debil si nevazi zivot

prohledat
37 příspěvků (zobrazeno 1 až 37) od 25.04.2008 do 01.05.2008, založil/a formalin
řadit dle data
20:29:52
01.05.2008
Tomáš SK
-> petr s: No vsak ako myslim David29 spominal, lepsie nechat tak, nez poskytnut nespravnu pomoc 1
20:28:43
01.05.2008
Tomáš SK
-> Syny: ok :) No ale teraz si predstav, ze tych 15 stlaceni ti zaberie cca minutu... mozno mu uz 40 sekund srdce bije.
Ale radsej skoncime tuto debatu, dolezite je, ze protagonista videa je "vocas" 4
20:28:37
01.05.2008
petr s
-> Syny: -> Tomáš SK: Než se dohodnete jak zachránit tak vám exne
20:18:07
01.05.2008
Syny
-> Tomáš SK: sem to blbe napsal - melo tam bejt pri 3tim kole :)
20:17:09
01.05.2008
Syny
-> Tomáš SK: mno takhle to mas v idealnim pripade :) 15:2 Kdyz je vas vic tak 5:1 + prubezny kontrolovani pulzu... 3 kola = Dychani, masaz, puls.
20:04:02
01.05.2008
Tomáš SK
-> Syny: Neviem co myslis troma kolami. Na poslednom kurze sme sa ucili dva vdychy a 15 stlaceni hrudnika pri ozivovani jednou osobou... nasledna kontrola pulzu.
14:48:28
01.05.2008
ondie
tyvolefuj 78
12:18:32
01.05.2008
Syny
-> Tomáš SK: Pokud srdce funguje tak se nesmi delat masaz srdce, at je pulz hmatnej nebo spatne hmatnej. Proste tim ze srdci das protiraz, tak ho muzes (nemusis) zastavit. Pulz nejlip poznas na zapesti nebo na krku - to jsou mista kde ho ucitis i slabej.
A pokud nekdo dela masaz srdce, srdce ranenyho naskoci a ten co dela tu masaz v ni furt pokracuje - tak je efekt stejnej. Srdce mu nahodis, ale muzes mu ho znova zastavit. Proto by se mel asi po 3 kolech (masaz-dychani) kontrolovat pulz - pokud je vas jako zacranaru malo nebo si sam. Pokud je tam lidi vic, tak jeden dycha, druhy masiruje a treti hlida pulz jesli uz naskocil...
12:10:02
01.05.2008
Syny
-> Tomáš SK: medicinsky vzdelani nemam ale mam za sebou dost zdravotnickejch kurzu, naky ty certifikaty a kurzy 1. pomoci, takze o tom trochu neco vim.
02:16:46
01.05.2008
Tomáš SK
-> Syny: Kludne si zostan pri tom nazore. Ale na tvrdenia istoty ako "to neni pravda" by som ocakaval, ze mas medicinske vzdelanie potvrdene praxou. Pretoze opacny nazor tvrdia prave takito ludia, ja som ho od nich len prebral.

Este raz, 99% ludi, ktori sa odvazia na teba "sahnout", ti skontroluje pulz. Ak ho nenahmata (je napriklad slaby), ako ti masazou zastavi srdce? A co nastane, ak ten clovek v tej masazi pri tvojom zlyhani srdca bude pokracovat?
01:54:38
01.05.2008
Bagrr- máma mele Emu
-> Syny: V tu chvíli bys mu už asi ani nepoděkoval3
01:53:20
01.05.2008
Syny
-> Tomáš SK: to neni pravda 4 Pokud te nekdo poskytne neodbornou 1. pomoc, tak te muze jeste vic uskodit. Ano je hezky ze se snazi, ale precijen..... mno..... Kdyby lidi vedeli co a jak, tak by sme to ani nemuseli resit...

