-> saskyn2:
Chtělo by se říct, že se od těch dob dramaticky změnila "cenotvorba". Nemovitosti, energie, voda, veřejná doprava vs. auto, byla laciná.. Elektronika, auta, některé jídlo, "luxusní zboží", bylo drahé. Ten posun vznikl (bohužel to musím přiznat) globalizací, všechno v podstatě zlevnil dovoz z Číny, některé jiné věci zlevnily dotace, něco technologický pokrok. Myslím, že to byly relativně zlaté časy, v ČR řekněme 2004-2020.
Pak přišel Covid a UA, a je všechno skrz naskrz v prdeli, multiplikátorem tý sračky je předchozí politika "prosperity na dluh" v podobě nulovejch sazeb a zbytečnejch schodků, takže těžká rána přišla v době, kdy už i tak byla ekonomika napjatá jak kšandy.
Na hrozící nedostatek surovin, materiálů nebo energií jsem upozorňoval už roky zpátky, tenkrát jsem to bral ale z pohledu, že naše spotřeba je neúnosná a že by se měla eliminovat nekvalitní produkce.
Největší obavy mám z toho, že celej Západ má plnou hubu toho, jak energetickou krizi zvládneme díky investicím. Peníze si půjčej, ale kde seženou ty materiály? Pokud Rusáci dojdou do Krivij Rihu, je celá východní část EU bez železné rudy. V době, kdy železárny jedou na plný kule a je nedostatek hutního materiálu. Z čeho se pak bude stavět infrastruktura? Obávám se, že nás nečeká hezká budoucnost a to buď kvůli obrovskému zchudnutí a nebo kvůli nějaké nepříjemné dohodě s Rusákama - která povede ke zchudnutí v konečném důsledku rovněž, otázkou je, co bude ještě k tomu.