Nová studená válka

prohledat
198 příspěvků (zobrazeno 151 až 198) od 08.02.2010 do 12.04.2010, založil/a Kubina AVTOBA3 CCCP - zrušená registrace
řadit dle data
17:00:39
12.02.2010
Labros
-> Kubina AVTOBA3 CCCP: vidím ty hnusný skleněný baráky. Prostě ZASE JSOU O KROK NAPŘED! Ale není to náhodou napodobenina Ameriky před 40 lety?

Jenom, až ten čínskej komunismus slavně zvítězí, abys zklamaně nepřišel na to, že to vlastně nemělo s komunismem nic společnýho. Kromě názvu vládnoucí strany. Já měl za to, že v komunismu jsou si všichni rovni, zdravotnictví je zadarmo, školství je zadarmo, řízení země je v rukou proletariátu a pracující inteligence. Co z toho se děje v Číně? Nic. Školství je placený, zdravotnictví je placený, dělníci jsou poslední nuly, cenzura googlu a represe běží na plný obrátky. Pardon, to poslední vlastně ke komunismu patří.

Ano, u nás po každých třech letech následuje předávání koryt a rozkopávání všeho, co minulá vláda vytvořila pěkného. V Číně to plánujou dlouhodobě a efektivně - zejména kdysi takový to skokový zvyšování životní úrovně - už nevím přesně jak to bylo, něco jako že jednou dostane každý číňan čepici, jindy zase všichni číňani dostanou jízdní kolo. Vskutku geniálně naplánované.

Další perfektní akce čínské komunistické strany, "kulturní revoluce" - cs.wikipedia.org/wiki/Kul turn%C3%AD_revoluce

Podívej, vidím že se k Číně silně upínáš, je to tvoje poslední stéblo naděje, že komunizmus nakonec přece zvítězí. My ti to neupíráme, jen se ti snažíme trochu pomoct, aby nepřišlo kruté vystřízlivění.

Ale možná se dočkáš a komunismus aspoň částečně zvítězí ve Francii nebo jiné evropské zemi, kde jsou podle mě k němu stokrát blíž, než v Číně.
16:20:25
12.02.2010
King
-> DuriQ: Fakt nemám čas rozebírat a reagovat na každý souvětí tvýho příspěvku :) proto jsem si vybral to, řekněme, nejkontroverznější. Nebyl jsem tam, takže třeba nemůžu polemizovat o tom, jestli je 300 éček na měsíc málo a už vůbec ne o tom, jestli těch 300euro je jenom aritmetickej průměr platů nebo median. Spíš bych viděl to první tzn. stejně jako u nás, 2/3 lidí nedosáhnou ani na ten průměr.
16:00:41
12.02.2010
DuriQ
King: si si zas vycucol len to co ti padlo k uzitku :) tak 1) nestotoznujem sa Komunistickym rezimom. 2) chcel som povedat tym mojim prispevkom to co som aj napisal "urcita nesloba a nepravost tam je" to som nespochybnil. 3) vychazam z informacii ktore som dostal od cloveka ktory tam zil jeden rok... to je co sa tyka ciny nic viac nic menej.

momentalne nevymysleli lepsi system ako kapitalisticky, alebo o nom neviem :)

co sa tyka absolventov:

ja som tiez zacinal s nastupnym platom 6150sk (cca 204euro) : )) bez praxe a musel som sa prepracovat k platu aky mam dnes :) ale ja som chodil popri tom na brigady na ktorych som za tyzden zarobil to co v praci za mesiac 3 ale proste som si musel nieco odkrutit aby som mal daku prax :) nenarazal som nato, ze su niektory lenivy alebo lepsie povedane pysny a bridi sa im spinava robota tak co uz, v tomto s tebou plne suhlasim, ale su tu aj ine neresti tohto kapitalizmu, nato som skor chcel poukazat mojim prispevkom :)

