Tepelna čerpadla vzduch voda

prohledat
24 příspěvků (zobrazeno 1 až 24) od 01.04.2012 do 05.04.2012, založil/a Pavel P@nkáč
řadit dle data
10:20:42
05.04.2012
baal
a zavisi od toho ze aj aky horak kupis tak mozes lisovat aj slamu a seno do peliet . jedine co tam treba je drvic co ti to poseka na malicke a hotovo .
10:20:02
05.04.2012
baal
ja to robim tak ze necham tyzden vyschnut na drevenych rozstoch pilinu a tak si to pripravujem a uplne v pohode a to tak susim cerstvu pilinu . beriem bukove a smrekove surove piliny za 8euro tona tak uplna pohoda . potrebujem na zimu tak 3-4 ton na 150m2 toto je v dome u rodicov a to iste si idem kupit aj ja .
20:49:19
04.04.2012
StepaNoFUN
-> baal: Výroba lisu zase tak složitá a nákladná není. Jenom je pak trošku problém s materiálem, pokud nemáš větší vlastní truhlárnu zpracovávající jenom suchej masiv, případně sušička pilin z pily (pokud Ti je dneska vzhledem k rozmachu kogenerace vůbec nechaj) není vůbec levná a energeticky nenáročná věc...
20:01:17
04.04.2012
baal
ja by som ked tak kupil na kotol na pevne palivo a k tomu horak na pelety a pohoda totalne pohodlie . teraz asi kupim ferroli kotol aj z peletovacim horakom . mam vlastny lis na pelety tak pohoda . a vyrobit je ho totalne jednoduche
21:41:08
03.04.2012
StepaNoFUN
-> Pavel P@nkáč: Já vím. Ale kolem 0°C mám barák vyhřátej za cca 2-3 hodiny a zbytek dne kotel škrtím a spíš nevím "co s teplem". Takže natopí se na termostatovou teplotu (dle ekvitermu i vnitřního termostatu), ekviterm přepne na "noční" útlum a bude to neustále plným výkonem topit do akumulačky. Navíc mám navrženej systém, jak nejdřív natopit barák, pak bojler a až potom topit "zbytkovým teplem do akumulaček. Plnej výkon kotle=nejvyšší účinnost. A pokud by to bylo někdy při nižší teplotě moc, udělám nádrže paralelně a budou se dát zavřít a tím snížit objem. Případně doplnit o další nádrž, pokud by to bylo zase málo. Místa v kotelně je docela dost... :-)

Edit: Kdyžtak se poptej toho známýho, jaká by byla cena za ty nádrže a případně jejich rozměr. Nejsem moc limitovanej prostorem, ale tím, co mi do kotelny projde průměrem, abych je nemusel řezat a vařit znovu na místě. Neříkám, že bych to nedal, ale že by se mi zrovna 2x chtělo... :-/ A taky jestli je to tlaková/beztlaká nádrž... Beztlakou nechci.
zvětšit Tepelna čerpadla vzduch voda - obrázek od StepaNoFUN vložen 03.04.2012 21:41:08
upraveno 1x, naposled 03.04.2012 21:45:30
21:32:17
03.04.2012
Pavel P@nkáč
-> Stepan FUN: mam znameho co ma 3x1000litru a bude to rusit protoze se to pry neda natopit a zbytecne mu to zabira misto, nema teda 30kw kotel ale asi jen 20ku, musis pocitat stim ze kdyz natapis aku tak taky topis a to si vezme ty Kw taky
21:26:17
03.04.2012
StepaNoFUN
-> Pavel P@nkáč: Tak já počítám s cca 2000-3000l, případně víc... ;-) Míň jak 1000 pro mě nemá vzhledem k velikosti baráku význam vůbec žádnej a jsou to jenom vyhozený peníze...
21:22:37
03.04.2012
Pavel P@nkáč
-> Stepan FUN: tak to si dej akumulacku nejmene 1000litru jinal to u tebe nebude mit cenu mam 300litrovou a ani to na ni neohreje podlahu proste se to behem pul hodiny schladi a podlaha stale studena
21:08:58
03.04.2012
StepaNoFUN
-> Boomber: Jak říkám - zůstanu asi u dřeva, doplním o akumulaci. :-D

