Klasická fotografie

prohledat
72 příspěvků (zobrazeno 1 až 50) od 04.01.2010 do 24.04.2010, založil/a Borin - Král tuzerů
řadit dle data
12:23:22
24.04.2010
AZmotor
tady to nějak silně zamrzlo...7 nechcete přihodit nějaké ukázky z tvorby? ať si taky digitalisti trochu zaplačou .... 1
14:01:28
19.01.2010
petas
-> TTomas: Spíš sháním univerzální objektiv, s možností občas fotit široce. Jde mi o rychlost a přesnost ostření, pohotovost, kvalitu zpracování. Jak jsem psal, opticky mi stačí i seťák, ale nejvíc mě irituje to, že neni schopnej správně zaostřit (FF/BF podle toho z jaký strany jede). Financí není tolik, abych si mohl dovolit široké pevné sklo. Možná ještě na 35mm f2.8 by mi to dalo. Ambice na profesionální úroveň nemám ani náhodou a už teď jsem do toho narval peněz víc, než jsem původně předpokládal. Tělo asi měnit nebudu a když, půjde asi pryč i s objektivy, pokud budou generačně zastaralé.

Kompakt budu shánět opravdu, až budou nějaké hodně zbytečné peníze, nebo až tu starou A540 rozflákám. Používám ho stejně jen na momentky, většinou na kole.
10:33:20
19.01.2010
TTomas
-> petas: Ja myslim, ze rozsiri a to brzo. Pred par lety to byla domena fotoaparatu kolem 150-200tis. Ted uz hrave koupis daleko vykonejsi stroj (5DmarkII) vcetne HDvidea kolem 50tis a konkurence tuto cenu stale stlacuje dolu. Vloni prisla i nova rada v podobe 7D sice jeste s malym chipem, ale jak rikam je to jen otazka casu. Jiste, ze tu APS-C budou, ale budou uz pouze na uplnem spodnim okraji, casto bez manualniho nastaveni. Proste takovej zrcadlovej kompakt:)

Osobne bych takhle ultrasirokej objektiv kupoval jenom pevnej. Ani Canon 16-35/2.8L neni zadnej zazrak. Sirokej zoom je proste problem. Pokud zakladni zoom, pak 24-70/2.8L. Sice vetsi a tezsi, zato perfektni. Cena novych je stale vysoko, ale pouzite v dobrem stavu lze sehnat kolem 20tis. Toto sklo cenou dolu uz moc nepujde a odmeni se krasnyma fotkama, ktere nejsou k rozeznani od pevnych objektivu.

POkud uvazujes o novem kompaktu s ovladanim ala zrcadlovka doporucuji RICOH GR. Mam jeho prvni model (dnes uz babicka), ale to ovladani a konstrukce - zasnu dodnes. JInak ta S90 ho castecne kopiruje4
10:21:45
18.01.2010
petas
-> TTomas: Mno musím uznat, že ta S90 nevypadá vůbec špatně. To ovládání u objektivu a možnost snímat do RAW z něj dělá pro mě ideálního kandidáta na nahrazení toho stařičkého A540 na kolo a tam, kde je zrcadlovka prostě moc neskladná. Na porovnání s tím seťákem však nemám dost odvahy, dokud neuvidím na vlastní oči.

EXR čip u Fujiho taky nevypadá špatně (pouze teda v 6MPix režimu, víc bych však ani od kompaktu nechtěl), i když už samotná podpora RAW také posouvá možnosti dynamického rozsahu, kde je možné korigovat snímky beztrestně až o 1,5EV na každou stranu a udělat z nich HDR výsledek, nehledě o možnosti dovyvážit bílou a další nastavení, které je možno nechat "až na doma".