james.bond: nemam na letenku 3
upraveno 1x, naposled 12.02.2010 16:02:43
13:07:13
12.02.2010
King
-> DuriQ: Btw: ta špinavá propaganda, že v Číně se rozmáhá nezaměstnanost - to si taky někdo vycucal z prstu, že? Když si představím, že mně vyhoděj z práce a nemůžu si ani zaprotestovat nebo postěžovat na internetu.....vlastně můžu, ale musím se umět přenýst přes různý sado-maso praktiky čínskejch kriminálů4
12:05:56
12.02.2010
james.bond
-> DuriQ: 3. Ze tady jeste zijes kdyz v Cine je raj?:)
11:41:33
12.02.2010
King
-> DuriQ: Proboha, kde to žiješ? :-) Že má absolvent problém sehnat práci? Ano, to je na trhu práce zcela logický. Když jsem složil maturitu, kolem zrovna zuřilo propouštění z neefektivních státních podniků a jejich krachy. Ale vzal jsem za vděk i flekem u NC soustruhu, kde jedinou kvalifikací bylo umět měřit šuplerou :) Jenže dneska si každej myslí, že se z jeho vysvědčení či diplomu každej posadí na zadek a automaticky nastoupí za "nadprůměrnej" plat v košilce a kravatě + služební koktávka k tomu. Samozřejmě určitýmu procentu se to po povede, ale ten zbytek si t musí vymakat a dokázet, že na to maj.

Nebo by sis představoval, že návrat k "umístěnkám" pro absolventy je to pravý ořechový?

Já jsem zase na jednom projektu spolupracoval s dvěma mladejma inženýrama z Číny. V Praze nad nima bděl nějakej tajemnej politruk. O tamních poměrech se bavili dost neradi (ostatně to si naše generace pamatuje a chápe :) a ty pracovní podmínky fakt žádný terno.

To samý jsem viděl i v Rusku - větší města - okázalej luxus, ceny za který by se nemusela stydět ani Praha či NY, pár km za tím městečka, kde to vypadalo jak u nás někdy v 60. letech a vesnice radši ani nezmiňuju. A to bylo ještě před tím, než je v rozletu zarazil pád cen ropy a před krizí.

-> Kubina AVTOBA3 CCCP: Víš, ono když začínáš dtto z hovna (rozumněj z dědictví Velikého kormidelníka Maa), tak +-10pct růst se dá nějakej pátek udržet. Když ti k tomu pomáhá i to, že si můžeš držet direktivně kurz měny na nereálný výši, tak se to taky roste 4 Při pohledu na vzkvétající města v ČLR nelze nevzpomenout pořekadla, že "žádnej strom neroste do nebe" a přát si, aby to vystřízlivění Číny neskončilo nějak apokalypticky.
upraveno 1x, naposled 12.02.2010 11:42:31
10:55:28
12.02.2010
DuriQ
poznam sa s chalanom co pracuje v cine kokretne bol pekingu a stahoval sa do mensieho mesta zial nespomeniem si na jeho nazov ale ma 15milionov obivatelov :), z toho co mi rozpraval tak sa tam ty ludia nemaju zle, zazil tam tradicnu cinsku svadbu, vidiek a pod. ano na vidieku je chudoba ako na kazdom inom vidieku vo svete, len v tych cinskych to skor trochu viac pripomyna starovek, taktiez zalezi aka oblast, resp. ako moc vzdialena od velkomiest, drtiva vetsina mladych ludi z tychto vidiekov sa presuva do velko miest, co sa platov v mestach tyka tak priemerny plat sa pohybuje vo vyske 300eur ale oni s tych 300 eur dokazu relativne dost slusne vyzit, moderne zariadeny apartman v mrakodrape s vyhladom na mesto vychadza mesacne cez 400eur, taktiez mlady ludia maju pristup k internetu len mno niektore stranky ako napr. google je blokovany :) proste urcita nesloba a nepravost tam je ale pytam sa kde nieje ? v podstate tym cinanom aj tak trochu zavidim, vedia si zarobit na strechu nad hlavou a vedia si v podstate bez problemov zalozit rodinu, co sa u nas v Europe moc povedat neda teda aspon co sa vychodneho bloku tyka, je tu sice sloboda prejavu a pod. ale ta sloboda je niekedy az moc pridraha,

