Vlhká zeď - hledám vysvětlení

prohledat
26 příspěvků (zobrazeno 1 až 26) od 04.12.2010 do 19.12.2010, založil/a Eidy
řadit dle data
01:59:14
19.12.2010
Eidy
-> Baghira: Bylo by lepší si to přečíst celý 4 Zatékalo mi střechou, protože zamrzl okap za atikou a na střeše byl bazén. Na strop jsem nalepil 6cm polystyrén a je po problému.

Ještě mi řekni, kterej odvlhčovač za 3000 odsaje až 10l denně.
22:20:11
17.12.2010
Baghira
Nečetl jsem to celý, takže pokud už je jistota, že nikde nezatéká voda z venčí, tak je to na 100% kondenzace vnitřní vlhkosti...o to víc o co topíš a nevětráš. Voda která přes léto zatekla do zdi (může vysychat klidně i 4 roky) je ideálním vodičem , takže to místo promrzá daleko víc než kterýkoli jiný v konstrukci a vlhkost tlačící se do nejchladnějšího místa, tam kondenzuje.

Rada: Otevřít okna, větrat a nechat vymrznout. Když budeš topit, bude se to rychleji "odvlhčovat", ale protopíš majlant, nehledě na to, že by ti mohlo zamrznout topení.

Další možnost je topit při zavřených oknech a za 3000,- zakoupit odvlhčovač...240W, dokáže odsát až 10 litrů za 24 hodin. Řeším uplně totéž v dílně, kde jsem nestačil před zimou odizolovat starou jímku od vnější zdi a jakmile na 2 dny zavřu okna, tak mám na zdi půl čísla zkondenzovanýho ledu :-).
17:26:58
05.12.2010
Eidy
-> Mantrabeach: To je zbytečný

Garáž je odvětrávané podélně, jak jsem psal. Navíc jak jsem to včera vypustil, tak už ráno tam kapky nebyly. Takže teď budu zase sušit zeď 10 , ale na jaře to celý zaklopím šikmou plechovou střechou a získám tak ještě půdu na ND a tak 1
11:45:23
05.12.2010
Mantrabeach
-> Eidy: jestli to máš vyřešený tak ok,jinak to vyfoť,docela by mě to zajímalo.S lepenkou dělám x let tak o tom něco taky vím.A ještě mě napadlo ikdyž to asi nebude mít vliv na tvůj problém,dát tam odvětrávací komínek na střechu aby odváděl vodu co se tam nakondenzuje.
01:12:44
05.12.2010
Eidy
-> matisek: Tak promiň, tys to uhád. 4

EDIT: mimochodem prošťouch jsem to asi ve 22 hod, "dostupnou vodu" jsem vymetl a ještě o půlnoci z okapu pořád trochu teklo. Na chodníku pod tím budu mít zimní stadion. Teď to vyřeším topným kabelem -> petr s: díky a už kreslím a vymejšlím co a jak a příští rok to přijde celý zaklopit plechovou střechou a fertig. Ještě získám slušnou půdičku na ND 1.
upraveno 2x, naposled 05.12.2010 01:16:46
00:30:23
05.12.2010
matisek
matisek 04.12.10 01:06:12 napsal: → Pozri či ti trebars nezamrzol odtok a nemáš tam bazén.

Jaktože neuhádol včera som ti písal či ti to nezamrzlo1
23:20:18
04.12.2010
petr s
-> Eidy: Topný kabel? www.revos.cz/index.php?ln g=1&...
upraveno 1x, naposled 04.12.2010 23:26:27
23:14:11
04.12.2010
Eidy
Ha, takže přátelé, příčinu neuhádl nikdo z nás. To bych tam mohl vysušovat a foukat do jara a bylo by to jenom horší. Vysvětlením je, že buď moc topím, nebo málo mrzne.

Ano, zatékalo tam střechou, ale když jsem to viděl, nepřekvapilo mě to ani trochu. Příčina je naprosto banální. Zamrzl okap. Udělal se v něm špunt a díky vytápění na střeše povolil sníh a roztál. Navrchu zmrznul v led a pod tím bylo tak 5-6cm vody. To prostě muselo zatékat. Takže led jsem vyházel, vody vymetl a okap odmontoval a nechal ho trčet jenom 20cm ze zdi (lézt v mrazu promočenej 2 hodiny na střeše v noci je fakt labůžo). Současným problémem je, jak vyřešit, aby se v atice neudělal špunt znova. Můžu to pravidelně kontrolovat, ale když odjedu na služebku na týden, jsem bez šance. Holt asi omezím topení. Taky můžu střechu zametat a tak, ale existuje nějakej sajrajt na vytápění okapů? A funguje to případně? Díky všem za snahu.
21:16:31
04.12.2010
Hurdis
-> Eidy: Kce je zkratka pro pro slovo konstrukce. Co se týče Tvých opatření, jsou zcela správná.