Jinak široká skla na fullframe jsou už dost za mými finančními možnostmi a jelikož se focením neživím a ani to neplánuji, zůstanu asi dlouhodobě u APS-C. V amatérské třídě si nemyslím, že se fullframe v dohledné době moc rozšíří.
10:34:36
15.01.2010
TTomas
-> AZmotor: Krasne sklo a opravdu jedno z nejlepsich. Hned za 200/1.8:)

-> petas: G11 je vyspely kompakt, ale uz ne tak kompaktni.) Velikosti i cenou je to skoro zrcadlovka. Od Canonu je to treba S90. Super masinka. Porovnavat kvalitu kompaktu ani hloubku ostrosti s tou pevnou 50 bych si netroufnul, ale ja od zacatku srovnavam ten setak a to si myslim lze. Osobne bych vybiral nova skla, ktere funguji na fullframu. Nebude dlouho trvat a fullframe bude ve vetsine zrcadlovek a pak se bude kazdej techto APS-C skel zbavovat za velice nizkou cenu.

Sice mene stylovej, ale zato daleko levnejsi se stejne velkym chipem a jeste vetsim dynamickym rozsahem je toto:

www.dpreview.com/reviews/ .../page9.asp

Doporucuji projit si to cele 4
upraveno 1x, naposled 15.01.2010 10:47:04
18:27:55
14.01.2010
AZmotor
fd 85 1,2 L ........ ne, neni můj ale strašně by se mi hodil, podle mě jedno z nej skel co spatřilo tento svět1 15
zvětšit Klasická fotografie - obrázek od AZmotor vložen 14.01.2010 18:27:55
18:22:36
14.01.2010
petas
-> AZmotor: Má to svoje kouzlo a nemůžu říct proti ani popel. Jen bych to nesrovnával, protože to je úplně o něčem jiném. Nejde paušálně říct, že je lepší klasika, nebo digi.

A jelikož tohle vlákno se věnuje klasice, o digi bych už mlčel 4
18:05:10
14.01.2010
AZmotor
a já se stejně přikláním na stranu kinofilmu a za polovinu ceny digi zrcadlovky a seťáku si koupim krásné kinotělo a dva skvělé objektivy...bude to nezničitelné a kvalita fotek když umíš bude na profi úrovni...1 jediné mínus dražší provoz, pokud se ale nefotí stovky fotek a nefotíte každou blbost co vidíte tak se dá přežít....1
16:56:19
14.01.2010
petas
-> TTomas: Ano ... foťák jsem koupil v setu s těmi 2ma objektivy v podstatě podle papírových údajů, než praktických znalostí ... kupoval jsem jako úplný začátečník a amatér, což jsem v podstatě stále ... marketing zafungoval skvěle. Investice však nelituji a za sebelepší kompakt nebo ultrazoom bych tuto sestavu neměnil. Při dalších investicích si už umím určit priority a vím lépe co bych od dalšího objektivu chtěl, než ty cca 2 roky zpět.

Můj názor: Pokud mám čas, i s kompaktem se dá udělat dobrá fotka, ale pro vystihnutí okamžiku, a to je na fotce mnohdy podstatně důležitější než technická kvalita, je i zrcadlovka se seťákem lepší, než kompakt z hlediska jejího ovládání.
16:43:47
14.01.2010
petas
-> TTomas: Co příklad? Já o takovým kompaktu teda nevim ... řekněme, že celou dobu dáváme příklady z řad Canonů ... tam vidim u G11 1/1,7" a světelnost 2,8 a je to v podstatě top kompakt od Canonu s cenou jako levné zrcadlovky se seťákem. Věřím, že na 10Mpix na tomto čipu už nebude šum nijak velký a obrázky z něj nejsou vůbec špatné, ale s tou hloubkou ostrosti nevim nevim. Nehledě na to, že zmiňovaný plastový 50mm f1.8, který se dá sehnat k zrcadlovce za necelé 3 tisíce nemá šanci trumfnout ani náhodou. Bral bych ho asi hlavně tam, kde je zrcadlovka moc velká, těžká, nebo citlivá (třeba na to kolo).

Jinak nedělám si iluze, že seťák vydrží nějaké hrubší zacházení a jak jsem již psal, pokukuju po jiném skle, i když zatím musí stačit a amatérským fotografům bych ho nijak nerozmlouval.