pokud te srdce funguje jen nedychas a prijde nekdo kdo te to srdce masazi zastavi, tak teda nevim jestli bych mu dekoval...
01:49:09
01.05.2008
Tomáš SK
-> David29: Pisal som troska rychlo v rozculeni z daneho "pokusu". Moja poznamka nepatrila k nutnosti masaz vzdy vykonat, ale k tomu, ze som pri rychlom vzhliadnuti videa nezachytil nejaku kontrolu tepu (mozno som prehliadol) a preto moja myslienka bola "bez kontroly, ci mu srdce bije, je podavat umele dychanie bez masaze srdca dost odvazne". Ospravedlnujem sa za chybu mojho interfacu hlava-ruky.
Zopar kurzov som uz dobrovolne absolvoval a verim, ze zakladnu pomoc poskytnut dokazem. Nebude to mozno "eňo-ňuňo" podla najnovsich trendov, pretoze asi vies, ako casto sa za poslednych zopar rokov menil napriklad odporucany pomer medzi poctom vdychnuti a masazi srdca. Kedze chcem mat v tomto vacsiu istotu, tak do konca tohto roka by som chcel absolvovat dalsi (plateny) kurz od Cerveneho kriza. Tolko k mojim znalostiam.
Posledna vec - na kazdom z doterajsich kurzov instruktor zdoraznil, ze akakolvek pomoc je lepsia nez ziadna pomoc. Nikto ti totiz nebude mlatit do hrudnika, ak dokaze nahmatat tep. V pripade, ze tep mas, ale je slaby a dostanes masaz (zachranca ho necitil), tak ta to nezabije, spytaj sa instruktorky.
-> Syny: Ano, kazdy by mal ovladat zakladne techniky. Ale nesuhlasim s tebou v jednej veci, pretoze statisticky Franta Vomacka urobi lepsie, ak sa o prvu pomoc pokusi, aj ked nie uplne vhodne, ako ked ta necha napospas osudu. Potom je uz len otazkou jeho znalosti, o kolko ti zvysi sance na prezitie.
14:13:01
29.04.2008
King
-> Syny: Souhlas, ale jak říkám, dal bych přednost tomu, aby se aspoň případnej amatérskej zachránce aspoň o něco pokusil (možná to vyjde :), než tomu, aby dělal pro sichr mrtvýho brouka....
00:42:25
29.04.2008
Syny
-> King: me spis desi to ze 80% naroda nema sajn jak by 1. pomoc podavali... Proste nekde skolabujes a nebudes dejchat, pribehne nekdo a zacne te davat umeli dejchani (to vi kazdej), ale jen minimum z nich vi to, ze umele dejchani je delkem k hovnu pokud se nevytahne jazyk a nezakloni hlava - pripadne samozrejme nezacpe nos :) Takez sice do tebe bude kresne funet a myslet si jak te pomaha, ale bohuzel ty uz budes klepat u svatyho Petra :)
00:35:04
29.04.2008
King
-> Syny: Díky za pokus o vysvětlení, ale to spíš patří TomášoviSK 4
Souhlasím s tím, že neodborná pomoc může spíš uškodit, ale jde o situace, kdy jde o kejhák a cokoli je lepší, než nic. Kolik lidí, ač byli teoreticky "navrčený", pak v kritický situaci selhali - pohled na krev, šavle a pod. Leda že bysme chtěli, aby to tady bylo, jak za velkou louží - zkolabuješ na ulici a každej se tě bude bát do příjezdu sanitky dotknout, protože se bude bát, že ho pak případně zažaluješ za neodborně poskytnutou pomoc a její následky.
Mě totiž uvízlo v paměti vyprávění jedný český doktorka, která přijela na návštěvu do NY za kolegyní a při procházce po ulici uviděli maníka, jak zkolaboval. Nic netušící česká doktorka se v duchu přísahy hned hnala nešťastníka zachraňovat, ale zkušená US kolegyně ji zadržela a vysvětlila jí, že je velký riziko, že v případě, že by soud shledal, že v něčem pochybyla, mohla dostat dost slušnej flastr. Takže se čekalo na sanitku! Mě osobně představa davu váhajícího a čekajícího na sanitku nad mým tělískem na prahu klinický smrti, drobet děsí - ale v podstatě je jedno, jestli zakožím na možnou zástavu srdce při nesprávný indikaci masáže nebo kvůli tomu, že ta sanitka se možná někde vybourá 4
23:42:41
28.04.2008
Syny
-> King: Tomas SK pise, ze je blbost davat umely dejchani bez masaze srdce. Ja a David oponujeme, pac kdyz srdce bije, tak je masaz jaksi trosicku nevhodna a ve vysledku muze fungujici srdce zastavit... Takze pokud budes lezet a nedychat, ale srdce te bude fungovat, priskoci nakej Franta Vomacka a zacne te delat masaz srdce s umelym dejchanim, tak to ve vysledku muze skoncit uplne stejne jako kdyby te tam nechal lezet a sel na pivo 4
Ja si myslim, ze by spis lidi meli vedet alespon zakladni principy prvni pomoci, protoze jinak s tebou nesouhlasim v tom, ze by clovek mel bejt vdecne za jakoukoliv prvni pomoc. Sam sem se mockrat presvedcil, ze plno lidi by te spis prihorsilo nebo uplne dorazilo misto aby te pomohli 4
19:16:42
28.04.2008
David29
-> King: Tim chci říct, že když se bude srdce "nafukovat", a ty mu uděláš protitlak na hrudník (masáž srdce - stlačení) tak ho zabiješ..minimálně zastavíš srdce...
Ale radši žádnou pomoc, než ta co mě zabije.... aneb nesrat se do něčoho čemu nerozumim, a hlavně když de o lidský život....
19:06:08
28.04.2008
Pedros
-> King: pokud ta metoda nebude v podobě doražení násadou od lopaty aby se netrápil,tak máš recht..
17:29:04
28.04.2008
King
-> Syny: -> David29: Možná mám problém s chápáním psanýho textu a tak mi nějak nedotejká, kam oba míříte4
V tom videu dává onen "kámoš" tomu utopenci jenom umělý dýchání ústa-ústa a debata se točí kolem toho - reakce TomášeSK. Já nerozebírám správnou techniku a indikaci obou oživovacích technik, ale jenom podotýkám, že v dnešním světě by měl člověk bejt vděčnej za jakoukoliv první pomoc4
15:38:42
28.04.2008
David29
-> Syny: Asi tak nějak...