TČ v ceně 250tis se mi za 10let těžko zaplatí a nevěřím, že 16kW by to vytopilo. Přece jenom teď je tady 30kW a když je 20 pod nulou tak jedem skoro na plnej výkon... Sice klesne cena elektriky (která u nás není zanedbatelná - přece jenom 2 domáctnosti, ale zase stoupne dost podstatně spotřeba) Loni se topilo skoro pořád jenom plynem (pár víkendů, ale opravdu pár se topilo dřevem) a celkem byl účet cca kolem 40ti tis včetně 1 sporáku... A bohužel u nás nelze aplikovat denní útlum, noční nesmí bejt moc velkej - prarodičům je už dost let a zima je problém... :-/

Spíš bych uvažoval o nějakým menším TČ za rozumnější peníz jenom kvůli sazbě...
upraveno 1x, naposled 03.04.2012 21:14:31
20:52:16
03.04.2012
Boomber
-> Stepan FUN:

TČ vzduch-voda max. 16 kW, cca 250 tis. Za větší se nedoplatíš.
20:48:48
03.04.2012
StepaNoFUN
-> Boomber: Hmmm... Takže země - voda taky vynechávám. :-/ Přes 1000m2 je pro mě prostě unreal. Na vytopení toho našeho baráku to odhaduju na minimálně 20kW (níž bych jít nechtěl) a to je docela raketa. S vrtama to bude to samý (spodní voda 3m pod zemí, písek do cca 4-5m a pak jíl) To radši opravdu zainvestuju do akumulace (která mě vyjde odhadem na desetinu ceny TČ) a jednou za rok obětuju 5-6 víkendů ve dvou lidech na udělání 30metrů dřeva za skoro "děkuju" a budu topit stylem ráno zatopit, naložit, nechat vyhasnout, odpoledne zatopit, prát kotel "do plnejch" a nahřát akumulačku, která bude topit další den. V přechodech topit jenom odpoledne.
20:38:52
03.04.2012
Boomber
-> Stepan FUN:

Máme TČ na 12kW. Ale délku nevím, tuším, že to bylo zhruba 500 m hada. Ale cca 100m je jen přípojka od baráku na tu louku. Hloubka zhruba 1-1,2 m.

Co se týká sněhu, tak u nás žádný problém, nic nejde poznát. Ono se to musí správně navrhnout a správně používat. Když se to dělá laicky typu "bude stačit 200 m" a pak se ještě bude topit ne na 20°C (návrhová vnitřní teplota vzduchu), ale na 25°C, tak pak se zemina pěkně vymrazí!!! U kolektoru to ani tak nevadí, celkem se prohřeje přes léto, ale viděl jsem vrty, které byly špatně navržené a úplně vymražené.

Bere se výkon dle typu zeminy, ale přibližně je 10-25 W/m2. Standartní výpočtová univerzální hodnota je 16W/m2.
20:29:18
03.04.2012
StepaNoFUN
-> Boomber: Jak hluboko máte v zemi "hada" a na jaký ploše / výkon TČ? Země - voda se docela bojím, jelikož jsem to viděl jednou u známýho a tomu zahrada zůstávala pod sněhem ještě v květnu, i když byl od dubna celej okres bez sněhu...
20:25:22
03.04.2012
Boomber
-> Pavel P@nkáč: Tepelné čerpadlo za 25 tis jako doplňkový zdroj energie jsou vyhozené peníze. TČ jedině jako hlavní zdroj tepla, pokud se má vyplatit!!! A pokud má opravdu fungovat i v krutých mrazech, tak počítej tak 200 tis. např. NIBE split. Montujeme je na rodinné domy a fungují bez jedinného problému i v -20. Mají kompletní regulaci i bivalentní zdroj energie (el. topná vložka). Sice v -20 jedou jako obyčejný elektrokotel, ale v porovnání s celkovou dobou provozu během jednoho roku to není nic hrozného. Navíc musíš vzít v úvahu akumulaci tepla do stěn a vliv zateplení na rychlost poklesu teploty v místnosti.