Jinak verze 18-55 IS je od staršího 18-55 o řád lepší porovnával jsem je oba mezi sebou, protože kolega ho měl ke 350D. Verze bez IS byl opravdu hodně bídný.
16:17:51
14.01.2010
TTomas
-> petas: Takze ted mas sice 2 setove objektivy (s vetsim rozsahem, nez potrebuje profesional) v hodnote pres 10tis, ale ani z jednoho nevyleze poradna fotka. Osobne jsem zastancem klidne jednoho skla, ale kvalitniho! JIste pokud potrebujes Zoom, pak je to proste nakladnejsi.

Jo a kdyz uz jsme u ja ty rikas "velkych chipu" tak ja ten tvuj stale povazuju za malej3 4
16:10:50
14.01.2010
TTomas
-> petas: Byl jsem jednou nucenej koupit telo v setu s timto objektivem. Byl to teda jeste starsi model bez IS, ale byl 100% plastovej. Je to teda jedno. Pokud je i sklo ulozene v plastu a parkrat si ho vezmes nahory a pak v lete na dovolenou, tak uvidis co to to udela.

Kompakty se dnes bezne delaji s 2x vetsim chipem nez A540 a klidne se svetelnosti f2.0 pri 28mm. Zaroven nektere kompakty maji i srovnatelny sum s obycejnyma zrcadlama. Dokonce jsou i kompakty, ktere maji vetsi dynamicky rozsah.

Dalsi omyl je ze vetsina kompaktu ma plastove cocky. Jiste se takove najsdou(stejne jako objektuvy k zrcadlum), ale nebude jich moc a uz vubec ne ve skupine kompaktu o ktere mluvim ja.

Rohova neostrost a soudek se projevuje u vsech sirokych objektivu a zrovna setak je na tom dost bidne. Rozhodne ne vyrazne lip nez beznej kompakt.

Ono ne vzdy vetsi znamena lepsi. Plati to o motorech, brzdach a kolech stejne tak jako o fotacich, chipech, objektivech.....
15:37:45
14.01.2010
petas
-> AZmotor: V podstatě seťák používám na své 450D většinu času. Pokud chci fotit portrét, případně jinou disciplínu, na kterou je lepší ten pevňák, nasadim ten ... od toho je taky zrcadlovka že 6

Samozřejmě bych taky radši nějaké lepší sklo, ale zatím je to otázka financí. Čekám, jak dopadne v recenzích 15-85 IS USM s f3.5-5.6 a pokud špatně, mam zálusk na Tamron 17-55 f2.8, který je za téměř poloviční cenu, ale nemá USM ostření a menší rozsah ohnisek. Jde mi právě spíš o širší ohniska. Na delší mam ještě setový 55-250 IS, který ale moc často nepoužívám.
14:52:26
14.01.2010
AZmotor
-> petas: tak záleží co fotíš, pokud potřebuješ širokáč tak ano bude ti k ničemu, pokud fotíš portrét, nějaké detaily a podobně bude stačit jen on... já sem ten druhý případ, kdybych zase chtěl fotit široce, vykašlu se na seťák a koupím něco ultraširokého.
14:42:47
14.01.2010
petas
-> AZmotor: 50mm 1.8 II mam taky a jako doplněk je super, hlavně na portréty. Mít ho ale jako jedinej objektiv bych nechtěl ... na APS-C je příliš dlouhej (cca 85mm v přepočtu). Za ty prachy co stojí je to super koupě.
14:24:54
14.01.2010
AZmotor
no zlaté Canon FD objektivy, 30 let staré čočky které jsou na úrovní dnešních L objektivů. 4 poctivé sklo a kov..(new fd=plast-sklo)

a když už zrcadlovku tak určitě radši s 50/f1,8 II než s nějakým blbým seťákem.
upraveno 1x, naposled 14.01.2010 14:30:51
14:18:41
14.01.2010
petas
-> TTomas: Čočky jsou u toho seťáku to jediný poctivý.