v podstate ked si vezmeme mladeho 18-25r cloveka po skole, absolvent(SS-VS) nema moznost sa zamestnat pretoze nema prax, a ked daka moznost je tak je to vacsinou za velice mizernych podmienok, 500-600eur max coz je v skutku fakt bieda, takemu absolventovy trva min. 5r kym dosiahne nejaku prax, ktoru firmy proste pozaduju to uz ma mlady clovek 23-30r a priemerny plat 600-1000eur, dajme tomu ze si chce zalozit rodinu nieco ma nasetrene za tych 5r. praxe chce si kupit strechu nad hlavou, neni problem ale 30r to budes splacat, nehovorim o tom ak par ma dieta (materska) a financny pilier rodiny onemocnie na 1-3 mesiace, vyplata ide dole o 45% to zname, ze ostane len na zaplatenie hypo a neni co do huby :)

preto zavidim cinanom, pretoze v pohode vyziju a v pohode si vedia zalozit rodinu, ako urcite, ze ruzove to nieje nikde ale u nich je to rozhodne ruzovsie ako u nas :)

jo a studenej vojny sa neobavam, cinania niesu tak sprosty aby zacali jadrovu vojnu, a keby sa aj pustili do vojny a USA, tak ich cinania ubiju capicamy, proste ameriku precislia 5x by ich amrericania nestihali zabijat s beznym arzenalom, a zas si nemyslite, ze ryzozruti nevivijaju technologie, dokazu robit dokonale copie ktore vedia rozanalizovat a z toho vyvijat...
upraveno 2x, naposled 12.02.2010 11:05:54
08:46:26
12.02.2010
Kloggie
-> Kubina AVTOBA3 CCCP: na jedný straně tyhle skyskrejpry a na druhý straně šílený sídliště kde v jednom baráku bydlí 10 000 lidí. A vyspělost státu se pozná podle toho jak se stará o důchodce a nemocný...
00:34:32
12.02.2010
Kubina AVTOBA3 CCCP - zrušená registrace
Pavel P.. 11.02.10 23:57:23 napsal:

→ Kubina AVTOBA3 CCCP: a jak se s tim čína

vypořádává? zatim to neni vidět… dělnická třída na ně maká aby

mohli stavět mrakodrapy a olympijský stadiony..
tohle je diskuze IV cenove skupiny u vas v prahéé

co ty umirajici deti hlady v africe? a dluh africkych statu zidovske MMF?

v cine je plno chudych,ale hlady neumiraj a situace se stale lepsi
00:31:32
12.02.2010
-> Pavel P..: plati omezeni 1dite(2dite je dost danove zatizene,ale neznamena to ze nemuze byt),napr.Peking omezeni deti nema
00:02:43
12.02.2010
Pavel P..
-> Kubina AVTOBA3 CCCP: v číně dítě hlady neumře pač se ani nesmí narodit a maj to nakázaný zákonem, protože jich je tam jako much na ho*ně
23:57:23
11.02.2010
Pavel P..
-> Kubina AVTOBA3 CCCP: a jak se s tim čína vypořádává? zatim to neni vidět... dělnická třída na ně maká aby mohli stavět mrakodrapy a olympijský stadiony..
23:54:04
11.02.2010
-> Pavel P..: no jestli te to zajima tak daleko vic chudych je v indii,ale ty jsou v pohode vid?hari krisna

