www.jakpodnikat.cz/silnic
ni-dan.php
www.kurzy.cz/zakony/.../p
aragraf-6-az-7
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
jak na daně?
14:52:28
12.02.2009
12.02.2009

pyroman
23:12:20
11.02.2009
11.02.2009

David29
Heledte, a jak je to s daněma u fyzický osob? Mám dvě zaměstnání, z toho jedno je na HPP (na zkrácenej úvazek) a druhý DPČ... ale jelikož druhej příjem převyšoval 9000 (?) tak si prej daně musim udělat sám... Poradíte někdo?
22:21:44
11.02.2009
11.02.2009

Ad@m
-> Don Carlos: já vím že první dva roky jsem osvobozený od daní ale to je snad tak, že tu minimální daň nemusíš platit pokud jsi na nule nebo v mínusu...
22:25:51
10.02.2009
10.02.2009

Don Carlos
-> Ad@m: Tak pokud si začal podnikat 3. 3. 2008, tak co řešíš? jestli jsi osvobozený od dzp, tak ti bude jedno, jestli podáš paušál, či výdaje. A u paušálu nebude papírování.
16:28:44
08.02.2009
08.02.2009

Ad@m
-> Don Carlos: jo no, první dva roky jsi osvobozený od daní, pak musíš zaplatit minimální daň asi 7 200 Kč nebo tak nějak...
Jinak spočítal jsem si že na paušál bych zaplatil 16 000 Kč tak to budu muset udělat normálně na náklady ale doufám že to nebude nějaká dupačka, s těma cesťákama
Jinak spočítal jsem si že na paušál bych zaplatil 16 000 Kč tak to budu muset udělat normálně na náklady ale doufám že to nebude nějaká dupačka, s těma cesťákama
10:41:56
08.02.2009
08.02.2009

Don Carlos
-> Ad@m: Jo a ještě jsem si vzpomněl, že bývalo a možná i ještě je nějaké osvobození od daně pro začínající podnikatele. Asi by nebylo na škodu vletět k nějakému poradci...
00:02:48
08.02.2009
08.02.2009

Bagrr- máma mele Emu
A já zase čekal nějakou prasárnu:D
Jo to je tak když někdo při čtení zamění: "jak na dně" s " jak na Daně"
Jo to je tak když někdo při čtení zamění: "jak na dně" s " jak na Daně"

00:42:48
06.02.2009
06.02.2009

pyroman
-> Ad@m: nemáš zač... snad se k tomuhle tématu vyjádří ještě někdo, protože já dávám letos druhý přiznání, takže toho taky moc nevím
00:40:00
06.02.2009
06.02.2009

Ad@m
-> pyroman: ok díky 

00:39:35
06.02.2009
06.02.2009

pyroman
-> Ad@m: jj uvidíš, každopádně s tou silniční daní půjdeš s křížkem po funuse, ale myslím, že pokud to doplatíš, tak tam žádný finanční postihy myslím nejsou
00:35:13
06.02.2009
06.02.2009

Ad@m
-> pyroman: tak v úřední den to bohužel nedávám, ale když jsem lítal okolo zřizování živnosťáku tak mě vzala i mimo úřední den tak uvidíme 

00:30:21
06.02.2009
06.02.2009

pyroman
-> Ad@m: zejtra budou max na podatelně protože není úřední den, a když sem se minulý týden ptal na částku za kilometr, tak mi doytčná nevěděla poradit ařekla mi, ať si přijdu v úřední den..... ale pokud tam půjdeš tak vem s sebou to vyplněný přiznání, na kterým nic není a řekni, že potřebuješ znát číslo účtu kam máš poslat peníze
00:26:24
06.02.2009
06.02.2009

Ad@m
-> pyroman: no zítra se skočím asi zeptat na finančák co a jak...
00:13:24
06.02.2009
06.02.2009

pyroman
-> Ad@m: tak to je chyba úřednice dle mě, takže doporučuju stáhnout www.danovapriznani.cz/fil
es/SILDAN08_z.xls a pak pokyny www.danovapriznani.cz/fil
es/POKSD08.pdf formulář vyplnit a v pondělí skočit na Fú, tam do pokladny zaplatit 2760 vzít si potvrzení a to přiložit k formuláři, kde to budeš mít jako přílohu
- jinak cesťák píšu stylem, kdy a kam sem jel, v kolik sem vyjel v kolik dorazil, kolik to bylo km a tím to pro mě hasne... oni ti ty jízdy dokázat nijak nemůžou pokud se nenajde aktivní sketa, která by tě naprášila, že ti auto stojí doma a jezdíš něčím jiným
- jinak cesťák píšu stylem, kdy a kam sem jel, v kolik sem vyjel v kolik dorazil, kolik to bylo km a tím to pro mě hasne... oni ti ty jízdy dokázat nijak nemůžou pokud se nenajde aktivní sketa, která by tě naprášila, že ti auto stojí doma a jezdíš něčím jiným
00:04:36
06.02.2009
06.02.2009