Ten A540 kompakt je opravdu už trošku archaický a srovnání je trošku zavádějící (beru si ho akorát na kolo a tam mi stačí), ale kompakt prostě nejde udělat s velkým čipem. Velkej čip prostě potřebuje velkej objektiv. Většina těch kompaktů má právě plastové čočky. S malým čipem máš problém udělat širší záběr. Objektivy širokoúhlých kompaktů musí zákonitě soudkovat, ostrost v rozích nemůže být dobrá apod.

Samozřejmě záleží hodně na prioritách, co uživatel od foťáku požaduje. Za mě prostě raději zrcadlovka se seťákem, než dražší kompakt nebo ultrazoom.
13:53:11
14.01.2010
TTomas
-> petas: No tak kdyz srovavas kompakt z roku 2006 s pidichipem 1/2.5 " (5.75 x 4.31 mm, 0.24 cm²), tak se nediv. Ultrazoomy jsem nepocital resp jsem pocital se stejnou ohniskovou vzdalenosti. Ten setak je komplet plastovej a to myslim vcetne cocek. Vlastnosti, ktery ma novy objektiv budou za par let podstatne horsi. Navic kontrast nema setak skoro zadnej, ani o nejake ostrosti tu nemuze byt rec.

Souhlasim s tebou, ze existuji i horsi a treba i drazsi objektivy, ale neni jich moc:) Taky souhlasim, ze se da objektiv vzdy vymenit. Jenze pokud uzivatel vyzaduje slusnej zoom, pak ho musi i slusne zaplatit. Cena jenom objektivu presahne cenu celeho kompaktu. No a to je prave duvod proc lidem co do toho nechteji dal vrazet penize tyto levne zrcadla nedoporucuju, ale radeji dobry kompakt, ktery i diky rozmerum muzou tahat vsude s sebou.

Pro mne osobne je kontrola nad ostrosti a kompozici pomoci zrcadla k seriozni praci nepostradatelna, takze i tady se schodnem:)
upraveno 2x, naposled 14.01.2010 14:18:26
13:36:57
14.01.2010
petas
-> TTomas: Neříkám, že 18-55 IS 3.5 - 5.6 je dobrej, jen vycházím z mtf křivek a vlastních zkušeností. Např. podstatně dražší 17-85 IS f4 je na tom co se týče kresby podstatně hůř. Neomlouvám však jeho plastové zpracování a mizernou přesnost ostření (front focus/back focus). Mnoha lidem udělá určitě dobrou službu. Hodně záleží na konkrétním kousku.

U kompaktu (konkrétně Canon A540) s f2,6 je hloubka ostrosti stále o ničem v porovnání se zrcadlovkou i při zaclonění. Lépe mohou dopadnout ultrazoomy.

Mám raději setový objektiv na zrcadle, kde mám možnost zoomu a manuálního ostření na objektivu, takže jsem s ním jsem pohotovější, než s kolébkou na kompaktech a ultrazoomech.

Navíc objektiv jde vždy vyměnit, pokud ten stávající už nestačí.
09:41:28
12.01.2010
TTomas
-> petas: Stejne tak nelze rict, ze mensi chip=horsi. Dnes uz ma hodne kompaktu velke a treba i Cmos chipy. To mi chces namluvit, ze pri stejne ohniskove vzdalenosti bude mit zrcadlovka s otevrenym setakem na 3.5 vyrazne mensi hloubku ostrosti nez kompakt s velkym chipem na 2.0? Ani mensi citlivost a vetsi sum uz nemusi byt pravda. No a tvrdit, ze setovy Canon je dobry objektiv:))))) No to je dobrej vtip nebo jsi to myslel vazne 3 4
upraveno 1x, naposled 12.01.2010 09:44:18
09:04:09
12.01.2010
petas
neni dobrý paušálně říkat, že dražší kompakt je lepší než digi zrcadlovka se seťákem. Kompakt má furt menší čip = nedá se dosáhnout tak malé hloubky ostrosti, menší citlivost, větší šum, atd...