chudoba je i v cine to nepopiram,ale kdo se s touto chudobou vyporada lepe,stat s ekonomickym rustem pres 10% nebo plejada napr.africkych statu kde kazdych 8s zemre dite hlady??povez co radis?
upraveno 4x, naposled 11.02.2010 23:57:22
23:43:24
11.02.2010
Pavel P..
-> Kubina AVTOBA3 CCCP: na svět to vliv nemá, jen ať makaj a vyráběj pro celosvětový společnosti který z nich maj nejlevnější pracovní sílu, stejně chcípnou ve srabu a špíně.. ale je vidět jak se takovejhle stát chová k těm nejchudším - dělnický třídě kterou tak obdivuješ a ztotožňuješ se s ní...
23:32:34
11.02.2010
-> Pavel P..: myslis ze chudinsky ctvrte kde zerou brouky(apropo v cine delikatesa) by mela na svet takovy vliv?premejslej uz trochu
23:27:04
11.02.2010
Pavel P..
-> U-Geen: ano držet hubu a krok... 7
23:23:43
11.02.2010
U-Geen
-> Pavel P..: ale to je preci ta jedina spravna cesta (viz niz.)
23:18:38
11.02.2010
Pavel P..
monstrozní stavby co maj vzbudit pocit velikosti a bohatství a za městem přeplněný chudinský čtvrtě kde žerou kořínky a makaj ve fabrikách za pár drobáků aby si mohli koupit pár sušenejch brouků a jiný havěti... 8
23:12:33
11.02.2010
Cinska lidova republika
zvětšit Nová studená válka - obrázek od Kubina AVTOBA3 CCCP - zrušená registrace vložen 11.02.2010 23:12:33
upraveno 1x, naposled 11.02.2010 23:13:31
23:11:44
11.02.2010
dame si par fotek z Cinske lidove republiky
zvětšit Nová studená válka - obrázek od Kubina AVTOBA3 CCCP - zrušená registrace vložen 11.02.2010 23:11:44
23:08:41
11.02.2010
-> Kloggie: je to souboj systemu,cina uplatnuje trcni principy,ale zaroven uplatnuje neco,jako planovane hospodarstvi(na te nejvyssi statni urovni),takhle treba USA nefungujpu,ale nemusime resit USA,muzeme se kouknout k nam.U nas nekdo prijde ke koritu a zacne nicit,to co v minulem obdobi zacala delal opozice,takhle se to strida.Cina planuje dlouhodobe,cinsti komuniste vedi,ze je za 4 roky nikdo nevystrida jako u nas a veskere oteze maji v rukach porad.No a soucasnost nam ukazuje,ze prave tento cinsky zpusob je efektivnejsi nez ten,ktery je u nas
upraveno 1x, naposled 11.02.2010 23:14:57
22:50:20
11.02.2010
Kloggie
-> Kubina AVTOBA3 CCCP: No a tím chceš říct, že s komunismem na věčný časy a nikdy jinak? Já ti nevim, většinou s tebou souhlasim, ale čínu bych si za vzor nebral.
22:47:22
11.02.2010
Kloggie
-> King: Jojoj, imperialistický dokument :D Jsem zvědavej co budeš řikat. Mě nejvíc dostaly stránky školních sešitů pod kobercem místo novin. A ať mi někdo vykládá, že šetří svoje lesy... nebo správka silnice s LK40K - Lopata Krumpáč 40 Korejců.
22:42:35
11.02.2010
Cina pujcila Moldavsku penize s urokem o 2% nizsi nez poskytuje MMF.v mlade fronte vysel clanek "cina si kupuje Moldavii".Proto treba Recko melo zajem si pujcit od ciny a ne od zidovske MMF

MMF(prezident je samozrejme zid) pujcuje evropskym statum,ja se ptam koho si kupuji zide?

Cina je jednoduse receno "cerna dira" pro tento uverovy system.Na letosni rok ma odhad 10,2% rustu ekonomiky a MMF na ni tlaci aby hospodarila s deficitem:)

Zaroven v lonskem roce vydala OSN zpravu,kde otevrene chvali cinu za boj proti chudobe.Me je naprosto jasny,ze tohle nikdo nevidi a ani nechce videt,evropan je vygumovanej Tibetem,Ujgury a tresty smrti.Nicmene cina pod vedenim komunisticke strany se stava konem v dostihovem poli,ktery jednou vyhraje a nebude to tak dlouho trvat
21:49:31
11.02.2010
fine_ray
-> King: prozrazeno moje mládí hned na začátku..sakra všiml si.. :-)
20:40:24
11.02.2010
King
-> Kloggie: To bude zcela jistě další propagandistický žvást financovaný žido-imperialistickým kapitálem! Tfuj! :)

....výborně, torrent by byl, tak se tomu kouknem na zoubek :)
20:30:18
11.02.2010
King
-> fine_ray: "a co mi mladé jiskry?"

