Ahoj kluci,
Předem bych se chtěl omluvit za možná nesmyslný dotaz a zbytečné zahlcování vlákna. Ale na druhou stranu mám velice dobré zkušenosti s tímto fórem, protože jste senzační a na všechny moje možná lehce úsměvné otázky vždy napíšete uspokojivé a především věcné odpovědi. A toho si velmi vážím.
Cca. před měsícem jsem sem psal ohledně podložek pod kola né z estetických, ale praktických důvodů. Jsem rád, že jsme se tak nějak shodli na tom, že pro hobbyrallycross na jednoduché trati (konkrétně v Domažlicích), s převodovkou bez samosvoru a vezmeme-li v potaz životnost náprav, jsou podložky "zbytečný luxus" a pro rozumné zvětšení rozchodu náprav postačí kola s nižším ET. Tedy abych úplně nelhal - pod zadní náboje si centimetrové podložky dám - ale to je statická hmota na rozdíl od podložek přes kotouč nebo buben, takže s tím žít dokážu

.
Ale teď především k těm kolům. Poctivě jsem si nastudoval, co údaj ET uvádí, vypočítal jsem si hodnoty "vystrčení" kol v porovnání se sériovými plecháči (těmi čísly vás zatěžovat nebudu - všichni jistě víte, jak se to počítá a tedy i jak to asi myslím) a dospěl jsem k tomuto závěru:
V případě 5,5 palcových ráfků bych se spokojil s koly s max. ET35 (v porovnání se sérií je to o 1,5cm venku). V případě 6 palcových ráfků bych se spokojil s koly s max. ET38 (v porovnání se sérií je to o 1,9cm). Samozřejmě logicky menší ET logicky znamená ještě větší "límec" - to vím. Ale jak již píšu v nadpisu - sháním to pro závodní účely (konkrétně rallycross) a nejdůležitějším aspektem je samozřejmě životnost a nějaká rozumná hmotnost. Proč ráfky 5,5 nebo 6 palců pramení z toho, že obouvám gumy 175/65 a širší, resp. užší ráfky, než ty, které uvádím, nejsou vhodné. Abych nezapomněl - jsou to ráfky na feldu, takže 4x100, středová díra 57mm.
Kdo nemá rád slohy ještě jednou ve zkratce: SHÁNÍM ČTRNÁCTIPALCOVÉ HLINÍKOVÉ RÁFKY 5,5J ET35 (nebo s ET "rozumně" nižším) NEBO 6J ET38 (nebo s ET "rozumně" nižším). "Rozumně" píšu proto, protože jak již sem psal výše, mám strach ze životnosti ráfků s velkým límcem. Ale netvrdím, že se třeba nebojím zbytečně.
Co jsem tak projížděl inzerci, těch 6ti palcových ráfků s "mým" ET je na trhu více, ale zas je to ZAS o chlup víc hmoty a tedy o chlup víc váhy. Ale to už jsou fakt banality

. Vezmu 5,5 nebo 6 - je mi to jedno. Hlavně to ET, aby nebylo vyšší než uvádím.
Poradili byste prosím na jaké typy a značky kol se mám při mém výběru zaměřit nebo dokonce - nedokázali byste mi sami něco nabídnout? Opět spoléhám v sílu tohoto fóra a věřím, že alespoň pár z vás jsem slohem neotrávil a poradit mi dokážete. Nemusí to být žádné krásky, bude to závodit. Nejzásadnější faktory jsou mnou navržené rozměry a životnost (pevnost) ráfků.
Předem moc děkuji kluci.