Navíc Canonův seťák 18-55 IS na tom opticky neni vůbec špatně, i když zpracováním a přesností ostření hodně pokulhává za dražšími modely.
09:49:01
11.01.2010
TTomas
-> AZmotor: 3 4
17:38:19
10.01.2010
AZmotor
-> TTomas: tohle je bomba 3 www.flickr.com/photos/... /4200415068
09:19:23
10.01.2010
TTomas
-> AZmotor: Jo replika penu. Moc pekne, ale uz opravdu drahe.
23:18:10
09.01.2010
AZmotor
-> TTomas: ten je taky perfektní, hodně zajímavé je i tohle, ale trošku dražší, ale zase se na to dají přes redukci použít všechny canon FD objektivy a nejen ty... www.megapixel.cz/olympus- e-p1-stribrny-14-42-mm-cer ny
20:53:17
09.01.2010
TTomas
-> AZmotor: Pekna krabicka, kazdopadne fotit budou oba velice podobne a za stylovej obal a znacku zaplatis 2xtolik. Velikost chipu i rozliseni maji velice podobne. Dynamicky rozsah a sum pri vyssich ISO bude mit dokonce Fuji lepsi. Pro panasonic zase lepsi objektiv a ovladani. Ja pouzivam uz starsi Ricoh GR digital, ale na takoveho dedka stale parada a ovladani bezkonkurencni. Takova mala bezzrcadlovka:)

Mne se celkem zamlouva toto

oehling.cz/inshop/.../can on-powershot-s90-%5Bid-177 463%5D.html
20:30:37
09.01.2010
AZmotor
-> TTomas: jojo, ale myslím že když už bych chtěl kompakt tak bych radši trošku připlatil.. a koupil něco kolem 10.. např. se mi líbí tohle www.megapixel.cz/panasoni c-dmc-lx3
19:27:36
09.01.2010
TTomas
-> AZmotor: Neni kompakt jako kompakt.

Mrkni sem: www.dpreview.com/reviews/ fujifilmf200exr
18:35:20
08.01.2010
AZmotor
-> TTomas: jj už to vidím, našel jsem dokonce za 5..4
15:12:40
08.01.2010
TTomas
-> AZmotor: Ma kompletni manualni rezim!
11:52:25
08.01.2010
AZmotor
-> TTomas: no ona existuje redukce FD/EOS takže ono to pasuje a výsledky s toho nejsou nejhorší, jediná chyba je že ta redukce má optický člen takže to trochu ubere kvality. dokonce na Olympus je redukce bez optiky a výsledky jsou fakt perfektní. viz odkaz: forum.manualfocus.org/vie wtopic.php?id=11549 akorát to samozřejmě funguje jen v tom manuálu to je jasné.

no dobře sice ten kompakt za 6 bude fotit dobře ale nemůžu si zvolit clonu ani čas takže to je tak dobré na focení krajiny a nějakých statických věcí no a makro..
09:56:18
08.01.2010
TTomas
-> AZmotor: Dobre fotici kompakt se da dnes poridit uz za 6tis Kc, ale zalezi co kdo s tim chce konkretniho fotit. Do digizrcadlovek to chce vrazit uz podstatne vic. Jen doporuciji vic investovat do skel nez do tela. Telo brzo nahradis, ale skla ti zustanou.