Co by? Přece žít pro svou zemi, aby byla šťastná :)......začal bych opáčkem vyjmenovanejch slov po "M" :)
14:04:14
11.02.2010
fine_ray
-> King: a co mi mladé jiskry?
13:40:41
11.02.2010
Kloggie
Vidělii jste někdo dokument Vítejte v KLDR? Ono to s čínou moc nesouvisí, ale ten režim a ta atmosféra, ta jo. Doporučuju všem, skoro se mi chce říct povinně a kdo by nevěřil, tak tomu bych doporučil osobní návštěvu.
15:01:24
10.02.2010
Labros
Nejpřínosnější je podle mě konec článku. To, jak mluví o motivaci. Opravdu, chudý národy mají obrovskou snahu, aby jejich děti na tom byly líp. Stejně, jako Němci po 2.sv.v., dá se říct, i my po revoluci. Ale tu motivaci ztrácíme stejně, jako Američani, protože se nám zdá, že máme, co potřebujeme. A tady nastupuje velký národ z východu s velkou motivací...
14:55:53
10.02.2010
Labros
Začátek toho článku v Time mi nápadně připomíná konec knihy Farma zvířat - farmáři se sjedou na žranici s prasatama na Zvířecí farmě, kde obdivujou jejich hospodářství, jaké produktivity dosáhli, jak obdivuhodně tam zvířata (vzor Osel) makají do ztrhání těla..

Ne, já neupírám Číňanům jejich vzdělanost, určitě na sobě makaj hodně, určitě si vzdělání považujou víc, než Češi, určitě předstihli v přírodních vědách i nás, nejen Američany, nedělám si o našem vzdělání velké iluze, ostatně mám švagra na učňáku, kde má ve druháku holku, která si (doloženo papírem psychologa) počítá na prstech, pokud má sčítat přes pět. Ano, řítíme se do záhuby, učíme děcka, že peníze se nejlíp vydělávají podvodem nebo ze státní zakázky, flákáme se, píšeme v pracovní době na fórum, za to by číňan dostal pět ran rákoskou, ne-li kulku do zátylku...

Ale zároveň nemám o Číně a její perspektivě velké iluze. Určitě půjdou ekonomicky vysoko, určitě budou vojensky silní, určitě si tam i dost lidí myslí, že jsou šťastní, s tím, co mají a za čím jdou. Ale nemyslím si, že kvalita života tam půjde nahoru zdaleka tak rychle, jako hrubý domácí produkt. Zvlášť, jestli tam zůstane komunisticko - kapitalistická vláda. Potom lidská práva a životní podmínky budou pořád daleko pozadu za západem.

Čína je podle mě dnes vzorová Farma zvířat.
09:23:49
10.02.2010
Pavel P..
-> Kaprof: ty bys šel hned do Jáchymova3
22:18:27
09.02.2010
Kaprof-Pisařík
-> King: S mojim rodinnym posudkem z dob totalitnich bych byl v Janovicích nad Úhlavou nebo v Seredi 3 hold 1/3 rodiny v New Yorku od války druhá ve Švédsku od 68:o))
upraveno 1x, naposled 09.02.2010 22:18:48
21:57:03
09.02.2010
King
-> Kaprof: A ty se nesměj! On tě ten humor přejde, až budeš v pruhovaným pyžamu čmárat "rozsypaným čajem" nad bránu "PRÁCE OSVOBOZUJE"!2
21:46:15
09.02.2010
Kaprof-Pisařík
-> King: 3 3
21:43:26
09.02.2010
King
A je to v prdeli! :)Tradiční hodnoty se hroutí jako domeček z karet, kormidlo dějin se opět stáčí doleva a Poslední bitva (TM) vzplane co nevidět! :)

Budu muset předstoupit před svoje děti, roztrhnout na prsou roucho, posypat hlavu popelem a doznat, že všechny ty nesmysly, které jsme jim navyprávěl o zlých komuších a hodných kapitalistech jsou snůška nepravd, protože jsem byl POMÝLENÝ (TM).

Věděl jsem, ža se mi jednou vymstí, jak jsem ojebal starého s. prof. Růžičku, který to s námi o hodinách občanské nauky myslel dobře, když nás nutil opisovat a biflovat dlouhé pasáže z klenotnice myšlenek marxismu-leninismu!

Zlý, zlý, ošklivý Labrosi! Ještě rád a dobrovolně se přihlásíš na večerní kurzy mandarínské čínštiny ( a já s tebou), abychom mohli o důležitých výročích poblahopřát nejvyšším představitelům bratrské čínské lidové armády, dočasně ubytovaných v Milovicích, v jejich melodickém jazyce!