Jestliže předchozí majitel na závady kašlal, holt je budeš muset vyřešit.

Pokud jsi byl schopen zakoupit vysoušeč, tak jen gratulace. Tím lépe. Vysoušej. Vysoušej. Jen nepředpokládej vyřešení situace ihned.

Do jara výsledek skoro nepoznáš, přes léto nebude co hledat, takže o výsledku rozhodnou první mrazy za rok.
19:03:31
04.12.2010
Eidy
Jen tak mmch. Nevím co je kce.

Takže doplnění informací. Odvětrání tam je dostatečný. Teda aspoň myslím. Větrá to tak, že když padal prašan, sněžilo mi asi 30cm dovnitř. Takže tady víc asi nemá smysl. A co se týká tepelného mostu a následný kondenzace, v rohu mi asi 70cm pod stropem visí 1kW fukar a běží už 4 dny v kuse. Zeď je na omak teplá a přesto mokrá. To vylučuje podle mě teorii kondenzace vzdušné vlhkosti. Stavba je 7 let stará, ale předchozí majitel byl pitomec a celou dobu na to kašlal a zatékalo tam roky. Já to mám od léta a provedl jsem popsané opravy. Na pokládání lepenky jsem koukal a podle mě je v pořádku. Je to fakt dobře rozvařený. Měl jsem strach z dodatečné opravy, ale tam je to taky dobrý a ještě zatmelený nějakým spešl tmelem. Prohlížel jsem to detailně a žádnou vadu jsem nenašel. Vzhledem ke zkušenostem s velkými dešti poté, vím, že to fakt drží. Lepenku jsem si nechal vytáhnout na celou atiku až pod vrchní oplechování. Takže tudy to taky asi nejde. Teď jsem koupil chemický vysoušeč vzduchu tak uvidíme. Garáž má asi 30m2, tak jsem koupil sušák na 40m2 :)

Z vašich rad jsem pochopil, že moje teorie s uzavřenou vodou ve zdivu je asi správná. Ještě doplním, že zvenku je mnichovská, čili dost uzavřená fasáda.
17:51:00
04.12.2010
Hurdis
-> Jirik_Tuňák: Tak jistě, chce to vyzkoušet, nejsem hazardér, abych riskoval fungl nové vybavení zcela nového bytu, ačkoliv jsem uzavřel slušnou pojistku 1.

Eta za 399 mi funguje výborně čtvrtou sezonu, ale nechal jsem jí nejdřív důkladně "zahořet" v plechové buňce na stavbě.

Ono v místě, které je napojena na ÚT je také nutnost to zkombinovat s programem ovládání CZT nebo lÚT, takže malá alchimie.

U RD to nebude tak horké, prostě se přívod do garáže uzavře.

Přečetl jsem si i názor od MOLSA, má pravdu. Lamelová nebo vyklápěcí vrata klidně nechat nedovřená na "cihlu" nebo na "prkno" také pomůžou, když jsou ve zdivu otvory.

Ale pokud má Eidy garáž z porothermu, měl by mít po této zimě, kdy se bude muset s problémem smířit a odstraňovat následky, pokoj.

Předpokládám z popisu, že je to novostavba, takže díky současné technologii P+D odpadají svislé spáry a ložné se minimalizují hydraulickými pojivy předmíchanými s použitím min. w. I když se použije klasická malta (při české vidině úspory = ve skutečnosti zvýšené náklady) tak to neovlivní hmotnostní obsah vody ve zdivu, který musí být vždy do cca 10% i kdyby keramické tvárnice plavaly týden ve Vltavě jako rohlíky z Michle.

Něco jiného je u použití porobetonových tvárnic, kterým ze zásady a druhé profesionální deformaci fandím. Tam už jsou problémy časté, ale téměř vždy zaviněny rychlostí stavby u profi staveb, nebo neznalostí u staveb svépomocí.

Běžná hodnota hmotnostní vlhkosti u tvárnic (Ytong a tvárnic HEBEL = obojí XELA, Q-por apod. je z výroby 30% a při zabudování cca 28-29). Tam je vymrznutí, vyschnutí před zaklopením nutností a zásadním předpokladem.