Ja tuto FM2 koupil pred lety uplne nahodou v jednom bazaru i s objektivem za 3tis kc, takze jsem navahal ani minutu. Navic je jak nova. Tento stary canon te prave zase odradi od toho koupit si digi resp nemuzes pouzit skla. Verim, ze kdyby ti ta 50 pasovala na digizrcadlo, tak by te to moc bavilo, zacal bys vic fotit a usetril bys za volani, sken a nekvalitni setovy objektiv.
08:07:26
08.01.2010
rolls
-> AZmotor: presne tak, na klasike bolo najkrajsie to ovladanie, hlbka ostrosti, cas, clona... btw digital, ked som bol na misii, kolega si kupil nejaku digi zrkadlovku, cca za 1200dolarov, u nas bola vtedy este drahsia, nerobilo to zle fotky, to vobec, ale ked mi ju dal obzriet, prve co ma zaujimalo, ci sa daju podmienky expozicie nastavit rucne a hovno, nedali8 co to bol za model to neviem, ale bol to tusim canon...
00:11:01
08.01.2010
AZmotor
-> TTomas: no F-1 už je taky cenovkou uplně někde jinde, ale je to nezničitelné tělo, ještě lepší je new F-1, jenže tyhle těla se v ČR nedají skoro sehnat... AE-1 stojí čtvrtinu a je jich dostatek i u nás. To samé je ten Nikon FM-2 nebo FM-3 ty ceny jsou nehorázně vysoko právě jen kvůli té kompatibilite objektivů... celý FD systém od Canonu teď nestojí skoro nic, objektivů je strašné množství i u nás, a vybava je to téměř profi.. alespoň skla jsou profi, a když je k tomu tělo F-1, A-1 nebo T-90 tak je to paráda.. o Nikonu sem taky přemýšlel ale odradila mě právě cena.

mě šlo o to že bych potřeboval kompakt kde mám plný manuál tak abych mohl volit clonu nebo čas a to mají kompakty tak od 10tisíc nahoru, jinak se s tím nedá fotit, tedá dá ale nemáš žadnou kontrolu nad fotkou.. fotí si to jak chce. a první zrcadlovka začíná taky někde na 9tisících jen tělo + objektiv a jsi na 12...... to nehodlám platit..
23:55:00
07.01.2010
TTomas
-> AZmotor: To rad slysim. Jen doporuciji vykaslat na lab a delat doma. Je to dalsi obrovsky svet, ktery ke klasice patri. I levnej digi foti dobre, ale ne s nasazenym setakem:) Kazdymu co do toho nechce investovat rikam kup si dobrej kompakt...vsechno lepsi nez setak. Pripadne zrcadlo s pevnym AF 50/1.8 stoji dnes na Canona 3000kc. Ale vsichni chtej zoomovat a pak se divej, ze jim z toho lezou hnusny fotky.

AE-1 jsem mel taky...pak jsem presel na F1. Nicmene u klasiky fandim vic Nikonu - lepsi mereni a vetsi kompatibilita skel. Za starou skolu v kinofilmu ted pouzivam podobnou legendu Nikon FM2 shodou okolnosti nejcasteji taky s 50mm akorat na 1.2. Mam tu i F4 s 35-70/2.8 a par dalsich, ale ty nepouzivam skoro vubec. Na a pak nejvic digi...skoro furt.
23:43:19
07.01.2010
AZmotor
-> TTomas: já nevim, já snad ani nemám potřebu kupovat digitální zrcadlovku, fotím jen málo a stačí mi film, mám rád nostalgii, navíc Canon AE-1 který teď mám funguje nad očekávání dobře a budu ho používat dokud budu mít kde volat filmy, existuje po celém světě velká komunita uživatelů tohoto foťáku protože ho bylo vyrobeno asi 5milionů kusů, tak sem rád že patřim mezi ně. Až tu zruší i ten poslední lab tak si ho postavím do poličky na okrasu, je to k tomu super objektiv 1,4/50 prý je to nejlepší padesátka v poměru cena/výkon co se kdy dělala, dokonce ji dělají ve stejném složení čoček i teď na digitál.

