skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
testy tlmičov - z čoho vychádzajú?
10:25:28
25.09.2008
25.09.2008

Boris S
Nechcem robit niekomu reklamu,ale ak sa aspon ako tak nejaky test približuje realite tak jedine ten od elitu.Vylezieš predkom auta hore,nahodia parametre auta a spustia.Každy zakazník ma dostat papier s vysledkom,kde je graf.Prava strana bývy väčšinou viac opotrebena kvoli dieram na krajnici a pod.Samozrejme že ta mašinka vždy rata s tym že su tam sériove tlmiče a pružiny,čiže ak je to pritvrdene potom to moze skreslit vysledok.
11:41:22
23.09.2008
23.09.2008

Labros
Takhle jak jsem to popsal to funguje u B+B.
11:38:51
23.09.2008
23.09.2008

Labros
-> Malebolgii: S přitvrzenýma tlumičema už vůbec nemá smysl lézt na tenhle krabičkovej test. Proč? On jim ten stroj z průběhu tlumení a z rozložení hmotnosti auta na nápravy spočítá tlumicí sílu, kterou vyvozuje tlumič. V databázi mají zadanou tlumicí sílu, kterou má mít novej tlumič na tomhle autě. Tyhle dvě hodnoty jednoduše podělí, a pokud mu vyjde víc než 100%, ořízne to na 100%, jinak ti vyjede ten poměr na protokolu (třeba 80%). Pokud máš tlumič tvrdší, dozvíš se prostě, že máš všude 100%, takže jediný co budeš vědět je, že nejsou slabší, než sériový tlumiče.
21:27:30
22.09.2008
22.09.2008

Kuladmin
Ta krabicka na blatnik jak rikate mozna tak maka neznam nevim neumim ale mame tu druhou v podlaze pridelanou a tam nic nezadavame proste najedeme a spustime - rozkmita to kolo a pak meri jak dlouho jeste kmita do ustalene polohy a vyleze nam z toho cele opotrebeni v proc. a samozdrejmne porovna i z druhou stranou. Jak uz jsem psal ono to neni jen o tom kolik proc ma kazdy tlumic ale kolik maji mezi sebou L/P strana.
19:00:56
22.09.2008
22.09.2008

minno
-> petřík: jj ved prave toto som myslel, aj jeden typ auta moze mat rozne typy a rozne tuhosti tlmicov v jednotlivych verziach auta....potom totiz tie vysledne hodnoty o nicom nehovoria a nema vyznam ani na taky test ist....
17:47:42
22.09.2008
22.09.2008

petřík
-> Labros: hm zadaj typ auta... že bych přijel otestit Koni naštelovaný na nevěčí tuhost ? by jim asi bouchla mašina jestli to počítá se seriovejma parametrama

17:23:57
22.09.2008
22.09.2008

Malebolgii
A mně přidělali krabičku zahoupali autem řekli jo jsou dobrý a já jsem spokojenej jak malý děcko že moje hp jsou gut 

14:29:59
22.09.2008
22.09.2008

Jakub M.
-> Labros:
no přesně tak... vůbec nejlepší test je vymontovat tlumiče a vyzkoušet je samotný...
Ale na tomhle je přesně vidět, když ti někdo řekne.. že třebas po 300000km ti někdo řekne, že tlumiče jsou OK... jasně, mají podle toho krabičkového testu co jsi popsal cca 75%...
no přesně tak... vůbec nejlepší test je vymontovat tlumiče a vyzkoušet je samotný...
Ale na tomhle je přesně vidět, když ti někdo řekne.. že třebas po 300000km ti někdo řekne, že tlumiče jsou OK... jasně, mají podle toho krabičkového testu co jsi popsal cca 75%...
09:55:30
22.09.2008
22.09.2008

Labros
-> minno: Oni do tý "mašinky" zadávají typ auta, a počítač má v databázi všechny potřebný hodnoty. Takže s tím si nemusí dělat starosti. Podle mě se ale na ten test nedá moc spolehnout. Myslím hlavně ten, kdy se jen připevní nějaká krabička na blatník a mechanici zahoupou autem. Byl jsem na tom testu s civicem a naměřili mi: předek obě strany kolem 70%, zadek 100%/97%. Limit je 60% (minimum.) Po výměně tlumičů na předku jsem ale zjistil, že už bylo pořádně načase a tlumič na těch 70% už je pořádně hin, rozdíl s novýma tlumičema byl obrovskej. A taky jsem si uvědomil, že i ten zadek je teď oproti předku dost špatnej, i když hodnoty se blížily 100%. Takže tenhle test podle mě odhalí jen hodně špatný tlumiče. 60% co měli tví známí, to už musí být dost hrůza.
Jednou jsem byl se škodovkou i na tom testu, co třese celým autem (akce Elitu), ale nedali mi žádnej protokol, řekli mi jen, že zadek je horší než předek ;)
Jednou jsem byl se škodovkou i na tom testu, co třese celým autem (akce Elitu), ale nedali mi žádnej protokol, řekli mi jen, že zadek je horší než předek ;)
08:31:02
20.09.2008
20.09.2008

Malebolgii
Tak na takový test tlumičů na autě se ted chystám o víkendu bude akce u jednoho HM tak si tam jen tak ze srandy zajedu 

21:05:38
19.09.2008
19.09.2008

Kuladmin
Tak nereknu ti z ceho se vychazi ale bacha neplest si test tlumice s testem tlumeni na aute!!! Test tlumice probiha na stolici kde mas vymontovany !!! tlumic tam asi potrebujes i nejake ty parametry - nevym neznam - neumim. A pak je tenhle test na aute kde vlastne skousis i cele ulozeni vsechny vule na naprave a simuluje to vlastne sakra derovanou cestu :o) proste to rozkmita a pak uz jen meri jak dlouho jeste kmita nez se ustali - je z toho krivka nahoru-dolu a pak ti to vykaze ty procenta ono neznamena ze kdyz je tlumic na treba 70 proc ze je ko. ALe musi byt obe strany stejne resp rozdil nemi byt a ted z hlavy nevim zda 20 nebo 30 proc (porad si to pletu s brzdami) - na masince mi to samo vypisuje tak si to moc nepamatuju. A vim ze v rozsahu 100-70 jsou uplne v cajku pod 70 uz jsou v zlute :O) tzn ujdou a pak je nekde posledni hranice kde pak uz jsou ko ale zas si nepamatuju tu hodnotu z hlavy.
19:22:24
19.09.2008
19.09.2008

minno
Kedže v poslednom čase bolo dosť veľa ľudí z môjho okolia v servisoch na testoch funkčnosti tlmičov, mňa by zaujímalo nasledovné: Všetci po teste bývajú vždy sklamaní, že ich tlmiče sú "len" napr. na 60%, alebo 70%.... Ja im však vždy tvrdím, nech tým hodnotám moc neveria.... Podľa mňa to nejde testovať len tak všeobecne a pred testovaním je potrebné do "mašinky" určite zadať vstupné-papierové parametre konkrétneho tlmiča aby namerané hodnoty bolo podľa čoho vyhodnocovať.
Ako to je v skutočnosti? Z čoho vychádzajú tie namerané hodnoty?
Ako to je v skutočnosti? Z čoho vychádzajú tie namerané hodnoty?