....nevíte, kam jsem založil legitimaci SSM? A ty, Kubino, ne že mně práskneš, mám rodinu a 2 děti! :)
18:36:44
09.02.2010
zajimave

V jednom z posledních čísel časopisu „Time“ (z 23. 11. 2009, str. 28-35) se hned úvodem rozsáhlého článku o Číně psalo o tom, že Čína v nynější ekonomické recesi obdivuhodně zvládla výzvu kritického času a její produkce zůstala v černých číslech. Článek byl psán tak trochu jako kulisa pro plánovanou cestu prezidenta Obamy do Číny (která začala 15. 11.). Psal jej korespondent Bill Powell přímo ze Šanghaje (sám je ženat s rodilou Číňankou ze Šanghaje). Jako kdyby USA byly jaksi nemálo stárnoucí kapitalistickou mocností, zatímco Čína dynamicky mladým státem.

Autor citovaného článku nadepsal příspěvek sugestivně: „5 věcí, které se USA mohou naučit od Číny“. Než začal vypočítávat ty „věci“, považoval za nezbytné zdůraznit, že čínská komunistická strana stále tvrdě zasahuje proti jakýmkoli případným pokusům o možné zpochybnění partajní hegemonie. Jedním dechem dodal, že jde o chudobnou rozvíjející se zemi s obrovskými problémy. Mezi nimi jako číslo 1) a 1a) uvedl masivní korupci a nedostatek zřetele k životnímu prostředí. V této jakoby jen uvozující atmosféře neuváděl, že právě Čína je největším věřitelem USA a že oba tyto státy se podílejí na polovině všech nežádoucích zplodin v ovzduší (přičemž paradoxně část těch čínských zplodin připadá na účet proponovaného exportu do USA).

Možná postačí aspoň letmo nadhodit zmíněných pět bodů. — Ten první: Být ctižádostivým! Autor článku to tlumočil tučně proloženými slovy bývalého předsedy Americké obchodní komory s Čínou Jamese McGregora: „Jedním klíčem, jímž bychom se mohli poučit od Číny, je vytýčit si cíle, utvořit plány a soustředit se na to, aby se země dostala dopředu.“ — Bod druhý: Záleží na vzdělání! Text uvádí rozmanité údaje připomínající, že čínské děti a studenti bývají nejednou v matematice a v přírodních vědách lepší než mládež z USA. V Číně lze dokonce – prý bez přehánění – pozorovat jistou posedlost vzděláním. Pro gramotnost autor uvedl za Čínu „přes 90 %“ obyvatelstva, pro USA jen 86 %. Podle výkazů z roku 2006 tráví čínští studenti dvakrát tolik hodin nad domácími úkoly než studenti američtí. Přitom v USA podle údajů z roku 2007 37 % žáků 10. tříd trávilo týdně nad domácími úkoly aspoň 10 hodin. (Tím ovšem automaticky není nic řečeno o přínosu té domácí aktivity. Tím méně je automaticky jasné, jakou kvalitu vykazuje přímo práce ve třídě.) — Za třetí: Starat se o starší generaci! V Číně jako kdyby platila „společenská smlouva“ o tom, že „mladí“ se postarají o své rodiče. Nějaké starobince tam nepřipadají v úvahu. V USA také brzy vznikne problém s lidmi v post-produktivním věku. Jestliže jich bylo v roce 2007 v USA (z 300 milionů občanů) zatím jenom 38,6 milionu, bude to za dvacet let (roku 2030) málem dvojnásobek (71,5 milionu). V Číně zůstává stále péče o seniory přímo na bedrech vlastních rodin. Tato zodpovědnost je přitom v chudších rodinách zajisté současně břemenem. Takže jako kdyby výzva v tomto bodě měla oboustranné ostří. — Čtvrtý bod: Víc šetři! V USA klesly osobní úspory na nulu již roku 2005. Letos se pomalu úroveň amerického spoření zvedala; nejdřív na 4 %, a teď již je na 6 %. V Číně míra úspor převyšuje 20 %. Samozřejmě, že do toho zapadá také skutečnost, že v souladu s čínskými kulturními zvyklostmi je třeba myslet „na zadní kolečka“ (mj. na vlastní rodiče, když zestárnou). Přitom právě USA musí vidět spásnou naději ve větší čínské domácí spotřebě, aby vzedmutá hladina čínské produkce nezahlcovala jenom export, ale také částečně pokryla domácí trh. (Nyní Čína má jako finanční rezervu v dolarech 2,1 bilionu, což se jí znehodnotilo jen za posledního půl roku o 15 %.)