když prozradím cenu tak celkově me to vyšlo na 2500kč, s tím že kvalita fotek určitě předčí digitální kompakty a troufám si tvrdit že i levné zrcadlovky s low-end seťáky.....samozřejmě ten provoz něco bude stát ale i tak já sem spokojený, s digitálem by mě to focení nikdy nebavilo tak jako s tímto strojkem..
zvětšit Klasická fotografie - obrázek od AZmotor vložen 07.01.2010 23:43:19
23:16:04
07.01.2010
TTomas
-> AZmotor: Podle meho zrovna tahle cesta postrada smysl. Budto fotit na film a zvetsovat optickou cestou nebo digi a tisk pripadne osvit. Jina vec je ta, ze 99% soucasnych labu Vam stejne film seskenuje udela par uprav a osviti na fotopapir v jedna masine:) Dnes uz je dokonce digi kvalitnejsi nez film a uz i skalni odpurci digitalu prechazeji. Je to drahe, komplikovane, trva to slouho a nakonec to stejne skenuji:)

Dnes se profi=digital. Film ti bohuzel dnes uz nikdo nezaplati a hlavne klienti chtej vsechno hned a v digitalni podobe.

Film ale zustava pro ty jedinecne okamziky, kdy si clovek vyjde sam jenom s fotakem, ktery treba nema ani jednu baterii, ale hlavne vse jde ztuha - mechanicky - natahuje, clona cvaka, oko - ruka ostri a pak ten zvuk....CVAK:) Jenom jeden pokus, jedna sance vse sladit a promyslet. Pak bezet domu tesit se a doufat, ze vse dopadne podle ocekavani a nakonec kdyz to vsechno vyjde dovrsit to vlastnim pozitivem na krasne tluste papirove podlozce. To je ten pocit, pro ktery chci fotit.

Fotit digitalem je neco jako jizda modernim automatem. Dokaze to kazdy a rychle si na to zvyknes. Po case prestanes premyslet a zacnes jen cvakat..... pak se utapis v GB stejnych fotek a jen marne tapes, ktera je ta nej. Ja jsem to vyresil tak, ze u sveho stareho digitela mam prelepeny display. Takovy marny pokus o navrat do minulosti.
18:04:44
07.01.2010
AZmotor
-> TTomas: no u nás nevim jak často mění ty náplně, fotil jsem teď jen na barvu a tam byly výsledky vynikající, jednou sem si u nich nechal vyvolat nějaký Fomapan 100 a fotky byly místo černobílých modrobílé 3 prostě klasickou cestou se jim s tím párat nechce tak to mrdnou do labu a celé se to tahá tak nejak do modra, zelena či růžova....8 Doma na to nemám prostory tak radsi delam na barevne filmy a nechávám skenovat na CD... já nic profi netvořím, jen tak pro zábavu většinou...
11:38:43
07.01.2010
TTomas
-> AZmotor: Skodu znam a sortiment materialu na trhu take. Delta je spickovy film a skalu sedych ma naprosto jedinecnou. Kazdopadne ne vzdy je to zadouci. HP5+ taky obcas pouzivam. Podobne vsestrany film jako kodak Tmax, triX, alene tak uplne. Prave proces C-41 je treba pro mne k nicemu. Stracis tim kontrolu. Nehlede na to, ze dnes i spickove laboratore jako Thalia picta zapinaji lazne pouze jeden den v tydnu a slozeni techto lazni tomu i odpovida. Zadne meneni pouze oziveni pricmrdnutim cerstve chemie. Taky proces zahrivani je patricne skracen a vysledek je spatne vyvolany film. Reseni je volat C41 doma, ale je to drahe a taky to neni 100% vysledek.

