-> charon: No ten náš koncern Má pobočky po celém světe a v našem oboru jsme dost na špici. Tuším třetí v TOP TEN. Ještě než se ukončila výroba v Mnichově tak tam jezdilo plno kolegů na školení, někteří tam byli s krátkýma přestávkama i přes dva roky. A rozhodně byl rozdíl jak se chovalo německé vedení k německým zaměstnancům a jak se chovalo českoněmecké vedení k českým zaměstnancům v naší pobočce. Tam když procházel herr Direktor výrobou tak každého pozdravil s plno lidma si potřásl rukou a klidně to mohl bejt "solvina s rukam od oleje". Unás tomu šest let šéfoval českej emigrant kterej v pulce osumdesátých let zdrhnul do německa tam se trochu uchytil a po dvacetiletech rozjížděl halu na zelené louce v tady. Když mluvil česky tak stylem "Toprý ten" nezažil jsem že by pozdravil člověka v montérkách a to jste ho mohli pozdravit třeba z metru do xichtu. u něj byl problém když si někdo blůzu pověsil na opěradlo židle, zustal někde otevřenej horní dekl kopírky a podobně. Kdysi na mě zavolal městký policajty že jsem zaparkoval auto na příjezdové cestě protože parkoviště bylo plný. Přitom tam bylo místo že by se tam otočil kamion a odnás odjížděj tak tři kamiony týdně. ted po asi třech letech se na té cestě parkuje běžně, Byl jsem vlastně průkopníkem. Ted už od ledna učím kolegy parkovat na trávě. Docela se to daří.
Tak to dopadne když za dva roky naberou o 500 zaměstnanců víc a zvětší parkoviště o 20 míst. Navíc z mého okolí znám aspon 5 lidí kteří jezdí do práce autem samy a mají to asi tak 1-2 km.
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Pracujete někdo v Tpca ???
11:23:03
17.04.2008
17.04.2008

Gryzly
20:41:38
16.04.2008
16.04.2008

charon
-> King: V TPCA navíc buzerujou ještě Frantíci, jeden k nám jezdí, je to takovej bezmozek, ale je snad ještě horší než naše jabka ... BTW - u japonců hodne záleží, kdo všemu velí, pokud má člověk za šéfa někoho mladšího, věšinou se dá na lecčem domluvit (já mám takovýho relativně normálního), ale dlužno podknou, že mezi jabkama je velmi vysoký výskyt zmrdů.
19:11:56
16.04.2008
16.04.2008