A konečně je tu za páté: Dívej se za horizont! Projevy čínské aktivity jako kdyby byly přímo „zapřaženy“ do čehosi významnějšího, než je přímo vlastní zrovna probíhající činnost. V Číně se vždycky (až na těch několik desetiletí komunistické vlády po roce 1949) vědělo, že tvrdá práce spojená se získáním vyššího vzdělání umožňuje vyšší životní standard. Asi i to by si měli Američané znovu uvědomovat, teď, když se dostali do nejhlubší recese za posledních 26 let. (Ta recese jako kdyby se již zastavovala, i když zatím nezaměstnanost ještě stoupá. Nejvíc ovšem ohrožuje nekvalifikované.)
13:37:42
09.02.2010
DuriQ
Labros: ale zas vitaztvo tam bolo, zas za aku cenu ze...
11:55:56
09.02.2010
U-Geen
-> Labros: pekne napsano
11:41:42
09.02.2010
Labros
A jestli by opravdu nastal ozbrojenej konflikt USA x Čína, doplatili by na to zase ty nejubožejší miliony Číňanů, poslaný proti americkým zabíjejícím robotů a dalším zbraním zabíjejícím a ochromujícím na dálku, dřív než jsou vůbec spatřený. Představuju si sovětský styl válčení (utrpěné vítězství za cenu drtivých ztrát, viz Finsko, viz Dukla) dovedený do dokonalosti.
11:36:34
09.02.2010
Labros
Za prvé - USA a Čína jsou na sobě navzájem závislý, proto vzájemná (ať už studená, jak říká název vlákna, nebo opravdová, jak říká obsah) válka není na pořadu dne.

Za druhé - To bude strašný žůžo, až budou světu vládnout Číňani. Národ, kterej mučí a zabíjí tisíce disidentů a ještě si od jejich rodin nechává proplatit kulku. Národ, kterej mrzačí jiný národy (Tibet.) Národ, kterej vynalézá nejbrutálnější metody mučení (skákání po prkně, který leží těhotný matce přes břicho..) Národ, kde komunismus našel zcela nový význam ve smyslu nejtvrdšího kapitalistickýho vykořisťování, kde pracující mají nulová práva, nulové pracovní podmínky, téměř nulovou životní úroveň, zničený životní prostředí, veškerý zdravotnictví je placený, školství je placený čím dál víc..

Národ, kterej uřezává zvířatům zaživa tlapy, nebo jim odčerpává žluč rezavou trubkou zaraženou do břicha.

www.novinky.cz/krimi/1916 09-firma-vydelavala-na-zlu ci-ziskane-z-utrpeni-cinsk ych-medvedu.html

A za třetí - Číňani nebudou nikdy tam, kde jsou dnešní vyspělý národy. Budou totiž vždycky ambicióznější a pracovitější, než většina zbytku světa, ale naštěstí nikdy nebudou mít ani smysl pro svobodu a rovnoprávnost, ani vynalézavost a tvořivost Američanů.
upraveno 1x, naposled 09.02.2010 11:38:36
06:41:55
09.02.2010
p.b.
-> COL: → COL: Zkopírováno je to z blisty.cz, ostatně jako vždy....
22:53:47
08.02.2010
dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :)
-> COL: někde se tam psalo, že nějaká část je z čínskejch vládních novin, tak co si o tom myslet... 6
22:37:21
08.02.2010
COL
Ten clanek predevsim divnej... Jakej je zdroj?
22:23:27
08.02.2010
tonek.favo
Já nevím, trochu jak novinářská kachna, sice se říká, že bude ČLR do cca 15let ve všem nastejno jako USA, ale aby mezi sebou válčily? Koukněte Rusko a USA, taky se pošťuchujou, ale snad vědí, že kdyby si něco začali, tak to bude kardinální průser. Jak už tady zaznělo, sou na sobě hodně závyslí, finančně i hmotně, ČLR má v Americe odbyt, USA zas levnou pracovní sílu5
22:01:15
08.02.2010
beastyLA - ten první
-> Kubina AVTOBA3 CCCP: "Čína a Spojené státy směřují ke studené válce..."