U Porothermu můžou být problémy jen při spojení s ŽB kcí, tj. jen a pouze špatnou stavební výrobou ruku v ruce s demencí projektanta, který ani při letité praxi mnohdy není schopen pochopit základy stavební termomechaniky. Díky tomu musím v zimě kupovat Savo s rozprašovačem.
16:52:45
04.12.2010
Jirik_Tuňák - zrušená registrace
-> Hurdis: Taky řešení, ale u horkovzdušného ventilátoru za 299,- kč nemám důvěru v jeho kvalitu spínače, termostatu a hlavně pojistky proti přehřátí.

Mám ho taky a používal jsem ho intenzivně, stejně tak i v koupelně před koupáním, když jsme ještě před x lety neměli v zimě zapojenej teplík. Každop. bez dozoru bych to nenechal. Řešil bych to odvětráním jak jsem psal níže a rozmístění ventilace jak píše MOLSO.
upraveno 1x, naposled 04.12.2010 16:53:19
16:10:08
04.12.2010
Hurdis
-> Eidy: A pokud by jsi se nechtěl smířit s mrazem v garáži, je ještě jedno řešení, které spočívá v neustálém odstraňování následku, ne příčiny. Za 299-399 Kč koupit malý teplovzdušný ventilátor, namířit ho na postižené místo (třeba i přišroubovat na hmoždinku pod strop), zapojit přes prodlužovačku do sítě a kolečkem postupně vysledovat spínání termostatu tak, aby se sám spínal jen občas, když je třeba vysušit omítku od kondenzátu.

Tohle už jsem byl nucen aplikovat v obytné místnosti zcela nového bytu, kde stavební firma zcela zkurvila (to se ani nedá vipípat hvězdičkou) módní rohová okna. Nastavoval jsem to přes zimní měsíce tak, aby se automaticky sušila problémová místa v době, kdy jsme byly v práci.
upraveno 1x, naposled 04.12.2010 16:10:44
16:03:31
04.12.2010
Hurdis
-> Eidy: Nečetl jsem jiné odpovědi, odpovídám na první příspěvek.

Zcela určitě je v konstrukci uzavřená vlhkost. Při skladbě stavební konstrukce a rozdílu teplot na vnitřním a vnějším povrchu dojde k dosažení tzv. kritického bodu = tj. kondenzace vody v průřezu kce, ne mimo ní.

Pokud to bylo způsobeno nedávným zatékání, po přirozeném vysušení by mohlo být vše v pořádku. Jestliže je to někde v rohu, může to být stav, kterého se nezbavíš ani do budoucna díky tepelnému mostu, tj. slabému místě v kci, které nesplňuje tepelně-technické vlastnosti ostatních částí stavby.

Jedinou možností je zvýšení větrání, otevřít okna i přes mráz (autu to vadit nebude, případně skladované mrazu neodolné věci odnést) klidně i vysadit případnou temperaci.

Dle toho co jsi popsal bych se přikláněl k navlhnutí kce zatékáním.

Tuto zimu se problému možná nezbavíš, chce to nechat stavbu trochu "vymrznout".
11:26:33
04.12.2010
haso
-> MOLSO: v panelaku je to durch po zatepleni...
11:25:44
04.12.2010
-> MOLSO: Tak tak. Jinak tam samozřejmě může zatejkat taky tím, že se dostane voda / sníh pod lepenku na střeše, jak to zmrzne, tak se přizvedne a buď oblevou, nebo topením pak do objektu teče. Nám se to stalo i u nové (3 roky staré) skladové haly. Tam sice nebyla lepenka, ale voda a mráz je schopná zvednout i oplechování kolem světlíků.
11:22:03
04.12.2010
MOLSO
-> palinator: tiež riešenie 3 3 3
11:21:38
04.12.2010
MOLSO
-> Jirik_Tuňák: v garazi musi kolovat vzduch pokial viem. To čo sa používa pri zateplovani myslis tie kruhové mriežky ? neviem či to ide iba po múr alebo durch cez múr, každopádne čo som čítal tak garáž musí mať odvetranie tak, že napr. v stene ako sú vráta dajme tomu 10 - 15 cm od zeme 1 alebo 2 prieduchy a na protilahlej strane zase 10 - 15 cm od stropu ... čerstvý vzduch vchádza nižšími otvormi a vyššími vychádza von. Tým je zabezpečené vetranie a odvod vlhkosti.
11:19:04
04.12.2010
palinator
Já měl podobný problém. V létě stropem neteklo, i když lilo, ale v zimě chcalo fest. A to jsme lepenkou široké okolí vyspravili a přetřeli Alunou, teklo to v zimě stejně, když byl na střeše sníh. Odvětrávání máme.