King
-> Targa: Asi dost záleží o jakou pozici se ucházíš. Já znám jenom z médií ty panoptikální historky, kdy tam s nejnižším levelem zacházej jak s cvičenejma vopicema.
Příklad: nějaká slečna tam pracovala v odd. kontroly kvality, což spočíval v tom, že x krát za směnu jebla kladivem přes majzlík do nějakýho spoje a pak se to nějak posuzovalo. Protože slečna nebyla žádná východoněmecká koulařka, občas si prohodila v rukách kladivo s majzlíkem, protože jinak by nezvládla. Po čase si toho všimnul nějakej šikmovokej číman a milou slečnu vyhodili, pro těžký prohřešek proti předpisům. Ještě z dob, kdy nabírali první personál pro přípravu výroby se zase traduje historka, jak se kdosi probojoval do nejužšího výběru snad na nějakou maintenance pozici a měli školení pod vedením nějakýho japonskýho samuraje. Ten jim tam ukazoval nějakej modelovej případ a jeho jediný správný řešení. No a ten náš kandidát se prej nesměle přihlásil, že by to šlo dle názoru vyřešit tak a tak, že by to bylo jednodužší a efektivnější. To vytočilo samuraje natolik, že ho tam seřval, jak malýho parchanta a na fleku ho vyrazil, mít po ruce ken, tak byl o hlavu kratší :)
Ona ta japonská mentalita je pro našince docela těžkej vořech a mám třeba kolegu , kterej do naší nadnárodní firmy přešel z japonský buzerace a nemůže si to vynachválit :)
Příklad: nějaká slečna tam pracovala v odd. kontroly kvality, což spočíval v tom, že x krát za směnu jebla kladivem přes majzlík do nějakýho spoje a pak se to nějak posuzovalo. Protože slečna nebyla žádná východoněmecká koulařka, občas si prohodila v rukách kladivo s majzlíkem, protože jinak by nezvládla. Po čase si toho všimnul nějakej šikmovokej číman a milou slečnu vyhodili, pro těžký prohřešek proti předpisům. Ještě z dob, kdy nabírali první personál pro přípravu výroby se zase traduje historka, jak se kdosi probojoval do nejužšího výběru snad na nějakou maintenance pozici a měli školení pod vedením nějakýho japonskýho samuraje. Ten jim tam ukazoval nějakej modelovej případ a jeho jediný správný řešení. No a ten náš kandidát se prej nesměle přihlásil, že by to šlo dle názoru vyřešit tak a tak, že by to bylo jednodužší a efektivnější. To vytočilo samuraje natolik, že ho tam seřval, jak malýho parchanta a na fleku ho vyrazil, mít po ruce ken, tak byl o hlavu kratší :)
Ona ta japonská mentalita je pro našince docela těžkej vořech a mám třeba kolegu , kterej do naší nadnárodní firmy přešel z japonský buzerace a nemůže si to vynachválit :)
18:24:10
16.04.2008
16.04.2008

charon
-> spartra: 5S se celkem dá a ISO je v podstatě akorát o tom, že na každej papír máš tři další ... Aspoň u nás se po certifikaci nic moc nezměnilo, jen vypisuju trojnásobek lejster kvůli každý hovadině
07:46:58
16.04.2008
16.04.2008

spartra
tak mě by tam sralo už iso, to už je samo o sobě spousta ptákovina aty jejich 5 s a takový no děs
00:51:31
16.04.2008
16.04.2008

Gryzly
-> Flacek: no kdysi se u nás před nějakýma sedmi rokama dělalo tak že jsi dělal šest dní jednu směnu (8 hodin) a pak tři dny volno a takhle dokola, ranní odpolední noční, problém trochu že pokud jsi měsíc začínal a ještě končil volnem tak ti chyběli dny. a jednou ročně to vyšlo na čtyři chybějící dny za rok, takže se taky mohlo stát že sis to naddělával stylem sedm dní v práci a dva dny volno. Víkend volnej ti vyšel dva za tři měsíce, jinak volno v týdnu. No byl to muj první job, takže jsem se přizpůsobil. Pak jsme dělali dvanáctihodoný šichty, klasika dlouhej krátkej týden, takže každý druhý víkend volnej, za měsíc jsi byl v práci jen 15 dní a zbytek jsi měl volno. To bejvávala pohoda, pak poklesl zájem o naše výrobky tak jsem přešli na systém jako normální lidi, pět dní v práci a víkend volnej. Ted zase na některých provozech dělají dvanáctky a to tak že dva dny ranní, dva dny noční a čtyři dny volno. nebo dva dny ranní, den volno, dva dny noční pak tři dny volno.
Ale taky se tu byl pokus udělat to jako v mateřské továrně v Mnichově kde turci, chorvati slovinci a podobná chátra chodila jen na noční, protože rozežraným němcům se nechtělo. Takže se udělala party Hic a ti chodili tři měsíce do práce na noční šichtu. bylo to dobrovolný, někteří to zabalili po třech týdnech ale někteří to vydrželi až do konce.
Ale taky se tu byl pokus udělat to jako v mateřské továrně v Mnichově kde turci, chorvati slovinci a podobná chátra chodila jen na noční, protože rozežraným němcům se nechtělo. Takže se udělala party Hic a ti chodili tři měsíce do práce na noční šichtu. bylo to dobrovolný, někteří to zabalili po třech týdnech ale někteří to vydrželi až do konce.
19:47:58
15.04.2008
15.04.2008

charon
Záleží na pojmu dobrej plat. A buzerace je všude, kde je kapku věší fabrika. Já teda nedělám v TPCA, jen je to náš zákazník ... A třeba platově jsou na tom v TPCA líp jak u nás
18:53:17
15.04.2008
15.04.2008