nebudu se tu moc rozepisovat, ale můj názor je takový. NIKOLI. USA and CHINA jsou na sobě závislí jak kuřák po cigeretě, ožrala po alkoholu, feták po droze. prostě, usa potřebuje chinu - dovoz z číny - vše tam usa přestěhovala v rámci šetření a china má zas finanční rezervu v dolarech.
21:06:46
08.02.2010
dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :)
-> Kubina AVTOBA3 CCCP: Východ je rudý... on chválit Mao Ce Tunga 3

Myslím si že ČLR je asi jediný stát, který by se dnes mohl odvážit postavit otevřeně proti velkovelmoci usa... nikdo jiný na to asi nemá a mě osobně by to nevadilo...

Čína je nejvíc.6 Ale ber to rovněž s nadhledem 4
20:59:06
08.02.2010
doufam,ze Eugenoslav to nestopne a zachova nadhled.Tento clanek je vic nez zajimavy,reakce vítány.Berte to jako informace pro zaslepene davy.

Čína a Spojené státy směřují ke studené válce

Peking je rozhořčen obojetnou Obamovou politikou

KD│ Většina respondentů výzkumu veřejného mínění provedeného v Číně se domnívá, že ČLR a USA stojí na pokraji vážného konfliktu. Podobné názory dávají najevo také čínští generálové a politologové. Washington ovšem nečekal, že zbraně pro Tchajwan a Obamova výzva ohledně dodržování lidských práv vyvolají tak ostrou reakci, napsal pro Nězavisimuju gazetu Vladimir Skosyrev.

55% Číňanů má za to, že ČLR a USA směřují k nové studené válce. To byl výsledek výzkumu provedeného pekingským vládním listem Global Times. K tomuto vyostření vzájemných vztahů došlo přitom pouhé tři měsíce po návštěvě Baracka Obamy v Číně; velvyslanec USA v Pekingu John Huntsman tehdy tvrdil, že obě země si ještě nikdy nebyly tak blízko.

Signálem pro vznik protiamerických nálad mezi politiky a vědci se stalo Obamovo rozhodnutí prodat Tchajwanu zbraně v hodnotě 6,4 miliardy dolarů. V Číně se okamžitě ozvalo volání po odpovědi metodou "oko za oko, zub za zub" - tj. po dodávce zbraní Íránu, KLDR, Sýrii a Venezuele. Oficiální reakce se omezuje na přerušení vojenských kontaktů a hrozbou uvalení sankcí na společnosti, které Tchajwanu zbraně dodají. Vojenští analytici ovšem tvrdí, že vláda musí zajít dále, "tak aby to Američany bolelo".

Vojáci vyzývají ke zvýšení kvalitativní úrovně ozbrojených sil v průběhu příštích deseti let. "A až budeme dostatečně silní pro přímý střet s USA, můžeme jim hodit rukavici," zaznělo také.

Čím vysvětlit tento proud protiamerických vyjádření? Podle hlavního spolupracovníka ruského Institutu Dálného Východu Ruské akademie věd Jakova Bergera nejde o propagandu, ale o výsledek seriózní analýzy geopolitických změn ve světě, které Peking provedl. Čínští analytici po finanční krizi dospěli k závěru, že poměr sil ve světě se změnil a USA procházejí úpadkem. Současně jsou toho názoru, že hegemonistická velmoc se svých zájmů sama nevzdá a dříve nebo později dojde ke střetu s Pekingem. Proto je nutno se připravit, a to i ve vojenské sféře.

Historie podobných analýz vlastně sahá až k roku 2000 (Skosyrev by to mohl napsat přesně: K náletům NATO na Jugoslávii - KD). Nynější vyostření vztahů však přišlo poté, co Obama slíbil nezačínat polemiku kolem lidských práv a Tibetu, přičemž se nyní ukazuje, že žádná zdrženlivost se nekoná.
upraveno 1x, naposled 08.02.2010 21:18:20
Extreme Tyres