-> King: Co se stane když de píst nahoru (komprese) a skočí jiskra? 1
23:54:12
27.04.2008
Syny
-> King: mno pokud te nekdo bude davat masaz srdce kdyz te srdce funguje, tak to bude ve vysledku mozna jedno jestli te tu "prvni pomoc" nekdo davat bude nebo se na tato vykasle rovnou 1
23:22:12
27.04.2008
King
-> David29: Na tvojí otázku sice odpověď nevím, ale až se možná jednou vybouráš, budeš vděčnej za jakoukoliv pomoc4 Až se třeba viník nehody zalekne následků podle drakonickýho zákona o provozu na pozemních komunikacích a odfrčí....
21:06:23
27.04.2008
David29
Tomáš SK 27.04.08 18:58:34 napsal:
inak davat mu umele dychanie bez masaze srdca je dost odvazne,

Proč? Když nedejcháš, musí to znamenat že ti srdce stojí? Doufám že se nevybourám a nepudeš mě ty zachranovat...
19:18:39
27.04.2008
mimisek
tak to je fakt blázen9 9 9
18:58:34
27.04.2008
Tomáš SK
Tak a uz je slavny, blbec... inak davat mu umele dychanie bez masaze srdca je dost odvazne, nehovoriac o druhom "kamaratovi", ktory zdrhol (snad aspon volal zachranku).
Celkom zaujimave by bolo, kebyze to nerozdycha. "Kamarati" by asi scernali v base na dost dlho, kedze ho sputali a dali mu tvarnicu na hrudnik. Je nepodstatne, ze s tym suhlasil. To tiez vobec nerozmyslali nad nasledkami?? Najlepsi bol asi ten kameraman, zomiera mu kamarat a on toci dalej...
18:39:40
27.04.2008
ken-lam
toto už není normální..7
14:34:35
27.04.2008
Syny
Tyvoe to sou fakt napady - na to jak sou stary by uz mohli mit rozum...
13:24:52
26.04.2008
Kloggie
Aha, já jak jsem viděl jak na něj dávaj tu deku, tak že je po něm.
13:14:55
26.04.2008
DuriQ
omg ludia su fakt k-k-ti...
12:46:27
26.04.2008
spartra
-> King: ach tak on to vydejchal, já radši utopence5
10:19:40
26.04.2008
Tuxik
-> Kloggie: jj ozivili, na konci je videt jak ho davaji do stabilizovany polohy a prikrejvaj dekou
10:14:50
26.04.2008
King
-> spartra: Ty jseš snad profi potápěč bez akvalungu nebo co :) Já jsem jednou s pořádným rozdejcháním vydržel ve vaně 3 minuty 20 pod vodou, ale rozhodně jsem u toho neměl tvárníci na prsou :)
-> Kloggie: Mno, kámoš do něj funě docela dlouho, ale nakonec "naskočil"
10:10:51
26.04.2008
Kloggie
a oživili ho nakonec nebo ne? Já to mám bez zvuku a z toho konce to nějak není
poznat..
06:43:22
26.04.2008
spartra
to moc nevydržel5
23:19:39
25.04.2008
King
-> formalin: Tak tomu říkám frajeřinka :)
22:26:26
25.04.2008
formalin
Extreme Tyres