Martin/125/
Prý plat dobrý,ale šílená buzerace,znamej tam dělal
15:58:59
15.04.2008
15.04.2008

Tomaso435
kolega z práce tam dělal. přezdívaj to Totálně Pojebaná Celá Automobilka. prej šílený když prej viděl jak to tam plácaj jak autíčka z lega tak rychle šel pryč. a plat prej hoode nic moc
15:54:28
15.04.2008
15.04.2008

Targa
aha takže to moc lákaví nevypadá..:/ asi počkám na ten nstup do kvasin... ale sere mě bejt ještě měsíc doma:/prachy sou potřeba
14:39:49
15.04.2008
15.04.2008

Flacek
Teda ja v TPCA nedelal a doufam ze me nikdy toto nepotka ale jaksi ted ziju s pritelkyni jeji manzel tam dela.Asi je pravda co tam clovek dela za funkci ale co vim tak plat kolem 20cistyho.Ale po rpavde sem nechapal ty sluzby to obcas je zahul zlaty dlouhej kratkej ale tohle co tam maj to je masak
08:36:51
15.04.2008
15.04.2008

vaclav785
Kámoš tam dělá jako udržbáře cnc strojů a nestěžuje si platově dobrý na to že je půl roku po matuře buzerace tam prej ani moc není chodí hodně po školeních takže se ještě něco dozví takže paráda
08:23:26
15.04.2008
15.04.2008

felda1,6
kámoš tam dělal a utekl,práce mu nevadíla-i když prej pakarna,ale lidi,podlý a zákeřný,a celkem veřejně prej se tam fetuje,a kdo v tom nejede je podezdřelej

01:11:31
15.04.2008
15.04.2008

Gryzly
muj novej kolega tam dělal. Povídal že platově nic moc, docela buzerace a byl tam asi rok. Je to vyučenej číšník a lil do aut olej, brzdovku, kapalinu do ostřikovačů a podobně.
Asi taky záleží jestli jsi zvyklej makat nebo přizpůsobit se modernímu nadnárodnímu koncernu kde jsou zajetý evropský nebo japonský standarty, jako je 5S, SixSigma, KAIZEN, KANBAN a podobný chujoviny.
Některý lidi todle prostě nepobíraj a když předtím makali ve firmě kde to funguje ještě jak za komančů, bez jakékoliv modernizace tak je to pak těžký. Sám dělám v nadnárodním koncernu.
Asi taky záleží jestli jsi zvyklej makat nebo přizpůsobit se modernímu nadnárodnímu koncernu kde jsou zajetý evropský nebo japonský standarty, jako je 5S, SixSigma, KAIZEN, KANBAN a podobný chujoviny.
Některý lidi todle prostě nepobíraj a když předtím makali ve firmě kde to funguje ještě jak za komančů, bez jakékoliv modernizace tak je to pak těžký. Sám dělám v nadnárodním koncernu.
16:47:33
14.04.2008
14.04.2008

Targa
čus lidi chci se optat jestli nahodou někdo nepracujete v kolínsky automobilce TPCA..
premejslim o nastupu a chtel bych vedet jaky to tam je:) puvodne sem chtel do kvasin ale tam nevedej kdy bude nastupni termin takze to asi vzdam...
premejslim o nastupu a chtel bych vedet jaky to tam je:) puvodne sem chtel do kvasin ale tam nevedej kdy bude nastupni termin takze to asi vzdam...