Ad@m
-> pyroman: tak k tomu autu jsem vůbec nic nedostal a ani mi k tomu nic nebylo řečeno, takže teď teda čumím... No a když ty jedeš na náklady, tak jak píšeš cesťáky? Nebo jak to dokládáš že jsi tam opravdu byl? Já když někde jsem tak vždycky kámošovi vezmu parkovací lístek z automatu a on si tam napíše cesťák, ale jak já mám dokázat že jezdím příklad: v pondělí Štáblovice - Frýdlant (330 km), úterý, středa, čtvrtek Frýdlant - Praha (160 km) a v pátek zase Frýdlant - Štáblovice (330 km) ??
Takhle jsem jednu dobu jezdil, samozřejmě každou chvilku jezdím jinam... Ale jde mi o to jakým způsobem mám tohle rajzování po republice doložit? Jeden kolega má autoservis, ten mi říkal že si třeba napíše jenom tak cesťák do Holandska
. Tohle mi třeba hlava nebere, protože těch kilometrů jsem najezdil mraky a škodovka má velkou spotřebu jak víme tak by to mohlo hodit víc než dost, ale pokud to bude nějaká dupačka s těma cesťákama tak půjdu na paušál i když asi něco zaplatím 
Takhle jsem jednu dobu jezdil, samozřejmě každou chvilku jezdím jinam... Ale jde mi o to jakým způsobem mám tohle rajzování po republice doložit? Jeden kolega má autoservis, ten mi říkal že si třeba napíše jenom tak cesťák do Holandska

23:53:49
05.02.2009
05.02.2009

pyroman
-> Ad@m: ta částka závisí podle toho jakej máš obsah a loni u mě byla stanovena částka 3,80 za km... pokud to letos zvedli, tak je to pohoda a určitě si to budu ještě podrobněji zjišťovat... jinak k těm zálohám:
- na zdravotním a sociálním si platil měsíčně 3300
- ale díky tomu, že máš auto k podnikání, tak si měl buďto jednou za rok a nebo třeba čtvrtletně k určitému datu zaplatit zálohu, která je u škodovky 200kč za měsíc, takže za rok se dostaneš na 2400 + letos tam už je i poplatek za provozování auta staršího 12/89 ve výši 15% z celkové roční částky, cože je 360. Když sis byl přihlásit auto k podnikání na fú, tak ti měli dát číslo účtu a kalendář, do kdy se platí jednotlivé čtvrtletní zálohy a u nás dávali i přehled, kde byla vozidla rozčleněna do skupin a byla tam i měsíční částka, která byla stanovena
- tak to netuším, já zprávy neviděl už hodně dlouho, ale pokud na to nezapomenu, tak o víkendu budu mluvit s jedním člověkem, co se v daních apod orientuje mnohem víc než já, tak se pozeptám
- na zdravotním a sociálním si platil měsíčně 3300
- ale díky tomu, že máš auto k podnikání, tak si měl buďto jednou za rok a nebo třeba čtvrtletně k určitému datu zaplatit zálohu, která je u škodovky 200kč za měsíc, takže za rok se dostaneš na 2400 + letos tam už je i poplatek za provozování auta staršího 12/89 ve výši 15% z celkové roční částky, cože je 360. Když sis byl přihlásit auto k podnikání na fú, tak ti měli dát číslo účtu a kalendář, do kdy se platí jednotlivé čtvrtletní zálohy a u nás dávali i přehled, kde byla vozidla rozčleněna do skupin a byla tam i měsíční částka, která byla stanovena
- tak to netuším, já zprávy neviděl už hodně dlouho, ale pokud na to nezapomenu, tak o víkendu budu mluvit s jedním člověkem, co se v daních apod orientuje mnohem víc než já, tak se pozeptám
23:44:54
05.02.2009
05.02.2009

Ad@m
-> pyroman: v případě paušálu by mě to vyšlo na 60% protože mám řemeslnou živnost. Jinak ŽL mám od 3.3.2008, jako firemní auto mám škodovku, samozřejmě jí nejezdím, jezdím jiným autem ale to jsem ještě v té době neměl. Slyšel jsem že za km je nějakých 6-7 kč, to je dané podle spotřeby auta podle velkého TP a ceny PHM nebo tak nějak... Jinak nevím jakou zálohu myslíš? Sociální a zdravotní si platím normálně každý měsíc celkem asi 3300 kč celkem, teď mi přišlo že zdravotní mi zvedají asi o kilo, sociální zůstává... Jinak do nákladů vím co můžu napsat, to je v pohodě, a právě náklady mám celkem pěkné a i kdybych ty kilometry co jsem najezdil skutečně (samozřejmě ne škodovkou) napsal, tak by mi to si myslím vyšlo o hodně líp jak paušál... A snad minulý týden někdy jsem ve zprávách zaslechl že namátkové kontroly pro živnostníky už neexistujou, nevíš o tom něco?
23:27:19
05.02.2009
05.02.2009

