skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Premena skrobu na cukor???
13:48:38
18.12.2007
18.12.2007

Majklsto
takze mam zhanat amylazu
10:29:54
18.12.2007
18.12.2007

Gemini
no etanol hori aj na zlto, ale aj na modro, zalezi od koncentracie a cistoty.......ale ak do metanolu pridame kyselinu boritu, plamen hori jasne zelene......ak dame tuto kyselinu do etanolu, plamen hori rovnako.......jednoduche a ucinne
00:53:03
18.12.2007
18.12.2007

Pilot 105
-> Majklsto: Škrob se přeměňuje na monosacharidy např. při klíčení (viz. výroba sladu - na náš oblíbený pěnivý mok), jinak škrob rozkládá enzym amyláza.
Při průmyslové výrobě lihu z obilí, brambor, apod. se používají v drtivé většině právě enzymové preparáty založené na alfa-amyláze. Sladování se dnes při výrobě lihu moc nepoužívá.;)
Při průmyslové výrobě lihu z obilí, brambor, apod. se používají v drtivé většině právě enzymové preparáty založené na alfa-amyláze. Sladování se dnes při výrobě lihu moc nepoužívá.;)
00:28:38
18.12.2007
18.12.2007

Kloggie
a na metylalkohol se jezdí ne? Nebo co se to používalo kdysi jako palivo?
00:27:23
18.12.2007
18.12.2007

Kloggie
hehe, sada, teploměr
jednou sme byli se třídou na exkurzi ve sklípku v Mikulově a vinař nám ukazoval jak se pozná metyl od alkoholu ve vínovici. To se namočí prst a když se to zapálí a hoří to modře tak je to metyl a když žlutě tak alkohol. Nebo obráceně?

00:21:56
18.12.2007
18.12.2007

haso
-> Gemini: chemia je dobry predmet:)suhlas!

22:57:36
17.12.2007
17.12.2007

honnza
-> Gemini: na odstranění metylalkoholu stačí teploměr ;)
22:31:16
17.12.2007
17.12.2007

Gemini
na metanol - metylalkohol bacha..... uz par miligramov moze sposobit slepotu, viac zabija....presne cisla neviem........
ale co viem, ze som kedysi vytvoril sadu na zistovanie metylu v palenke..... foter to pouziva uz niekolko rokov
(obycajna chemia)
ale co viem, ze som kedysi vytvoril sadu na zistovanie metylu v palenke..... foter to pouziva uz niekolko rokov

22:29:26
17.12.2007
17.12.2007

Gemini
viem ze to obilie sa davalo napucat a naklicit trosinku....asi tam nastane nejaka zmena nevyhnutna na neskorsiu konzumaciu tekuteho destilatu s mierne opojnymi ucinkami, sposobuce ranne prebudenie s nasim evolucnym druhom
20:50:15
17.12.2007
17.12.2007

Majklsto
-> honnza: google ten mi neporadil s nim som to skusal nazaciatku
20:49:38
17.12.2007
17.12.2007

Majklsto
-> Pilot 105: ale ako ten skrob rozbit?zeby kladivom???

18:05:41
17.12.2007
17.12.2007

Pilot 105
-> Majklsto: Kvasinkám škrob nechutná.
Potřebuješ škorb z kukuřice rozbít na monosacharidy, ty pak budou kvasinkám chutnat a možná se dočkáš nějakého etanolu.


18:02:15
17.12.2007
17.12.2007

honnza
-> Majklsto: www.google.com 

17:28:37
17.12.2007
17.12.2007

Majklsto
to sa lahko povie prestudovat ale kde zobrat informacie.precital som celu knizke o vyrobe domacich paleniek ale nikto neriesi nikde ten skrob,vsade vsetko robia iba s ovocia

16:09:59
17.12.2007
17.12.2007

fine_ray
-> Majklsto: týwe..asi by bylo lepší si to nejdřív prostudovat
omg.



15:38:11
17.12.2007
17.12.2007

Majklsto
-> Gemini: tak to skusim asi risknut bez kvasiniek ak uz nikto znalejsi v tejto problematike neporadi

15:37:21
17.12.2007
17.12.2007

Majklsto
-> Luky.: oslepne len ten co to prepali len raz pretoze to sa musi prepalit 2krat aby sa stoho dostal prec ten zly alkohol,teraz neviem mci je to metyl alebo etyl
15:15:16
17.12.2007
17.12.2007

Gemini
dedo robieval razne palene a ziadne kvasinky tam nedaval......
15:00:44
17.12.2007
17.12.2007

Luky
-> Majklsto: Týhle oblasti nerozumím, ale připadá mi že ty taky moc. Občas je někde v médiích k dočtení zpráva, že někdo po domácí pálence oslepnul. Takže bacha ať se ti taky nestmívá 

14:01:29
17.12.2007
17.12.2007

Majklsto
-> honnza: to by mal byt pokus o nwhisky.problem s kvasinkami je v tom ze kvasinky sa daju kupit iba vinarske a hrozno obsahuje fruktozu,cize kvasinky nemusia premianat skrob iba sa starat o alkoholove kvasenie cize mam obavy ci mi vinarske kvasinky pomozu

13:44:18
17.12.2007
17.12.2007

honnza
cukr na škrob? :-O
obráceně ne? ;)
co já vím tak škrob štěpí enyzym, peptin (nebo jak se jmenuje je obsažen ve slinách), ale předpokládám, že plivat se ti do toho nechce. :D
podle mě by to měli bez problémů zvládnout kvasinky. ty koupíš prakticky v každé drogerii. koupíš živnou sůl. tu rozmícháš ve vodě a pak tam ty kvasinky přisypeš a necháš namnožit a pak teprve je přidáš do směsy šrotu a vody. budeš si to pálit sám? protože je možné, že budeš potřebovat přidat cukr. a když ho přidáš, tak ti to nikde nevypálí. ale na druhou stanu nemají šanci zjistit, jestli jsi ho trochu přidal nebo ne. ;)
ale pálenka z kukuřice? to bude stejný hnus jako žitná, ne?
obráceně ne? ;)
co já vím tak škrob štěpí enyzym, peptin (nebo jak se jmenuje je obsažen ve slinách), ale předpokládám, že plivat se ti do toho nechce. :D
podle mě by to měli bez problémů zvládnout kvasinky. ty koupíš prakticky v každé drogerii. koupíš živnou sůl. tu rozmícháš ve vodě a pak tam ty kvasinky přisypeš a necháš namnožit a pak teprve je přidáš do směsy šrotu a vody. budeš si to pálit sám? protože je možné, že budeš potřebovat přidat cukr. a když ho přidáš, tak ti to nikde nevypálí. ale na druhou stanu nemají šanci zjistit, jestli jsi ho trochu přidal nebo ne. ;)
ale pálenka z kukuřice? to bude stejný hnus jako žitná, ne?
11:50:05
17.12.2007
17.12.2007

Majklsto
neviete nahodou ako premenit cukor na skrob v kukuricnom srote?niekto radi ze staci pridat drozdie a bude to ok,no mne sa to zda take barbarske,chcel by som mat s toho kvalitnu palenku