Bez problémů fungují do -7 bez bivalentního zdroje.

Záleží, jakou máš tepelnou ztrátu a jaký vytápěcí systém. TČ je efektivní pouze pro nízkoteplotní systémy, zhruba do teploty výstupní vody 45°C. Opravdu ideální pro podlahovku. Pokud radiátory, tak ty zase pro teplotu topné vody 45°C musí být dost velké, aby měly potřebný výkon.

Jinak, my máme doma TČ od Nibe, sice země-voda, ale funguje naprosto bez problémů.
20:29:12
02.04.2012
StepaNoFUN
-> palinator: Typ Ti z hlavy neřeknu (pokud trváš na přesným typu, zjistím - myslím že je to C30S), ale je to kombiňák dřevo/uhlí (uhlí je u tohohle výrobce spíš jako doplněk, jelikož kotel je koncipovanej hlavně jako splynovací na dřevo), výkon 30kW, je tu přes 12 let (asi 6 let je tu i plyn, kterej topí cca polovinu zimy, takže je potřeba počítat dobu jako odhadem 9topnejch sezón) . Za tu dobu se do něj dávaly šňůry na dvířka, vyměňovaly se plechy který zajišťujou přístup vzduchu ke spodku topeniště (ale to bylo "chybou obsluhy" - náš děda do toho nasypal koks), dávaly se nový tepelný izolace na dveře (o5 chyba obsluhy - rozbito nešetrným přikládáním - jsou z nějaký pěny a když ti kouká poleno z topeniště, tak do toho prostě uděláš díru) a vyměňovaly se 2 poruchový termostaty a jednou provozní termostat... Takže opravy v řádech stovek korun. Jinak zatím bez potíží. Jediný co je problém je přetápění když fouká vítr (i přes zavřenou klapku primárního vzduchu si to stejně přisaje a hoří to jako splašený - lze omezit topením většíma kusama dřeva, který hořej pomalejc). Takže ideální kombinace je s akumulačníma nádržema. Čištění kotle dělám tak cca 4x za sezónu.

Ale je fakt, že ten kotel mimo rozjezdu a dohasínání jde u nás pořád mezi 80-110°C, což je pro jeho životnost velký plus a topí se v něm jenom suchým (minimálně 2 a více roků starým) dřevem, nebo slušným uhlím. Uhlí se v tom spálilo za ty roky celkem odhadem 150 - 200q, jinak dřevo... Pokud máš nějaký konkrétní otázky, ptej se. ;-)

Každopádně znám i lepší kotle na dřevo (např. Werner) ale to je o jinejch penězích a ve finále Ti udělaj skoro tu samou službu... Jenom maj třeba větší násypku (na delší polena), maj vestavěnou vlastní regulaci a podobný věci. Účinnost je dneska ve svý podstatě srovnatelná.

Edit: Tak typ je opravdu C 30 s
upraveno 1x, naposled 03.04.2012 20:25:34
18:08:23
02.04.2012
palinator
-> Stepan FUN:

Sorry za OT, ale co máte za Atmos? Jak ho máte dlouho? Jste spokojeni?
13:06:49
02.04.2012
StepaNoFUN
-> Pavel P@nkáč: Tak na podlahovku by to asi i fungovalo. Každopádně pročti si ty diskuse ať víš, "do čeho jdeš". Přece jenom je to docela velká investice na to, abys koupil něco, co Ti pak nebude fungovat. A musíš počítat s tím, že účinnost TČ je reálně někde kolem 2,5-3,5 při teplotách kolem 0°C. Což znamená že z jedný kw dodaný elektriky Ti to dokáže vyrobit 2,5-3,5 kw topný energie. Samozřejmě záleží jak na teplotě odebíraný vody (cím nižší, tím lepší, tudíž pro podlahovku "ideální"), tak na teplotě okolí. A použitelnost těch nejlepších čerpadel je cca od -20°C (samozřejmě s klesající teplotou okolí jde účinnost kamsi do pr..., takže při -20 bude někde kolem 1,2, což není žádnej hit a v podstatě vytápíš elektrikou. Sice levnější, ale elektrikou). Takže pokud budou větší mrazy, musíš mít stejně nějakej "záložní" zdroj topení (proto do některejch TČ montujou i tělesa), schopnej Ti vytopit objekt. Takže bych osobně viděl TČ spíš jako "doplněk" k patřičně dimenzovanýmu topení pro úsporu nákladů na topení. Já jsem od tohohle "nápadu" upustil a budu řešit pouze dostatečnou akumulaci. Kotel na dřevo máme 30kW (Atmos) a na náš (dost velkej) barák dostačuje, spíš ho musím "škrtit" pokud není venku zrovna -20 a míň a to máme na ho... radiátory... Plus mám ještě možnost (manuálního) přepnutí na plyn s tím samým výkonem, kterej spíná cca 2x až 4x denně (při teplotách kolem nuly) na cca 2hodiny.