pyroman
-> Ad@m: Tak záleží co se ti vyplatí... u mě v oboru se vyplatí jít na 50% z příjmů, ale vzhledem k tomu, že dost často využívám auto, tak jsem šel cestou nákladů a platím zálohy na silniční dani. Do 2.209 mělo být podáno přiznání k silniční dani, kde ti případně vyšlo, jestli máš ještě něco doplatit, díky novele, ve který je stanoveno, že pokud používáš k podnikání auto, které bylo registrováno do 12/1989, tak musíš doplatit 15% z celkové částky, kterou musíš ročně na zálohách zaplatit, což u osobního auta, do 1300ccm, které používáš i jako soukromě činní 360,-kč, které musíš zaplatit hned. Pokud si tohle přidání nepodal, tak si na netu stáhni formulář, vyplň ho a leť na f.ú.
- Co se výdajů za cestovní výlohy týče, tak to budu muset zjistit jak to je, protože loni byla stanovena částka asi 3,80 za kilometr, pokud sis odepisoval jen kilometry. Další varianta byla, že si budeš odepisovat náklady na benzín, ale musíš mít od všeho doklad, který nevydrží déle jak rok, takže dělat kopie a pomálu je pro jistotu nechávat notářsky ověřit, protože fú moc kopie brát nechtějí a chtějí vidět originály a nebo úředně ověřený a tam byla stanovená myslím na 28,50 za litr - teď bych kecal......letos co sem si zatím zjišťoval, tak by teoreticky mohli jít odepisovat jak kilometry, tak pomocí průměrný spotřeby dle tp i benzín, ale za to ruku do ohně nedám, ale taky to potřebuju zjistit
- vzhledem k tomu, že si začal podnikat, tak předpokládám, že si zálohy na soc a zdrav pojištění neplatil, takže si připrav balíček peněz... u mě zdravotko za necelý půl rok vyšlo asi na 800 a socka na 0, protože mám podnikání jako vedlejší činnost a jsem student
- další věc, kterou si můžeš odepsat tak jsou náklady na poplatníka a teď nevím, jestli se odepisujou, i když máš paušál a nebo ne
- další věci, které při nákladech můžeš 100% uplatnit, tak jsou zdravotní a důchodový pojištění, telefon, net...ale vše záleží na tom, co děláš a chtělo by si to sednout s někým, kdo ti i poradí, co všechno by sis mohl i odepsat ještě navíc
- Co se výdajů za cestovní výlohy týče, tak to budu muset zjistit jak to je, protože loni byla stanovena částka asi 3,80 za kilometr, pokud sis odepisoval jen kilometry. Další varianta byla, že si budeš odepisovat náklady na benzín, ale musíš mít od všeho doklad, který nevydrží déle jak rok, takže dělat kopie a pomálu je pro jistotu nechávat notářsky ověřit, protože fú moc kopie brát nechtějí a chtějí vidět originály a nebo úředně ověřený a tam byla stanovená myslím na 28,50 za litr - teď bych kecal......letos co sem si zatím zjišťoval, tak by teoreticky mohli jít odepisovat jak kilometry, tak pomocí průměrný spotřeby dle tp i benzín, ale za to ruku do ohně nedám, ale taky to potřebuju zjistit
- vzhledem k tomu, že si začal podnikat, tak předpokládám, že si zálohy na soc a zdrav pojištění neplatil, takže si připrav balíček peněz... u mě zdravotko za necelý půl rok vyšlo asi na 800 a socka na 0, protože mám podnikání jako vedlejší činnost a jsem student
- další věc, kterou si můžeš odepsat tak jsou náklady na poplatníka a teď nevím, jestli se odepisujou, i když máš paušál a nebo ne
- další věci, které při nákladech můžeš 100% uplatnit, tak jsou zdravotní a důchodový pojištění, telefon, net...ale vše záleží na tom, co děláš a chtělo by si to sednout s někým, kdo ti i poradí, co všechno by sis mohl i odepsat ještě navíc
22:53:58
05.02.2009
05.02.2009

Don Carlos
Daňový základ pro paušál myslím vypočítáš : Příjmy - 50% příjmů(u řemeslné živnosti je tuším 60%) - zálohy na soc a zdrav. Silničku když zaplatíš, tak už si ji ale u paušálu neuplatňuješ do nákladů. Úplně přesně to nevím, mám na to lidi, ale je to nejjednodušší a nemusíš opatrovat stohy dokladů. Stačí příjmové faktury, a daňové přiznání + přehledy. Navíc na tebe nemůžou finančáci, aby ti vyhazovali při případné kontrole náklady, které si neobhájíš. Nejsem si přesně jistý, jestli jsi už silničku neprošvihl. Byla totiž do 31.ledna. Každopádně tu bude někdo, kdo tomu víc rozumí.
22:01:48
05.02.2009
05.02.2009

Ad@m
Hoj pánové, není tady někdo co rozumí účetnictví? Letos mě čeká první daňové přiznání, nevím jestli mám jít na paušál nebo na náklady, když už si platím tu silniční daň... Nebo když peníze zdaním paušálem tak tu silniční daň neplatím? A pokud teda zvolím náklady, mám jich teda dost, a právě spoléhám na cestovné, protože jezdím celkem hodně, jakým způsobem se to vypisuje? Pokud tady někdo tomuhle rozumí, ale myslím že tady hodně lidí pracuje na ŽL a s daněma má bohaté zkušenosti, tak bych se chtěl trošku poradit... předem díky