Stale se ale motame kolem kinofilmu. Tam problem teprve zacina, ale i tam je uz citit. Hlavni problem vidim mezi vyberem vetsich plochych filmu a papiru.
upraveno 1x, naposled 07.01.2010 11:40:50
22:21:06
06.01.2010
AZmotor
-> TTomas: tady jsou všechny bw filmy co se prodávají www.fotoskoda.cz/eobchod/ s714-cz-cb-negativy , i Ilford dělá řadu XP 2 který je na proces C41.. no pokud ti nestačí např Delta tak to už musíš teda fotit na profesionální úrovni, protože je to profesionální film a dalo by se říct špička trhu to samé HP5+ a FP4.......
upraveno 1x, naposled 06.01.2010 22:21:41
22:02:32
06.01.2010
TTomas
-> AZmotor: Ja treba za nejlepsi povazuju zrovna Kodak, ale je to spis jak pro koho a jak na co. Kazdopadne je nejuniverzalnejsi a pro mne nejlepsi. CB divize kodaku uz par let nedela nic. Pouze se doprodavaj zasoby, ktere pri soucasne spotrebe filmu jeste nejakou dobu vydrzi. Napriklad papiry uz ale nejsou. Co vim, tak Fuji uz dnes dela CB film vyvolatelny pouze barevnym procesem. Agfa dela slusne plastove papiry a chemii, ale to je tak vsechno. Fomu lze pouzivat na positivni chemii resp jen ustalovac. Pripadne i jejich samostatna fotoemulze je celkem zabavna. Ano stale tu zustava Ilford...resp Delta, ale to uz napovazuju za volbu. TO je nuceni. Ikdyz stale velice kvalitni.
upraveno 1x, naposled 06.01.2010 22:02:56
21:59:06
06.01.2010
Borin - Král tuzerů
Tak snad od příštího týdne bude nějaký čas koupit baterie do foťáku, film a zkusit to...akorát někde musím přijít jak funguje expozimetr a nastavuje se expozice...
21:46:21
06.01.2010
AZmotor
-> TTomas: vzdyt Kodak delá celou řadu BW filmů a taky řadu T-max coz je též bw.... na trhu je hodně naprosto rovnocenných výrobců jako Ilford (nejlepší filmy), Fomapan, Fuji, Agfa.... ty se tady dají poměrně snadno sehnat a je jich dostatek, o nějakém úpadku nebo počátku konce se nedá uvažovat, už tak před 5 lety se objevily články typu Konec filmů kde psali že do pár let nebude po filmu ani památky a pořád se prodávají dokonce se vyvíjí nové..
21:29:51
06.01.2010
TTomas
-> AZmotor: Napriklad cely CB Kodak uz leta nedela nic. Skupuju zasoby, ale na dlouho uz s tim nevydrzim. U vetsich plochych filmu je situace jeste horsi. Stejne tak vyber opravdu papirovych-barytovych fotopapiru je vic nez mizerny a co je horsi.....Bude hur8
21:18:02
06.01.2010
AZmotor
-> rolls: já sem myslel ze chces rict ze uz je problem neco vubec sehnat a ne jen ve vasem meste.....tak teď se hodně lidí kteří jsou znechucení digitálem právě vrací ke klasické fotce...
16:01:22
06.01.2010
rolls
-> AZmotor: postovne z CR 200kc4 nevravim ze sa to neda zohnat, viem ze sa da, ale uz to nemam u nas v meste a pravdu povediac, uz ani chut sa do toho pustat4
14:48:54
06.01.2010
rené
-> Mr.Lumpy: Tak návod bych sháněl snad jen ze sběratelských důvodů. Jinak je to jednoduchej foťák. Ten objektiv už má kolíček pro přenos clony, takže si to i samo zacloní při namačknutí spouště. Kdyžtak napiš kdybys s něčim potřeboval pomoct. 4
14:38:48
06.01.2010
Mr.Lumpy
-> rené: mám Zenit 11 a objektiv Helios 44M-4 neměl bys k němu nějaký návod ?
14:31:29
06.01.2010
AZmotor
-> TTomas: proč? kde je problém?

v papírech se teda moc nevyznám ale je jich hodně..... zajíma mě spíš ve filmech kde vidíš problém? :)
upraveno 1x, naposled 06.01.2010 14:32:40
14:15:54
06.01.2010
TTomas
-> AZmotor: …chemie je plno, zvetšováku je též plno, příslušenství ještě víc….

Pravdu mas, ale vybrat si CB papir nebo film je dnes celkem problem.
upraveno 1x, naposled 06.01.2010 14:16:17
Extreme Tyres