30.12.2002

Dan
Ale může se to stát. Sice X-trém, ale jest třeba počítati s možnostmi fšelikými, pak nemůže tě přeqapit ničehož nits.
20:41:15
30.12.2002
30.12.2002

U-Geen
Luděk: Taky kerej magor má furt puštěný topení, vyhřívání a mlhovky když k tomu ještě svítí?
20:05:57
30.12.2002
30.12.2002

Dan
Hmmm, vychcaně.
Akorát jak chceš dostat 21W do hlavních světel ?
To bude díra do paraboly jak do prdele
Akorát jak chceš dostat 21W do hlavních světel ?
To bude díra do paraboly jak do prdele

10:09:25
23.12.2002
23.12.2002

Luděk
No provedený to ještě nemám,ale pojednání můžu napsat.
1,pokud svítím (a v podstatě 100W H4 to ovlivnili minimálně),tak na sériovce 55A altik s rosvícenejma světlama,puštěným topením vč. vyhřívání,třeba nějaký mlhovky v okamžilu šlápnutí na brzdy už těžce dojíš aku (11,8V napětí v síti auta) (jízda bez světel má napětí 13,4V)
2,pokud nemlhuješ,ale třeba stíráš,nebo blikáš je to nemlich to samý,prostě to dává málo
3,pokud někde v zahraničí používají celoročně světla,jedná se o tzv. denní osvětlení a tam svítí jiné žárovky než normálně (nesvítí třeba palubní deska a spz.) a to vůbec nehovořím o tom,že většina vozů má 70A altik a více.
Taxem dospěl k názoru,že pokud uzákoní svícení imrvére,taxi něco takovýho udělám.
Začnu výměnou vypínače světel (má tři polohy) za vypínač 4 polohy(mlhovkový).Dále zavedu původní parkovačky do bliken (je jedno,jestli 2 vláknovou žárovku (to zase nemáš oranžovou),nebo prostě díra navic).Místo původních parkovaček v předních světlech aplikuju 21W žárovky.Do zadních světel přidám (nebo opět můžeš mít 2 vláknovku) žárovky 5W a celý je to potřeba zadrátovat.
Takže:pokud otočíš vypínačem světel doleva,tak Ti naskočí denní světla (tzn. 2x21W vepředu,2x 5W vzadu + kontrolka 2W-chceš-li),pípák na indikaci rosvícenosti není problém zapojit ještě jeden.No a pokud otočíš doprava,tak to bude fungovat normálně jako dřív.Toť vše.Pokud chceš svítit okamžitě při běhu motoru,tak to stačí aplikovat na baroskop (to je ten ksindl na kontrolu mazání).
1,pokud svítím (a v podstatě 100W H4 to ovlivnili minimálně),tak na sériovce 55A altik s rosvícenejma světlama,puštěným topením vč. vyhřívání,třeba nějaký mlhovky v okamžilu šlápnutí na brzdy už těžce dojíš aku (11,8V napětí v síti auta) (jízda bez světel má napětí 13,4V)
2,pokud nemlhuješ,ale třeba stíráš,nebo blikáš je to nemlich to samý,prostě to dává málo
3,pokud někde v zahraničí používají celoročně světla,jedná se o tzv. denní osvětlení a tam svítí jiné žárovky než normálně (nesvítí třeba palubní deska a spz.) a to vůbec nehovořím o tom,že většina vozů má 70A altik a více.
Taxem dospěl k názoru,že pokud uzákoní svícení imrvére,taxi něco takovýho udělám.
Začnu výměnou vypínače světel (má tři polohy) za vypínač 4 polohy(mlhovkový).Dále zavedu původní parkovačky do bliken (je jedno,jestli 2 vláknovou žárovku (to zase nemáš oranžovou),nebo prostě díra navic).Místo původních parkovaček v předních světlech aplikuju 21W žárovky.Do zadních světel přidám (nebo opět můžeš mít 2 vláknovku) žárovky 5W a celý je to potřeba zadrátovat.
Takže:pokud otočíš vypínačem světel doleva,tak Ti naskočí denní světla (tzn. 2x21W vepředu,2x 5W vzadu + kontrolka 2W-chceš-li),pípák na indikaci rosvícenosti není problém zapojit ještě jeden.No a pokud otočíš doprava,tak to bude fungovat normálně jako dřív.Toť vše.Pokud chceš svítit okamžitě při běhu motoru,tak to stačí aplikovat na baroskop (to je ten ksindl na kontrolu mazání).
20:42:01
22.12.2002
22.12.2002

Dan
Luďo, jaxi vynaleznul a proved ty denní světla ?
To mě zajímá, pochlub se !
To mě zajímá, pochlub se !

17:57:36
21.12.2002
21.12.2002

BlackSUN
Souhlasím s UGeenem, taky svítim pořád. Problém špatné rozeznatelnosti brzdových světel od obrysových, když sou sdružený, řeší třetí brzdový, nebo jiný auto. V tomhle je škůdka mimo, má světla zvlášť. Taky nepozoruju nějaký problémy s dobíjením, mám 43A (nebo tak nějak, ne 35 a ne víc). A pokud vyjíždíš ze stínu v létě na sluníčko, zvlášť šedý a podobně barevný auto bejt vidět moc nemusí. Ve švédsku to maj celoročně povinný. Spotřebu to zvedne nějak o decku na sto, v tom bych to taky neviděl. Jsem pro. Nemusí to bejt v zákoně, svítit ale budu pořád.
18:36:54
20.12.2002
20.12.2002

U-Geen
No za svym názorem si stojim, shodnu se na něm se spoustou lidí a hádat se s váma nebudu sou vanoce. 