Vyřešili jsme to tak, že jsme tuhle garáž pronajali a já se nastěhoval do jiné. 40
11:13:09
04.12.2010
-> MOLSO: Takže taky si myslíš, že je to to co píšu, že ?
10:51:45
04.12.2010
MOLSO
-> Jirik_Tuňák: jedna diera dole na jednej stene a druha na protilahlej hore - durch cez celý múr aby sa vnútri menil vzduch a garaž bola odvetraná
10:48:44
04.12.2010
-> Eidy: Je ta garáž nějak větraná? Je buď nějaká fuga u vrat a nebo odvětrání skrz zeď? Zkusil bych zachovat to temperování, ale do zdi bych umístil odvětrání, jako používají u zateplování. Podle mě, jak to bylo vlhký a teď tam přitápíš, tak nemá vlhkost kam odejít a v podstatě se ti paří garáž. Jenom nevím, kam ideálně umístit to odvětrání (dolů nebo nahoru), když teplo stoupá vzhůru, každop. bys tím zajistil výměnu vzduchu. Když by bylo třeba něco dělat, tak bys oddech zakryl a tím bys tam rychleji nakumuloval teplo.
01:06:12
04.12.2010
matisek
-> Eidy: No nejaka ta vlhkosť tam niekade ide ked máš zarosene okno,to je jasné.Ono toto sú niekedy fakt záhadné veci.Ale ak sa ti nacucali tie steny alebo strop vodou ešte vtedy ked to zatekalo tak je možné že sa to ešte nevysušilo.V novostavbách sa okná často rosia aj niekolko mesiacov než stavba skutočne vyschne a prestane to. Záleží dosť aj od počasia.O tom že by mráz nejako vyložene tlačil vodu dovnútra som zatial nepočul ked tak tak jedine cez nejakú netesnosť.

Inak zatekanie je velká bolesť rovných striech.

Pozri či ti trebars nezamrzol odtok a nemáš tam bazén.
upraveno 1x, naposled 04.12.2010 01:25:18
00:38:06
04.12.2010
Eidy
Jenže v týhle garáži je Kóča, takže sníh na autě se nekoná a garáž stojí na jih. Ze severu je chráněná domem, ke kterému přiléhá. Ty fleky se začly objevovat nahodile, jeden třeba metr pod stropem.
00:23:08
04.12.2010
matisek
-> Eidy: Moje vysvetlenie je prosté ale netvrdím že to musí byť tak.

Do garáže ktorá je vykurovaná sa na aute donesie sneh-vlhkosť ktorá sa odparí a následne sa vlhkosť vo vzduchu zrazí do kvapalného stavu na najchladnejších miestach ktoré nájde,čo sú večšinou okná alebo severné steny miestnosti.Ty máš ak som dobre pochopil zamurovaný okap v stene takže tam tá stena bude chladnejšia ako inde tak sa to tam zráža.

Ale isté to nieje samozrejme že ti tam môže zatekať ale to by tam bolo asi aj v lete.
00:10:14
04.12.2010
Eidy
Potřebuju nějaký stavaře nebo znalce věci.

Věc se má tak, že mi dost vlhne zeď v garáži. Garáž stojí na panelech, obvodový zdivo je 45 porotherm, plochá střecha, strop z hurdisků, navrch beton a lepenka a celá garáž má atiku asi 70cm. Garáž je vytápěná (temperovaná) malým radiátorem napojeným na ÚT. Na spoustě míst střechou zatékalo, takže jsem nechal položit novou lepenku (dost kvalitní s polyesterovou výztuží). Všude dobrý, začlo to vysychat, pouze v jednom rohu, kde vede krz atiku okap, mi stále zatékalo. V atice byla zazděná jenom okapová roura, takže jsem si nechal svařit nerezovou rouru s nerezovým rohem a to celý nechal dodatečně zadělat (konec října). Od té doby začal vysychat i roh pod tím. Vysychalo to i přes následné vytrvalé deště. Takže potud ok. V sobotu napadanul sníh a začlo mrznout. V inkriminovaném rohu, který byl předtím stále mokrý, se mi začly objevovat fleky. Ale nikoliv z rohu, jako když tam předtím zatékalo, ale tak nahodile až se spojily a teď je celý roh fakt mokrý, až v na některých místech kape ze stropu voda. Jak říkám, je to přesně v místech, kde to protékalo až do poslední opravy. Moje otázka tedy zní: Je možný, aby se vlhkost obsažená ve zdivu a stropě, začala díky mrazu tlačit dovnitř?

V protějších zdech mám průduchy, takže garáž je větraná i v tomhle počasí a když tam nanosím sníh, za půl hodiny vyschne, ačkoliv je na zemi dlažba. Je teda možný, že voda ve zdi a stropu je díky mrazu tlačená dovnitř a až vyschne tak vyschne? Okna mám teď trvale orosený.

Díky za vysvětlení.
Extreme Tyres