A ten Tvůj nápad na připojení do zásobníku bez výměníku není zrovna vhodnej. Nevím jestli je dobrej nápad tahat ohřátou vodu ven a zbytečně ji chladit (třeba ve chvíli kdy TČ nepojede) a ještě s rizikem jejího zamrznutí. Řeší se to (co vím) vždycky odděleným okruhem naplněným nemrznoucí směsí a výměníkem v akumulační nádobě.
upraveno 1x, naposled 02.04.2012 13:07:35
12:25:56
02.04.2012
john simple
11:52:46
02.04.2012
Pavel P@nkáč
-> Stepan FUN: no mam podlahovku me by stacilo kdyby to udrzovalo vodu treba na 30 stupnu jinak topim drevem ale na barak a dilnu to ma malí vykon tak to potrebuju necim "prilepsit" co to je TZB?
21:27:02
01.04.2012
Hurdis
-> Stepan FUN: Presně, zásadní bude vrt, který se může kvůli spodní vodě a nutností jejího jímání a někdy i likvidace hodně, až neúměrně prodražit. Záleží na geotechnických a hydrogeologických podmínkách.

Takový gejzír v polovině hloubky vrtu a v zastavěné oblasti je pěkná rána na finance.
21:20:52
01.04.2012
StepaNoFUN
-> Pavel P@nkáč: Nejdřív si pročti diskuze na TZB a pak teprve přemejšlej o čerpadle. Konkrétně o vzduch - voda jsem taky přemejšlel a když to spočítáš, tak to vychází v horizontu 10let skoro na ty samý peníze jako plyn. Každopádně o tom bazénovým ani nepřemejšlej a ty účinnosti u těhlech levnejch čerpadel ber s velkou rezervou. Záleží na teplotě okolí, na tepelným spádu v čerpadle jako takovým... Každopádně nevím jaký máš doma topení, ale nejlepší účinnosti to dostahuje při teplotě výstupní vody kolem 50°C... Na dotápění akumulačky by to asi fungovalo, ale když vezmeš pořizovací cenu (rozumný čerpadla jsou kolem 100tis), připočítáš k tomu předělávku elektriky (musíš mít jinou sazbu elektriky s vyšším paušálem, ale zase ušetříš na provozu elektrospotřebičů v baráku)...

Chce to přečíst a propočítat. Ale mě osobně pořád asi nejlíp vychází TČ voda - voda, což je bohužel o jinejch penězích (hlavně za vrty)...
20:19:55
01.04.2012
Pavel P@nkáč
ted zas ctu ze to bazenove funguje od 7stupnu nad nulou tak to neni moc vhodne:(
20:06:16
01.04.2012
Pavel P@nkáč
napadla me takova myslenka co pouzit tepelne cerpadlo na vyhrev bazenu? treba ted koukam na nejake 9Kw za 25tisic coz by nebyla tak hrozna investice nevim jak maji osefovany ten el. tarif u čezu teda...
19:25:23
01.04.2012
Pavel P@nkáč
Potreboval bych nejak posilit topeni premyslim nad tepelnym cerpadlem, chtel bych aby mi to vyhrivalo vodu v akumulacni nadobe neco jendnoducheho bez topnych spiral a tak, nerozumi tu nekdo tepelnym cerpadlum?
Extreme Tyres