18:26:17
20.12.2002
20.12.2002

U-Geen
Absolutně v pohodě. 100W/80W, jinak parkovačky mám z diod. Nemám s tím problém. Jinak povinnost svícení se mi líbí... v lese, nebo v zatáčkách mezi stromy je prostě svítící auto líp vidět.
13:18:38
20.12.2002
20.12.2002
lukas
osobní zkušenost prostě osobně podvědomě fixuju očima světla a přehližim pak ostatní věci jako blinkry, rychlost auta, posunky řidiče, no prostě veškerý další faktory ...
13:09:59
20.12.2002
20.12.2002
lukas
Luděk - ty fotobuňky by byly ale asi dost problematický - například ve dne při projíždění tunelama, nebo silnym stínem a tak podobně - problém je že by to muselo být nastavený tak, že když by se jednou rozsvítily musely by svítit až do mechanickýho vypnutí (protože jinak by se to za šera asi furt vypínalo a zapínalo) ......
Myslim si že prostě v zákoně by mělo být že řidič je povinen používat světla takovým způsobem aby byl viditelný ostatními účastníky a nesmí je oslňovat dálkovými světly, otravovat mlhovkama atp......
a neni potřeba nic řešit - samozřejmě by se museli profesionálně chovat policajti a nebuzerovat za to že člověk nesvítí když je světlo........
Jinak fakt se podívejte při odbočování za světla na auto co dává blinkr který má rozsvíceno a který nemá - podle mě je to snadno přehlídnutelný a nebezpečný ...
Navíc rozsvícený auto na sebe zbytečně upoutává pozornost a hrozí přehlídnutí například chodce nebo cyklisty a podobně .... nad timhle všim je potřeba se zamyslet a ne prostě a jednoduše tvrdit že svítit je bezpečnější ...
Myslim si že prostě v zákoně by mělo být že řidič je povinen používat světla takovým způsobem aby byl viditelný ostatními účastníky a nesmí je oslňovat dálkovými světly, otravovat mlhovkama atp......
a neni potřeba nic řešit - samozřejmě by se museli profesionálně chovat policajti a nebuzerovat za to že člověk nesvítí když je světlo........
Jinak fakt se podívejte při odbočování za světla na auto co dává blinkr který má rozsvíceno a který nemá - podle mě je to snadno přehlídnutelný a nebezpečný ...
Navíc rozsvícený auto na sebe zbytečně upoutává pozornost a hrozí přehlídnutí například chodce nebo cyklisty a podobně .... nad timhle všim je potřeba se zamyslet a ne prostě a jednoduše tvrdit že svítit je bezpečnější ...
12:50:52
20.12.2002
20.12.2002

Luděk
To U-Geen:zajímalo by mě,jak Ti to dobíjí,když pořád svítíš,máš 100W v jedný lampě,žárovičky naprosto všude (i v přídavnejch) a 55A altik,protože to žere baterku naprosto neuvěřitelným způsobem (obzvláště při pojíždění po městě).Prostě Škodovky a auta z doby této minulé na to nejsou stavěný.Osobně bych navrhoval fototranzistor,či nějaké obdobné čidlo na optické bázi,které by prostě v okamžiku poklesu množství světla automaticky zapnulo,kdyby se to rozšířilo,tak by to bylo za pakatel.Senzory na stěrače může mít dnes už skoro každá paštika,tak proč né toto.
12:44:55
20.12.2002
20.12.2002

Luděk
a jestlipak víte,že do roku 1979 byla mimo obec a v obci od 22 do 5 hod povolena neomezená rychlost ...
11:57:50
20.12.2002
20.12.2002
lukas
abych to zduvodnil - sviceni za slunečnýho dne mě štve, vadí a sere :-) - protože to zbytečně rozptyluje .... například od dopravních značek ale hlavně jsou pak daleko ale daleko blbějc vidět blinkry, a vzadu i brzdový světla (hlavně u aut co maj sdružený světla)
11:53:08
20.12.2002
20.12.2002
lukas
ja celoroční svícení teda nepodporuju - je to zbytečný, a to zimní svícení je ještě větší blbost - když musíte svítit i za slunečnýho dne - ale pak zas na druhou stranu v létě kdy se svítit nemusí lidi za šera jsou líný rozsvítit.
Svítit se prostě musí umět a používat zdravej rozum - například šedivý auta rozsvěcet dřív
Zákony jsou akorát na pokuty ....... kdyby všichni používali hlavu můžem na ně vysrat.
To je to samý jako někde ve městě po dvouproudý silnici se šinout 50 a v nebezpečnejch zatáčkách mimo je povolený 90 - ale taky tam nikdo 90 nejezdí jenom proto že je to povolený....
Ten předpis svícení je pro blbce .... howgh :-))))
Svítit se prostě musí umět a používat zdravej rozum - například šedivý auta rozsvěcet dřív
Zákony jsou akorát na pokuty ....... kdyby všichni používali hlavu můžem na ně vysrat.
To je to samý jako někde ve městě po dvouproudý silnici se šinout 50 a v nebezpečnejch zatáčkách mimo je povolený 90 - ale taky tam nikdo 90 nejezdí jenom proto že je to povolený....
Ten předpis svícení je pro blbce .... howgh :-))))